skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیر تحقیق و توسعه اتصال صنعت میانه: تولید انبوه کنتورهای هوشمند منتظر شرکت گاز است

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۱ اسفند ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تولید کنتورهای هوشمند گاز که مدت‌هاست از سوی شرکت ملی گاز ایران در دستور کار قرار گرفته، بعد از گذشت ۴ سال هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است. شرکت اتصال صنعت میانه یکی از بازیگران کنسرسیومی چهار بخشی است که ماژول قرائت و ارسال اطلاعات کنتور برای کنتورهای هوشمند گاز تولید می‌کند. به گفته رئیس هیات مدیره این شرکت، برای اجرایی شدن این پروژه تنها اقدامات لازم از سوی کارفرمای اصلی، یعنی شرکت گاز باقی مانده است.

به گزارش پیوست، امیرحسین رشیدیان، مدیر تحقیق و توسعه اتصال صنعت میانه در مورد تاریخچه این پروژه در گفت‌وگو با پیوست گفت: اجرای پروژه کنتورهای هوشمند گاز طبق فراخوان شرکت گاز در سال ۱۳۹۶ شروع شد. در آن زمان الزاماتی امنیتی که در مورد کنتور گاز اولویت دارد از سوی این شرکت اعلام شد. یک سری از این مسائل مربوط به نفوذ‌پذیری و امنیت است که در دستگا‌ه‌های تحت شبکه IoT (اینترنت اشیا) به آن توجه می‌شود و یک سری بحث‌های دیگر نیز مربوط به ماهیت گاز به عنوان یک ماده اشتعال‌زا است.

رشیدیان اضافه کرد: در کنتورهای گاز به خاطر مسائل ضدانفجار نمی‌توان از منابع تغذیه (Power Supply) استفاده کرد و حتما باید از باتری استفاده کنیم. در طراحی نیز باید بتوانیم استاندارد ضد انفجار ATEX را دریافت کنیم.

او در مورد لایه‌های مختلف اجرای این پروژه توضیح داد: این پروژه‌ لایه‌های مختلفی دارد. کنتور دیجیتال (کنتورسازی اکباتان)، برد ارتباطی (شرکت DSM)، بستر ارتباطی (شرکت ایرانسل بر مبنای تکنولوژی NarrowBand IoT) و بخش پلتفرم. از سال ۱۴۰۰ شرکت فناپ زیرساخت برای بخش پلتفرم وارد شد و زنجیره پروژه با تشکیل این کنسرسیوم ۴ بخشی تکمیل شد.

به‌گفته وی در تمامی این ۴ لایه، نمونه اولیه طراحی شده که آماده تجاری‌سازی است و برای مراحل آتی آن باید برنامه‌ریزی‌های لازم صورت بگیرد که نیازمند عزم ملی است.

او در مورد تکنولوژی مورد استفاده برای بستر ارتباطی کنتورهای هوشمند گاز نیز گفت: در این مورد مشخصا باید از تکنولوژی‌های IoT استفاده شود. شاخصه تکنولوژی‌های IoT برای مواردی مثل اندازه‌گیری (Metering) در سطح برق و گاز و امثال اینها، تکنولوژی اینترنت اشیا کم‌پهنا (Narrow Band IoT) است که در کل دنیا اپراتورهای تلفن همراه این بستر را ارائه می‌کنند. در این پروژه از همان ابتدا ما جایگاه خود را در بخش بورد ارتباطی تعریف کردیم.

تنها با تولید انبوه می‌توان محصولی به‌صرفه تولید کرد

مدیر R&D اتصال صنعت میانه همچنین بیان کرد: برای سال آینده چند مرحله نصب پایلوت در نظر گرفته شده. از یک مرحله نصب ۳ هزارتایی در مناطق ۲۱ و ۲۲ تهران شروع و به‌صورت پلکانی زیاد می‌شود. در شرایط فعلی تصمیمی جدی برای تجاری‌سازی پروژه گرفته نشده و پیشرفت این پروژه، نیازمند توجه ویژه کارفرمای اصلی یعنی شرکت ملی گاز است تا فازهای پایلوت این پروژه طی شده و به مرحله تولید انبوه برسد.

او ادامه داد: در چنین پروژه‌هایی در هر مرحله، هزینه تحقیق و توسعه فراوانی صرف می‌شود، چه یک نمونه آماده شود و چه یک میلیون عدد. بنابراین تیراژ تولید در قیمت تمام‌شده و عملیاتی شدن پروژه موثر است. پس چنین پروژه‌ای باید حتما در مقیاسی بزرگ اجرا شود تا به‌صرفه شود.

رشیدیان در مورد فعالیت این شرکت در این پروژه نیز عنوان کرد:‌ برای بخشی که به ما مربوط بود، یعنی ماژول قرائت و ارسال اطلاعات کنتور که روی تکنولوژی NarrowBand IoT پیاده می‌شود، قراردادی با یک شرکت‌ چیپست‌ساز منعقد کردیم تا بتوانیم در پایین‌ترین لایه، هم الزامات امنیتی را فراهم کنیم و هم اینکه محصول مقرون‌به‌صرفه‌ای ارائه کنیم.

او در ادامه بیان کرد: ما از فاز مطالعاتی، آزمایشگاهی و تست‌های اولیه عبور کرده‌ایم و می‌خواهیم وارد فاز اجرایی شویم. برای ورود به این فاز نیاز به تصیم بزرگ ملی داریم. قطعا شرکت ملی گاز به عنوان مشتری نهایی محصول باید نقشه راه اجرای این پروژه را ارائه دهد و تمام بازیگران کنسرسیوم منتظر اخد این تصمیم هستند.

مدیر تحقیق و توسعه این شرکت همچنین گفت: امیدوارم هر چه زودتر تلاشی که در این چند سال انجام شده به فرایند تولید انبوه برسد. فکر می‌کنم خود شرکت گاز باید خیلی مشتاق باشد اما بحث‌های مالی همیشه وجود دارد. اما قطعا اگر چنین محصولی تولید شود شرکت ملی گاز ذی‌نفع اصلی خواهد بود.

مخالف منع واردات مودم هستیم

اخیرا شنید‌ه‌هایی در مورد منع واردات مودم برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی به گوش می‌رسد که البته هنوز دولت یا مجلس تصمیمی در این مورد اتخاذ نکرده‌اند. مدیر تحقیق و توسعه اتصال صنعت میانه به عنوان یکی از شرکت‌های داخلی تولید مودم، در این‌باره مخالفت خود را اینگونه ابراز کرد: از نظر ما محصول باید هم از لحاظ کیفیت و هم قیمت، قابل رقابت با نمونه خارجی باشد. تا به امروز هیچ درخواستی برای ایجاد محدودیت واردات از سمت شرکت ما داده نشده.

او افزود: انجام واردات و حضور رقبای خوب باعث می‌شود محصول داخلی باکیفیت و با استاندارد بالا باشد. به خاطر اینکه مودم محصولی های‌تک است و تولیدکننده نمی‌تواند تولید آن را شروع کند و چندین سال به همان شکل ادامه دهد. تکنولوژی تغییر می‌کند و بخش تحقیق و توسعه باید دائما فعال باشد. انحصار نه مورد تایید و نه مورد درخواست ما است. قطعا در یک فضای باز بهتر می‌شود فعالیت کرد. برای تولید داخل حمایت‌های بهتری می‌توان انجام دادنیازی به انحصارطلبی نیست. قراردادهای ما تا کنون هم از لحاظ فنی و هم قیمتی قابل رقابت با نمونه خارجی بوده است.

https://pvst.ir/byi
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو