skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پرداخت‌یارها: فعالیت ما هر روز محدودتر می‌شود

سمانه سمیع تحریریه

۲۳ مهر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

فعالان حوزه پرداخت‌یاری معتقدند مصوبات و آیین‌نامه‌های بانک‌مرکزی در حوزه پرداخت‌یاری طی سال‌های گذشته رویکرد توسعه‌ای نداشته و بیشتر در جهت محدودسازی آنان عمل کرده است.

به گزارش پیوست، از نظر پرداخت‌یارها، بازار پرداخت‌یاری از ابتدا تا کنون و از زمان آغاز فعالیت به صورت مرتب محدودتر شده است و آزادی عملی که از ابتدا برایشان فراهم شده بود به تدریج محدود شد همین امر موجب شده تا امکان فعالیت توسعه‌ای برایشان وجود نداشته باشد.

انجمن فین‌تک: خبری از توسعه نیست

محمدمهدی فاطمیان رئیس هیئت‌مدیره انجمن فین‌تک و مدیرعامل زیبال در این باره می‌گوید: از سال ۹۷ که مصوبه به دست ما رسید تا امسال هر بار مصوبه‌‌های محدود کننده‌تری به کسب و کارهای پرداخت‌یاری تحمیل شد. آیین نامه‌ای در فروردین امسال نیز ابلاغ شد که محدودیت‌های بیشتری را در زمینه ارائه API به پرداخت‌یاری‌ها تحمیل کرد. پرداخت‌یاری‌ها در تمام جهان حساب‌های تجمیعی دارند و تجمیع وجوه در کسب و کارهای پرداختیاری برای ارائه خدمات یک اصل الزامی  است. به این معنی که کسب و کاری که پلتفرمی باشد و ذینفعانی داشته باشد، می‌تواند وجوه را مدیریت کند.

محمدمهدی فاطمیان رئیس هیات مدیره انجمن فین‌‌تک

برای مثال تاکسی‌های آنلاین، پلتفرم‌های گردشگری همه و همه از خدمات پرداخت‌یاری‌ها استفاده می‌کنند و پرداخت‌یاری‌ها با مدیریت نقدینگی و جمع کردن وجوه امکاناتی مثل خدمات تسویه آنی را در اختیار کسب و کارها قرار می‌دهند.

اما موضوع تجمیع وجوه برای بانک مرکزی چالش‌زا شده بود و از نگاه آنها تجمیع وجوه همان نبود شفافیت تلقی می‌شد. ما به بانک مرکزی اعلام کردیم که می‌توانیم این چالش را رفع کنیم و به جای نگاه سلبی به پرداخت‌یاری‌ها بیایید با تعامل و راهکار مشکل را برطرف کنیم.

فاطمیان در ادامه به بیان راهکارهای پیشنهادی انجمن فین‌تک به بانک مرکزی می‌پردازد: ما می‌توانستیم با در اختیار گذاشتن دیتاهای لازم پذیرندگان به بانک مرکزی امکان شفافیت مالیاتی را هم فراهم کنیم. ما دغدغه‌های آنها مبنی بر فعالیت‌های مجرمانه از جمله پولشویی را درک می‌کنیم و به همین خاطر هم گفتیم که می‌توانیم امکانی را مهیا کنیم که مبدا و مقصد تراکنش مشخص باشد. اما بانک مرکزی به بهانه تخلفاتی که در گذشته رخ داده با عملکردی سلبی به پیشنهادهای اجرایی ما توجه نکرد. ما از قانون‌گذار رویکردی توسعه‌ای می‌خواستیم که با چارچوب و نظارت روال را پیش ببرد نه اینکه فقط سد راه باشد.

فاطمیان معتقد است در آیین‌نامه و مصوبه پرداخت‌یاری‌های نگاه توسعه‌ای به این کسب و کارها وجود نداشته و تنها نگاهی محدود کننده در تمام این اسناد در جریان بوده است. طبق گفته فاطمیان هرگز نگاه به پرداخت‌یاری‌‌‌ها با استانداری جهانی نبوده است. او در این باره می‌گوید: از ابتدا با راهکاری جهانی پیش نرفته‌ایم و طبیعتا هم حالا از همین نقطه ضربه می‌خوریم.

راهکار چیست؟

رئیس هیئت‌مدیره انجمن فین‌تک در زمینه راهکارهای موجود برای رفع این چالش می‌گوید: راهکار اول سیستم صدور صورتحساب مالیاتی تجمیعی پرداخت‌یارها بود که اعلام کردیم ما می‌توانیم مبدا و مقصد پول را در اختیار سازمان مالیات قرار بدهیم و به این شکل روند پولشویی هم مشخص شود. در واقع می‌خواستیم با سازمان مالیاتی نوعی جدید از صورتحساب الکترونیکی مختص حساب تجمیعی پرداختیاری‌ها را ایجاد کنیم.

راهکار دوم این بود که همین سیستم فعلی باقی بماند، پلتفرمی با حمایت پرداختیارها ساخته شود و بانک مرکزی به دیتا‌ی تراکنش‌ها دسترسی داشته باشد. عنوانش را هم سامانه شفافیت گذاشتیم. به نوعی کارمان رگ‌تکی بود که مشکلاتی از جنس پولشویی حل شود.

فاطمیان با اظهار امیدواری نسبت به بازنگری بانک مرکزی در مصوبه پرداخت‌یاری گفت: به این آیین‌نامه نقدهای جدی وارد است و به شدت کسب و کارها را متاثر می‌کند.

وندار: به بهانه شفافیت، هدف محدودیت

مهدی عبادی مدیرعامل پرداخت‌یاری وندار

مهدی عبادی مدیرعامل پرداخت‌یاری وندار هم‌عقیده با فاطمیان این مصوبه را محدود کننده پرداخت‌یاری‌ها می‌داند. او می‌‌گوید: مهم‌ترین و عجیب‌ترین بخش مصوبه برای من این است که بانک مرکزی بانک‌ها را  از ارائه API به پرداخت‌یاری‌ها منع کرده است و این اتفاق در هیچ جای دنیا سابقه نداشته است. به بهانه ایجاد شفافیت به جای حل مسئله صورت مسئله را پاک می‌کنند. ما به کمک فین‌تکی‌ها و انجمن فین‌تک می‌توانیم هر داده‌ای که بانک مرکزی و سازمان مالیاتی بخواهد در اختیارشان بگذاریم و مسیر تراکنش را مشخص کنیم. اما با این روش مدل کسب و کاری ما از بین می‌رود.

او توضیح می‌دهد: اگر برای هر پذیرنده مجبور شویم API جداگانه بگیریم تصور کنید چه اتفاقی میفتد. وندار ۷هزار پذیرنده دارد و خودِ درخواست گرفتن API گاه یک سال یا بیشتر طول می‌کشد. دیگر به جای اینکه شرکت‌های تک‌محور باشیم فقط باید دنبال نیروی انسانی برای پیگیری کارهای بانکی بگردیم. تاکید می‌‌کنم این سند مشخصا با هدف تضعیف و از بین بردن پرداخت‌یاری‌ها بوده است و دریغ از یک تغییر مثبت از سال ۹۷ تا به امروز…

عبادی تاکید می‌کند: به نظر من بانک مرکزی با این مصوبه ( ضوابط تعیین آستانه مجاز مجموع مبالغ برداشت از طریق درگاه‌های غیر حضوری متعلق به شخص حقوقی) اشتباهی استراتژیک می‌کند و دیگر به جای اینکه  با ۱۵۰ پرداخت‌یار مواجه شود با ۵هزار پلتفرم روبه‌رو می‌شود و به این ترتیب امکان نظارت بر این حوزه را هم از دست خواهد داد.بیزینس مدل پرداخت‌یارها اشتباه نیست و از مدل‌های مرسوم در دنیاست و بانک مرکزی باید با تعامل با ما دغدغه خود را رفع کند.

پی استار: پرداخت‌یاری‌‌ها به دنبال گل‌آلود کردن آب نیستند

میثم میرنظامی مدیرعامل پی‌استار هم در این باره می‌گوید: از ابتدا باید مزایای ما و PSPها با یکدیگر برابر بود، اما به مرور زمان فعالیت‌های ما را محدودتر کردند. این در حالی است که ما می‌توانستیم به رگولاتور راهکار ارائه دهیم.

میثم میرنظامی مدیرعامل پی‌استار
میثم میرنظامی مدیرعامل پی‌استار

او ادامه می‌دهد: آخرین تغییرات مصوبه‌هایی که پرداخت‌یاری‌ها را درگیر می‌کنند کار را  برای حقوقی‌ها سخت و برای حقیقی‌ها ناممکن کرده است. هر چند کارشناسان بانک مرکزی می‌گویند به دلیل رفتار پرداخت‌یارها این مصوبه را داده‌اند، اما ما می‌توانستیم در مسیر شفافیت هم به بانک مرکزی کمک کنیم.

او تاکید می‌کند که ما به دنبال گل آلود کردن آب نبودیم و نیستیم. در این سال‌ها هزینه زیادی  کرده‌ایم و می‌خواهیم کسب و کارمان را توسعه بدهیم. تاکید می‌کنم ما در این زمینه به اصلاحی ساختارمند نیاز داریم و باید بانک مرکزی از مشورت با فعالان این حوزه بهره ببرد.

https://pvst.ir/g5a
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو