رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۰ مرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ مرداد ۱۴۰۲
مدیر بخش سرمایهگذاری کران، بر این باور است هرچند سرمایهگذاری در سالهای اخیر روند کاهشی داشته است اما این روند از طرفی باعث افزایش کیفیت و کنار رفتن سرمایهگذاریهای خطرپذیر غیرحرفهای میشود.
به گزارش پیوست، شهاب شجاع الدین، مدیر بخش سرمایهگذاری کران در مورد تاثیرات وضعیت اقتصادی کشور در سودآوری شرکتهای سرمایهگذاری گفت: این بازار همواره جذابیت داشته است. هرچند که باتوجه به طبیعت هر حوزه و صنعت، این فضا هم افت و خیز دارد. اگر بخواهیم ریسک به ریوارد را در نظر بگیریم، با ورود نسل جدید فعالان و کسبوکارها به حوزه فناوری اطلاعات، فضای ICT کشور از فرصتهایی بهرهمند میشود.
شهاب شجاع الدین در مورد روند سرمایهگذاری در سالهای اخیر گفت: براساس آمار انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر، در سال ۱۴۰۱ میزان سرمایهگذاری به نسبت سال ۱۴۰۰، نصف شده است. نکات مثبت این آمار آنجایی است که میزان تولید کسبوکارها و استارتآپها کاهش، اما کیفیت افزایش پیدا میکند. همین موضوع باعث میشود سرمایهگذاران خطرپذیر (VCها) راحتتر فرصتها را پیدا کنند. همچنین بعضی از VCها که به صورت حرفه ای عمل نمیکردند و پولپاشیهایی داشتند که باعث افزایش قیمت کاذب میشد، کنار روند. پس میتوان گفت با کاهش سرمایهگذاری، ارزشگذاریها واقعیتر و هدفمندتر شده است.
توانایی فعالیت در چالشها، معیار انتخاب
مدیر بخش سرمایهگذاری کران در مورد تاثیر کاهش سرمایهگذاری بر انتخاب استارتآپها و رشد آنها میگوید: در مرحله اولیه شکلگیری استارتآپها مانند بذر یا پیش بذری هم سرمایهگذاری داشته ایم. ما به دنبال بنیانگذارانی میگردیم که روحیه کار در پیچیدگیها و چالشها را داشته باشند. از این افراد در کشور کم نداریم هرچند سخت پیدا میشوند اما اگر بتوانند این افراد سرمایه جذب کنند میتوانند زیرساختهای زیادی را برای استارتآپ های آینده ایجاد کنند.
همچنین شجاعالدین در مورد نحوه انتخاب برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف کران مانند سرمایهگذاری خصوصی، سرمایهگذاری خطرپذیر یا بازار سرمایهگذاری این شرکت گفت: ما با سرمایهگذاری خطرپذیر شروع کردیم که ذیل VC یک صندوق به نام اثرگذاری اجتماعی ایجاد کردیم. بخش قابل توجهی از سرمایه را به همین اختصاص دادیم. یک بخش سرمایهگذاری خصوصی داریم که به دلایل پیچیدگیهای این بخش فعلا یک سرمایهگذاری داشتهایم. همچنین در بخش بازار سرمایهگذاری، تحلیلگران فعال هستند و به صورت روزانه فعالیت هستیم. برنامه داریم سرمایهگذاریهای خود را در کلاسهای دارایی دیگر مانند ساختمان و املاک هم توسعه دهیم.
شجاع الدین در مورد سرمایهگذاری بخش VC کران روی همراه مکانیک به همراه ۵ سرمایهگذاری خطرپذیر دیگر گفت: ما تمایل به سرمایهگذاریهای مشترک داریم. به این علت که ریسک کاهش پیدا میکند و به صورت تیمی هم این نحوه سرمایهگذاری را در فرهنگ خود داریم. یکی از فعالیتهای ما تشکیل یک جامعه از سرمایهگذاران خصوصی بود که در آن به صورت دوره ای سرمایهگذاریها معرفی و به اشتراک گذاشته شده است.
او در مورد ریسک بیشتر صندوق اثرگذاری اجتماعی و احتمال موفقیت کمتر این صندوق گفت: به این صورت نیست. ما در این صندوق، علاوهبر عینک بازگشت سرمایه با عینک اثرگذاری اجتماعی به سرمایهگذاری نگاه کردهایم. در حقیقت این دو مورد لازم و ملزوم است و هرکدام به تنهایی برای سرمایهگذاری کافی نیستند. اثرگذاری و تاثیر اجتماعی براساس معیارهایی سنجیده میشوند که باید به حدی برسند تا سرمایهگذاری انجام شود.
ایرانکت و باسلام دو سرمایهگذاری هستند که به نظر میرسند بخش تجاری آنها پررنگتر است اما در دسته سرمایهگذاری های با اثربخشی اجتماعی قرار گرفتهاند، مدیر بخش سرمایهگذاری کران در این مورد گفت: یکی از اهداف ما بهبود وضعیت اقتصادی مردم است بخصوص افرادی که دور از مرکز هستند. ایرانکت و باسلام در حال فعالیت در این بخش هستند.
مدیر بخش سرمایه گذاری کران شهاب شجاع الدین در جواب این سوال که باتوجه به شباهت مدل کسبوکار ایرانکت و باسلام، بهتر است بایکدیگر ترکیب شوند، گفت: ما بررسی های دقیقی انجام میدهیم و میتوان گفت این دو کسبوکار، صنایعی شبیه به هم نیستند و بازاری از همدیگر نخواهند گرفت. میتوان گفت این دو کسبوکار همپوشانی هم دارند. همچنین ما در ادامه به موضوع ادغام فکر میکنیم.
یکی از سرمایهگذاریهای کران، جاروب بوده است. شجاعالدین باتوجه به نیمهتعطیل شدن این کسبوکار، در مورد تکلیف سرمایهگذاری کران گفت: این کسبوکار هنوز تعطیل نشده است. با صحبتهای اخیر انجام شده یکی از همبنیانگذاران نتوانسته فعالیت داشته باشد که درحال جایگزینی هستیم. درحال حاضر مشکلی وجود ندارد ولی سرمایهگذاری ناموفق هم بخشی از این حوزه است.
مدیر بخش سرمایهگذاری کران در مورد استراتژی خروج شرکت سرمایهگذاری گفت: سرمایهگذاری خطر بدون استراتژی خروج نمیتواند به فعالیت خود ادامه دهد. اما این موضوع بسیار پرچالش است. از طرفی بازیگران خارجی را نداریم و از طرفی هم سازمان بورس بسیار سختگیر است. با این حال بنیانگذاران کران تجربه این فعالیتها را دارند. باتوجه به روابط، ارتباطات و همکاران کران، در حال حاضر دغدغه اصلی ما نیست. همچنین صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری بورسی که میتوانند سهام استارتآپها را خریداری میکنند هم روبه افزایش است که باعث میشود فرصتهای خروج ما بهتر شود.
همچنین مدیر بخش سرمایهگذاری کران در مورد آینده سرمایهگذاری در حوزه ICT گفت: یک گزارشی که سال ۲۰۲۰ منتشر شده است، نشان میدهد شش مگا ترند وجود دارد که دنیا را در بازه ۲۰۲۰ تا ۲۰۵۰ شکل خواهند داد. پنجمین مگاترند خلاقیت، تکنولوژی و نوآوری شناخته شده است. در ۵ سال گذشته چین و آمریکا در این حوزه حدود ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کردهاند که از این عدد سهم چین تا چهار سال آینده گفته شده قرار است به ۱.۴ تریلیون دلار برسد، همچنین آمریکا هم قصد دارد سرمایهگذاریهای این چنینی خود را تا دو برابر افزایش دهد. در لیست ۲۰ شرکت مهم جهانی شاید یک شرکت وجود دارد که در حوزه فناوری اطلاعات فعال نیست و این موضوع را نشان میدهد که این بازار تا چه میزان روبه رشد است.
در مورد ایران میتوان گفت با یک دونده مواجهیم که هرچند سرعت آن در بازههای زمانی مختلف متفاوت است اما با این حال در حرکت بودن آن باعث میشود فرصت وجود داشته باشد. ما در برخی حوزهها حدود ۳۰ تا ۴۰ سال عقب بودیم که فاصله کمتر شد و در برخی حوزهها هم وضعیت بهتر است. همچنین نسل جدید امیدوار کننده است. ما در شرکت خودمان متولدین دهه هشتاد داریم که معتقدم میتوانند اثرگذاری قابل توجهی داشته باشند. دو کلان استراتژی هم بهتر است با حمایت بیشتری دنبال شوند. یکی نگاه دولت و دیگری بحث روابط بینالملل که میتواند تاثیرگذاری چشمگیری داشته باشد.