۱۵۰۰ عضو جدید به باشگاه پادکسترهای جوان اضافه شدند
دومین رویداد ملی پادکست فارسی با ارسال ۲۱۷ اثر در شرایطی وارد مرحله داوری میشود…
۱۱ دی ۱۴۰۳
۵ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
در این مطلب میخوانید
AutoCAD یکی از پرطرفدارترین نرمافزارهای مخصوص طراحی و ترسیم نقشههای مهندسی و صنعتی است. مهمترین مزیت این برنامه قابلیت استفاده برای دانشجویان و در عین حال افراد حرفهای است. البته اخیراً کاربران این برنامه برای استفاده از آن با مشکل عرضه نشدن لایسنس دائمی از سوی شرکت اتودسک به عنوان عرضهکنندهی آن مواجه شدهاند. در واقع این شرکت اقدام به ارائه لایسنسهای عضویتمحور برای کاربرانش کرده است. این موضوع در کنار بالا بودن قیمت این نرمافزار در مقایسه با سایر رقبا، موجب شده بسیاری از کاربران به خصوص دانشجویان به دنبال جایگزینهای اتوکد (AutoCAD) باشند.
در این مطلب قصد داریم جایگزینهای رایگان و غیررایگان اتوکد (AutoCAD) را که دارای کارایی و کیفیت بالایی هستند معرفی کنیم. حتی نرمافزارهای غیررایگان معرفیشده نیز با هزینه کمتری در مقایسه با AutoCAD به ارائه خدمات میپردازند.
در این بخش ابتدا به معرفی نرمافزارهای رایگان میپردازیم و سپس نرمافزارهای غیررایگان را بررسی خواهیم کرد.
نرمافزار LibreCAD یک برنامه متنباز رایگان است که استفاده از آن به هیچگونه هزینه یا پرداخت حق اشتراک نیاز ندارد. این برنامه برای طراحی نقشههای پیچیده دوبعدی و طرحهای مرتبط با برش با لیزر یا سایر ابزارها کاربرد زیادی دارد.
این نرمافزار مدلسازی دوبعدی که قابلیتهای آن تشابه زیادی با اتوکد (AutoCAD) دارد از سوی شرکت QCAD تولید و عرضه شده است. البته این شرکت امروزه با نام CADuntu شناخته میشود.
از مزایای این برنامه میتوان به دسترسی در مک، ویندوز و لینوکس و امکان خواندن فایلهای DWG و قابلیت نوشتن فایلهای DXF اشاره کرد. به علاوه LibreCAD مبتنی بر Qt تعریف شده است. به راحتی قابل یادگیری و کار کردن است و کد منبع آن به صورت کامل روی GitHub در دسترس قرار دارد.
همچنین قابلیت انتقال یکپارچه از اتوکد و اکسپورت فایلهای JPG، SVG، PDF، PNG و غیره برای این برنامه در نظر گرفته شده است. تنها نقطه ضعفی که میتوان برای این نرمافزار نام برد نبود امکان کار با مدلها و چیدمانهای سهبعدی است.
برنامه FreeCAD نیز از جایگزینهای رایگان برای اتوکد (AutoCAD) است که محیط و ابزارهای پیشرفتهای برای طراحی مدلهای سهبعدی به کاربران عرضه میکند. این نرمافزار دارای افزونههای مختلف برای استفاده در کاربردهای رباتیک و فرایندهای مکانیکی ماشینی از جمله CNC است و انجام پروژههای معماری را هم برای کاربران ممکن میکند. به علاوه به دلیل نوشتن بخش زیادی از این نرمافزار به زبان ++C، کاربران مسلط به زبان Python قادر به استفاده از کنسول اختصاصی پایتون این نرمافزار به منظور انجام بخشی از کارهای مورد نظر خود به صورت خودکار نیز خواهند بود.
نرمافزار FreeCAD به صورت متنباز منتشر شده و سورسکد آن تحت مجوز LGPL در گیتهاب در دسترس است. به طور کلی امکان اجرا و استفاده از این برنامه برای کاربران ویندوز، لینوکس و مک فراهم شده است.
SketchUp نیز از جایگزینهای مناسب و رایگان برای کاربران حرفهای اتوکد محسوب میشود. این نرمافزار که نام قبلی آن Google SketchUp بوده، در واقع یک برنامه مدلسازی سهبعدی با کاربرد وسیع در طراحی داخلی، معماری، معماری شهری، مهندسی مکانیکی، ویدئوگیم و طراحی فیلم است.
علاوه بر این، از انواع فایلهای DWG، DXF، OBJ، XSI و غیره و قابلیت ایمپورت انواع فایلها و اکسپورت پیدیافها و انیمیشنهای اچدی نیز برخوردار است. از مزایای آن میتوان به امکان یادگیری و کاربرد آسان و قابلیت یکپارچهسازی با پلاگینهای طرف سوم اشاره کرد. به عنوان نقاط ضعف آن نیز میتوان از دقت کمتر در طراحی و نداشتن مجوز برای ایجاد NURBS نام برد.
از نکات جالب در مورد نرمافزار DesignSpark شباهت بالای آن به برنامه اتوکد است. این ویژگی در کنار قابلیتهای بصری و رایگان بودن استفاده از آن، موجب شده به جایگزین مناسبی برای اتوکد (AutoCAD) تبدیل شود. بیشترین کاربرد این برنامه طراحی طرحهای وسیع مانند نقشههای ساخت و ساز است.
البته برخی از قابلیتهای نرمافزار از جمله استخراج گروهی طرحها و رندرینگ پیشرفته صرفاً در نسخه پریمیوم قابل استفاده است. ولی به طور کلی امکانات رایگان آن تا میزان زیادی پاسخگوی نیازهای کاربران در سیستمعاملهای مختلف است.
Houdini از نرمافزارهای محبوب و پیشرفته برای استفاده به عنوان برنامه طراحی جایگزین AutoCAD است. عملکرد این برنامه مشابه با مدلسازی پارامتریک است و امکان تغییر ویژگیهای طرحهای مورد نظر را برای کاربر فراهم میکند.
همچنین به دلیل برخورداری از امکانات پیشرفته برای استفاده در صنایع و رشتههای مختلف حتی انیمیشنسازی و توسعه بازی عملکرد عالی دارد.
نسخه رایگان این نرمافزار تقریباً کلیه قابلیتهای نسخه پرمیوم را ارائه میدهد و صرفاً برای رندر گرفتن در حداکثر اندازه یعنی رزولوشن ۷۲۰ در ۱۲۸۰ پیکسل محدودیت وجود دارد. البته در نسخه رایگان لوگوی Houdini نیز روی طرحها قرار میگیرد. این نرمافزار در ویندوز، لینوکس و مک قابل نصب و اجراست.
برنامه LeoCAD با قابلیت استفاده برای آموزش، امکان ایجاد طرحهای مجازی و مدلهای متنوع با استفاده از LEGO را برای کاربران فراهم میکند. در این برنامه متنباز ترکیبی از ابزارهای پایه و پیشرفته در نظر گرفته شده و روی سیستمعاملهای مک، ویندوز و لینوکس قابل نصب و اجراست.
Blender به عنوان جایگزین AutoCAD در طراحی کامپیوتری گزینه پیشرفتهای محسوب میشود. از نکات جالب در مورد این برنامه ارائه کاربردهای بسیار به کاربرانش با وجود پیچیدگی است. این نرمافزار به صورت کاملاً رایگان برای سیستمعاملهای ویندوز، لینوکس و مک قابل استفاده است.
BRL-CAD را میتوان از قدیمیترین نرمافزارهای اپن سورس به شمار آورد که تا امروز قابل استفاده و فعال است. از نکات جالب در مورد آن استفادهی ارتش آمریکا در ابتدای عرضه یعنی در سال ۱۹۷۹ به منظور طراحی سلاحهای جنگی و سیستمهای دفاعی است. البته امروزه در طراحیهای روزمره، علمی و به خصوص برای طراحی خدمات مرتبط با صنایع بهداشتی کاربرد زیادی دارد. این برنامه در حال حاضر میتواند مورد استفاده کاربران پلتفرمهای ویندوز، مک و لینوکس قرار گیرد.
Solidworks یک نرمافزار مدلساز جامد پارامتریک با تمرکز بر طراحیهای سهبعدی است. البته ابزار دوبعدی آن نیز با وجود محدود بودن کارایی بالایی دارد. از مزایای این برنامه میتوان به کارکرد مناسب برای مهندسی و اتوماسیون، قابلیت سازگاری با فایلهای DXF و سازگاری با چاپ سهبعدی، قابلیت ارزیابی نقاط ضعف طراحی انجامشده و اسکیز بر مبنای صفحه لمسی اشاره کرد. رایگان نبودن و حتی بالا بودن هزینه استفاده در مقایسه با سایر نرمافزارها و قابلیت اجرا صرفاً روی ویندوز نیز از نقاط ضعف آن به شمار میرود.
این نرمافزار نیز دارای قابلیتهایی مشابه با AutoCAD و در واقع از نظر رابط کاربری و ارائه قابلیتهای طراحی سهبعدی شبیه نسخه ۲۰۰۸ آن است. البته آخرین نسخه این نرمافزار قابلیتهای پیشرفتهتری نیز ارائه داده است. با وجود رایگان نبودن BricsCAD، با عرضه در سه نسخه کلاسیک، حرفهای و پلاتینوم استفاده از آن با هزینه کمتری در مقایسه با اتوکد همراه است.
از مزایای این برنامه که در مک، ویندوز، لینکوس و بسیاری دیگر از برنامههای طرفسوم مبتنی بر dwg قابل اجراست، میتوان به استفاده راحت، یکپارچگی با cloud، قابلیت سفارشیسازی، شناسایی XREFS و ابزارهای درونسازهای از جمله IFC، BIM و SketchUp SKP اشاره کرد. البته محدود بودن دامنه از معایب این برنامه است.
Draftsight با قابلیت طراحی دوبعدی میتواند به عنوان جایگزین خوبی برای AutoCAD و استفاده از فایلهای dwg توسط دانشجویان و حتی کاربران حرفهای مورد استفاده قرار گیرد. از مزایای این برنامه میتوان به امکان اجرا و استفاده آسان، قابلیت ایجاد و ذخیرهسازی G-Code و فایلهای DXF و DWG اشاره کرد.
این نرمافزار که صرفاً روی ویندوز اجرا میشود، دارای سه تعرفه متفاوت حرفهای، پریمیوم و سازمانی برای کسبوکارهاست. البته تعرفههای کمهزینهای نیز برای دانشجویان ارائه میدهد. عدم ارائه قابلیت سهبعدی، اکسپرستول و عدم اجرای روتینهای LISP نیز از نقاط ضعف این برنامه به شمار میرود.
اتوکد یک برنامه نرمافزاری طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) است که برای ایجاد طرحهای دوبعدی و سهبعدی استفاده میشود. اولین بار در سال ۱۹۸۲ توسط شرکت Autodesk منتشر شد و از آن زمان به یکی از پرکاربردترین برنامههای طراحی با کامپیوتر با نام مخفف CAD در صنایعی مانند معماری، مهندسی، صنعت و تولید تبدیل شده است.
اتوکد ابزارها و ویژگیهای مختلفی را برای ایجاد و ویرایش نقشهها از جمله اشکال هندسی، خطوط، منحنیها، متن و نمادها ارائه میدهد. همچنین از لایهها پشتیبانیمیکند که به کاربران اجازه میدهد تا جنبههای مختلف طرحهای خود مانند ابعاد، حاشیهها و جزئیات پسزمینه را سازماندهی و مدیریت کنند.
اتوکد علاوه بر قابلیتهای اصلی طراحی، میتواند با افزونهها و رابطهای برنامهنویسی نیز سفارشی شود تا عملکرد آن را گسترش داده و وظایف خاصی را خودکار کند.