امروزه به دلیل گسترش استفاده از اینترنت بین همه افراد، داشتن مودم از واجبات زندگی است. به همین دلیل شرکتهای تولیدکننده مودم روزبهروز اقدام به ارائه مدل جدید و بهتری میکنند تا توجه افراد را به سمت خود جلب کنند. داشتن اطلاعات کامل در مورد این وسیله ضروری، باعث میشود هنگام خرید آن تصمیم درستتری بگیرید.
ما در این مطلب سعی میکنیم به شما اطلاعاتی درباره مودمها بدهیم تا بتوانید در انتخاب و خرید آنها با خیالی راحتتر اقدام کنید. با ما همراه باشید.
تعریف مودم و انواع آن
مودمها وسایل ارتباطی هستند که با تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال و برعکس، امکان اتصال به اینترنت را برای کاربران فراهم میکنند.
به طور کلی میتوان مودمها را به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- مودمهای داخلی: مودمهایی هستند که در قسمت سختافزاری دستگاههایی مانند موبایل و لپتاپ وجود دارند. موبایل شما یک مودم داخلی دارد که اتصال اینترنت به اپراتورهای موبایل را فراهم میکند.
- مودمهای خارجی: دستگاههای مستقلی هستند که دسترسی به اینترنت را برای دستگاههای دیگر فراهم میکنند.
ما در این مطلب به توضیح درباره مودمهای خارجی میپردازیم.
ویژگیها و فاکتورهای اصلی مودمها
اگر قصد خرید مودم دارید، خوب است با تعدادی از ویژگیهای آن آشنا باشید تا هنگام خرید با بررسی این موارد بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید. بعضی از مهمترین ویژگیهای مودمها را در زیر توضیح میدهیم:
- تعداد درگاهها یا پورتها: انواع مختلف مودمها دارای تعداد پورتهای متفاوتی هستند که بسته به نیاز کاربران طراحی و تولید شدهاند. تعداد این پورتها معمولاً بین یک تا چهار پورت است. با استفاده از هر پورت میتوان به کمک کابل یک دستگاه را به مودم متصل کرد. اگر به دنبال سرعت و دسترسی معمولی برای انجام کارهای روزانه خود در اینترنت هستید، مودمهایی با یک درگاه میتوانند نیاز شما را برآورده کنند. اما اگر میخواهید خانه یا محل کار خود را به کانون اینترنت تبدیل کنید، لازم است از دستگاههایی با چندین پورت استفاده کنید. حتی اگر فکر میکنید نیازی به ارتباط کابلی ندارید و فقط قصد دارید بهصورت وایفای به اینترنت متصل شوید، پیشنهاد ما این است که حداقل مودمی با یک پورت بخرید.
- سرعت مودم: یکی از مهمترین فاکتورها هنگام خرید مودم توجه به سرعت آن است. سرعت درجشده روی مودمها نشاندهنده سرعت دانلود است و ارتباطی به سرعت بارگذاری مودم ندارد. برای مثال اگر مودمی با سرعت یک گیگابایت خریدید، به این معنی است که محصول قابلیت دانلود هزار مگابیت در ثانیه را دارد. همچنین خوب است بدانید که سرعت آپلود همیشه کمتر از سرعت دانلود است.
با این حال، شرکت ارائهدهنده اینترنت که اینترنت خود را از آن تهیه کردهاید و همینطور کابلکشی خطوط تلفن شما در میزان سرعت اینترنت بسیار تاثیرگذار است. مثلاً اگر مودم شما قادر به دانلود با سرعت ۱.۴ گیگابیت در ثانیه باشد و اشتراک خریداریشده از شرکت ارائهدهنده اینترنت، ۲۵ مگابایت در ثانیه باشد، تنها به میزان خدمت ارائهشده از شرکت مورد نظر، سرعت دانلود خواهید داشت و عملاً سرعت دستگاهتان بیاهمیت خواهد بود.
نکته دیگری که باید مد نظر قرار دهید تعریف دقیق Mbps است. در مودمها واژه Mbps به معنای مگابیت در ثانیه است نه مگابایت. از آنجا که هر هشت بیت یک بایت است، مودمی با سرعت ۵۰ مگابیت بر ثانیه در محدوده ۶ تا ۷ مگابایت در ثانیه سرعت دانلود دارد.
- پهنای باند مودم: پهنای باند مودمها معمولاً بین ۲.۴ گیگاهرتز تا پنج گیگاهرتز است. سرعت از پهنای باند هم تاثیر میگیرد. پس اگر سرعت برای شما مهم است و دوست دارید تمام اعضای خانواده یا محل کار، دارای یک پهنای باند و سرعت مشابه باشند، بهتر است از مودمهایی که دارای قابلیت باند دوتایی یا بیشتر هستند استفاده کنید.
- سازگاری مودم با شرکت ارائهدهنده اینترنت مورد نظر: توجه به این نکته خیلی مهم است که بدانید شرکت ارائهدهنده اینترنتی که از آن اشتراک خریداری کردهاید از چه نوع مودمهایی پشتیبانی میکند. البته بیشتر شرکتهای ارائهدهنده اینترنت از بیشتر مودمهای موجود در بازار پشتیبانی میکنند اما ممکن است بعضی از شرکتهای کوچکتر که کمتر معروف هستند به دلایلی این پشتیبانی را انجام ندهند. پس بهتر است قبل از خرید مودم اشتراک اینترنت خود را از شرکت مورد نظرتان تهیه کنید و سپس با آنها درباره خرید مودم مشورت کنید.
- آنتن مودم: مودمها دارای دو نوع آنتن داخلی و خارجی هستند. آنتنهای خارجی قدرت بیشتری برای پوشش فضای وسیعتری دارند. همچنین هرچه تعداد آنتنها بیشتر باشد، دامنه عمودی و افقی پوشش وایفای بیشتر است. پس اگر خانه یا دفتر کار شما بزرگ است بهتر است از مودمهای با تعداد آنتن خروجی بیشتر استفاده کنید.
- تعداد کانالهای استریمینگ در مودم: هرچه تعداد کانالهای استریمینگ بیشتر باشد سرعت و توانایی مودم هم بیشتر میشود. نمیخواهیم به طور تخصصی به بررسی و توضیح این قسمت بپردازیم و تنها با بیان نکات سادهای به شما کمک میکنیم تا این فاکتور را در مودم شناسایی کنید و بهترین آن را تشخیص دهید.
این فاکتور در مودمها بهصورت دو عدد که در هم ضرب میشوند نوشته میشود. برای مثال ۸×۴ یا ۳۲×۸. عدد سمت چپ علامت ضربدر نشاندهنده کانالهای پاییندستی و عدد سمت راست نشاندهده کانالهای بالادستی هستند. برای خریدن یک مودم خوب باید دقت کنید که تعداد کانالهای پاییندستی آن حداقل ۱۶ عدد باشد.
- پروتکل DOCSIS: این پروتکل به یک شرکت ارائهدهنده اینترنت اجازه میدهد تا خدمات اینترنتی را از طریق کابلهای هممحور یا کواکسیال ارائه دهد و در کنار آن تعیین کند که آیا مودم شما میتواند دسترسی به اینترنتی با پهنای باند و سرعت بالا را فراهم کند یا خیر. آخرین نسخه این پروتکل نسخه DOCSIS 3.1 است که بیشترین سرعت را برای شما فراهم میکند.
- طراحی دستگاه مودم: درست است که اهمیت شکل و شمایل ظاهری دستگاه نسبت به مشخصات فنی آن کمتر است، اما بهتر است بعد از در نظر گرفتن موارد فنی بالا به دنبال خرید یک مودم شیک باشید که فضای کمی را در منزل یا محل کار شما اشغال کند. همچنین داشتن چراغهای LED روی مودم به شما کمک میکند تا بعضی از مشکلات جزئی دستگاه را شناسایی و به طور دستی برطرف کنید.
- امنیت مودم: شما با استفاده از مودم، دستگاه خود را به شبکه گسترده اینترنت متصل میکنید که همواره سودجویانی در آن به فکر سرقت اطلاعات و استفاده نادرست از آنها هستند. پس باید هنگام خرید مودم به این نکته بسیار توجه کنید. استفاده از پروتکل DOCSIS که قبلاً به آن اشاره کردیم در امنتر شدن مودم هم موثر است. همچنین وجود دکمه WPS یا همان تنظیمات محافظتکننده شبکه وایفای روی مودم باعث میشود تا از اطلاعات محرمانه حفاظت و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری شود.
علاوه بر این موارد، مشخصههای دیگری همچون رمزگذاری AES، پروتکلهای امنیتی WPA و فاکتورهای TKIP هم از درجه اهمیت خاصی برخوردار است. با وجود بررسی این موارد لازم است برای جلوگیری از نفوذ هکرها قابلیت اتصال خودکار به مودم را غیرفعال کنید و رمز قوی و مناسبی برای آن قرار دهید. همینطور داشتن آنتیویروس قوی روی سیستم و بهروزرسانی سیستمعامل هم به امنتر شدن این فضا کمک میکند.
- ویژگی تشکیل پرتو: فناوری تشکیل پرتو فاکتور جدید و مدرنی است که هنوز به صورت گسترده بین مودمها رواج پیدا نکرده و در حال حاضر تعداد کمی از مودمها از این فناوری پشتیبانی میکنند. همانطور که میدانید مودمها سیگنالهایی را در فضا پخش میکنند و دستگاههای مختلف آنها را دریافت و از آنها استفاده میکنند. این فناوری به جای پخش سیگنال در فضا، آن را مستقیماً به سمت یک دستگاه خاص هدایت میکند. مزیت این فناوری آن است که علاوه بر هدر نرفتن سیگنالها، امنیت بالاتری هم برای کاربران فراهم میکند.
نکات مهم خرید مودم برای محل کار و خانه
اگر قصد خرید مودم برای محل کار دارید، ابتدا باید تعداد پورتهای شبکه را بشمارید. این پورتها باید به اندازه تمام کامپیوترهای شما باشد. پس از چک کردن تعداد پورتها تعداد آنتنهای مودم را در نظر بگیرید. بهخصوص اگر قصد دارید از وایفای بیشتر استفاده کنید. هرچه تعداد آنتنهای مودم بیشتر باشد، فضای بیشتری را پشتیبانی میکند.
اگر قصد خرید مودم برای خانهتان دارید، ابتدا باید پهنای باند و تعداد آنتنها را در نظر بگیرید. همچنین اگر در آپارتمان زندگی میکنید، امنیت را در نظر بگیرید و مودمی را که از فاکتورهای امنیتی قوی برخوردار است انتخاب کنید.
مودمهای ADSL و VDSL
مودمها بسته به نوع فناوری و کاربردشان دارای انواع مختلفی هستند که در این قسمت به معرفی دو نوع معروفتر آنها میپردازیم:
مودم ADSL
این نوع مودم از محبوبترین و پرکاربردترین مودمهاست که بیشتر افراد آن را میشناسند و از آن استفاده میکنند. این مودمها از طریق سیم تلفن به شبکه اینترنت متصل میشوند. البته ابتدا باید شرکتهای سرویسدهنده اینترنت، اطلاعات و شرایط دسترسی شما را تایید کنند. از مزایای این مدل، اتصال بدون توقف به اینترنت بدون ایجاد اختلال در خط تلفن است.
انتقال دادهها توسط مودمهای ADSL از دو طریق کابل LAN و وایفای امکانپذیر است و سرعت اینترنت در صورت استفاده از کابل LAN بیشتر است.
مودمهای وایرلس ADSL به انواع زیر تقسیم میشوند:
- مودمهای بیسیم سری a و b: این مودمها از قدیمیترین مودمهای بیسیم هستند که تولیدشان متوقف شده است. مودمهای سری a و b محدوده ۱۵ تا ۲۳ متری خود را تحت پوشش قرار میدهند. مودمهای سری a دارای سرعت ۱۱ مگابیت بر ثانیه و محدوده فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز هستند و مودمهای سری b دارای سرعت ۵۴ مگابیت بر ثانیه و محدوده فرکانس پنج گیگاهرتز هستند.
- مودمهای بیسیم سری g: محدوده پوششدهی این مودمها بین ۴۵ تا ۹۳ متر است. سرعت این نوع مودمها ۵۴ مگابیت بر ثانیه و محدوده فرکانس آنها ۲.۴ گیگاهرتز است. بدیهی است قیمت این مودمها نسبت به مودمهای سری قبل بیشتر است.
- مودمهای بیسیم سری n: نسل جدیدتر مودمهای وایرلس سری n است که برای استفاده در خانه، شرکتها و مکانهایی که تعداد کاربران اینترنت زیاد است گزینه مناسبی است. سرعت این مودم بین ۱۵۰ الی ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه و محدوه فرکانس آن ۲.۴ گیگاهرتز و پنج گیگاهرتز است. سرعت انتقال اطلاعات در مودمهای سری n نسبت به سریهای قبلی پیشرفت چشمگیری داشته و در حال حاضر درصد زیادی از مودمهای موجود در بازار از همین مدل است.
- مودمهای بیسیم سری ac: مودم وایرلس سری ac سرعت انتقال بیش از ۱۳۰۰ مگابیت بر ثانیه و محدوده فرکانس پنج گیگاهرتز دارد. به دلیل بالا بودن سرعت انتقال داده در این مودمها و همینطور پوششدهی محدوده بیشتر، از آنها برای فعالیتهای حرفهای، شرکتها و تجهیزات شبکه استفاده میشود.
مودم VDSL
این مودمها از پرسرعتترین مودمهای موجود در بازار هستند. سرعت مودمهای VDSL پنج تا ۱۰ برابر بیشتر از مودمهای ADSL است. دلیل این امر داشتن پهنای باند بیشتر نسبت به سایر مودمهاست. انتقال دادهها در این مودمها توسط شرکتهای ارائهدهنده اینترنت و به وسیله فیبرهای نوری صورت میگیرد. اما به دلیل عدم استفاده از فناوری فیبرنوری در بیشتر نقاط کشور، هنوز استفاده از مودمهای VDSL فراگیر نشده و در بسیاری از نقاط کشور قابل دسترس نیست.
به طور کلی VDSL به سه شکل VDSL2، VDSL و VDSL2-Vplus عرضه میشود که مورد آخر هنوز در ایران وجود ندارد. سرعت دانلود این مودمها حداکثر به ۷۰ مگابیت بر ثانیه میرسد. سرعت آپلود آن نیز چیزی در حدود ۱۰ برابر اینترنت ADSL است و تا ۱۶ مگابیت بر ثانیه افزایش پیدا میکند. البته برای بهرهمندی از تمام ظرفیت آن نزدیک بودن به مرکز مخابرات لازم است.
بهترین مودمهای ADSL و VDSL موجود در بازار
در این قسمت تعدادی از مودمهای ADSL و VDSL موجود در بازار را نام میبریم و بعضی از ویژگیهای آنها را به شما معرفی میکنیم.
- مودم +ADSL2 تیپی-لینک مدل TD-W8961N_V4: این مودم دارای دو آنتن است و دکمه بازگشت به تنظیمات کارخانه و WPS روی آن قرار دارد. محدوده فرکانس این مدل بین ۲.۴ تا ۲.۴۸۳۵ گیگاهرتز است. این مدل دارای چهار پورت است که امکان اتصال چهار دستگاه به اینترنت از طریق کابل را فراهم میکند.
- مودم +ADSL2 بیسیم N300 دی-لینک مدل DSL-2740U: این مودم با بهکارگیری درگاه یکپارچه پرسرعت ADSL2Plus به اینترنت متصل میشود و سرعت دانلود آن ۲۴ مگابیت در ثانیه و آپلود آن یک مگابیت در ثانیه است. همانطور که از نام این مودم مشخص است امکان اتصال دستگاه با استفاده از کابل برای این مودم وجود ندارد. این مودم برای استفاده در منزل یا در دفاتر کوچک و معمولی مودم خوب و مقرون به صرفهای است. این مودم فضای امنی را برای ارتباطات صوتی، دانلود فایل و انجام بازیهای رایانهای آنلاین برای شما فراهم میکند.
- مودم VDSL/ADSL تیپی-لینک مدل TD-960-v1.20: این مودم دارای دو آنتن خارجی قوی است. این دستگاه اینترنت VDSL/ADSL را بهصورت بیسیم به اشتراک میگذارد و با بهرهوری بیشتر، قدرت و امنیت بالاتری را ارائه میکند. پورت DSL تعبیهشده در دستگاه از تمام اتصالات استاندارد DSL پشتیبانی میکند و با اغلب شرکتهای ارائهدهنده اینترنت سازگاری دارد. سرعت وایرلس این مودم در حدود ۳۰۰ مگابیت در ثانیه و فرکانس باند آن ۲.۴ گیگاهرتز است. خوب است بدانید که این دستگاه دارای دو پورت برای اتصال مستقیم به دستگاههای مختلف است.
- مودم VDSL ایسوس مدل DSL-N16: این مودم دارای چهار پورت برای اتصال به چهار دستگاه به طور همزمان است. پهنای باند این دستگاه ۲.۴ گیگاهرتز و دارای دو آنتن خارجی است. نظارت و کنترل شبکه در این مودم به آسانی و با بالاترین سرعت ممکن صورت میگیرد و از بابت آنتندهی، سرعت انتقال داده و کیفیت نیز جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
- مودم VDSL بیسیم زایکسل مدل VMG5301-T20A: این مودم از نوع بیسیم است و هیچ پورتی برای اتصال به دستگاهها به طور مستقیم ندارد. دارای دو آنتن خارجی است و مقدار پهنای باند آن ۲.۴ گیگاهرتز است. زایکسل تقریباً تمام قابلیتهای ضروری یک مودم گرانقیمت را در T20A جمع کرده تا این محصول به یکی از بهترینهای بازار در محدوده قیمتی خود تبدیل شود.
- مدل VDSL تیپی-لینک مدل Archer VR600_V2: این مدل یکی از گرانقیمتترین مودمهای موجود در بازار است. این مودم از دو فرکانس ۲.۴ گیگاهرتزی و پنج گیگاهرتزی بهره میبرد که سرعت تبادل اطلاعات در آنها به ترتیب ۳۰۰ و ۱۳۰۰ مگابیت بر ثانیه است. این مودم دارای سه آنتن خارجی است که خیال شما را از بابت پوششدهی گسترده و پایدار راحت میکند. قابلیت اتصال سه دستگاه توسط سه پورت موجود در این دستگاه وجود دارد.
ما در این مقاله سعی کردیم با معرفی فاکتورهای مهم در مورد مودمها و معرفی تعدادی از مودمهای پرکاربرد و محبوب شما را در انتخاب مودم درست کمک کنیم. در صورت داشتن هرگونه سوال و پیشنهاد در این زمینه، آنها را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.