رئیس کل دادگستری استان تهران: در تدوین قانون رمزارزها مشارکت فعال داریم
رئیس کل دادگستری استان تهران تعداد شکات پروندههای رمزارز در مرحله تعقیب متهمان و اجرای…
۱۳ آذر ۱۴۰۳
۲۹ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ بهمن ۱۴۰۱
در این مطلب میخوانید
قیمت هر واحد بیتکوین از سال ۲۰۰۸ تا کنون افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است. بدون در نظر گرفتن فراز و نشیبهایی که این دارایی در عمر خود تجربه کرده است، قیمت هر واحد بیتکوین تا حدود ۶۰ هزار دلار هم بالا رفت. اما چرا بیتکوین نوعی دارایی با توانایی بالا در ذخیره ارزش است؟
به گزارش پیوست، قیمت بیتکوین فارغ از تجربه نوساناتی در کوتاه مدت، همچنان به دلیل سابقه طولانی مدتی که در حفظ ارزش دارد، نظر سرمایهگذاران را به خود جلب میکند. تعیین ارزش دارایی غیرمتمرکزی مانند بیتکوین برخلاف انواع داراییهای سنتی مانند سهام (نشاندهنده مالکیت بخشی از یک شرکت) یا اوراق قرضه (ارزش بدهی با سررسید بازپرداخت مشخص)، دشوارتر است.
ارزها ارزش خود را از مردم میگیرند چرا که جوامع یا گروهها تصمیم میگیرند از آنها به عنوان وسیله مبادله استفاده کنند.
تعداد ارزهای فیات با حذف استاندارد طلا (استانداردی که باعث میشد هر دلار توسط ذخیرهای از طلای فیزیکی پشتیبانی شود) زیاد شد. برای مثال اکنون دلار آمریکا توسط هیچ دارایی پشتیبانی نمیشود و صرفا ارزش آن وابسته به پذیرش گسترده در جوامع است. هرکسی میتواند یک اسکناس ۲۰ دلاری به فروشگاه ببرد و در ازای خرج کردن آن، معادل زمان و تلاشی که برای به دست آوردن ۲۰ دلار صرف کرده است، کالا و خدمات به دست بیاورد و کاغذ فیزیکی صرفا به عنوان ابزاری برای پرداخت استفاده میشود و ارزش ذاتی ندارد.
بیتکوین ارزی رمزنگاری شده است که ویژگیهای یک دارایی برای ذخیره ارزش را دارد. در ادامه برخی از مهمترین ویژگیهای بیتکوین را مرور میکنیم:
ویژگیهای ذکر شده، همگی به شناخته شدن بیتکوین به عنوان یک ارز کمک میکند، اما این ویژگیها رشد نمایی قیمت بیتکوین و شناخته شدن آن به عنوان یک دارایی برای ذخیره ارزش را توضیح نمیدهند.
سرمایهگذاری نقدی معمولا به عنوان یک استراتژی خوب برای سرمایهگذاری در نظر گرفته نمیشود و همواره استفاده از پول نقد به عنوان وسیله سرمایهگذاری، رشد بیشتری را تجربه میکند. ارزش بیتکوین تنها در مقایسه با داراییهای سنتی قابل توجه نیست بلکه در بین رمزارزها هم بیتکوین به علت ارزشی که دارد شناخته میشود و معمولا تلاشها برای به وجود آوردن دارایی مشابه بیتکوین تاکنون با شکست و عدم استقبال روبهرو بوده است.
استادیار مالی دانشگاه کارنگی ملون، برایان راتلج، اعتقاد دارد بیتکوین با ارزش است به علت اینکه مردم فکر میکنند بیتکوین ارزشمند است. بر اساس صحبتهای او، تنها مردم و نگاه آنها به ابزار مبادله است که میتواند میزان ازرش را تعیین کند. برای مثال مردم بر این باورند که بیتکوین در آینده ارزشی بیشتر از حالا پیدا میکند و به همین دلیل تقاضا برای به دست آوردن بیتکوین بالا میرود که در نهایت به افزایش قیمت بیتکوین منجر میشود.
کیانا دانیال، نویسنده کتاب «سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال برای آدمکها» میگوید: «دلیل ارزشمند بودن طلا صرفا تصمیم مردم برای ارزشمند شمردن آن است. ما همین ارزش را برای پولهای فیات مانند دلار هم در نظر میگیریم در صورتی که اسکناس به خودی خود با ارزش نیست.»
مانند طلا، با بیتکوین هم نمیتوان مستقیم در هر فروشگاهی خرید کرد اما میتوان آن را خرید و با نگهداری آن از تورم در امان ماند. در این بین طلا خاصیتی دارد که هنوز بیتکوین به آن دست نیافته است. طلا قدمت زیادی دارد.
معمولا نمیتوانید وارد یک فروشگاه شوید و مستقیماً با بیت کوین معامله کنید همانطور که با طلا نمیتوانید؛ اما میشود آن را خرید و نگهداری کرد. اما طلا از قدمت زیادی برخودار است که بیت کوین آن را ندارد؛ حداقل هنوز ندارد. قدمت بالای طلا باعث شده ارزش آن بارها و بارها ثابت شود.
قیمت بیتکوین نوسانات زیادی را تجربه میکند و این تغییرات باعث میشود ادامه روند افزایشی ارزش آن در هالهای از ابهام قرار بگیرد. به همین دلیل کارشناسان همواره توصیه میکنند تنها درصد کمی از دارایی هر شخص باید به بیتکوین و رمزارزها اختصاص داده شود و این درصد مانند هر سرمایهگذاری پرریسک دیگری نباید بیشتر از ۵ درصد باشد.
مدیر دادهها و شاخصهای پایگاه خبری Coindesk، گالن مور، در مورد سرمایهگذاری در بیتکوین گفت: مردم بیتکوین را مانند طلا با قصد خرج کردن در فروشگاهها نمیخرند بلکه دلیل آنها برای خرید بیتکوین انتظارشان از افزایش قیمت است.
بیتکوین در دنیای رمزارزها یکی از هزاران رمزارز است اما معروفترین آنهاست؛ دیگر رمزارزها برای سرمایهگذاری با ملاحظات دیگری همراه هستند که نباید مانند بیتکوین با استراتژی مشابه روی آنها سرمایهگذاری کرد.
اگر بیتکوین را به عنوان طلای دیجیتالی در نظر بگیریم پس میتوان گفت اتریوم (دومین رمزارز از نظر ارزش بازار) مانند نفت است و همانطور که نفت ارزشش به مقدار مصارف ما مربوط میشود، اتریوم هم ارزشش را از مقدار مصرف ما میگیرد.
نفت به صورت ذاتی ارزشمند است اما میتوان برای سرمایهگذاری در آن از معاملات آتی نفت، سهام شرکتهای نفتی با فناوریهای مرتبط با آن استفاده کرد و این مثال تقریبا برای اتریوم هم صادق است.
بلاکچین اتریوم اکنون به عنوان مبنا و شاخصی برای نوآوری در فضای رمزارزها عمل میکند. از فروش آثار هنری گرفته تا وامدهی در فضای غیرمتمرکز و همتا به همتا، اتر (توکن بومی شبکه اتریوم) ارزشی به وسیله همین دسترسی به دست آورده است.
درک ارزش اتریوم به این دلیل که بیشتر از بیتکوین مورد استفاده قرار میگیرد راحتتر است؛ اما این به معنای تضمین ارزش اتریوم نیست. با وجود هزاران رمزارز مختلف که هرکدام ادعا میکنند نیازهایی را برطرف میکنند یا فرصتهایی ایجاد میکنند اما به عقیده کارشناسان بیتکوین و اتریوم برای سرمایهگذاری مناسبتر هستند و در نظر داشته باشید برای سرمایهگذاری در رمزارزها پیشبینی دقیقی از چگونگی رشد ارزش آنها وجود ندارد.