فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۳ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تعداد دستگاههای کارتخوان تهران طبق گزارش شاپرک در خردادماه نسبت به اردیبهشتماه ۴۴ هزار دستگاه کاهش یافت، این در حالی است که در اردیبهشتماه با وجود افت تعداد کارتخوانهای این استان در ماههای ماقبل از آن، به تعداد دستگاهها ۵۰ هزار POS اضافه شده بود.
به گزارش پیوست، آمارهای گزارش خرداد ۱۴۰۱ شاپرک نشان میدهد در این ماه دوباره تعداد ابزارهای کارتخوان فروشگاهی در استانهای مختلف کشور تغییر کرده است اما میزان این تغییرات در پنج استان تهران، خراسان رضوی، اصفهان، فارس و خوزستان چشمگیرتر از سایرین به نظر میرسد. بر این اساس در یک ماه گذشته تعداد کارتخوانهای استان تهران ۴۴ هزار و ۶۷۷ عدد و ۲.۸۴ درصد کاهش یافته و این در حالی است که در اردیبهشتماه تعداد ابزارهای کارتخوان استان تهران ۵۰ هزار عدد افزایش پیدا کرده بود.
بیشترین افزایش نیز در تعداد ابزار کارتخوان فروشگاهی متعلق به استان آذربایجان غربی است که در طول خردادماه دو هزار و ۳۷۴ عدد افزایش پیدا کرده است.
شاپرک در ادامه به کل آمار ابزار فعال کارتخوان فروشگاهی در هر استان پرداخته است که بر اساس این آمار به نظر میرسد استان تهران با بیشتر از یک و نیم میلیون کارتخوان همچنان با اختلاف بیشترین ابزار را در اختیار دارد.
بنا بر گزارش خرداد ۱۴۰۱ شاپرک در این ماه سه میلیارد و ۷۰۲ میلیون تراکنش با ارزشی معادل هفت هزار و ۲۵۱ هزار و ۳۶۵ میلیارد ریال در شبکه الکترونیکی پرداخت کارت پردازش شده است که این آمار نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۱ رشدی ۴.۳۴ درصدی در تعداد و ۸.۶ درصدی در ارزش ریالی خود پیدا کرده است. آمارهای شاپرک نشان میدهد اگر این آمار را با آمار خرداد ۱۴۰۰ مقایسه کنیم، شاهد رشدی ۱۱.۸۸ درصدی در تعداد تراکنشها و ۳۱.۱۹ درصدی در مبلغ ریالی آنها خواهیم بود.
با این حال به نظر میرسد هرچند ارزش اسمی تراکنشها ۸.۶ رشد کرده، ارزش حقیقی تراکنشها که در برآورد آنها آثار تورم نیز در نظر گرفته میشود، ۳.۳۳ درصد کاهش پیدا کرده است.
گزارش شاپرک در ادامه به عملکرد شبکه شاپرک در توزیع ابزارهای پذیرش اینترنتی، موبایلی و کارتخوان فروشگاهی پرداخته است که طبق آن هرچند تعداد ابزار فعال سیستمی پذیرش اینترنتی در این ماه نسبت به اردیبهشت رشدی ۳.۲۹ درصدی یافته اما تعداد ابزارهای فعال موبایلی و فروشگاهی به ترتیب ۷.۷ درصد و یک درصد کاهش پیدا کرده است.
در کنار این آمار نیاز است به سهم از بازار هر یک از این ابزارهای پذیرش اشاره شود که بر اساس گزارش شاپرک در خردادماه بیشتر از هشت میلیون و ۵۳۱ هزار ابزار کارتخوان فروشگاهی، ۱۴۴ هزار و ۳۴۹ ابزار موبایلی و بیشتر از ۴۰۲ هزار ابزار اینترنتی در کشور فعال بودهاند.
این یعنی ابزار کارتخوان فروشگاهی با سهمی ۹۲.۲۹ درصدی بیشترین تعداد تراکنش را در بین سایر ابزارها دارد و ابزار پذیرش اینترنتی با سهم۴.۸۲ درصدی و ابزار موبایلی با سهم ۲.۸۹ درصدی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
بنا بر آمارهای گزارش خردادماه شاپرک، متوسط تراکنش هر ابزار شاپرکی در خردادماه ۴۰۸ تراکنش بوده است که اگر بخواهیم آن را به تفکیک بررسی کنیم، از این بین ۴۴۳ تراکنش به ازای هر ابزار اینترنتی، ۷۴۱ تراکنش به ازای هر ابزار موبایلی و ۴۰۰ تراکنش به ازای هر ابزار کارتخوان انجام شده است.
گزارش شاپرک در ادامه به عملکرد شبکه پرداخت الکترونیکی کارت به ازای نوع خدمت پرداخته و در این بخش درست مانند ماههای قبل خرید کالا و خدمات بیشترین سهم را از نظر تعداد و مبلغ به خود اختصاص داده و ۸۸.۸۵ درصد را در سهم تعدادی و ۹۸.۷۱ درصد را در سهم مبلغی در اختیار دارد.
با این حال به نظر میرسد نسبت به ماه گذشته سهم تعدادی خدمات پرداخت قبض و خرید شارژ و ماندهگیری از کل تراکنشها کاهش و خرید کالا و خدمات افزایش پیدا کرده است. به این ترتیب سهم تعدادی تراکنشهای خرید کالا و خدمات نسبت به اردیبهشت ۰.۷۸ درصد افزایش و پرداخت قبض و خرید شارژ ۰.۴۴ کاهش یافته است.
گزارش خردادماه شاپرک، در ادامه به دامنه مبلغی تراکنشهای ابزاراهای پذیرش شبکه پرداخته است و بر اساس ۱۰.۳۷ درصد تعداد تراکنشهای ابزار کارتخوان زیر پنج هزار و ۳۲.۷۸ درصد تراکنشها بین پنج هزار تومان تا ۲۵ هزار تومان بوده است.
از سوی دیگر ۵۲.۳۱ درصد تراکنشها نیز با مبلغ بیشتر از ۲۵ هزار تومان انجام شدهاند.
گزارش شاپرک در ادامه به بررسی عملکرد شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت یا PSPها پرداخته است. در بخش سهم از بازار هر شرکت PSP از نظر تعداد تراکنش، سه شرکت پرداخت الکترونیک سامان با ۲۱.۰۶ درصد، بهپرداخت ملت با ۱۹.۷ درصد و تجارت الکترونیک پارسیان با ۱۷.۲ درصد در صدر قرار دارند. در این ماه پرداخت الکترونیک پاسارگاد نیز با سهمی ۸.۹۳ درصدی موفق به کسب رتبه چهارم شد.
در بخش سهم از بازار شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت از مبلغ تراکنشها، سه شرکت بهپرداخت ملت با سهم ۲۰.۰۴ درصدی، پرداخت الکترونیک سامان با سهم ۱۶.۶ درصدی و تجارت الکترونیک پارسیان با سهم ۱۱.۹۶ درصدی جایگاه اول تا سوم را به خود اختصاص دادهاند.
در بخش مقایسه سهم هر شرکت PSP از هر یک از ابزارهای پذیرش سهم تجارت الکترونیک پارسیان از تعداد تراکنشهای کارتخوان فروشگاهی نسبت به ماه قبل ۰.۲۸ درصد کاهش یافته اما سهم مجموعه فراپردازان آروند امید، ۰.۷ درصد اضافه شده است.
در ادامه به نظر میرسد تنها اختلاف چشمگیر در سهم از تعداد تراکنش ابزار پذیرش اینترنتی متعلق به آسان پرداخت پرشین است که در خردادماه ۱.۲۳ درصد اضافه شده است.
در سهم از تعداد تراکنشهای ابزار موبایلی نیز در این ماه سهم پرداخت الکترونیک سامان ۸.۵۲ درصد کاهش و سهم بهپرداخت ملت، ۸.۵۱ درصد اضافه شده است.
اگر بخواهیم از تعداد بگذریم و نگاهی به سهم هر شرکت PSP از مبلغ تراکنشهای هر یک از ابزارهای پذیرش بیندازیم، بیشترین تغییرات در سهم از مبلغ کارتخوانهای فروشگاهی متعلق به پرداخت الکترونیک سداد با ۰.۲۹ درصد افزایش است.
در ادامه به نظر میرسد سهم مبلغی پرداخت الکترونیک سامان در این ماه در هر دو ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی به ترتیب ۴.۹۶ و ۱۱.۷۹ درصد کاهش یافته است؛ اما بهپرداخت ملت در هر دو ابزار اینترنتی و موبایلی ۳.۲۹ و ۱۰.۹۱ درصد رشد را تجربه کرده است.
گزارش خرداد ماه ۱۴۰۱ شاپرک