skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

چرا بیت‌کوین روندی نزولی دارد؟

۲۱ اسفند ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۹ بهمن ۱۴۰۱

عملکرد ضعیف بیت‌کوین با وجود بی‌ثباتی جهانی

بیت‌کوین که به گفته هوادرانش دژ محکمی علیه بی‌ثباتی است، در هفته‌های اخیر روندی نزولی پیش گرفته است. این در حالی است که از همان ابتدای پیدایش جهان رمزارز و کریپتو، از بیت‌کوین (و دیگر رمزارزهایی که بعداً پا به عرصه گذاشتند) به عنوان ابزاری مستقل از تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک و سدی در برابر تورم یاد می‌شد. اما حالا با وجود اینکه تمام شرایط ایده‌آل برای بهبود عملکرد بیت‌کوین فراهم شده، بازار رمزارزها روندی نزولی در پیش گرفته است.

به گزارش پیوست، به نقل از نیویورک تایمز، سال‌هاست که حامیان بیت‌کوین نقد منتقدان در مورد ارزش این رمزارز را این‌گونه پاسخ می‌دهند: فقط منتظر باشید. منتظر افزایش تورم باشید؛ زمانی که مردم به سراغ یک دارایی دیجیتالی باثباتی می‌روند که ارزشش را از دست نمی‌دهد. منتظر جنگ باشید و آن وقت است که مستبدان به سراغ ضبط دارایی و کنترل سرمایه شهروندان می‌روند. صبر کنید تا بانک‌ها و شرکت‌های تکنولوژی به سانسور دیدگاه‌های سیاسی روی آورند. آن وقت است که ضرورت وجود یک ارز دیجیتالی بی حد و مرز، نامتمرکز و ناشناس را متوجه می‌شوید.

بیت‌کوین بیشتر از هر رمزارز دیگری از سوی طرفدارانش به عنوان بیمه‌ای برای دوران آشوب تبلیغ می‌شود؛ نوعی «طلای دیجیتالی» که در دوران آشوب و بی‌ثباتی بین‌المللی به محلی برای ثبات تبدیل می‌شود.

حالا دوران آشوب فرا رسیده است. تورم ایالات متحده با سرعتی بی‌سابقه در چند دهه اخیر در حال افزایش است و VIX (شاخص ترسی که وال‌استریت از آن برای سنجش نوسان در بازار بورس استفاده می‌کند) امسال بیش از ۸۰ درصد رشد کرده است. دولت کانادا ماه گذشته اعتراض رانندگان کامیون علیه واکسیناسیون را با تهدید به مسدود کردن حساب‌های بانکی پاسخ داد که باعث شد بسیاری به سمت پولی بدون کنترل دولت حرکت کنند. حمله روسیه به اوکراین هم به تحریم‌های سختی منتهی شد که ارزش روبل را به شدت کاهش داد و اقتصاد روسیه را نابود کرد. بسیاری از شرکت‌های آمریکایی از روسیه خارج شدند و دسترسی شهروندان روسیه به حساب‌های بانکی، کارت‌های اعتباری یا حتی شبکه‌های اجتماعی از بین رفت.

به عبارت دیگر این دقیقاً همان توفان اقتصادی و حوادث ژئوپلیتیکی است که از لحاظ نظری باید فرصت فوق‌العاده‌ای برای بیت‌کوین باشد.

اما بیت‌کوین همچنان از رشد باز مانده است. در واقع، حتی با اینکه تحلیلگران وال‌استریت درباره احتمال وقوع بحرانی هسته‌ای صحبت می‌کنند، باز هم قیمت رمزارزها به آرامی روبه‌کاهش است. قیمت بیت‌کوین در یک ماه گذشته ۱۰ درصد کاهش یافته و ارزش اتریوم، دومین رمزارز بزرگ جهان، نزدیک به ۱۵ درصد سقوط کرده است.

حتی میزان استفاده روزمره از رمزارزها نیز با آنچه انتظار می‌رفت تفاوت دارد. حجم معاملات بیت‌کوین پس از حمله روسیه به اوکراین افزایش یافت، اما از آن زمان تا به امروز تقریباً راکد شده که یعنی مردم عجله‌ای برای تبدیل روبل یا گریونا (ارز  اوکراین) خود به ارزهای دیجیتالی ندارند. به نظر می‌رسد ابرقدرت‌ها و ثروتمندان روس هم برخلاف پیش‌بینی‌های اولیه، رغبتی به استفاده از رمزارز برای فرار از تحریم ندارند.

البته نمی‌توان رمزارز را غایب شرایط فعلی تلقی کرد. در کانادا برخی از کامیون‌داران از طریق هدایای رمزارزی اقدام به جذب سرمایه کردند (که البته کیف پول رمزارزی برخی هم از سوی دولت ضبط شد)، و دولت اوکراین هم نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلار هدیه رمزارزی دریافت کرد. از سویی هنوز نمی‌توان با اطمینان گفت که در صورت شدت گرفتن جنگ با روسیه،‌ رمزارزها جایی در این صحنه نخواهند داشت.

اما مشخصاً بیت‌کوین تا اینجای کار نتوانسته بازیگر اصلی دوران آشوب باشد و چرایی این موضوع سوال بزرگی است.

یک احتمال این است که استفاده از رمزارز به ویژه در دوران جنگ بیش از حد برای مردم عادی دشوار و گیج‌کننده است. در بسیاری از بخش‌های اوکراین دسترسی به اینترنت دشوار است و گزارش‌ها نشان می‌دهد حتی مقامات و بزرگان این کشور‌ نیز در تبدیل دارایی خود به رمزارز به مشکل خورده‌اند.

احتمال دیگری که توجه منتقدان بیت‌کوین و دیگر رمزارزها را به خود جلب کرده نوسان بیش از حد بیت‌کوین است. بیت‌کوین به حدی پرنوسان است که عملاً نمی‌تواند به سدی در برابر بی‌ثباتی اقتصادی و سیاسی تبدیل شود.

جیمی نگاین، نماینده اتحادیه بیت‌کوین (این گروه در حال ترویج بیت‌کوین SV، هاردفورکی از بیت‌کوین کش است که از آن به عنوان جایگزین بهتری برای بیت‌کوین یاد می‌شود)، از گروه‌های معامله رمزارز،‌ می‌گوید: «جوامع بیت‌کوینی و رمزارزی در تمام این سال‌ها باور اشتباهی را القا کرده‌اند که بیت‌کوین باید بهشت امنی مجزا از بازارهای مالی سنتی باشد.»

به عقیده نگاین، بیت‌کوین محکوم به فناست. از آنجا که تراکنش‌ها پرهزینه و آهسته هستند، در نتیجه کاربردی در پرداخت هزینه کالا و اشیا ندارد. او می‌گوید: «در نتیجه بسیاری از حامیان بیت‌کوین این توجیه را پیش کشیدند که [بیت‌کوین] قرار است یک دارایی برای ذخیره ارزش باشد.»

کوین ورباخ، استاد مطالعات حقوقی و اخلاق تجاری در مدرسه وارتون از دانشگاه پنسیلوانیا، نظریه متفاوتی دارد. به گفته او، قدیمی‌ترین و پرسروصداترین حامیان بیت‌کوین، آزادی‌خواهانی بودند که رمزارز را بیمه‌ای در مقابل تورم و فساد دولت تلقی می‌کردند. اما نوسان‌های اخیر بازارهای رمزارزی، ماهیت این رمزارزها را به یک سرمایه‌گذاری ساده تغییر داد و موضوعات سیاسی گذشته در مقابل آن رنگ باخت.

او می‌گوید: «صحبت‌های زیادی در مورد بیت‌کوین می‌شود با این مضمون که بیت‌کوین ابزاری برای فرار از سیستم ارز رایج دولتی است و با این حال بر اساس تقریباً تمام مطالعات انجام‌شده، هنوز هم عمده فعالیت‌ها به فعالیت‌های قماری [کسب سود از نوسانات] محدود می‌شوند.»

جو ویزنتال در بلومبرگ توجیه دیگری برای عملکرد ضعیف بیت‌کوین ارائه می‌کند. به گفته او، آشوب یک تیغ دولبه است و همان حوادثی که در کوتاه‌مدت برای بیت‌کوین «خوب» محسوب می‌شوند- تورم، تحریم و نزاع ژئوپلیتیک- می‌تواند در بلندمدت با جلب توجه رگولاتوری‌ها، به ضرر بیت‌کوین تمام شود.

او می‌نویسد: «ماجرای کامیون‌داران کانادایی به همان اندازه که (به دلیل جلب توجه مردم به پرداخت، به دور از نهاد‌های تابع قانون) برای بیت‌کوین نشانه مثبت است، می‌تواند (به دلیل جلب توجه فعالان دولتی که دنبال جلوگیری از این پرداخت‌ها بودند) نشانه منفی هم باشد.»

توجیه‌های دیگری هم برای این شرایط وجود دارد. سم بنکمن فراید، مدیرعامل صرافی رمزارز FTX، در توییتر نوشته است با اینکه فکر می‌کند بیت‌کوین در محیط بی‌ثبات سیاسی و اقتصادی «عملکرد بهتری دارد»، اما گمان می‌برد پوشش منفی رسانه بر کریپتو باعث عملکرد ضعیف امروز شده است.

او می‌نویسد: «جدا از محتوای اصلی خبر، تیترهای یک ماه گذشته در پاسخ به بیانیه‌های این صنعت به شدت منفی بودند که به نظر من مشکلات زیادی پیش آورده است.»

اما شاید دولت اوکراین بهترین نهادی باشد که فایده رمزارز در دوران بی‌ثباتی را بررسی کرده است.

روز سه‌شنبه (۸ مارس) از الکس بورنیاکوف، معاون وزیر تحول دیجیتال اوکراین، در مورد کریپتو سوال شد. بورنیاکوف و تیمش- به رهبری میخائیل فدروف، وزیر دیجیتال اوکراین- از زمان حمله روسیه تمام‌وقت مشغول هماهنگی هدایای رمزارزی اهداشده به ارتش اوکراین هستند. ده‌ها میلیون دلار بیت‌کوین، اتریوم و رمزارز دیگر به این آدرس‌ها ارسال شده و این پول بابت خرید تدارکات نظامی از جمله جلیقه ضدگلوله و عینک‌های دید در شب خرج شده است.

بورنیاکوف، که از مکانی سری در اوکراین در کنفرانسی ویدئویی به میزبانی شرکت هوش مصنوعی کالکتیوای (Collective [i]) شرکت کرده بود، گفت یکی از برتری‌های استفاده از کریپتو برای جذب سرمایه این بود که نشان داد این وجوه را به چه سرعتی می‌توان منتقل کرد.

او می‌گوید: «در شرایطی مثل الآن که بانک ملی به طور کامل فعال نیست، رمزارز به تراکنش‌های سریع، سرعت بسیار بالا و ثمره فوری کمک می‌کند.»

اما به نظر می‌رسد بورنیاکوف نمی‌خواهد اهمیت رمزارز در کمک به اوکراین را بیش از حد پررنگ جلوه دهد.

بورنیاکوف در آن کنفرانس ویدئویی گفت: «من عقیده ندارم که کریپتو یک بازیگر مهم و اصلی است، اما از لحاظ کمک به ارتش ما در این جنگ نقشی تعیین‌کننده دارد.»

منبع: NYTimes

https://pvst.ir/c1l

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو