ترامپ در اولین تماس با شی جینپینگ درمورد تیکتاک صحبت کرد
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا، اولین تماس خود را…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۰ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ تیر ۱۴۰۲
بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد موجودی سرمایه در بخش ارتباطات در دهه ۹۰، بیش از ۴ درصد رشد منفی را تجربه کرده است.
به گزارش پیوست، پژوهشگران مرکز پژوهشهای مجلس در مطالعهای با عنوان «ضرورت و الزامات تحقق رشد اقتصادی بالا و پایدار در افق برنامه هفتم» علل عملکرد ضعیف بخش حقیقی اقتصاد ایران طی دهه ۹۰ را با در نظر گرفتن عوامل موثر بر رشد اقتصادی یعنی نیروی کار، موجودی سرمایه و بهرهوری بررسی کردهاند.
مرکز پژوهشهای مجلس میگوید متوسط رشد موجودی سرمایه کل که در سالهای قبل ۱۳۹۰ حدود ۴.۵ درصد بوده، در سالهای پس از ۱۳۹۰ با کاهش سه واحد درصدی به ۱.۵ درصد رسیده؛ اما با وجود این رشد، موجودی سرمایه در بخشهای ارتباطات، ساختمان، نفت و گاز، معدن و صنعت در دهه ۱۳۹۰ با رشد منفی مواجه شده است.
متوسط رشد موجودی سرمایه در بخش ارتباطات از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹، منفی ۴.۱ درصد بوده است. در حالی که متوسط رشد موجودی سرمایه این بخش در فاصله سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰، ۲.۱ درصد بوده است. دلیل اصلی این رشد منفی به حوزه ماشینآلات محسوب میشود که طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹، رشد منفی ۵.۳ درصدی را پشت سر گذاشته است.
موجودی سرمایه از لحاظ ساختمان در بخش ارتباطات نیز در دهه نود منفی ۲.۵ درصد بوده است.
محققان مرکز پژوهشهای مجلس دلایل مختلفی را در مورد رشد منفی تشکیل سرمایه در طی سالهای دهه ۹۰ بیان کردهاند که از جمله آنها میتوان به کاهش منابع در دسترس داخلی، کاهش دسترسی به منابع بینالمللی و نبود انگیزه کافی برای سرمایهگذاری مولد اشاره کرد.
در بخش دیگری از این مطالعه به موضوع استهلاک اشاره شده است. در این گزارش آمده است که طی ۱۰ سال اخیر به طور میانگین رقمی حدود ۴.۵ درصد از ارزش موجودی سرمایه ثابت در اقتصاد ایران مستهلک میشود. بر اساس آن چه بانک مرکزی اعلام میکند، عمر مفید ماشینآلات و تجهیزات حوزه ارتباطات ۱۷ سال و عمر مفید ساختمان و تاسیسات این بخش ۶۰ سال محاسبه شده است.
مستهلک شدن سرمایههای موجود و جایگزین نشدن آنها در کنار دلایلی که پیشتر اشاره شد، باعث شده تا موجودی سرمایه طی سالهای اخیر عملکرد مناسبی نداشته باشد.