مدیرعامل جدید شرکت مخابرات ایران: تحولات چشمگیر تا پایان سال رخ میدهد
مدیرعامل جدید شرکت مخابرات ایران در نخستین سخنان خود بر هماهنگی بیشتر با وزارت ارتباطات…
۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۰ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ شهریور ۱۴۰۱
متا سازمانی را برای شناسایی و ساخت «قابلیتهای پولی» در فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ راهاندازی میکند. شرکتهای شبکه اجتماعی بهتازگی در مسیر درآمدزایی از قابلیتهای پولی و رهایی از انحصار درآمد تبلیغاتی گام برداشتهاند و حالا متا در اقدامی جدید درآمدزایی از قابلیتهای پولی را در دستور کار خود قرار داده است. طبق اعلام متا، این بخش در چشماندازی پنجساله میتواند تفاوت معناداری ایجاد کند.
متا، شرکتی که هنوز بسیاری از ما به عنوان فیسبوک از آن یاد میکنیم، در سال ۲۰۲۱ نام خود را با توجه به هدف جدیدی به نام متاورس تغییر داد، حالا بر اساس پیامهای داخلی کارمندانش در فکر ارائه قابلیتهای پولی در سه اپلیکیشن معروف این شرکت یعنی فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ است.
اما چرا شرکتی که به درآمدزایی عظیم از تبلیغات و اطلاعات و ارائه خدمات رایگان معروف است حالا به فکر قابلیتهای پولی افتاده است؟ پاسخ این سوال را باید در سیاستهای سازنده پرفروشترین گوشی دنیا یعنی آیفون جستوجو کرد.
اپل در ابتدای سال ۲۰۲۱ از تغییر سیاستهای خود خبر داد. بر اساس این تغییر، تمام اپلیکیشنها باید برای جمعآوری دادههای مختلف از کاربران کسب اجازه کنند و دیگر خبری از جمعآوری مخفیانه اطلاعات نیست و کاربر در هر زمان میتواند اجازه استفاده از اطلاعات مختلف مثل اطلاعات مکانی را از اپلیکیشنها دریغ کند.
برای شرکتی مثل متا که تا سال ۲۰۲۰ و پیش از تغییر سیاستها، ۹۷.۳ درصد از درآمد خود را از راه تبلیغات تامین میکرد، تغییر سیاست اپل، سازنده پرفروشترین گوشی همراه جهان و یکی از پرطرفدارترین برندهای آمریکا و اروپا، ضربه بزرگی محسوب میشد. تاثیر به حدی جدی بود که دیو وهنر، مدیر ارشد مالی متا، در مصاحبهای با CNBC تاثیر این تغییرات در سال ۲۰۲۲ را حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورد کرد.
برای شرکتی همچون متا که سال گذشته (۲۰۲۱) نیز بیش از ۱۰ میلیارد دلار برای قمار متاورسی خود هزینه کرد و در هر سهماهه چندین میلیارد دلار زیان متاورسی را در ترازنامه مالی خود گزارش میکند، کاهش درآمد تبلیغاتی ضربه سهمگینی محسوب میشود.
نتیجه این مشکلات را بهروشنی میتوان در قیمت سهام و ارزشگذاری معاملهگران برای این شرکت مشاهده کرد. ارزش سهام فیسبوک از حدود ۳۸۰ دلار در آگوست سال ۲۰۲۱، در حال حاضر به حدود ۱۶۲ دلار رسیده است و این شرکت در فوریه سال ۲۰۲۲ تنها در یک روز ۲۳۸ میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داد و بزرگترین ریزش یکروزه تاریخ را به نام خود ثبت کرد.
حالا جان هاگمن، نماینده ارشد متا در گروه نظارت بر درآمدزایی متا، میگوید این شرکت در عین تعهد به کسبوکار تبلیغاتی خود به سمت فرصتهای جدید گام برمیدارد.
او در مصاحبه با ورج گفت، متا قصد ندارد امکان خاموش کردن تبلیغات را به اپلیکیشنها اضافه کند اما «فکر میکنم فرصتهای تازهای برای ساخت محصولات، قابلیتها و تجربیات جدیدی وجود دارد که مردم مایلاند بابتشان پول پرداخت کنند».
با وجود ارائه چندین قابلیت پولی، متا پیش از این دریافت هزینه از کاربران را در اولویتهای خود قرار نداده بود. هاگمن میگوید قابلیتهای پولی در کوتاهمدت نقش پررنگی در کسبوکار متا ندارند اما «به نظرم فرصتهایی برای ارزشآفرینی جدید و مجرای درآمدی معنادار وجود دارد و به علاوه تنوعی میشود که جذاب خواهد بود».
نماینده متا معتقد است قابلیتهای پولی در بلندمدت بخش معناداری از کسبوکار این شرکت را به خود اختصاص میدهد. او میگوید: «من فکر میکنم در چشماندازی پنجساله [قابلیتهای پولی] میتوانند جهت را تغییر دهند و تفاوتی معنادار ایجاد کنند.»
اما کاربران فیسبوک با قابلیتهای پولی غریبه نیستند. مدیران گروههای فیسبوک همین حالا هم میتوانند بابت محتوای خاص هزینه دریافت کنند و «ستارههای» مجازی نیز قابل خرید و فروش است. واتساپ برای ارسال پیام به مشتریان از یکسری کسبوکارها هزینه دریافت میکند و اینستاگرام هم بهتازگی اعلام کرد سازندگان محتوا میتوانند برای محتوای اختصاصی از کاربران خود هزینه اشتراک دریافت کنند.
با این حال مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، در ماه ژوئن اعلام کرد این شرکت تا سال ۲۰۲۴ سهمی از تراکنشهای مربوط به قابلیتهای پولی و اشتراکها دریافت نمیکند.
متا در مسیر حرکت به سمت قابلیتهای پولی تنها نیست. اپلیکیشنهای شبکه اجتماعی مختلف به سمت دریافت هزینه گام برداشتهاند. تیکتاک ابتدای سال جاری فروش اشتراکهای پولی خود را به صورت آزمایشی آغاز کرد، توییتر نیز گزینه پولی سوپرفالو را اضافه کرده و دیسکورد تمام درآمد خود را از اشتراکهای نیترو تامین میکند. از سوی دیگر تلگرام یکی از معروفترین پیامرسانهای داخل ایران و اسنپچت هم اشتراکی پولی با قابلیتهای خاص به کاربران خود ارائه کردند و اشتراک پولی اسنپچت به موفقیتی زودهنگام رسیده است.
هاگمن میگوید: «ما به اتفاقات صنعتمان توجه داریم و به نظر من چندین شرکت کارهای جالبی در این فضا انجام دادهاند و با گذشت زمان میتوانیم از آنها یاد بگیریم و تقلید کنیم.»
منبع: Verge