رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۳ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
کمیسیون راهبردی اقتصاد دیجیتال در نامهای به مدیرعامل شاپرک از او خواسته الزام دریافت اینماد را فعلا لغو کند، اما حالا فعالان حوزه پرداختیاری معتقدند: این نامه احتمالا نمیتواند شاپرک را از این تصمیم منصرف کند و چنین تصمیمهای عجولانهای در شرایط فعلی به نابودی اکوسیستم استارتآپی و خلاق کشور میانجامد.
به گزارش پیوست، رضا باقری اصل، جانشین رئیس کمیسیون راهبردی اقتصاد دیجیتال در نامهای به مدیرعامل شاپرک از او خواسته الزام دریافت اینماد برای دریافت درگاه پرداخت را تا تصمیمگیری نهایی لغو کند. حالا فعالان حوزه پرداختیاری با انتقاد از تصمیم عجولانه شاپرک در این زمینه، نامه باقری اصل را امیدبخش اما ناکافی میدانند و احتمال میدهند شاپرک به روند مسدودسازی درگاهها ادامه دهد.
محمدمهدی شریعتمدار مدیرعامل پرداختیاری جیبیت و رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی فینتک، نامه رضا باقری اصل را حمایتی با ارزش قلمداد میکند اما آن را کافی نمیداند. او در این باره میگوید: در شرایطی که اینترنت مسدود شده، بازار کوچک شده، کسب و کارها آسیب خورده یا در حال نابودی هستند تصمیم شاپرک بر بستن ۸۰هزارکسب و کار بدون اینماد معقول به نظر نمیرسد و نامهای که در آن امضای وزیر ارتباطات یا وزیر اقتصاد به چشم نمیخورد احتمالا برای شاپرک هم کافی نباشد.
به زعم من و بر اساس شواهد، شاپرک به مسیر مسدودسازی کسب و کارها ادامه میدهد و متاسفانه از آنجا که بانک مرکزی دغدغه کسب و کارها و میلیونها کاربر این اکوسیستم را ندارد، شاهد از بین رفتن فضای نوآوری در کشور خواهیم بود.
او در ادامه افزود: وقتی برای حوزهای تنظیمگری نکردهایم و به واقع در حوزه تنطیمگری ضعیف هستیم، حق نداریم جلوی فعالیتها را به بهانه قانونی نبودن بگیریم. باید اقتصاد پیش برود و تنظیمگری به واسطه آن ایجاد شود. به ظاهر گفته میشود فرآیند اینماد ساده شده اما فرآیند تایید و ثبتنام(آنبردینگ) گاه تا ۲۰ روز طول میکشد. ضمن اینکه بسیاری از کسب و کارهای یک نفره با پرکردن اظهارنامه مالیاتی مشکل دارند و ترجیح میدهند همچنان با کارت به کارت و پرداخت در محل کار کنند.
شریعتمدار در ادامه میگوید: شاپرک یا مرکز توسعه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی صرفا به کسب و کارهای فروش کالا و امور روزمره اینماد میدهند. این در حالیاست که سرویسهای خدماتی که فعالیتهای گستردهتری دارند در زمینه دریافت مجوز به مشکل برمیخورند حتی فیلیمو تا مدتها برای دریافت اینماد مشکل داشت طبیعتا حوزه سلامت و گردشگری دیجیتال نیز دچار همین معضلند.
ادیب حافظی مدیرعامل پرداختیاری پیداتآیآر نیز با گلایه از تصمیمات عجولانه شاپرک میگوید: رمز ارزها فقط یک بخش از بازاریاست که با این تصمیمهای غیرکارشناسانه آسیب میبینند. اینکه همکاران شاپرک و بانک مرکزی مدعی هستند که بر اساس مصوب هیات دولت و پیگیریِ تخلفات اداری، اینکار را میکنند قابل پذیرش نیست. در حال حاضر سایتهای قمار و شرط بندی با نماد، بینماد کار خودشان را انجام میدهند و کاری از رگولاتور برنمیآید اما متاسفانه دوستان سلیقه محور برخورد میکنند و گویا بانک مرکزی و شاپرک کمر به قتل اکوسیستم بستهاند و نمیخواهند مسائل روز دنیا را درک کنند.
از نگاه حافظی در شرایطی که حتی کشورهای همسایه مثل ترکیه به شبکههای بانکی جهانی وصل شدهاند و با نوآوریهای مالی در صلحاند، اما مدیران ارشد بانکی ایران دچار وادادگی شدهاند. او در این باره میگوید: قرار نیست هر مسئلهای که به حوزه پرداخت مرتبط باشد به شاپرک واگذار شود و مشکل همین جاست که شاپرک مانند هابی شده که در همه حوزهها دخالت میکند و اگر بنا به این شکل باشد رمزارزها، لندتک، BNPL و کراد فاندینگ هم به همین ترتیب آسیب خواهند دید و بدون شک اکوسیستم خلاق و استارتآپی و اقتصاد دیجیتال به زودی از پایه فرو میریزد.
به عقیده حافظی وقتی قوانین و زیرساختی ایجاد نشده و مدیریت ریسک در سیستم بانکی ایران وجود ندارد به همه چیزانگ قمار و پولشویی میخورد و با حذف صورت مسئله جلوی نوآوریها گرفته میشود. او در ادامه افزود: کار سادهای است که همه یک فروشگاه اینترنتی صوری بسازند تا اینماد دریافت کنند، شاپرک باید این موضوع را درک کند، عدم به روزرسانی قوانین خودش آموزش دزدی و عدم شفافیت به جامعه است.
حمیدرضا اعتدال مهر عضو سابق انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی هم فضای فعلی تصمیمگیریها را مبهم میداند و میگوید: دو نامه شاپرک و کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال پر از تعارض است. گویا دوستان حتی در بین خودشان هم به تصمیمی واحد در این زمینه نرسیدهاند. من معتقدم آسیب ازرمزارزها شروع میشود و به دنبال آن بقیه اکوسیستم آسیب میبیند و در نهایت نابود میشود. در فضایی که تنظیمگری درستی وجود نداشته باشد عناصر اقتصاد دومینووار لطمه میخورند.
اعتدال مهر در ادامه میگوید: «جهل به قانون رافع مسئولیت نیست» این را مدیران بانکی میگویند. من باید بگویم: در شرایطی که هر روز شیوهنامه و دستورالعملهای خلقالساعه و یک شبه صادر میکنند در این صورت همه جاهل به قانونیم. کسب و کارها نمیتوانند هر روز با یک الگوریتم پیش بروند و قوانینی که عمرشان به یک روز و دو روز نمیرسد را از بر کنند و به آن احترام بگذارند. همین خلاهاست که مشوق قانونگریزیست.
ایمان اسدی مدیرعامل پرداختیاری رایان پارسی در این باره میگوید یک سری کسب و کارها هستند که قانون راجع به آنها به خوبی تصمیمگیری نکرده است، مثل رمزارزها.
به همین خاطر در مجموعه رایان پارسی به اینها سرویسی داده نشده و ما وارد فضای آنها نشدهایم. ما فقط به کسانی درگاه دادهایم که اینماد دارند. اما معتقدم در این زمینه نیز بین پرداختیاریها تبعیض گذاشته شده است. یک سری پرداختیاریها برای کار با کسب و کارهایی مثل کریپتو کارنسیها آزادی عمل بیشتری دارند اما ما را از این کار منع کردهاند. اما به طور کل معتقدم عدم شفافیت قانون کار را برای کسب و کارها سختتر کرده و پاک کردن صورت مسئله راهکار نیست.