آمارهای مهم هوش مصنوعی که کسبوکارها باید بدانند
هوش مصنوعی در حال تغییر بازی در حوزههای مختلف از جمله بازاریابی، تجارت الکترونیک، امنیت…
۲۴ آذر ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
حوزه لجستیک در ایران یکی از ضعیفترین شاخصها را در جهان دارد. به گفته مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری وستا، شاخص رشد لجستیک ایران در جهان در این حوزه ۲.۲ درصد است که این عدد نشان دهنده نبود برنامه توسعهای لجستیک است. برای تبدیل شدن به وضعیت بهتر باید استارتآپهایی تخصصی در این حوزه شکل بگیرد و سرمایهگذاران از آنها حمایت کنند.
به گزارش پیوست، رویداد تیکآف به میزبانی کمیسیون اقتصاد نوآوری در اتاق بازرگانی تهران با همکاری صندوق پژوهش فناوری وستا، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و سایر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی با هدف جذب سرمایه برای استارتآپهای حوزه لجستیک برگزار شد.
سحر بنکدار، رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اهمیت ارتباط صنایع و اکوسیستم گفت: با توجه به اینکه فضای اقتصاد و کسبوکار کشور درحال تغییر بود اتاق بازرگانی نیز با این تغییرات همسو شد و کمیسون اقتصاد نوآوری را تشکیل داد. دغدغه این کمیسیون ارتباط صنایع بزرگ کشور با اکوسیستم نوآوری بود.
به گفته بنکدار، یکی از اهداف کمیسیون اقتصاد نوآوری، همسوکردن نیازهای بازار و تبادل فناوری است که در همین راستا طبق ظرفیتهای موجود در اتاق بازرگانی به حمایت از شرکتها و استارتآپهایی که دارای سطح تکنولوژی هستند پرداخته میشود. بنکدار با تاکید بر اهمیت ارتباط شرکتها با اتاق و لزوم برگزاری رویداد تیک آف گفت: ما در همین راستا اقدام به برگزاری سلسله رویدادهایی با عنوان رویدادهای پیوند کردیم. هدف از این رویدادها، تبادل فناوری و جذب سرمایه است. این رویدادها در حوزههای متفاوتی مثل معدن، پتروشیمی و غیره برگزار میشود که این برنامه در حوزه لجستیک است.
این رویداد با همکاری صندوق پژوهش فناوری وستا، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و سایر سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی برگزار شده است.
رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران درباره تعداد تیمها برای شرکت در رویداد تیکآف ادامه داد: در تاریخ ۲۵ اردیبهشت فراخوان شرکت در رویداد را دادیم. حدود ۹۰ تیم ثبت نام کردند از بین این تعداد، ۲۰ تیم را انتخاب کردیم و برای این تیمها جلسات برگزار کردیم و طبق شاخص داورها، ۹ تیم را برای دفاع از طرح شان و جذب سرمایهگذار در رویداد امروز انتخاب کردیم.
به گفته بنکدار نوآوری در حوزه لجستیک میتواند شرکتها را توسعه دهد زیرا دسترسی به بازار بزرگ از طریق اصلاح روشهای لجستیک شکل میگیرد. هوش مصنوعی میتواند سرعت دسترسی عرضه و تقاضا را سرعت بخشد و هزینهها را کاهش دهد. زیرساخت لجستیک میتواند به رشد اقتصاد کشور در موقعیتهای بینالمللی کمک کند.
امیر قدیری، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری وستا درباره اهمیت لجستیک در کشور و موقعیت مناسب برای سرمایهگذاری در این حوزه گفت: لجستیک فضای بسیار مناسبی برای شرکتها و سرمایهگذران در کشور است. طبق گزارش مکنزی، از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱ متوسط ۷۰ درصد رشد سرمایهگذاری در فضای لجستیک را در دنیا شاهد بودیم. سرمایهگذاری در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود ۹۵ درصد رشد داشته است یعنی حدودا ۲ برابر شده است.
به گفته قدیری، در ایران در سال ۱۴۰۰ کل سرمایهگذاری در حوزه لجستیک ۲ همت بود و در سال ۱۴۰۱ حدود ۱و نیم همت شد یعنی کل سرمایهگذاری در ایران هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است. در حال حاضر شرکتی که عدد نسبتا خوبی را سرمایهگذاری کرده، حرکت اول است که توانسته هزار میلیارد تومان را در چند شرکت سرمایهگذاری کند.
او درباره جایگاه ایران در این حوزه گفت: براساس آمارهای جهانی، در حوزه لجستیک کشورهای آمریکای شمالی، اروپای غربی و ژاپن جزو پیشرفتهترینها هستند و ایران در ردههای پایین جدول قرار دارد. شاخص رشد ایران در جهان در این حوزه ۲.۲ است که این عدد نشان دهنده نبود توسعه در حوزه لجستیک است. برای تبدیل شدن به وضعیت بهتر باید استارتآپهای تخصصی در این حوزه شکل بگیرد و سرمایهگذاران از آنها حمایت کنند.
مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری وستا درباره سرمایهگذاری در منطقه منا توضیح داد: در منطقه منا حوزه لجستیک، در سال ۲۰۲۲، ۴۲۸ میلیون دلار سرمایهگذاری جذب کرده است. میانگین هر استارتآپ ۲۶۷ میلیارد تومان جذب سرمایه کردهاست. این مقایسه با کشورهای اطراف هم نشان میدهد که وضعیت لجستیک در ایران خیلی خوب نیست.
قدیری ادامه داد: کشور مصر با تمام مشکلات اقتصادی و سیاسی که دارد سال گذشته ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری در این حوزه انجام دادهاست. آمریکا در رتبه سوم در حوزه لجستیک قرار دارد و حدود ۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایهگذاری کردهاست. این اعداد نشان دهنده این است که این حوزه در کشور بسیار جای رشد دارد و باید از آن حمایت شود.
در ادامه، سیاوش ملکیفرد، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی اضافه کرد استارتآپها از ۲ زاویه میتوانند ریسک داشته باشند، ریسک تحقیق و توسعه (R&D) و ریسک ارتباط محصول با بازار. او تاکید کرد استارتآپهایی که فقط نوآوری در محصول دارند ریسک دوم را متحمل میشوند زیرا با بازار ارتباط ندارند.
ملکیفرد درباره تفاوت شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها افزود: شرکتهای دانشبنیان فقط روی خلاقیت و فناوری تمرکز میکنند و ارتباطی با مدل کسبوکار ندارند اما بازار برای استارتآپها خیلی مهم است. گاهی استارتآپ های نسل اول اجازه نمیدهند استارتآپهای جدیدتر دیده شوند اما نکتهای که برای رشد استارتآپها مهم است، توسعه همراه با فناوری و نوآوری است؛ مثل استفاده از هوش مصنوعی.