مدیرعامل تپسی: اگر تپسی نتواند، هیچ پلتفرم دیگری توان مقابله با انحصارطلبی اسنپ را نخواهد داشت
تپسی به رای شورای رقابت و همزمانی شکایت ازکیوام و زودکس از رویههای ضدرقابتی اسنپ…
۴ آذر ۱۴۰۳
۱۱ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
به گفته فرهاد نیلی اقتصاددان، خدماتی که قرار است به نسل موجوگندمیها در آینده ارائه شود باید قابل استطاعت، شخصیسازی شده و مقیاسپذیر باشد. او معتقد است این سه ویژگی جز در پلتفرم دیجیتال ممکن نیست و از دیگر ویژگیهای پلتفرم دیجیتال این است که قابل هوشمندسازی است و قابل بسته شدن نیست. نسل موجوگندمیها به سالمندان آینده گفته میشود که در دهههای شصت و پنجاه شمسی متولد شدهاند.
به گزارش پیوست، در آخرین نشست از سمینار عبور کسب وکارها از شرایط بحرانی فرهاد نیلی، اقتصاددان با اعلام این خبر که تحقیق مفصلی درباره تاثیر سبک زندگی جامعه ایرانی بر اقتصاد داشته است، گفت: ما در پژوهشی بررسی کردهایم که آیا سبک زندگی در جامعه ایرانی ایستاست یا پویا. آیا تغییرات سبک زندگی به اقتصاد سیگنال میدهد یا خیر. تحقیق مفصلی در این حوزه انجام دادهایم که نتایج آن تدریجی منتشر میشود.
نیلی درباره نسل سالمندان خاکستری که در آینده بخش بزرگی از جامعه را تشکیل میدهند گفت: «ذهن ما از سالمند براساس سالمندهایی است که دیدهایم، اما سالمند آینده تفاوت دارد چون امید به زندگی در حال افزایش است. در آستانه ورود به تحولات جمعیتی هستیم که بدون بازگشت است. بازاری که به واسطه این تحولات ایجاد میشود، ماندگار است.»
در بخش دیگری از این نشست، داوود سوری، اقتصاددان، درباره تاثیر تحولات جمعیتی بر صنعت مالی گفت: «همیشه درباره نسل Z صحبت میکنیم و خود را برای آن آماده میکنیم. اما به نظر میرسد نسل موجوگندمیها مهمتر است. در سالهای آتی نسل زد کوچکتری خواهیم داشت که هم تعدادشان کم است و هم بیپولتر هستند. اگر به فکر بیزینس هستیم باید نسلی را بررسی کنیم که پرجمعیتتر است و به آن نسل مو جوگندمیها میگویند.»
او افزود: «تحقیقات نشان داده که نسل مو جوگندمیها نسبت به سایر نسلها از نرخ پسانداز بالاتری برخوردارند. این نسل، تصمیمگیر منابع مالی خانوار و حسابگر و ریسکگریز است و اینها نشانههایی برای بازارهای مالی است. باید به این فکر کنیم که تمرکز داراییهای این نسل را که جریان نقدی ندارد، چگونه به داراییهای تبدیل کنیم که جریان نقدی داشته باشد.»
سوری با بیان این که «این نسل با نسل بعدی خود فاصله زیادی دارد» گفت: «خانوارهایی که نسل موجوگندمی سرپرستی آنها را بر عهده دارد، کم جمعیتاند. این تغییر با توجه به الگوی مالی حاکم فرصتهای زیادی را ایجاد میکند.»
سوری درباره آینده کسبوکارها گفت: «ما سالانه چهل پنجاه میلیارد دلار پول نفت داریم. بنابراین کسبوکارها با چنین بازاری روبرو هستند. حتی با این شرایط رکود تا چند سال آینده بازار به اندازهای هست که در آن کسبوکارها به رقابت بپردازند. حذف ناکارآییهای دولتی نیز میتواند برای کسبوکارها سودآور باشد.»
در ادامه این نشست، مجید نیلی احمدآبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: «کار جدید به آموزش نیاز دارد و باید مشخص شود فضای قابلیتهای آینده با قیود سنی و جسمی چیست. در همین چند سال اخیر، برخی مشاغل با رشد هوش مصنوعی از افراد مسن گرفته شده مانند تگ زدن دیتا.»
فرشاد فاطمی نیز در بخشی از سخنان خود در این نشست، با بیان این که «فرهنگ سازمانی بخش تکنولوژی باید بتواند با نسل موجوگندمی سازگاری پیدا کند» گفت: بعضا ممکن است تصویر آینده افراد جلوی آنها قرار داده شود، نیاز آنها تعیین شود و مهارتهای لازم برای یادگیری به آنها اعلام شود.باید پکیجهایی طراحی شود که انعطاف داشته باشند. ابزارهای سرمایهگذاری منعطف و دوراندیشانه طراحی شود. دهه شصتیها و پنجاهیها تقریبا باید از تامین اجتماعی ناامید باشند و احتمالا به این که بیشتر کار کنند نیاز دارند، نه به خاطر احتیاج مالی بلکه به خاطر حفظ سلامت روان.»
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: تصویر بازار کار ما در آینده بسیار متفاوت خواهد بود. پنجره جمعیتی هم در حال بسته شدن است و این نیاز به کار بیشتر نسل مو جوگندمیها را بیشتر میکند. نسل مو جوگندمی نوعا با فضای دیجیتال آشتیاند.
محمد مظاهری، مدیرعامل توسن تکنو، در بخشی از این سمینار با اشاره به وجود پنج نسل خردهفروشی گفت: «خردهفروشیهای سنتی میتوانند شخصیسازی کنند اما مقیاسپذیری ندارند اما فروشگاههای دیجیتالی مانند دیجیکالا هم میتوانند شخصیسازی کنند و هم مقیاسپذیرند.»
به گفته او هر ماه سه میلیارد و هشتصد میلیون تراکنش در شاپرک انجام میشود. ارزش این تراکنشها حدودا هشتصد هزار میلیارد تومان است. یک میلیارد و ۳۵۳ میلیون تراکنش از مجموع تراکنشها متعلق به سوپرمارکتها، ترهبار و فروشگاههای محصولات مواد غذایی است. در رده بندی نانواییها و سپس رستورانها و فستفودها قرار دارند.
مدیرعامل توسن تکنو ادامه داد: «فروشگاههای زنجیرهای در آذرماه ۱۲ هزار میلیارد تومان فروش داشتهاند. یعنی فروش سوپرمارکتها ۲۰ برابر فروشگاههای زنجیرهای است. چالشهای این فروشگاهها هزینه اجاره و مشکل سرمایه در گردش است.پیشنهادهایی که ارائه میشود به اندازه و زیرساخت فروشگاهها بستگی دارد اما به طور کلی پیشنهاد میشود فروشگاهها به سمت E-Commerce حرکت کنند.»
در بخش دیگری از این سمینار، فرشاد فاطمی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف به ارائهای درباره تحولات جمعیتی و درآمد و هزینه خانوار پرداخت و گفت: «افراد کمدرآمد حجم بیشتری از درآمد خود را به خوراک تخصیص میدهند و افراد با درآمد بالا درآمد کمتری را به این حوزه اختصاص میدهند. تمرکز خانوارهای ما در چند سال اخیر در خرید کالاهای بادوام به شدت کاهش یافته است.»
این اقتصاددان با اشاره به بسته شدن پنجره جمعیتی به صورت تدریجی دهه نود را یک دهه از دست رفته توصیف کرد و گفت: «بخش زیادی از جمعیت در آینده در دست سالمندان دهه پنجاه و شصت است که آنها را نسل موی جوگندمی مینامند. خانواده این افراد کوچکتر است و احتمال این که این افراد در آینده تنها باشند بالا است. این افراد با فناوری بیگانه نیستند و با سالمندان فعلی تفاوت زیادی دارند. ممکن است رویکرد موجوگندمیها نسبت به ریسک متفاوت باشد.»