رئیس سازمان فضایی ایران: اینترنت ماهوارهای در کشور درحال توسعه است
ارائه سرویس و توسعه اینترنت ماهوارهای در کشور توسط سازمان فضایی در حال پیگیری است.…
۲۴ دی ۱۴۰۳
۱۴ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ دی ۱۴۰۱
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات روز پرحاشیهای را در جلسه هیات دولت گذراند؛ نه تنها طرح اینترنت طبقاتی را به صورت کامل رد کرد بلکه اعلام کرد در مورد قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور نیز وزارت ارتباطات تصمیمگیر نیست بلکه شورای امنیت کشور تصمیم بگیرد. همچنین طبق اظهارنظر او، گزارشی از کُندی یا اختلال در سامانههای بومی و دانشگاهی در کشور وجود ندارد، ضمن اینکه با اقدامات زیرساختی ویژهای که در چند ماه اخیر صورت گرفته است، زیرساختهای کشور ارتقا پیدا کردهاند و آمادگی مدیریت ترافیکهای داخلی چندبرابری را دارند.
به گزارش پیوست، در شرایطی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به خبرنگاران حاضر در جلسه هیات دولت میگوید چیزی به اسم اینترنت طبقاتی نداریم که چندی پیش نمایندگان مجلس از همین طرح نام برده بودند، از سویی اتحادیه فناوران رایانه نیز اعلام کرده بود به اعضای اتحادیه اینترنت بدون فیلتر روی آیپی ثابت ارائه میدهد.
حال عیسی زارعپور در گفتوگو با ایسنا میگوید: «ما چیزی به اسم اینترنت طبقاتی نداریم، برای ما همه مردم خاص هستند. بر اساس مصوبهای که از سالها پیش بوده برخی متخصصان مثل فریلنسرها و آزادکارها دسترسی وسیعتر دارند، اما چیزی به اسم اینترنت طبقاتی نداریم.»
همچنین زارعپور در گفتوگو با تسنیم نیز اعلام کرده است: «سازمان سنجش درخواست داده تا در زمان برگزاری کنکور اینترنت قطع شود و این درخواست در حال بررسی است.»
او با اشاره به اینکه هنوز هیچ چیزی در این زمینه نهایی نشده و طرح مطرحشده در دست بررسی است گفت: «من تصمیمگیر نیستم و شورای امنیت کشور باید تصمیم بگیرد.»
به گفته زارعپور، «از آنجا که ابزار و ادواتی پیدا شده که با اتصال به اینترنت میتوان از آنها در جلسات کنکور استفاده و تقلب کرد، برای حفظ حقوق شرکتکنندگان در کنکور اینترنت در زمان برگزاری کنکور قطع شود.»
وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالات خبرنگار ایرنا درباره اختلالی که در حاشیه جلسه هیات دولت عنوان شد افزود: «اختلال اشارهشده ناشی از مشکل یکی از اپراتورها بود که با کمک وزارت ارتباطات رفع شد.»
زارعپور با تاکید بر اینکه ظرفیت شبکه کشور بیش از نیاز سرویسهای داخلی است و به اندازه کافی وجود دارد تصریح کرد: «آنلاین شدن مدارس و دانشگاهها تاثیری بر ایجاد اشباع در شبکه ندارد.»
او درباره انتقادی که کارشناسان با استناد به سایت «اسپیدتست» برای ارتقای سرعت اینترنت دارند توضیح داد: «در خصوص سایت اسپیدتست، نکته اول که باید به آن توجه کرد این است که برخلاف گفتهها این سایت فقط ترافیک داخل کشور را رصد نمیکند و تنها ۱۰ سرور از صدها سرور تست موجود در این سایت داخلی است و کاربران میتوانند به راحتی از طریق همین سایت سرور مقصد را تغییر دهند و یکی از صدها سرور خارجی را انتخاب کنند.»
وزیر ارتباطات ادامه داد: «نکته دوم آنکه دلیل کاهش دوپلهای اخیر ناشی از رشد بسیار بالای ۲۴ پلهای در سه ماه گذشته به دلیل کاهش مصرف پهنای باند بینالملل در زمان اغتشاشات بوده و طبیعتاً با افزایش مصرف ترافیک بینالملل پس از پایان ناآرامیها، ممکن است این رتبه نیز دچار کاهش شود.»
مدتی قبل نامهای از سوی شاپرک منتشر شد که از سامانههای پرداخت خواسته بود CDNهای (شبکه توزیع محتوا) خود را به داخل ایران بیاورند، این مساله باعث شد برخی کاربران تصور کنند دامنه com. قرار است از دسترس خارج شود. زارعپور در این باره گفت: «دلیل نامه شاپرک به خاطر تحریمهاست. در ماههای اخیر شاهد تحریم دامنههای داتکام «ابرآروان» و حتی برخی خبرگزاریها بودیم که باعث ایجاد اختلال در سرویسهای استفادهکننده از ابرآروان شده بود.»
زارعپور با بیان اینکه حملات سایبریای که در مدت اخیر صورت گرفته ارتباطی با محدودیتهای اعمالشده بر بستر اینترنت ندارد گفت: «مشکلی که اکنون وجود دارد دسترسی برخی از کاربران مخصوصاً برنامهنویسان و کاربران حرفهای به سایتها و سرویسهایی است که به دلایل مختلف ایران را تحریم کردهاند. تا پیش از این، کاربران از طریق VPN به چنین سایتها و سرویسهایی دسترسی داشتند.»
او تاکید کرد: «برای حل مشکل این دسته از کاربران هم در وزارت ارتباطات و هم در بخش خصوصی سرویسهایی ارائه شده و هماکنون دسترسی به بسیاری از سایتهای تحریمی بدون نیاز به فیلترشکن امکانپذیر است. با وجود این، در همین ماه (دیماه ۱۴۰۱) سرویسی با کیفیت مناسبتر برای این دسته کاربران معرفی خواهد شد. این موضوعات ارتباطی به حملات و اتکها ندارد.»
وزیر ارتباطات سیام آذرماه اعلام کرده بود اختلالهای جزئیای که در اینترنت وجود داشته رفع شده است و در حال حاضر مشکل خاصی وجود ندارد.
عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش، ۱۷ دیماه در نشستی خبری بر قطع اینترنت در زمان برگزاری کنکور سراسری تاکید کرد و گفت: مصوبه این موضوع در دستور کار شورای امنیت کشور قرار گرفته است و در صورت تصویب ابلاغ میشود.
او در این رابطه گفت: «آخرین حلقه امنیت و حفاظت آزمون ما بحث اینترنت است. در مصوبهای که در دستور کار شورای امنیت کشور قرار گرفته قطع سراسری یا نقطهای ارتباطات اینترنتی مطرح شده که به درخواست ما باید به دبیرخانه شورای امنیت کشور برود و در صورت تصویب ابلاغ میشود. چون در دستورالعمل آمده ما انتظار داریم که ابلاغ شود.»
او ادامه داد: «نحوه اجرای این بحث با خود وزارت ارتباطات است. ما لیست تمام نقاط موردنظرمان را با امضای وزیر و سازمان ارسال کردهایم و انتظار داریم که رسیدگی شود. این مساله مطالبه مردم و داوطلبان است. ما همه جوانب را پیشبینی کردهایم و نقطه کمال آن، محدود کردن اینترنت است. اینکه محدود کردن به چه شکل باشد بسته به تصمیم وزارت ارتباطات دارد. ما میخواهیم عکسی یا فایلی ارسال و دریافت نشود و نمیخواهیم اینترنت به طور مطلق قطع شود. این از نظر فنی در اختیار وزارت ارتباطات است. انتظار داریم در حدود سه ساعت آزمون امنیت را به جوانان ما هدیه بدهند.»
او همچنین گفت: «تا به امروز تلاش کردهایم که صبح روز آزمون هم عکسی گرفته نشد ولی تجهیزاتی اکنون در اختیار داوطلبانی است که به قصد تقلب سر جلسه امتحان اجیر میشوند و مزد میگیرند که سر جلسه امتحان عکس بگیرند. این عکس گرفتن در حد یک ثانیه است و یک ثانیه دستگاهی که در اختیارشان گذاشته شده عکس میگیرد و با کیفیت خیلی بالا به طور اتوماتیک ارسال میکند. این وقتی ارسال شد دیگر برگشتش امکانپذیر است. هر چند سال گذشته راه برگشتش را مطلق برگشتیم ولی به هر صورت شبکه اینترنت راه ارسالش را باید ببندد.»
پورعباس در انتها با اعلام اینکه تنها لازم است اینترنت همراه قطع شود گفت: «امیدوار هستیم وزارت ارتباطات در این زمینه با ما همکاری کنند. اینترنتی که میگوییم باید قطع شود فقط اینترنت همراه است و نیازی به قطع اینرتنت ثابت نیست. شاید فقط ارسال و دریافت شبکههای اجتماعی را هم محدود کنیم، اثرگذاریاش بالا باشد.»