فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
بررسی برنامه پنجساله هفتم توسعه- ۴
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
لایحه برنامه هفتم توسعه، در دو ماده، تقسیم کار موضوعی تولید محتوا در فضای مجازی را مشخص کرد. در این مواد، بر انحصار صداوسیما در تولید و پخش زنده برنامهها و صدور مجوز و نظارت بر پخش زنده در فضای مجازی تاکید شده، اما در عین حال آمده است دو نماینده وزارت ارشاد در شوراهایی که برای این کار تشکیل میشوند، عضویت خواهند داشت.
به گزارش پیوست، برنامه هفتم توسعه در مواد ۱۶۴ و ۱۷۳ به موضوع تولید محتوا در فضای مجازی و صدور مجوز و نظارت بر این محتوا پرداخته و تقسیم کار در این زمینه را مشخص کرده است. بخشی از این کار بر عهده وزارت ارشاد و بخشی دیگر در اختیار صداوسیما خواهد بود. همچنین وزارت ارتباطات مکلف شده است پهنای باند و امکانات لازم را در اختیار صداوسیما قرار دهد.
ماده ۱۶۴ لایحه برنامه هفتم توسعه، به موضوع تولید محتوا و نظارت بر این محتوا در فضای مجازی پرداخته است. در ابتدا بر تقسیم کار موضوعی تولید و انتشار محتوا در فضای مجازی «به منظور حمایت از تولید محتوا در حوزه فضای مجازی و رسانههای دیجیتالی با رویکرد گسترش و تعمیق فرهنگ اسلامی ایرانی و مواجهه موثر با جنگ روانی و تهاجم فرهنگی و سیاسی دشمنان» تاکید شده است.
در بند «الف» این ماده، مسئولیت تنظیمگری و صدور مجوز و نظارت بر خبرگزاریها رسانههای مکتوب، کتاب، بازیهای رایانهای تبلیغات و نظایر آن که در چارچوب وظایف و ماموریتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد در بستر فضای مجازی نیز بر عهده آن وزارتخانه گذاشته شده و در تبصره همین ماده آمده است در صورتی که بخشی از رسانههای فوق از صوت و تصویر فراگیر استفاده کنند، ملزم به رعایت دستورالعملهای توافقشده میان سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند. بدین ترتیب خبرگزاریها و سایتهای اینترنتی اگر بخواهند محتوای صوتی و تصویری تهیه کنند، باید با وزارت ارشاد تعامل کنند.
در بند «ب» موضوع حساسیتبرانگیز و اختلافی این سالها یعنی صدور مجوز برای VODها و نظارت بر کار آنها در کانون توجه قرار گرفته و مسئولیت تنظیمگری، صدور مجوز و نظارت بر رسانههای فعال در عرصه صوت و تصویر فراگیر شامل رسانههای کاربرمحور و ناشرمحور و نیز شبکه نمایش خانگی به ویژه تولید سریالها و برنامههای تلویزیونی و امثال آن بر عهده سازمان صداوسیما گذاشته شده است.
همچنین بر اساس بند «ج» صدور مجوز، نظارت و تنظیم مقررات تبلیغات و آگهی در حیطه صوت و تصویر فراگیر بر عهده صداوسیماست.
با وجود این، در تبصره بند «ج» آمده است دو نماینده از سوی وزارت ارشاد اسلامی در هر یک از شوراهای صدور مجوز تولید، مجوز انتشار و مجوز پخش آگهی بازرگانی که در سازمان صداوسیما تشکیل میشود عضویت خواهند داشت.
در نهایت بند «د» تاکید دارد تولید و پخش زنده برنامهها و نیز صدور مجوز و نظارت بر پخش زنده در فضای مجازی در انحصار سازمان صداوسیما خواهد بود. بدین ترتیب فعالیت IPTVها مانند گذشته فقط با صداوسیما در تعامل خواهند بود.
ماده ۱۷۳ برنامه هفتم بر فعالیتهای صداوسیما تمرکز دارد. در بند «ب» این ماده بر ایجاد پوشش «صددرصدی و رایگان برنامههای صداوسیما» در داخل تاکیده شده و در تبصره آن، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده است پهنای باند و امکانات لازم را برای دسترسی رایگان عموم مردم به شبکهها و برنامههای رسانه ملی در اقصی نقاط کشور بر بستر شبکه ملی اطلاعات و شبکه تلفن همراه علاوه بر شبکههای موجود صداوسیما فراهم کند.