فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۵ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
وزارتخانههای صمت، ارتباطات و اقتصاد در حال تدوین دستورالعمل مشترکی برای تشویق و حمایت از کسبوکارهایی هستند که فعالیت خود را روی پلتفرمهای داخلی منتقل یا ایجاد میکنند.
به گزارش پیوست، این سه وزارتخانه میخواهند با تدوین این دستورالعمل با پیشنهاد مشوقهایی کسبوکارها را مجاب به استفاده از پلتفرمهای داخلی کنند. به نظر میرسد در این طرح پیشنهادهایی نیز به کسبوکارها ارائه میشود. در این دستورالعمل هیچ الزامی برای کسبوکارها به استفاده از پلتفرمهای داخلی ایجاد نخواهد شد و فقط با استفاده از مشوقهایی مانند معافیتهای مالیاتی یا امکان استفاده از پارکهای فناوری و وامهای کوتاهمدت این کسبوکارها را به سمت استفاده از پلتفرمهای داخلی سوق خواهند داد.
در این دستورالعمل همچنین مکانیزمهای جبرانی برای خسارتهای وارد شده به کسبوکارهای آسیب دیده از اعتراضات اخیر و همچنین اختلال در اینترنت پیشبینی شده است. پس از شروع اعتراضات از روزهای پایانی شهریور و اختلال در اینترنت به خصوص اینترنت همراه و همچنین فیلتر شبکههای اجتماعی واتساپ و اینستاگرام بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی با خسارت زیادی مواجه شدند بهگونهای که کسب و کارهایی که روی اینستاگرام فعال بودند تقریبا به صورت کامل درآمد خود را از دست دادند و حتی کسب و کارهای دیجیتالی که روی بستر اینترنت نیز فعالیت می کردند با اختلال در ارتباط با مشتریان و در نهایت کاهش فروششان مواجه شدند. حال به نظر میرسد دولت در نظر دارد این خسارت را بهگونه جبران کند.
در شرایطی دولت میخواهد کسبوکارها را به سمت استفاده از پلتفرمهای داخلی هدایت کند که یکی از مشکلات اصلی پلتفرمهای داخلی محدودیت استفاده کاربران از آن پلتفرمهاست. در شرایطی که اینستاگرام صرف نظر از بازار جهانی که در اختیار بازدیدکنندگانش قرار میدهد به صورت بالفعل ۴۰ میلیون کاربر ایرانی را به سمت خود جذب کرده است این در حالی است که هیچکدام از پلتفرمهای داخلی تاکنون نتوانستهاند این تعداد کاربر را به سمت خود هدایت کنند. از سویی هیچکدام از پلتفرمها زیرساخت فنی لازم برای پذیرش این تعداد کاربر را ندارند.
شاید برنامه دولت تعدد پلتفرمهای داخلی و انتخاب کسبوکارها از هر کدام از پلتفرمهاست همین امر نیز موجب میشود تا کاربران بین پلتفرمهای مختلف پخش شوند و جذابیت استفاده از پلتفرم داخلی کاهش یابد.
به نظر میرسد اشاره وزیر اقتصاد به جبران خسارت کسبوکارهای آسیب دیده از اعتراضات اخیر به تدوین دستورالعمل تشویق و حمایت از کسب وکارهای فعال روی پلتفرمهای داخلی بوده است. احسان خاندوزی در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود: «دولت میخواهد با ابزارهایی که در اختیار دارد برای جبران خسارتهای وارده به مردم اقدام کند؛ در این ارتباط با وزیر ارتباطات نیز گفتوگویی داشتم و اعلام کردم که وزارت اقتصاد آمادگی دارد از ابزارهایی چون مشوقهای مالیاتی برای ترمیم این آسیبها استفاده کند.»
سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی برای رفع موانع و مشکلات کسبوکار در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و واتساپ گفت: باید اذعان کرد که متاسفانه ناامنیهای اخیر تاثیرات منفی روی کسبوکار و معیشت تعداد زیادی از شهروندان عزیزمان داشته است و همه باید برای ترمیم لطماتی که در روزهای گذشته به کسب و کارهای حقیقی و مجازی وارد شده، تلاش کنیم و دولت هم اهتمام دارد که هرچه سریعتر کمک کند تا ابزارهایی که در اختیار دارد برای جبران لطماتی که به کسبوکار مردم وارد شده است، به کار گیرد.»
پیشبینی میشود در این دستورالعمل گزینههای پیشنهادی پلتفرمهای داخلی برای استفاده کسبوکارها معرفی شود. این در حالی است که پلتفرمهای داخلی بارها اعلام کردهاند فیلتر پلتفرمها و بسترهای خارجی راه مناسبی برای حمایت از پلتفرمهای داخلی نیست و این راهکار موجب میشود تا خسارت بیشتری به این پلتفرمها وارد شود اکثر سرمایهگذاران پلتفرمهای داخلی ترجیح میدهند در فضای آزاد و با مزیتهای رقابتی داخلی با پلتفرمهای خارجی رقابت کنند.