وزیر ارتباطات: استارلینک در قالب قوانین کشور ما فعالیت کند
وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت امروز با به مسائلی مانند سکوهای خارجی، سیستمعامل…
۱۶ آبان ۱۴۰۳
۱ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
شرکتهای صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هفتهای که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران افتی ۲ درصدی و شاخص هموزن افتی ۱.۵ درصدی پیدا کرد، عملکردی متفاوت داشتند. با وجود افت شدید حجم معاملات، آسیاتک در این هفته رشدی ۵۸ درصدی داشت و به طور میانگین روزانه ۴۷.۵ میلیون سهم، حجم خورد.
به گزارش پیوست، در هفته پایانی خرداد ۱۴۰۱ شاخص گروه دو عضوی مخابرات و رادیویی ۴.۵ درصد ریزش داشت. گروه انفورماتیک هم با لیدری آسیاتک افتی ۰.۸ درصدی را تجربه کرد، اما شاخص گروه رایانه با رشدی ۰.۶ درصدی یکی از بهترین گروههای این هفته بازار سهام بود. اما در هفتهای که گذشت چه اتفاق مهمی در این گروهها افتاد؟
مهمترین اتفاق این هفته گروه ICT بازگشایی آسیاتک بعد از گذشت یک هفته توقف به دلیل ظن دستکاری در معاملات، بود. آسیاتک که از زمان عرضه اولیه تنها دو روز منفی را به ثبت رسانده بود در چهار روز معاملاتی این هفته سه بار منفی شد تا بازدهی هفتگیاش حدود منفی هفت درصد شود. با وجود افت شدید حجم معاملات آسیاتک در این هفته رشدی ۵۸ درصدی داشت و به طور میانگین روزانه ۴۷.۵ میلیون سهم حجم خورد. این در حالی است که میانگین حجم معاملات یک ماه اخیر این نماد ۳۰ میلیون برگه سهم بود.
«اوان» هم تنها نمادی از این گروه بود که در پایان هفته بازدهی مثبت را به ثبت رساند. قیمت هر سهم مبینوان کیش در این هفته ۲ درصد گران شد. در پایان معاملات این هفته، اوان برای برگزاری مجمع عمومی سالانه در روز یکشنبه ۵ تیر، متوقف شد. اوان در سال مالی ۱۴۰۰ سود نقدی ۱۳۳ ریالی به ازای هر سهم محقق کرده که باید دید چه مقدار از آن را در مجمع میان سهامدارانش تقسیم میکند.
گروه رایانه در این هفته یکی از معدود گروههای مثبت بازار بود. آسان پرداخت پرشین به عنوان یکی از لیدرهای این گروه در این هفته با وجود انتشار گزارش سالانه نهچندان امیدوارکننده در کدال، بازدهی هفتگی ۵.۷ درصدی را به ثبت رساند. صورتهای مالی تلفیقی آپ در پایان سال مالی ۱۴۰۰ نشان میدهد سود خالص این شرکت نسبت به سال گذشته افتی ۱۶ درصدی داشته است.
صف فروش شرکت دادهپردازی ایران (مداران) در آخرین روز معاملاتی هفته ریخت، شرکت تجارت الکترونیک پارسیان کیش (تاپکیش) از انعقاد قرارداد مهم فروش تجهیزات ذخیرهسازی دیتاسنتر و سرور خبر داد و نماد شرکت توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی (مفاخر) به دلیل کاهش قیمت بیش از ۳۰ درصدی و برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی در آخرین روز معاملاتی هفته متوقف شد.
از دیگر اتفاقات مهم این هفته بازگشایی لحظه آخری مرقام بود. ایران ارقام که از ۱۸ خرداد تعلیق شده بود پس از برگزاری مجمع عمومی عادی و فوقالعاده روز چهارشنبه بازگشایی شد.
دو عضو بزرگ گروه رادیویی، عملکردی منفی به ثبت رساندند. قیمت هر سهم همراه چهار و اخابر پنج درصد ریزش داشت تا روند نزولی این دو سهم همچنان ادامه پیدا کند. در این هفته شرکت مخابرات ایران گزارش فعالیت یکساله هیات مدیره را نیز منتشر کرد. در این گزارش شرکت مخابرات اعلام کرد تعداد مشتریات فعال باندپهن رشدی ۹ درصدی داشته و سهم آنها از این بازار ۶۳.۴ درصدی بود است. راهاندازی هزار سایت-لوکیشن جدید در کشور، رشد ۳۰ درصدی مشترکین VDSL و FTTH، ثبت رکود ترافیک روزانه ۱۹.۲ پتابایتی دیتای همراه و عبور تعداد مشترکین تلفن ثابت از مرز ۲۹ میلیون نفر از دیگر اطلاعات منتشر شده در این گزارش همراه بود.
اما برزو حقشناس، کارشناس بازار سهام، در تحلیل اتفاقات هفتگی بازار سهام به پیوست گفت: در حال حاضر مشکل بازار کمبود نقدینگی است. اگرچه شاخص کل از یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۵۳۳ هزار واحد رسید اما نقدینگی به سمت بازارهای موازی رفت.
او با اشاره به اینکه سیاستگذار نمیخواهد پولی از خارج از بازار وارد شود گفت: بازار از لحاظ بنیادی افتی نمیکند اما چون نقدینگی واردشده محدود است رشدی نیز شاهد نیستیم.
حقشناس در خصوص وضعیت نماد آسیاتک در بازار سهام گفت: این سهم تازه وارد بورس شده و عرضه اولیه است و رشد آن طبیعی است. از طرفی سهم کوچکی است و بازیگران میتوانند با آن بازی کنند. اما در گروه همین سهم هم مانند کل بازار سهام خبری از حرکت خاصی نیست و حرکت با ورود هرازگاهی نقدینگی نوسانی است.
این کارشناس بورس با اشاره به ارزش بنیادی گروههایی مثل اطلاعات و ارتباطات گفت: این گروهها نیز مانند کلیت بازار دارای ارزش بنیادی هستند اما چون پولی در بازار نیست اتفاق جدید و قابل توجهی در آنها رخ نداده و حالت نوسانی دارند.
حقشناس معتقد است در حال حاضر رشد بورس دلیل بنیادی ندارد و با توجه به سقفزنی دلار و سکه احتمالاً در هفته آینده ادامه خواهد داشت. او گفت: امیدوارم سیاستگذار کلان از این نگاه که ورود نقدینگی به بازار سهام موجب تورم است دست بکشد.
این کارشناس در پایان گفت: در حال حاضر گروههای فناوری در بورس دنیا بسیار ارزشمند هستند و دنیا در حال حرکت به سمت ارزشبخشی هرچه بیشتر این گروههاست و امیدوارم این گروهها در بازار سرمایه ایران هم به ارزش واقعی خود دست پیدا کنند و بورس از این پوسته سنتی خارج شود.