کسی بهای رویاپردازیهای استارتآپها را نمیدهد؛ سازمان بورس به میدان بیاید
برخی استارتآپهای بالغ ایرانی خود را Pre-IPO معرفی میکنند و معتقدند دیگر صندوقها و شرکتهای…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۴ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ آبان ۱۴۰۱
افزایش شدید بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی و هزینههای اداری و عمومی، حاشیه سود شرکتهای ICT حاضر در بورس و فرابورس را به شدت محدود کرده و انتشار صورتهای مالی ۶ و ۹ ماهه شرکتهای ICT حاضر در بورس و فرابورس نشان میدهد افزایش شدید درآمدهای عملیاتی حداقل در ۱۰ شرکت، منجر به کاهش سود ادواری نسبت به دوره مشابه سال قبل شده است.
به گزارش پیوست، اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای تلفیقی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ شرکتها که روی سایت کدال منتشر شده است نشان میدهد شرکتهای پرداخت حاضر در بورس بیشترین زیان را در این دوره متحمل شدهاند و البته وضعیت شرکتهای اینترنتی در نیمه اول امسال خوب بوده است.
با نگاهی به صورتهای مالی منتشرشده روی کدال میتوان دریافت افزایش هزینههای مختلف شرکتها در سال جاری منجر به کاهش شدید سود آنها شده و گرچه هنوز اغلب این شرکتها زیانده نشدهاند، اما وارد محدوده خطر شدهاند.
در میان ۲۴ شرکت بورسی وضعیت سوددهی تپسی بسیار خوب است و در مقابل فنآوا به کلی زیانده شده و سودی برای تقسیم ندارد.
از میان شرکتهای مرتبط با صنعت ICT که در بورس و فرابورس حضور دارند، تپسی در نیمه نخست امسال بیشترین سوددهی را به نسبت مدت مشابه سال گذشته داشته و سود این شرکت بیش از ۱۴۰۰ درصد افزایش یافته است. این شرکت بیشترین افزایش درآمدهای عملیاتی را از آن خود کرده هرچند بیشترین افزایش بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی نیز مربوط به تپسی است.
پس از تپسی و با فاصله زیاد، توسن قرار دارد که ۳۴۴ درصد بیشتر از سال گذشته سود داشته است. هرچند چون سال مالی توسن در پایان آذرماه است صورتهای مالی این شرکت، وضعیت ۹ ماهه را منعکس میکند.
در میان تمامی شرکتها، سپیدار سیستم آسیا با افزایش ۱۳۱ درصدی هزینههای فروش، اداری و عمومی در صدر قرار دارد اما این شرکت همچنان توانسته است نسبت به ۶ ماهه اول سال گذشته افزایش سوددهی داشته باشد.
همچنین شرکت هایوب گرچه رشد زیادی در درآمدهای عملیاتی نداشته، اما در نهایت ۵۱ درصد افزایش سوددهی را به ثبت رسانده است.
وضعیت شرکت دادهپردازی ایران نیز جالب توجه است که به رغم افزایش چشمگیر درآمدهای عملیاتیاش، کاهش بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی را به ثبت رسانده است.
در نیمه دوم جدول، شرکتهایی دیده میشوند که با کاهش سود خالص مواجه شدهاند. هرچند این کاهش به معنی زیانده شدن این شرکتها نیست. از این نظر وضعیت بهپرداخت ملت، منحصربهفرد است زیرا این شرکت در مجموع نه افزایش سودی نسبت به سال گذشته داشته و نه کاهش.
به همراه بهپرداخت ملت، چهار شرکت دیگر که در حوزه پرداخت الکترونیکی فعال هستند در بخش کاهش سوددهی دیده میشوند که نشان میدهد پیشبینیها درباره آینده شرکتهای پرداخت الکترونیکی درست بوده است. این شرکتها میگویند مدل کارمزدی فعلی با توجه به افزایش شدید هزینهها، صنعت پرداخت را با چالش جدی مواجه کرده است.
از این نظر، بدترین وضعیت را کارت اعتباری ایرانکیش دارد که در ۹ ماه فعالیت سال مالی خود با کاهش ۵۰ درصدی سود نسبت به مدت مشابه سال قبل روبهرو شده است؛ اما نباید از شرکتهای پرداخت الکترونیک سامان کیش و تجارت الکترونیک پارسیان نیز غافل شد که در همین بخش از جدول قرار دارند.
بدترین وضعیت در میان شرکتهای ICT بورس را فنآوا دارد که در ۶ ماه نخست سال جاری به کلی زیانده شده است. این شرکت نزدیک ۴.۵ میلیارد تومان زیان به ثبت رسانده در حالی که در مدت مشابه سال قبل بیش از یک میلیارد سود داده بود.
در یک برآورد کلی میتوان گفت افزایش هزینههای جاری شرکتها، تورم عمومی و بالا رفتن نرخ ارزهای بینالمللی منجر به افزایش شدید هزینهها شده که برخی از آنها توانستهاند این افزایش را به نوعی جبران کنند و برخی دیگر به ورطه کاهش سود افتادهاند.