skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

امنیت گوشی والدین خود را افزایش دهید چک‌لیست پاک‌سازی و بهبود امنیت گوشی

۵ آبان ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۶ آبان ۱۴۰۱

پاکسازی گوشی والدین

امنیت گوشی والدین را جدی بگیرید. تهدیدهایی مانند ویروس‌ها، بدافزارها، باج‌افزارها، تبلیغات ناخواسته و بسیاری تهدیدات دیگر می‌توانند علاوه بر خسارت‌های مادی دارای جنبه‌های روانی برای میانسالان و کهنسالان باشد. این توصیه‌ها مخصوص فرزندان برای افزایش امنیت گوشی والدین است. همه می‌توانند این روش‌های مهم برای محافظت و مراقبت را روی دستگاه‌شان انجام دهند و با این چک‌لیست گوشی هوشمند در عرض ۲۰ دقیقه پاک‌سازی و بهینه می‌شود.

فرزندان بزرگسالی که خانواده را از نظر فنی حمایت و پشتیبانی می‌کنند با این وضعیت آشنا هستند: والدین‌تان تماس می‌گیرند و از مشکلی در موبایل یا شاید متن اسپم یا خطایی در فیس‌بوک و اینستاگرام شکایت می‌کنند. سعی می‌کنید از راه دور بگویید چطور باید مشکل‌ را رفع کنند اما نتیجه راضی‌کننده نیست و هر دو طرف کلافه می‌شوند.

دفعه بعد که والدین‌تان را حضوری ملاقات کردید (و واقعاً باید بیشتر به آنها سر بزنید)، در حق همه لطفی کنید. ۳۰ دقیقه وقت بگذارید، گوشی‌شان را بگیرید و خانه‌تکانی کنید. مقداری تمیزکاری می‌تواند از بروز مشکلات آینده در زمینه امنیت، کلاهبرداری، سردرگمی یا اخبار جعلی جلوگیری کند. قرار است داده‌های به‌دردنخور را پاک کنید، مشکلات کوچک را برطرف کنید و گوشی را شخصی‌سازی کنید تا مشاهده و درک همه‌ چیز برای والدین‌تان کمی راحت‌تر شود.

همه‌ چیز را به‌روز کنید

اَبی ریچی، بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت پشتیبانی فنی Senior Savvy، می‌گوید: «اولین کاری که انجام می‌دهم بررسی چیزی است که آن را «چراغ موتور را چک کن» می‌نامم. هشدارهای اعلان قرمز را به‌ویژه در Settings بررسی می‌کنم.»

اپل و گوگل به‌روزرسانی‌های کوچک و منظم منتشر می‌کنند و هر سال به‌روزرسانی‌ بزرگی نیز روی سیستم‌عامل گوشی هوشمند، iOS و اندروید، انجام می‌دهند. حتی اگر نگران اضافه شدن امکانات سردرگم‌کننده جدید هستید، از به‌روزرسانی پرهیز نکنید. به‌روزرسانی‌ها معمولاً شامل وصله‌های (patch) امنیتی مهم و رفع باگ می‌شوند. اگر به‌روزرسانی بزرگی روی سیستم‌عاملت‌ان انجام می‌دهید، وقت بگذارید و والدین‌تان را با ظاهر و گزینه‌های جدید آشنا کنید.

گوشی را طوری تنظیم کنید که به‌روزرسانی نرم‌افزارها را به‌ صورت خودکار انجام دهد.

اپ‌ها را حذف و دوباره سازماندهی کنید

برنامه‌ها را نگاهی بیندازید و از والدین‌تان بپرسید از چه اپ‌هایی استفاده می‌کنند و از چه اپ‌هایی استفاده نمی‌کنند. آدم شگفت‌زده می‌شود که بسیاری از ما تعداد زیادی اپ نصب کرده‌ایم که حتی یادمان نمی‌آید. هر چیزی را که مشکوک یا گیج‌کننده به نظر می‌رسد پاک کنید.

اپ‌هایی را که بیشترین کاربرد را دارند در صفحه اول دستگاه‌شان قرار دهید. ریچی توصیه می‌کند که چهار مورد از پرکاربردترین اپ‌ها در پایین صفحه قرار بگیرند و سایر اپ‌ها در سمت چپ، بالای صفحه یا در گوشه راست تعبیه شوند. اپ‌هایی را که کاربرد زیادی ندارند اما مفیدند در پوشه‌هایی با نام‌های مشخص قرار دهید و سپس این پوشه‌ها را در صفحه آخر هوم‌اسکرین قرار دهید.

از والدین‌تان بپرسید آیا کاری هست که می‌خواهند با گوشی‌شان انجام دهند اما نمی‌توانند؛ مانند بانکداری آنلاین. اگر پاسخ مثبت بود، اپ‌های جدید را نصب کنید اما تنظیمات را ساده کنید و هر چیزی را که برای ورود (log-in) ضروری است توضیح دهید. رمزهای عبور جدید را یادداشت کنید!

مشاهده صفحه‌نمایش را آسان کنید

بینایی با گذشت سن ضعیف می‌شود و خواندن مطلب روی حتی بزرگ‌ترین گوشی‌ها نیز ممکن است مشکل باشد. گوشی‌های هوشمند انواع تنظیمات accessibility دارند که می‌توانید از آنها استفاده کنید اما برای شروع بیایید همه چیز را کمی  روشن‌تر کنیم.

در قسمت تنظیمات (Settings)، حروف را درشت کنید و اندازه متن را افزایش دهید. می‌توانید تنظیماتی مانند Display Zoom آیفون را فعال کنید. این گزینه همه چیز را روی صفحه کمی بزرگ‌تر می‌کند. سرانجام، روشنایی را به حد مطلوب برسانید و نحوه کنترل کردنش را نیز آموزش دهید. دو حالت روشن و تاریک را آزمایش کنید تا ببینید مشاهده کدام‌ یک برای کاربر راحت‌تر است.

ریچی همچنین توصیه می‌کند که زمان قفل شدن گوشی را به تاخیر بیندازید. قفل خودکار را به‌ جای ۳۰ ثانیه یا یک دقیقه، بین ۳ و ۵ دقیقه تنظیم کنید.

تنظیمات اورژانسی و سلامت را فعال کنید

هرگونه وضعیت پزشکی و آلرژی را به تنظیمات اورژانسی که در همه گوشی‌ها وجود دارد اضافه کنید. برای آیفون، به قسمت Medical ID در تنظیمات Health بروید. برای اندروید، می‌توانید تنظیمات Safety & Emergency را فعال کنید. شماره تلفن برخی افراد به‌ویژه همسایه‌ها و همچنین وابستگان نزدیک را برای مواقع اورژانسی ذخیره کنید. تنظیمات را طوری انجام دهید که این اطلاعات هنگام بروز وضعیت اورژانسی حتی در صورت قفل بودن تلفن قابل‌ مشاهده باشند.

بسیاری از گوشی‌های هوشمند گزینه‌هایی برای نظارت بر سلامت دارند. برای مثال، روی آیفون می‌توانید گزینه walking steadiness را فعال کنید که برای جلوگیری از زمین خوردن در آینده مفید است. اگر والدین‌تان از شما یا شخصی دیگر درخواست کنند در جریان سلامت‌شان باشید، می‌توانید تنظیمات به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات سلامت را فعال کنید.

حجم خبرهای کذب را کاهش دهید

اگر نگران این هستید که والدین‌تان گول اخبار جعلی را بخورند یا در محیط آنلاین افراطی شوند، می‌توانید چند مورد تغییر جزئی برای بهتر کردن امور انجام دهید. رسانه یا اپ خبری مشهوری را انتخاب کنید و آن را در نقطه‌ای واضح در هوم‌اسکرین قرار دهید. اپل‌نیوز و گوگل‌نیوز هر دو طیف وسیعی از سایت‌های خبری قابل‌ اعتماد را پوشش می‌دهند. میان‌بری (شورت‌کات) به یک سایت راستی‌آزمایی مانند Snopes را روی هوم‌اسکرین قرار دهید تا والدین‌تان بتوانند اخبار یا پست‌های رسانه‌های اجتماعی را به‌سرعت راستی‌آزمایی کنند. اگر اجازه دادند، در حضور خودشان حساب‌های رسانه‌های اجتماعی‌شان را بررسی کنید. همچنین اگر اجازه دادند، صفحه‌ها یا اینفلوئنسرهایی را آنفالو کنید که اخبار جعلی یا پروپاگاندای سیاسی منتشر می‌کنند.

امکان کلاهبرداری را به حداقل برسانید

سالمندان اهداف مورد علاقه کلاهبردارها محسوب می‌شوند. می‌توانید تنظیمات مختصری انجام دهید تا امکان کلاهبرداری کاهش پیدا کند. کار را با انتقال مستقیم تماس‌های ناشناس به پیغام‌گیر شروع کنید (برای آیفون: Settings à Phone à Silence Unknown Callers). متون افراد ناشناس را فیلتر کنید و همچنین فیلتر یا ابزار شناسایی اسپم را که توسط گوشی یا حامل‌های تلفن همراه عرضه می‌شود فعال کنید.

به فهرست دوست‌هایشان در فیس‌بوک و اینستاگرام بروید و هرگونه حساب ظاهراً جعلی یا فیک را پاک کنید؛ از جمله افرادی که نمی‌شناسید یا حساب‌هایی که افراد دیگر را تقلید می‌کنند.

اشتراک‌ها را بررسی کنید

اطمینان حاصل کنید که بر حسب‌ تصادف به جایی پول پرداخت نمی‌کنند. مثلاً ممکن است اشتراک (subscription) اپی را گرفته باشند یا بابت سرویس «پشتیبانی فنی» کاذبی، پول پرداخت کنند. اول فهرست اشتراک‌هایشان روی اندروید یا iOS را مرور کنید. سپس پیشنهاد دهید گردش حساب اخیرشان را بررسی کنند.

نسخه‌های پشتیبان ابر را فعال کنید

پشتیبان‌گیری خودکار را به‌ویژه برای عکس‌ها فعال کنید. اگر تلفن پُر باشد، می‌توانید این گزینه را طوری تنظیم کنید که عکس‌ها و ویدئوها را از دستگاه پاک کند تا فضا باز شود. به‌ این‌ ترتیب، اگر دستگاه‌شان گم شود، به سرقت برود یا بشکند، همچنان به همه داده‌ها و خاطره‌هایشان دسترسی سریع خواهند داشت.

والدین‌تان را با سیری آشنا کنید

پیدا کردن گزینه‌ها روی صفحه‌نمایش گوشی هوشمند ممکن است برای سالمندانی که چابکی و بینایی‌شان ضعیف شده دشوار باشد. اندروید و آیفون میان‌برهای درونی خوبی دارند که می‌توانند به سالمندان کمک کنند: دستیارهای صوتی. به آنها یاد دهید چگونه باید سیری یا گوگل اَسیستانت را فعال کنند. فهرستی از دستورهای شروع‌کننده را یادداشت کنید تا به آن دستورها عادت کنند.

اجازه دهید نیازهایشان را به شما نشان دهند

ریچی می‌گوید: «همیشه به مشتری‌هایم می‌گویم: منظورت را نشانم بده.» توضیح دادن برخی مشکلات پای تلفن شاید دشوار باشد. بنابراین، اجازه دهید به شما نشان دهند مشکل چیست؛ برای مثال، ریچی مشتری‌ای داشت که نمی‌توانست پیام‌های متنی بفرستد. مشخص شد این مشتری انگشتش را برای مدتی طولانی روی پیکان ارسال نگه می‌داشت و به‌ طور تصادفی گزینه جلوه‌های ویژه در پیام‌ها را فعال می‌کرد.

از تنظیمات کنترل والدین بهره بگیرید

اگر والدین‌تان با مشکلات زوال شناختی دست‌وپنجه نرم می‌کند، می‌توانید با آنها حرف بزنید تا تنظیمات کنترلی قوی‌تری را روی دستگاه‌شان اعمال کنید. این کار به شما اجازه می‌دهد از راه دور به والدین‌تان دسترسی داشته باشید یا چیزهایی را مسدود کنید. همچنین می‌توانید از آنها درخواست کنید تا اطلاعات ورود به حساب کاربری و رمز عبورشان را به شما دهند یا اینکه این داده‌ها را در جای قابل‌ دسترسی ذخیره کنید. این کار باید با رضایت و درک کامل آنها از دسترسی‌تان به گوشی‌هایشان همراه باشد.

ادامه دهید

هر چیز جدیدی را که به والدین‌تان می‌گویید بنویسید تا مرجعی داشته باشند. اگر دور از والدین‌تان زندگی می‌کنید و نمی‌توانید همیشه پشتیبانی فنی فراهم کنید، یک مغازه خدمات کامپیوتری معتمد در محله پیدا کنید که برای ارائه خدمات به منزل مراجعه می‌کند. یا یکی از وابستگان آشنا به فناوری را مسئول این کار کنید. ریچی می‌گوید منتظر تماس‌های تلفنی و سوال‌های بیشتر باشید؛ این اشکالی ندارد.

«خودتان را برای توضیح دوباره و دوباره و دوباره این مسائل، همراه با عشق، آماده کنید.»

 

منبع: Washingtonpost

 

https://pvst.ir/de1

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو