هوش مصنوعی و رباتهای مخرب؛ طراحی نوین و پیچیده حملات سایبری
استفاده از هوش مصنوعی در طراحی حملات سایبری هم دیده میشود. رباتهای مخرب که به…
۱۹ مهر ۱۴۰۳
۲۲ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۱۳ دقیقه
در این مطلب میخوانید
SEO یوتیوب یا فرآیند بهینه سازی ویدیوها و کانال یوتیوب شما برای نمایش بهتر در نتایج جستجو در یوتیوب است. با بهینه سازی ویدیوهای خود، می توانید جایگاه خود را در میان پیشنهادات یوتیوب یا نتایج جستجو بهبود دهید که منجر به افزایش بازدید، مشترکین و تعامل بیشتر میشود.
SEO در یوتیوب از موارد محتوایی مانند انتخاب نام ویدیو آغاز میشود و تا بعد از انتشار یعنی مواردی مثل پاسخگویی به کامنتها ادامه پیدا میکند. برای آن که بتوانیم در این پلتفرمِ مهم بهتر دیده شویم لازم است که با اصول SEO در یوتیوب و راهکارهای آن بیشتر آشنا شویم.
SEO یوتیوب به فرآیند بهینهسازی ویدیوها و کانالهای یوتیوب شما برای بهبود بازدید و رتبهبندی آنها در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) در پلتفرم یوتیوب اشاره دارد. هدف سئوی یوتیوب جذب ترافیک ارگانیک بیشتر به ویدیوهای شما، افزایش بازدید، تعامل و در نهایت رشد کانال یوتیوب شما است.
SEO یوتیوب یک فرآیند مداوم است و رسیدن به نتیجه ممکن است زمان ببرد. با پیروی از تکنیکهای بهینهسازی و اصلاح مداوم استراتژی خود بر اساس بازخورد و تجزیه و تحلیل مخاطبان، میتوانید دید و دسترسی ویدیوهای YouTube خود را افزایش دهید.
کلمهی SEO مخفف Search Engine Optimization به معنای بهینهسازی موتور جستجو است. سئو مجموعه کارهایی را شامل میشود که در نهایت وقتی کاربران عبارتی را جستجو میکنند، مطلبی که شما در سایت خودتان منتشر کردهاید بالاتر از سایر وبسایتها قرار بگیرد. با توجه به اینکه گوگل با اختلاف پرکاربردترین موتور جستجو است، هدف نهایی سئو قرارگرفتن در رتبهی اول جستجوی گوگل در کلیدواژههای مرتبط است.
پیش از آن که به سراغ راهکارها برویم لازم است با چند اصطلاح مهم آشنا شویم. اگر قبلا در زمینهی ساخت ویدئو تجربه داشتهاید احتمالا با این کلمات آشنا هستید. اگر تنها بینندهی ویدئوها بودهاید یا تجربهی کمی از حضور در فضای یوتیوب دارید آشنایی با این اصطلاحات برای فهم بهتر ادامهی مطلب مفید است.
عنوان همان تیتر ویدئوی شما است که در زیر ویدئو نمایش داده میشود و ویترین ویدئوی شما است. اولین و مهمترین قدم در سئوی یوتیوب انتخاب عنوان درست است که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
این کلمه به کاور ویدئوی شما اشاره دارد که هنگام انتشار ویدئو در صفحهی اصلی شما در یوتیوب یا در صفحه نمایش مخاطب دیده میشود. کاور ویدئو بعد از تیتر مهمترین بخش برای سئوی یوتیوب است.
کادر قرمز عنوان و کادر آبی نمونهای از thumbnail است.
برچسب عبارتی کوتاه و نزدیک به محتوای ویدئو است که میتوانید هنگام بارگذاری ویدئو آنها را بنویسید. این برچسبها بیشتر برای فهماندن محتوای ویدئو به یوتیوب و الگوریتمهای آن است و کمتر مخاطبان به آن توجه میکنند.
این اصطلاح به آخرین تصویری که در ویدئوی شما دیده میشود اشاره دارد. اگر کاربر یوتیوبرهای معروف باشید، حتما دیدهاید که برای آخرین تصویر ویدئو، شکل خاصی طراحی شده است و معمولا دو ویدئوی دیگر از کانال را به شما توصیه میکنند تا تماشا کنید. به طور کلی در فضای دیجیتال و شبکههای اجتماعی برای بیشتر دیده شدن باید مخاطب را در صفحهی خود نگه دارید. کانال یوتیوب هم از این قاعده مستثنا نیست و استفاده از این ویژگی و نگه داشتن مخاطب اثر بسیار زیادی در دیده شدن بیشتر ویدئوهای شما دارد.
یوتیوب آمار متفاوت و متنوعی از ویدئوهای شما پس از بارگذاری میدهد که مهمترین آن مدت زمان تماشای ویدئو است. این پارامتر نشان میدهد که مخاطبان مجموعا چند دقیقه ویدئوی شما را تماشا کردهاند. شاخصی که ابتداییترین و مهمترین معیاری است که الگوریتمهای یوتیوب بررسی میکنند و بر اساس آن ویدئوهای شما را به کاربران پیشنهاد میدهند.
لیست تماشا امکانی است که یوتیوب به شما میدهد تا ویدئوهای مرتبط را در یک دسته قرار دهید تا کاربر راحتتر ویدئوهایی مشابه آنچه تماشا کرده و برایش مفید یا جذاب بوده را ببیند. پس از آن که چندین ویدئو منتشر کنید، کانال یوتیوب شما شلوغ میشود و پیدا کردن ویدئوی مدنظر مخاطب سخت است. لیست کردن ویدئوهای مرتبط در کنار هم به مخاطب و همچنین الگوریتمهای یوتیوب کمک میکند تا بتوانند بهتر ویدئوها را دستهبندی و ویدئوی مدنظر را از بین آنها انتخاب کنند.
در دنیای سئو همه چیز از کلیدواژههای مناسب شروع میشود. اگر میخواهید متن یا ویدئویی که منتشر میکنید در جستجوی کاربران دیده شود و آنها بر روی لینک مطلب شما کلیک کنند باید از کلیدواژهی مناسب استفاده کنید. کلیدواژهی مناسب همان عبارتی است که احتمالا مخاطب محتوای شما آن را مینویسد و جستجو میکند.
برای پیدا کردن کلیدواژه ابزارهای متعددی هستند اما مهمترین ابزار همان گوگل و یوتیوب است. شما عبارتی که در مورد آن محتوا ساختید را در گوگل جستجو میکنید. به تدریج که حروف را تایپ میکنید گوگل به شما پیشنهاداتی میدهد. این پیشنهادات همان کلیدواژههایی هستند که توسط مخاطبان جستجو شدهاند. همین ویژگی در جستجوی یوتیوب نیز هست. هنگامی که در بخش مربوط به جستجو در یوتیوب کلمهای را تایپ میکنید، پیشنهاداتی برای شما نمایش داده میشوند که آن عبارات بیشترین جستجوی مرتبط با موضوع شماست.
وقتی عبارتی را انتخاب کنید و وارد صفحهی نمایش نتایج شوید، باز هم پیشنهادات دیگری میبینید. مثلا سوالات مرتبط با جستجوی شما و همچنین عبارات نزدیک به آن که معمولا پایین صفحه قرار دارد. این کلمات کلیدواژههای اصلی شما هستند که بر اساس جستجوی بیشتر توسط کاربر و همچنین ارتباط موضوعی بیشتر با محتوای ویدئو باید مهمترین کلیدواژه و دیگر کلیدواژههای مرتبط با شناسایی کنید. حالا که کلیدواژهی اصلی و کلیدواژههای فرعی را پیدا کردید به سراغ نحوهی استفاده از آنها میرویم.
نکتهی مهم: عباراتی که گوگل و یوتیوب پیشنهاد میدهند ایدههای خوبی برای تولید محتواهای بعدی شما هستند. چه در زمینه تولید محتوای ویدئویی و چه در زمینه تولید محتوای متنی فعالیت میکنید، از این پیشنهادات گوگل و یوتیوب میتوانید ایده بگیرید تا محتواهای بعدی را بر اساس نیاز و جستجوهای سابق مخاطبان تولید کنید.
ویدئویی که در یوتیوب بارگذاری میکنید نامی دارد که با آن در رایانه یا تلفن همراه خودتان آن را ذخیره کردهاید. برای الگوریتمهای یوتیوب این نام مهم است. مثلا ممکن است شما نام فایل را «finallll25» گذاشته باشید. این عنوان برای یوتیوب نامشخص است. بهتر است از کلیدواژهای اصلی در این نامگذاری استفاده کنید. مثلا اگر شما ویدئویی با موضوع نحوه استفاده از chatgpt ساختهاید نام فایلی که بارگذاری میکنید را بگذارید «چگونه_از_chatgpt_استفاده_کنیم» یا بهتر است به انگلیسی بنویسید «How_to_use_chatgpt». بهتر است که بین کلمات از خط فاصله (-) یا زیرخط (_) استفاده کنید.
پس از آنکه ویدئو را بارگذاری کنید باید اطلاعاتی را برای آن بنویسید. اولین بخش عنوان است. همانطور که گفته شد عنوان اولین و مهمترین چیزی است که مخاطب میبیند. در عنوان از کلیدواژهی اصلی استفاده کنید اما نه به صورت مستقیم و واضح. سعی کنید کلیدواژه را در جمله استفاده کنید. مثلا به جای نوشتن عبارت galaxy s23 ultra بنویسید «نقد و بررسی کامل گوشی گلگسی اس23 اولترا (galaxy S23 Ultra)» به این شکل هم اطلاعات بیشتری در مورد ویدئو به مخاطب میدهید هم کلیدواژه را بهتر استفاده میکنید. فراموش نکنید که بهتر است عنوان کمتر از 60 کاراکتر باشد.
پس از عنوان، نوبت به توضیحات (description) میرسد. توضیحات همان معرفی کوتاهی از ویدئو است که پایین تیتر میآید. شما میتوانید 1000 کاراکتر بنویسید اما یوتیوب تنها 2 خط ابتدایی را نمایش میدهد و در صورتی مخاطب همهی متن را میبینید که روی گزینهی «نمایش بیشتر» یا «show more» کلیک کند. به همین دلیل مهم است که چند جملهی ابتدایی را مستقیم و جذاب بنویسید. مقدمهگویی لازم نیست و مستقیم به سراغ اصل مطلب بروید. از کلیدواژهی اصلی در جملهی اول و از کلیدواژههای فرعی در جملات بعدی استفاده کنید. در ادامهی توضیح اولیه، از این ویژگی برای قرار دادن لینک و توضیحاتی اضافه بر ویدئو میتوانید استفاده کنید.
برچسب و هشتگ از مواردی هستند که کمتر توسط مخاطبین استفاده میشوند اما برای راهنمایی الگوریتم یوتیوب در مورد موضوع ویدئو و راهنمایی مخاطب به ویدئوی شما مهم است. هشتگ بالای ویدئو نمایش داده میشود و بهتر است از 2 یا نهایت 3 مورد بیشتر نباشد. برچسبها میتوانند 10 تا 12 مورد باشند. البته قوانین و الگوریتمهای یوتیوب تغییر میکنند و بهتر است که هرازگاهی سری به این قوانین بزنید تا از تعداد کافی هشتگها و برچسبها مطلع شوید. فراموش نکنید که استفاده از هشتگ و برچسب بیارتباط با موضوع استفاده نکنید که امکان جریمه شدن توسط یوتیوب هست.
اگر به گوشهی ویدئوهای یوتیوب دقت کرده باشید، دایرهای که داخل آن علامتی شبیه به حرف i هست را دیدهاید. این ویژگی مشابه لینکسازی در متن عمل میکند. همانطور که شما در هنگام نوشتن متن میتوانید عبارتی را به سایتی دیگر یا صفحهای از سایت خودتان لینک کنید، با استفاده از این ویژگی میتوانید بخشهای مرتبط ویدئو را به ویدئوی مرتبط دیگری لینک کنید تا مخاطب بر آن کلیک کند و آن ویدئو را نیز تماشا کند. گزینهی cards چند حالت دارد:
همانطور که گفته شد جز اصلی شبکههای اجتماعی تعامل و نگهداشتن مخاطب در صفحه است. تلاش کنید Endscreen ثابت طراحی کنید و در انتهای هر ویدئو، دو ویدئوی مرتبط دیگر را در آن قرار دهید تا مخاطبان بعد از تماشای ویدئوی اول به سراغ ویدئوهای بعدی کانال شما بروند.
یوتیوب گزینهای دارد که میتوانید در آن دستهبندی ویدئوی خود را مشخص کنید. این دستهبندی البته بسیار کلی است مثلا ورزشی، سینما و سرگرمی، حیوانات، کمدی، سفر، گیمینگ و… استفاده از این دستهبندی به یوتیوب کمک میکند تا بیشتر با ویدئوی شما آشنا شود و در وقت مناسب به مخاطب مناسب نمایش دهد.
پس از عنوان، کاور مهمترین ویژگی در انتخاب ویدئو توسط مخاطب است. کاور جذاب میتواند شما را چند قدم از رقبا جلوتر ببرد. کاور باید هماهنگ با محتوا باشد. مثلا در حوزهی گیمینگ اگر فعالیت میکنید مهم است که در کاور از رنگها گرم و هیجانانگیز استفاده کنید و چندان به فکر مینیمالیسم نباشید. کانالهای معروف یوتیوب معمولا از طرح ثابتی استفاده میکنند که محل قرارگیری عنوان و عکس در آن مشخص است. این کار باعث میشود تا چشم مخاطب با کاورهای شما آشنا باشد و با دیدن آن بلافاصله متوجه شود که این ویدئو ساختهی شماست.
در بخش more options شما گزینهی زیرنویس یا closed caption را میبینید که در آن میتوانید متن مربوط به هر بخش را بارگذاری کنید تا مشابه زیرنویس نمایش داده شود.
نکتهی مهم: به طور کلی متن راحتتر از تصویر توسط رباتهای گوگل و یوتیوب درک میشود. به همین دلیل برای سئوی بهتر ویدئو لازم است که از متن بیشتری استفاده کنید.
پس از مدتی که ویدئوهای متعددی را بارگذاری کردید، کانال شما شلوغ میشود و پیدا کردن ویدئوی مدنظر توسط مخاطب سخت است. به همین دلیل چند ویدئو که محتوای نزدیک بهم دارند را در یک لیستپخش قرار دهید تا مخاطبان و همچنین رباتهای یوتیوب بهتر بتوانند آنها را پیدا کنند.
مواردی که تا اینجا اشاره شد عمدتا در هنگام تولید ویدئو استفاده میشوند. پس از آنکه ویدئوها را ساختید برای افزایش کیفیت ویدئو و همچنین دیدهشدن بیشتر میتوانید راهکارهای زیر را پیاده کنید.
احتمالا دیدهاید که یوتیوبرهای معروف در ویدئوهای خودشان، معمولا در ابتدای ویدئو، از بیننده میخواهد که ویدئو را لایک کنند، کامنت بگذارند و اگر عضو کانال نیستند روی دکمهی عضویت (subscribe) کلیک کنند. شما هم میتوانید همین کار را انجام دهید. نکتهای که میتواند شما را از رقبا جلو بندازد استفاده از اینها در زمان مناسب است. بیشتر یوتیوبرها همزمان مخاطب را دعوت به انجام هر سه کار میکنند، اما بهتر است که هرکدام را در جای خودش انجام دهید. مثلا اگر نکتهای در ویدئو گفتید که ممکن است افراد نظرات متفاوتی در مورد آن داشته باشند در آن لحظه از مخاطب بخواهید که کامنت بگذارد. انتهای ویدئو زمان مناسبتری برای درخواست لایک کردن و عضو شدن است چون مخاطب ویدئوی شما را کامل دیده است و احتمالا آن را میپسندد. اگر با محتوای شما تناسب دارد میتوانید از کمدی و طنز برای دعوت به این کارها استفاده کنید.
بعد از بارگذاری ویدئو کار تمام نمیشود. باید تلاش کنید تا ویدئو بیشتر و بیشتر دیده شود. راه مناسب هم به اشتراک گذاشتن ویدئو در سایر شبکههای اجتماعی است. با توجه به مخاطب و نوع محتوا میتوانید آن را در توئیتر، لینکدین، تلگرام یا اینستاگرام منتشر کنید و از مخاطبان بخواهید تا به یوتیوب رفته و ویدئوی شما را تماشا کنند. این کار اثر خیلی مثبتی بر سئوی کانال یوتیوب شما خواهد داشت.
ویدئوهای یوتیوب را میتوانید در صفحات دیگر هم بارگذاری کنید به شکلی که هر بار تماشای آن در صفحات دیگر یک view در یوتیوب محسوب میشود. با این کار ساده میتوانید در کنار نوشتن متن و استفاده از سئوی متنی، بازدید ویدئوهای خود را بالا ببرید. برای این کار اگر سایت دارید که چه بهتر، اگر ندارید میتوانید صفحهای مخصوص برای خودتان در وبسایت ویرگول درست کنید.
شما به سادگی با دوربین گوشی خودتان میتوانید ویدئو بسازید، اما، برای افزایش کیفیت ویدئو و رقابت با دیگران، بهتر است که بعضی وسایل اولیه را تهیه کنید. مثلا میکروفون، پایهی دوربین و نور. خرید این وسایل نیاز به هزینهی اولیه دارد اما با تولید مستمر ویدئو و جذب مخاطب میتوانید هزینهی آن را جبران کنید.
مهمتر از وسایل وقت گذاشتن برای بهبود کیفیت محتواست. اینکه چه چیزی را و با چه لحنی به مخاطب بگویید اهمیت بسیار زیادی دارد. در نهایت، سئو و دیدهشدن توسط مخاطب اتفاق میافتد و تا زمانی که مخاطب محتوای شما را نپسندد رشدی اتفاق نمیفتد. در کنار محتوا اهمیت تدوین مناسب را فراموش نکنید. تدوین خوب به اندازهی امکانات و محتوای خوب موثر است.
در پایان لازم است برای SEO یوتیوب به چند نکته دقت کنید: