مشاور حقوقی دیوار: حفظ حقوق کاربران خط قرمز دیوار است
دیوار برای نخستین بار از یک کاربر خود که با سوءاستفاده از باگ نرمافزار، بیش…
۱۱ آذر ۱۴۰۳
۱۷ بهمن ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
بنیانگذاران «توییتنا» یکی از استارتآپهای حوزه تولید محتوا در دوراهی تعطیلی و واگذاری این استارتآپ قرار گرفتهاند. این روزها خبرهای زیادی درباره تعطیلی استارتآپها و شرکتهای مختلف میشنویم. مخصوصا وقتی حوزه فعالیت این شرکتها به آیتی مربوط باشد. توییتنا یکی از برنامههایی است که در سال ۱۳۹۵ فعالیت خود را آغاز کرد و حالا به گفته همبنیانگذارش اگر نتواند سرمایه جذب یا این برنامه را واگذار کند، باید سرورهایش را خاموش کند.
به گزارش پیوست، حسن قدیانی، همبنیانگذار توییتنا، با بیان این که توییتنا در حال حاضر به دنبال سرمایهگذار یا خریداری برای این برنامه است، درباره مشکلاتی که اخیرا با آنها روبهرو شده گفت: ما چندین بار با قطعی اینترنت مواجه شدیم از جمله در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱، همین امر موجب ریزش تعداد کاربران ما شد. از سوی دیگر، هزینه نگهداری سرور در خارج از کشور روزبهروز افزایش مییابد.
او افزود: یکی از سرورهای اصلی ما که از شرکتی در خارج از ایران تهیه میشود، ماهانه هزینهای حدود ۹۲ یورویی دارد اما یک شرکت معروف ایرانی سروری مشابه را ۴۲ میلیون تومان ارائه میدهد. علاوه بر این، پهنای باند ما به شدت کاهش یافته است و حتی اگر بخواهیم به پنلهای خود دسترسی پیدا کنیم باید از فیلترشکن استفاده کنیم. این یک دروغ محض است که میگویند فقط دو پلتفرم فیلتر شدهاند. ما داریم ضربه بزرگی میخوریم.
او ادامه داد: مخاطبان ما تصور میکنند چون توییتنا سایتی ایرانی است به همان آسانیای که سایتهای خبری یا اپلیکیشنهای درخواست تاکسی باز میشوند، در دسترس است اما چون سرورهای ما خارج از ایران است، سرعت استفاده از برنامه به شدت کاهش یافته است. مخاطب وقتی با این کندی مواجه میشود، تصور میکند برنامه دچار مشکل است و همین باعث میشود ما مخاطبان خود را از دست بدهیم.
همبنیانگذار توییتنا در ادامه این گفتوگو، ماجرای راهاندازی این برنامه را اینطور تعریف کرد: در سال ۱۳۹۵، در حوزه دیتاماینینگ توییتر فعالیتی را آغاز کردیم تا بتوانیم توییتهای شخصیتهای سیاسی، روزنامهنگاران، هنرمندان ایرانی را با ارزشهای خبری جمعآوری کنیم. چنین فعالیتی بر اساس قوانین توییتر، قانونی است.
او ادامه داد: با توجه به فیلترینگ توییتر در ایران هدف ما این بود که بستری را فراهم کنیم تا مخاطب بدون نیاز به داشتن اکانت در توییتر، به توییتها دسترسی داشته باشد و روی آنها پژوهشهای مورد نظر خود را انجام دهد. توییتر دارای برخی محدودیتهاست که مانع از دسترسی کامل و دقیق مخاطب به اطلاعات مورد نیازش میشود مثلا اگر وزیر امور خارجه ۱۵۰۰ توییت زده باشد که در آنها کلمه برجام آمده باشد، مخاطب فقط میتواند به بخشی از آنها دسترسی یابد.
سردبیر توییتنا با بیان این که «سیستم جستوجویی که توییتر به کاربران پیشنهاد میکند غیرپیشرفته است و متقاضی اطلاعات برای دسترسی به جستوجوی پیشرفته و تخصصی باید هزینههای بیشتری بپردازد» گفت: در توییتنا این محدودیتها وجود ندارد. همزمان با انتشار توییت در حساب کاربری فرد، توییت او در توییتنا نیز به نمایش گذاشته میشود. علاوه بر این، کاربران توییتنا میتوانند با توجه به توییت، کپشنی برای سوشال مدیا تهیه کنند. از سوی دیگر، انتشار توییتها با عکس نیز ممکن است. به طور تدریجی به تعداد شخصیتهایی که توییتهای آنها در توییتنا منتشر میشود، افزوده شد و اکنون ۳۲ گروه و زیرگروه برای دستهبندی این افراد مشخص شده است. همچنین، تا به امروز نزدیک به ۲۵۰۰ حساب کاربری توییتر به توییتنا افزوده شده و نزدیک به ۴ میلیون توییت ذخیرهسازی شدهاند. این توییتها میتوانند در فعالیتهای پژوهشی، تحقیقاتی و تحلیل گفتمان و محتوا مورد استفاده قرار گیرد.
او درباره اهمیت وجود برنامههایی مانند توییتنا برای حفظ محتوای به اشتراک گذاشته شده در توییتر گفت: توییتر اکانت ترامپ را مسدود کرد و دسترسی به توییتهای او امکانپذیر نیست وقتی دسترسی به چنین محتوای مهمی امکانپذیر نیست وجود برنامهای برای حفظ محتوای تولید شده اهمیت مییابد. علاوه بر این، در گذشته یکی از حسابهای دفتر رهبری که سخنان ایشان را به زبانهای دیگر منتشر میکرد، توسط توییتر بسته شد. اگر این اتفاق برای حساب اصلی ایشان رخ دهد، هزاران توییت حذف میشود و کسی به آن دسترسی ندارد. دانشجویان، محققان و روزنامهنگاران به این محتوا نیاز دارند بنابراین وجود برنامهای مانند توییتنا مهم است.
قدیانی افزود: بارها با شرایطی مواجه شدیم که کاربران توییتر نمیتوانند از بین چندین حسابی که با اسم یک شخصیت ایجاد شده، حساب اصلی را تشخیص بدهند. در توییتنا، توییتهای حساب اصلی افراد را جمعآوری میکنیم و مخاطبان درگیر حسابهای فیک نمیشوند.
به گفته همبنیانگذار توییتنا، در حال حاضر تعداد دانلودهای برنامه توییتنا در گوگل پلی ۱۰۰ هزارتاست البته برخی افراد پس از دانلود برنامه دریافتند این برنامه آن چه مد نظر داشتند نیست مثلا دیدند که نمیتوانند توییت کنند و برنامه را حذف کردهاند. توییتنا اکنون بیش از ۸۰ هزار کاربر دارد که به صورت لحظهای از برنامه استفاده میکنند.
قدیانی در پاسخ به پرسشی درباره روشهای تامین مالی این برنامه از ابتدای راهاندازی تاکنون گفت: تامین مالی این برنامه به صورت گروهی توسط بنیانگذاران توییتنا، برنامهنویسان و روزنامهنگاران انجام میشد به این امید که بتوان این پروژه را به کسب درآمد رساند. ما دو مرتبه وارد مذاکره با شرکتهای مختلف شدیم اما به دلایل مختلف همکاری با این شرکتها منتفی شد.
او ادامه داد: پس از آن، مذاکره با برخی نهادها و مراکز را آغاز کردیم تا ارزش افزودهای را که توییتنا برای آنها دارد معرفی کنیم. علاوه بر این، با تعدادی از نمایندگان مجلس صحبت کردیم تا یک توییتنای شخصیسازی شده به آنها ارائه دهیم. چرا که برخی از مدیران حاضر نیستند فیلترشکن نصب کنند یا برخی چهرهها تمایل ندارند به عنوان دنبالکننده فردی دیگر دیده شوند اما در عین حال میخواهند توییتهای آنها را مشاهده کنند. به همین دلیل ما چنین پیشنهاداتی را به مسئولان سازمانها و نهادها ارائه کردیم اما با توهم دانایی از سوی این افراد مواجه شدیم و تلاشهای ما به نتیجه نرسید.
همبنیانگذار توییتنا گفت: هدف ما این است که بتوانیم مجموعه توییتنا را سر پا نگه داریم ما پنج سال با وجود قوانین سختگیرانه و مشکلات مختلف تلاش کردیم و الان نیاز به کمک داریم تا بتوانیم فعالیتهایمان را ادامه دهیم. اگر سرمایهگذاری تمایل به خریداری نداشته باشد ناچار هستیم که سرورهایمان را خاموش کنیم.