آینده سئو: بررسی آینده تحولات کلیدی سئو برای سال ۲۰۲۴
آینده سئو اهمیت زیادی برای فعالان در این زمینه کاری دارد. بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)…
۱۶ آذر ۱۴۰۳
۲۹ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
ایران از لحاظ وضعیت اینترنت ثابت، بر اساس گزارش اسپیدتست، در ماه مارس ۲۰۲۳ از میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۴۶ ایستاده است و از کشورهایی مانند مالی، تاجیکستان و عراق وضعیت بدتری دارد و تنها وضعیت ۳۴ کشور در اینترنت ثابت از ایران بدتر است. در ردهبندی اینترنت همراه نیز ایران رتبه ۶۱ از ۱۴۰ کشور را به دست آورده است.
به گزارش پیوست، ایران در آخرین گزارش ماهانه اسپیدتست که وضعیت کشورها در ماه مارس ۲۰۲۳ را ارزیابی کرده در بخش اینترنت ثابت با یک پله رشد در رتبه ۱۴۶ جهان و در بخش همراه نیز بدون تغییر نسبت به ماه گذشته همچنان در رده ۶۱ قرار دارد.
میانه سرعت دانلود اینترنت ثابت ایران در این گزارش ۱۱.۵۷ مگابیت بر ثانیه ثبت شده که تنها از ۳۴ کشور در این ردهبندی بهتر است. تاخیر (Latency) اینترنت ثابت نیز نسبت به ماه قبل تغییری نکرده و عدد ۳۰ میلیثانیه را به ثبت رسانده است.
ایران در بخش همراه نیز با میانه سرعت دانلود ۳۶.۳۳ مگابیت بر ثانیه در رده ۶۱ از میان ۱۴۰ کشور ایستاده است. تاخیر در این بخش نیز ۲۹ میلیثانیه ثبت شده است. وضعیت ایران در ردهبندی بخش همراه طی ماههای گذشته چندان مناسب نبوده به طوری که از رتبه ۴۶ در ماه اکتبر ۲۰۲۲، اکنون پس از گذشت پنج ماه به رتبه ۶۱ رسیده است.
وضعیت میانگین جهانی کشورهای حاضر در گزارش اسپیدتست نیز جالب توجه است. بر این اساس، میانه جهانی سرعت دانلود در جهان در این ماه ۷۹ مگابیت بر ثانیه بوده است. اوضاع تاخیر نیز چند ماهی بود که ثابت بود و عدد ۱۰ میلیثانیه را نشان میداد، اکنون اما این دومین ماهی است که تاخیر (Latency) در جهان ۹ میلیثانیه را نشان میدهد.
سردمداران کیفیت اینترنت در جهان نیز همچنان نامهایی تکراری هستند. سنگاپور بدون تغییر و با میانه سرعت ۲۳۵ مگابیت در رتبه اول است و امارات با سه رتبه ارتقا توانسته جایگاه دوم را به دست آورد. شیلی نیز در رتبه سوم ایستاده است.
در بخش همراه کشورهای عربی عملکرد خوبی ثبت کردهاند و از چهار کشور نخست سه کشور عرب به چشم میخورد. امارات با میانه سرعت دانلود ۱۷۸ مگابیت بر ثانیه بهترین عملکرد را ثبت کرده و قطر نیز در جایگاه دوم دیده میشود. نروژ با اخنلافی ۲۱ مگابیتی در رده سوم و کویت نیز در رده چهارم قرار گرفتهاند.
ذکر این نکته ضروری است که میانه مفهومی متفاوت از میانگین در آمار است؛ به عنوان مثال در مجموعه اعداد ۵، ۱۱، ۱۶، ۱۹ و ۲۲، عدد ۱۶ به عنوان میانه شناخته میشود.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات ایران، بارها با استناد به اسپیدتست ادعا کرده سرعت اینترنت در کشور رو به بهبود است. کارشناسان اما این شاخص را بهترین معیار برای سنجش اوضاع اینترنت در کشوری مانند ایران که کاربران برای دسترسی به اینترنت نیاز شدیدی به VPN دارند نمیدانند. سعید سوزنگر، کارشناس امنیت سایبری، در این باره میگوید: «در یک شبکه نرمال، اسپیدتست معیار خوبی برای سنجیدن وضعیت اینترنت است اما در ایران اصلاً معیار مناسبی نیست. با استناد به اسپیدتست در واقع شبکه داخلی را میسنجیم. اسپیدتست ارتباط کاربر با سرویسدهنده (ISP) را بررسی میکند نه ارتباط با سرویس مورد نظرش در آمریکا، آلمان یا هر کشور دیگری را. تمام سرویسهایی که ما استفاده میکنیم مانند واتساپ، تلگرام و… در داخل کشور هاست نمیشوند. اگر این اتفاق میافتاد و فیلترینگ اعمال نمیشد، میتوانستیم به اسپیدتست استناد کنیم ولی امروز اسپیدتست شبکه داخلی را روی اپراتورها تست میکند. کافی است یک سرور خارجی را تست کنید تا شاهد افت کیفیت باشید.»
با این حال اسپیدتست شاخص فراگیری است که بیشتر از سایر شاخصها به آن استناد میشود و وضعیت ایران در این شاخص هم نگرانکننده به نظر میآید.