skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پلاس

ساینا نجم‌الدین نویسنده میهمان

آگاهی تجاری چیست و چطور به کمک کسب‌و‌کارها می‌آید؟

ساینا نجم‌الدین
نویسنده میهمان

۲۷ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ خرداد ۱۴۰۲

آگاهی تجاری

آگاهی تجاری (commercial awareness) مهارتی است که می‌توانید از آن در کسب و کار استفاده کنید و شاهد تاثیر آن در بازار امروز باشید. این آگاهی نشان می‌دهد چگونه عناصر مختلف تجارت با یکدیگر در بازار تعامل دارند. آگاهی تجاری در دنیای امروز از آن رو اهمیت دارد که می‌توانید نشان دهید با آخرین روندهای صنعت خود همراه و به‌روز هستید. در این مطلب، راجع به اینکه آگاهی تجاری چیست و چه راه‌هایی وجود دارد تا این مهارت را تقویت کنیم توضیح داده شده است.

آگاهی تجاری به چه معناست؟

آگاهی تجاری در فرهنگ لغت انگلیسی کسب و کار کمبریج این‌گونه تعریف شده است:
«دانش چگونگی درآمدزایی کسب و کارها، خواسته‌های مشتریان و مشکلات یک حوزه خاص از کسب و کار را آگاهی تجاری یا آگاهی سازمانی می‌گویند.»
البته که آگاهی تجاری دائماً تغییر می‌یابد و مفهومی است که شما را ملزم می‌کند تا به‌روز باشید و از آخرین اخبار و تغییرات حوزه‌ فعالیت خود و سایر زمینه‌ها اطلاعاتی به دست آورید.

چرا آگاهی تجاری مهم است؟

برخی از صاحب‌نظران، آگاهی تجاری را یک مهارت و برخی دیگر آن را یک روش تفکر می‌دانند که اهمیت دارد زیرا:
۱- می‌تواند به شما کمک کند در صنعت یا کسب و کارهایی که به آن علاقه دارید متخصص شوید.
۲- این امکان را به شما می‌دهد تا به طور هوشمندانه آینده یک صنعت را حدس بزنید.
۳- به شما کمک می‌کند تا با داشتن درکی از گذشته، روندهای آینده را پیش‌بینی کنید.
۴- می‌توانید بازار را بهتر درک کنید.
۵- به شما کمک می‌کند دانش خود را از رقبایتان بیشتر کنید.
6- می‌توانید در کسب یک جایگاه شغلی، دیگران را تحت تاثیر قرار دهید.

چه کسانی به آگاهی تجاری نیاز دارند؟

پاسخ این سوال ساده است؛ همه افراد! هر کدام از ما در سازمان‌های دولتی یا خصوصی مشغول به کار هستیم. همیشه باید به یاد داشته باشیم که با افزایش سطوح رقابت در بخش عمومی و سازمان‌های داوطلبانه، این نهادها همیشه به دنبال کسانی هستند که ارزش مالی خوبی برای مجموعه به ارمغان بیاورند. این موضوع حتی درباره سازمان‌ها و نهادهای خیریه و کار داوطلبانه نیز صدق می‌کند.

commercial awareness

باید بدانید که این مهارت موثر، به‌ویژه برای کسانی که قصد دارند یک کسب و کار راه‌اندازی کنند بسیار اهمیت دارد. افرادی به عنوان بنیان‌گذار یا هم‌بنیان‌گذار با آگاهی تجاری می‌توانند سازمان خود را بهتر مدیریت و هدایت کنند و کسانی را به استخدام خود دربیاورند که آنها هم آگاهی تجاری لازم را برای پیشرفت کسب و کار دارند.

آگاهی تجاری چطور به دست می‌آید؟

اطلاعاتی که در کسب آگاهی تجاری درباره یک صنعت موثر است مواردی است که در ادامه ذکر شده، توجه و دقت به این مولفه‌ها موجب افزایش بهره‌وری و سودمندی افراد می‌‌شود.

مولفه‌های مهم و ضروری در آگاهی تجاری
  • رقبای موجود در بازار
  • موقعیت تجاری در بازار
  • سودآوری کسب‌وکار
  • تامین کنندگان تجاری
  • مشتریانی که به آنها خدمت می‌کنند
  • محصولات یا خدماتی که ارائه می‌کنند
  • محیط بیرونی که بر کسب‌وکار تاثیر می‌گذارد
  • توجه به مطبوعات و شبکه‌های اجتماعی در کسب‌وکار

 

چطور می‌توانیم آگاهی تجاری خود را تقویت کنیم؟

۱- به‌روز باشید

شاید در ابتدا فکر کنید که آگاهی داشتن از همه تحولات و تغییرات حوزه کسب‌وکار شما کار چندان ساده‌ای نیست؛ اما امروزه با وجود تکنولوژی و اینترنت و سرعت بالای مخابره اطلاعات و اخبار، این کار چندان هم دشوار و زمان‌بر نیست. برای مثال کافی ‌است در خبرنامه‌های مرتبط عضو شوید، پادکست‌ها را گوش دهید و کانال‌های خبری مختصر و مفید را دنبال کنید. یافتن سایت و شبکه‌های اجتماعی مرتبط با حوزه تخصص شما بسیار در افزایش آگاهی و اطلاعات‌تان مفید خواهد بود؛ به عنوان مثال اگر به دنبال اخبار فناوری اطلاعات هستید، سایت پیوست می‌تواند به شما کمک کند.

پیشنهاد ما این است که برای ساده‌تر شدن کارتان، روزانه زمانی را به مرور تازه‌ها اختصاص دهید. نگویید که وقت نمی‌کنید! حتماً می‌توانید مدتی را از گشت و گذار بی‌هدف در اینستاگرام، یوتیوب یا فیس‌بوک به مطالعه سودمندی که به کارآمدتر شدن‌تان کمک می‌کند اختصاص دهید. کلید طلایی این است که شما اهمیت آگاهی تجاری را برای استارت‌آپ یا کسب و کار خود درک کرده باشید و از همین حالا گام‌هایی به سمت جلو بردارید.

۲- اخبار و مطبوعات تجاری را از دست ندهید

اخبار و اطلاعات

اکثر خبرگزاری‌های بزرگ برنامه‌هایی را پخش می‌کنند که بر اخبار تجاری تمرکز دارد، این خبرگزاری‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا بیشتر در مورد دنیای تجارت و آخرین وضعیت بازار و نوسانات آن اطلاعاتی پیدا کنید.

۳- دیدگاهی خاص داشته باشید

مرور اخبار و دانسته‌های تازه بسیار اهمیت دارد ولی آنچه اهمیت بیشتری دارد این است که شما بتوانید به تحلیل تازه‌ای برسید. انباشته کردن اطلاعات دردی از کسب و کار شما دوا نمی‌کند؛ بلکه باید بتوانید با تحلیل‌های کارآمد، کسب و کارتان را متحول و به‌روز کنید.

۴- بازار را رصد کنید

از تغییرات و نوسانات عقب نمانید. بدانید که در جهان امروزه هر لحظه، همه چیز در حال تغییر و تحول است. ممکن است بالا رفتن یا پایین آمدن ارزش سهام یک شرکت روی کسب و کار شما هم تاثیر بگذارد و نقطه عطفی برای پیشرفت به وجود بیاورد که اگر به آن توجه نکنید، ممکن است آن را از دست بدهید و مدت‌ها طول بکشد تا با چنین فرصت‌هایی مواجه شوید.

۵- از تجربه کردن نترسید

بخشی از آگاهی تجاری با تجربه کردن به دست می‌آید. همه جوانب را بررسی کنید و قدم بردارید، حتی اگر شکست خوردید، باز هم چیزی برای یاد گرفتن به دست آورده‌اید. حتی می‌توانید از شکست‌ها و پیروزی‌های شرکت‌هایی که مشابه شما هستند درس بگیرید و درصد بروز خطا را در سیستم خود کاهش دهید.

۶- مهارت‌های اساسی را فراموشی نکنید

عوامل موفقیت در کسب و کارها

برای به دست آوردن آگاهی تجاری، سواد تحلیل بازار و به‌خصوص علم آمار می‌تواند بسیار به شما کمک کند. با چنین مهارت‌ها و دانش‌هایی شما زودتر از سایر رقبایتان می‌توانید بازار را تحلیل کنید و از دیگران پیشی بگیرید.

۷- در پروژه‌های کوچک سهیم شوید

اگر قصد راه‌اندازی یک استارت‌آپ دارید به شما توصیه می‌کنیم درباره سازمان‌های مشابه آگاهی تجاری به دست بیاورید تا از بروز مشکلات و خطاهای احتمالی مشابه در کسب و کارتان جلوگیری کنید. می‌توانید با استفاده از مشاغل پاره‌وقت یا داوطلب شدن در سازمان‌ها به منظور کسب آگاهی تجاری بیشتر، کارآموزی کنید.

چطور آگاهی تجاری به استخدام شما در یک مجموعه کمک می‌کند؟

پیشرفت شغلی

یادتان باشد همیشه باید درباره شرکت یا سازمانی که برای آن درخواست می‌دهید تحقیق کنید. قبل از تکمیل درخواست و شرکت در مصاحبه باید اطلاعات لازم درباره شرکت را به دست آورید. بدون داشتن پیش‌زمینه و شناخت نسبی، حضور پیدا کردن در جلسه معارفه و مصاحبه توصیه نمی‌شود چون داشتن یک نمای کلی از ساختار و اصول کاری آنجا به طرز تفکر و شیوه صحبت کردن شما نیز نظم داده و این گفت‌وگو را به نتایج مثبی سوق می‌دهد. این شناخت قبلی هرچند کم باشد عیبی ندارد فقط باید بتوانید در مورد ساختار سازمان، مشتریانش، نوع خدمات و محصولات و مشکلات احتمالی آن شرکت آگاهی پیدا کنید تا بتوانید مصاحبه‌کنندگان را تحت تاثیر قرار بدهید و خودتان تصمیم درستی بگیرید.
سوالات احتمالی که مصاحبه‌کنندگان ممکن است درباره آگاهی تجاری از شما بپرسند، می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

۱- به نظر شما بزرگ‌ترین مشکلاتی که امروز پیش پای صنعت ماست چیست؟

این سوال، در حالی که نسبتاً ساده است، حداقل به دانش پایه از صنعت مربوطه نیاز دارد. هرچه تحقیق شما عمیق‌تر باشد، پاسخ‌تان بهتر خواهد بود. پس همین‌جا دوباره متذکر می‌شویم که در به دست آوردن یک شغل، آگاهی تجاری تا چه حد اهمیت دارد. شما نمی‌توانید دست خالی به یک مصاحبه بروید و توقع داشته باشید که به نتایج خوبی برسید و صاحب یک شغل ایده‌آل شوید. رسیدن به نقطه‌ای که تحقق اهداف شما باشد نیازمند کسب آگاهی و شناخت است.

۲- بزرگ‌ترین مشکلات صنعت ما در آینده چیست؟

آگاهی از مسائل فعلی صنعت و همچنین تغییرات ایجادشده در گذشته می‌تواند به شما در پیش‌بینی تغییراتی که در آینده رخ می‌دهد کمک کند، به عنوان مثال، اگر به دنبال استخدام در صنعت نشر هستید، می‌دانید که به طور کلی فروش کتاب‌های الکترونیکی و صوتی افزایش یافته است، در حالی که فروش نسخه‌های فیزیکی کاهش یافته است. بنابراین در مصاحبه خود، می‌توانید درباره این تغییر و چگونگی پیشرفت بیشتر آن در آینده بحث کنید.

۳- در مورد شرکت ما چه چیزی را دوست دارید؟

کارفرمایان باتجربه تمایل دارند مصاحبه‌شونده‌ای را استخدام کنند که آگاهی گسترده‌ای از صنعت و همچنین دانش خاص شرکت داشته باشد زیرا در این صورت می‌توانند بهای کمتری بابت اشتباهات احتمالی کارمندشان بپردازند. آنها ممکن است از شما بخواهند در مورد نقص‌های شرکت صحبت کنید و راه‌حلی برای آن ارائه دهید.

۴- ما را چگونه با رقبا مقایسه می‌کنید؟

برای پاسخ به این سوال شما باید بدانید بزرگ‌ترین رقبای آنها در بازار چه کسانی هستند. مطمئن شوید که قبل از مصاحبه در مورد این موضوع تحقیق کرده‌اید تا بتوانید درباره شرکت‌ها در رابطه با یکدیگر و قیاس آنها بحث کنید. یادتان باشد که از سوال به عنوان فرصتی برای تمجید از شرکتی که با آن مصاحبه می‌کنید، استفاده نکنید در عوض، صادقانه پاسخ دهید و روی نقاط تمایز آن شرکت با دیگران تمرکز کنید. شما در مصاحبه باید دانشی توأمان با صداقت خود را به کارفرما نشان دهید.

۵- آگاهی تجاری را چگونه تعریف می‌کنید؟

سوالاتی که پرسیده می‌شود همواره ساده و آسان و بی‌دردسر نیستند، ممکن است کارفرما تمایل داشته باشد دانش کلی شما را به چالش بکشد. اگر درباره مفاهیم کلی اعم مانند مفهوم کلی آگاهی تجاری از شما سوال پرسیدند، نهراسید! از اطلاعات عمومی‌ای که دارید به درستی استفاده کنید و با اعتماد به نفس به سوالات پاسخ دهید.

۶- نظرتان درباره رویداد فعلی چیست؟

هر صنعتی روزانه با تحولاتی همراه است. سوال کارفرما گاهی می‌تواند بر تغییرات ساختاری یا مالی اخیر تمرکز داشته باشد؛ مثلاً، روندهای بازار سهام، تغییرات مدیرعامل یا مسائل سیاسی. تنها راه برای آماده شدن برای این نوع سوال، به‌روز نگه داشتن اخبار جاری و توجه ویژه به آنها در آستانه مصاحبه است.

۷- به نظر شما شرکت در چه نوع محصول یا پروژه‌ای می‌تواند سرمایه‌گذاری کند؟

به دقت در مورد پاسخ خود فکر کنید؛ مزایا و معایب تصمیم خود را بررسی کنید. بحث در مورد معایب و مزایای بالقوه راهی عالی است که بتوانید نشان دهید شما از آگاهی تجاری در زمینه کسب و کار آنها برخوردار هستید.

۸- چگونه به شکایات مشتریان پاسخ خواهید داد؟

شاید در نگاه اول دور از ذهن به نظر برسد، اما حفظ رابطه مثبت با مشتریان نمونه دیگری از آگاهی تجاری است. راضی نگه داشتن مشتریان تنها راه برای اطمینان از ادامه فعالیت یک کسب و کار است و هنگام تعامل با آنها باید از این موضوع آگاه باشید. وقتی به این سوال پاسخ می‌دهید اغراق نکنید، پاسخ شما باید واقعی به نظر برسد. تلاش کنید که مشتریان را نادیده نگیرید و روی نیازها و روش‌های منطقی راضی کردن آنها تمرکز کنید.

سخن پایانی

به طور خلاصه، آگاهی تجاری درک عمیقی از شرکت و صنعتی است که در آن کار می‌کنید. یادآور می‌شویم آگاهی تجاری یک مهارت قابل انتقال است که بر روش کار شما تاثیر می‌گذارد و شما را کارآمدتر و قابل اعتمادتر می‌کند. بنابراین، نباید آن را کم‌اهمیت جلوه داد یا فراموش کرد. با افزایش مهارت‌ها و کسب اطلاعات در این زمینه می‌توان در بسیاری از ابعاد کسب و کار موفق بود و پیشرفت بیشتری کرد.

https://pvst.ir/efy

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو