آیا امواج رادیویی 5G زیانده هستند؟ هرچه آنتن نزدیکتر، بهتر
تشعشع امواج رادیویی و به خصوص آنتنهای تلفن همراه معمولاً نگرانیهایی را در میان مردم…
۲۷ دی ۱۴۰۳
۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، خدمات خردهفروشی فیبر نوری را به مدت ۱۰ سال از تعرفهگذاری معاف کرد. همچنین در صورت ارائه خدمات دیگر به شکل ترکیبی با فیبر نوری، کل بسته از نرخگذاری معاف خواهد بود.
به گزارش پیوست، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، اصول حاکم بر حمایت از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری را در دو جلسه خود در سال ۱۴۰۰ به تصویب رسانده است. در بخشی از این مصوبه که به تازگی ابلاغ شده، نرخ خدمات خردهفروشی بر بستر فیبر نوری از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۱۰ از تعرفهگذاری معاف شده و بر اساس شرایط بازار و عرضه و تقاضا تعیین میشود.
در همین مصوبه آمده است که در صورت ارائه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبرنوری به شکل یک بسته ترکیبی با سایر خدمات ارتباطی از جمله داده، صوت، پیامک ثابت یا همراه، کل خدمات بسته مشمول نرخگذاری نخواهد بود.
کمیسیون تنظیم مقررات، در مصوبه ۳۲۹ خود، سازمان تنظیم مقررات ارتباطات را موظف کرده است تعرفه استفاده از داکت، میکروداکت و سابداکت شرکت مخابرات ایران را که پیش از این در مصوبه ۲۳۰ کمیسیون مشخص شده بود بازبینی و ظرف مدت یک ماه برای تصویب به کمیسیون ارائه کند. همچنین ارائه امکانات شرکت مخابرات ایران در اجرای شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری به صورت قرارداد اجاره بلندمدت (IRU) بلامانع خوانده شده است.
ماده ۴ این مصوبه به حمایتها از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری اختصاص دارد. در این ماده تاکید شده است که با توجه به طولانی بودن دوره بازگشت سرمایه و رسیدن به نقطه سربهسر طرحهای توسعه شبکه مبتنی بر فیبر نوری برای منازل و کسبوکارها (FTTP)، از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۰۸ مبلغ حقالسهم دولت از درآمد ارائه خدمات دسترسی مبتنی بر این فناوری به شرط تفکیک درآمد خدمات FTTP از سایر خدمات در صورتهای مالی حسابرسیشده مورد تایید سازمان تنظیم مقررات، یکدهم درصد تعیین میشود.
در بخش دیگری از این مصوبه آمده است که از ابتدای سال جاری (۱۴۰۱) به شرطی که شرکتها حسابهای مالی عمدهفروشی و خردهفروشی خود را تفکیک کنند، درآمد عمدهفروشی خدمات مبتنی بر فیبر نوری مشمول حقالسهم دولت نخواهد بود.
دارنده پروانه برای استفاده از ظرفیتهای زیرساختی به وزارت نیرو معرفی خواهد شد و میتواند در صورت وجود متقاضی حداقل ۳۰ درصد ظرفیت شبکهای که ایجاد کرده را به صورت عمدهفروشی واگذار کند.
در این مصوبه آمده است که سازمان تنظیم مقررات موظف است ظرف مدت یک ماه، پیشنویس ضوابط فراخوان، احراز صلاحیت و تعیین دارنده پروانه این خدمات را برای تصویب به کمیسیون ارائه کند.
متقاضی دریافت این پروانه باید برنامههای خود برای پوشش خانوارها را در یک بازه زمانی حداکثر سهساله تنظیم کند و در آن حداقل سرعت دسترسی، نحوه پوشش، برنامه زمانبندی اجرایی در هر شهر، حداقل و حداکثر ظرفیت قابل تخصیص به خدمات عمدهفروشی، ظرفیت قابل ایجاد، حداقل پهنای باند قابل ارائه به هر کاربر، هزینههای سرمایهگذاری و عملیاتی و نحوه تامین سرمایه برای هر سال را مشخص کند.
در این مصوبه آمده است، ۸۰ درصد خانوارهای هر استان باید در پوشش خدمات فیبر نوری قرار گیرند که مبنای پوشش خانوار، کدپستی یا پلاک ثبتی شهری/ روستایی و نقشههای هوایی مورد تایید سازمان تنظیم مقررات است.
در توضیح ایجاد این میزان از پوشش آمده است، حداقل ۵۰ درصد کاربران باید امکان استفاده از خدمت دسترسی از طریق فیبر نوری (FTTP) و حداکثر ۵۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی پرسرعت از طریق دسترسی سیمی با قابلیت حداقل سرعت ۵۰ مگابیت بر ثانیه و دسترسی رادیویی مجاز با قابلیت حداقل سرعت ۳۰ مگابیت بر ثانیه را داشته باشند. به نظر میرسد منظور از دسترسی پرسرعت از طریق سیم مسی، فناوری VDSL باشد هرچند در این مصوبه نامی از آن برده نشده و در مقابل تاکید شده است که باید برای حداقل ۱۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی از طریق فیبر نوری با قابلیت حداقل سرعت یک گیگابیت بر ثانیه فراهم باشد.
دارنده پروانه موظف است در هر شهر حداقل یک «نقطه حضور» داشته باشد. منظور از نقطه حضور، نقطهای از شبکه است که در آن تجهیزات فعال (active) یا غیرفعال (passive) وجود داشته باشد به نحوی که از طریق آن ارائه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری به کاربر امکانپذیر باشد.
در بخش تعاریف این مصوبه، منظور از خانوار تحت پوشش، خانواری است که در شعاع هوایی حداکثر ۳۰۰ متری یکی از نقاط حضور قرار داشته باشد و بدین ترتیب باید ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ درخواست او، خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری برایش تامین شود.
متن کامل مصوبه اصول حاکم بر حمایت از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری