رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۹ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
دولتهای بایدن و ترامپ سالهای سال صدای آژیر هشدار را شنیده بودند. اما دولت بایدن دیگر نتوانست جلوی درگیری شرکتهای تلکام و هواپیمایی بر سر شبکههای سلولی 5G را بگیرد. ماجرا در هفته سوم ژانویه ۲۰۲۲ رخ داد و ریشه در اختلافنظری دیرینه بر سر همکاری نکردن رگولاتوریهای آمریکا و تهدیدهای احتمالی دارد: بحرانی که احتمال لغو هزاران پرواز و تنش بین دو صنعت قدرتمند را پیش کشیده است.
به گزارش پیوست، به نقل از والاستریت ژورنال، سازمان هوانوردی فدرال (FAA) احتمال اختلال در تجهیزات چند ۱۰ساله هوانوردی به واسطه سیگنالهای سلولی را از سال ۲۰۱۵ مطرح کرده است، اما صنعت تلکام و رگولاتوری خطر خدمات 5G جدید برای هواپیمایی را نادیده گرفتهاند.
با این حال اداره هوانوردی فدرال (FAA) که در حال وارسی اطلاعات این شرکتهای بیسیم بود، در روزهای منتهی به عرضه و راهاندازی 5G، دستورالعملهای امنیت پرواز را تغییر داد. در همین حال شرکت بوئینگ، آخر هفته گذشته برابر با ۱۵ ژانویه که پیش از عرضه 5G بود، به مسافران هواپیماهای ۷۷۷ خود در مورد احتمال توقف پرواز اطلاع داد. به گفته افراد مطلع، این موضوع در کنار سوالات و ابهاماتی که در مورد تغییر محدودیتهای FAA به وجود آمده بود، به تماسهای وحشتزده بین مدیران شرکتهای هواپیمایی و مقامات کاخ سفید منتهی شد.
اسکات کیربی، مدیرعامل شرکت هواپیمایی یونایتد ایرلاینز هلدینگ (United Airlines Holdings)، روز سهشنبه ۱۱ ژانویه در ایمیلی به مقامات دولت بایدن نوشت: «باورم نمیشود کار به اینجا بکشد.»
همان سهشنبه، شرکتهای هواپیمایی بینالمللی خبر از لغو مجموعهای از پروازها دادند و شرکتها در تلاش برای تغییر برنامههای خود بودند که شرکتهای ارتباطی AT&T و ورایزن با محدود کردن سیگنالهای 5G در نزدیکی فرودگاههای بزرگ موافقت کردند. در نتیجه این اقدام شرکتهای ارتباطی، FAA محدودیتها را کاهش داد.
داوگ پارکر، مدیرعامل شرکت هواپیمایی امریکن ایرلاین گروپ (American Airlines Group)، روز پنجشنبه ۱۳ ژانویه در تماسی برای گزارش درآمدها گفت: «به نظر من کشورمان بهترین عملکرد را نداشت.»
شرکتهای تلکام برای اینکه بتوانند پاسخگوی افزایش تقاضای کاربران برای استریم ویدئو، بازیهای موبایلی و دیگر اپلیکیشنهای پرمصرف و البته دسترسی به مجراهای تازه درآمدی باشند، روی استانداردهای بیسیم نسل پنجم حساب باز کردهاند.
AT&T و ورایزن بیشتر سهم 81 میلیارد دلاری این صنعت را به خود اختصاص دادهاند تا حقوق هوایی خدمات بیسیم پرسرعت را از آن خود کنند که بخش مهمی از استراتژیشان محسوب میشود؛ آنها همچنین پول زیادی صرف تبلیغات، کارکنان و تجهیزات کردهاند. آنها میگویند، تجربه عملی دیگر کشورها نشان میدهد هواپیماها از اختلالات 5G در امان هستند.
کمیسیون ارتباطات فدرال که کنترل امواج هوایی تجاری را بر عهده دارد معتقد به عدم اختلال در سیستم هواپیمایی است، اما FAA، مسئول امنیت هوایی، با این رویکرد مخالفت میکند. گروههای صنعت تلکام میگویند مسئولان هواپیمایی با هشدار دیرهنگام و مبتنی بر شواهد محدود، میلیاردها دلار سرمایهگذاری را دچار مشکل کردهاند.
به گفته شرکتها و رگولاتوریهای هواپیمایی، عجله در تحقق اهداف توسعه 5G، امنیت و اعتبار اقتصادی جهانی را که به سفرهای هوایی وابسته است به خطر میاندازد.
استیو دیکسون، رئیس FAA، روز چهارشنبه ۱۹ ژانویه گفت: «دو صنعت مختلف دو رویکرد متفاوت نسبت به خطر دارند و من فکر میکنم در دو ماه گذشته، بهتر از قبل یکدیگر را درک کردهایم. توجه داشته باشید که ما رگولاتور شرکتهای مخابراتی نیستیم.»
نگرانیهای FAA پس از آن شدت گرفت که یک گروه تحقیقاتی هوافضا در سال ۲۰۱۹ به احتمال اختلالزایی 5G در سیستمهای هواپیما اشاره کرد. پس از آن در سال ۲۰۲۰، نگرانیهای سازمان هوانوردی فدرال با انتشار نتایج آزمایشی از گروه RTCA، تنظیمکننده استانداردهای فنی FAA برای تولیدکنندگان، مبنی بر آسیبپذیری ارتفاعسنج هواپیماها در مقابل تکنولوژی 5G، تشدید شد؛ ارتفاعسنجها اطلاعاتی را برای فرود امن در شرایط آبوهوایی نامساعد، جلوگیری از برخورد و تصادفهای هوایی در اختیار سیستمهای امنیتی داخل کابین خلبان میگذارند.
در این حین، پای سازمان ملی مخابرات و اطلاعات، NTIA، از ادارات تنظیمکننده موجهای رادیویی عمومی هم به میان باز شد: سازمانی که پیش از انتخاب یک رئیس دائم در دومین هفته ماه ژانویه، سه سال را با چندین رهبر موقت سپری کرد نیز پایش به این ماجرا باز شد.
به گفته فردی مطلع، آزمایشگاه NTIA سال گذشته طرحی برای آزمایش تجهیزات جدید در هواپیماهای شهری پیشنهاد کرد که با مخالفت مقامات FAA از اجرا باز ماند. به گفته فرد مطلع دیگری، نگرانی FAA از نقش محدود این نهاد در آزمایشها باعث رد پیشنهاد شد.
کشورهایی مثل فرانسه و نروژ، برای بررسی تاثیر 5G جدید بر سیستمهای هوانوردی، آزمایشهای اولیه را با استفاده از هلیکوپتر انجام دادهاند. با این حال مهندسان آمریکایی به تازگی، از هفته سوم ژانویه، فرایند بررسی تاثیر 5G بر هلیکوپترهای نظامی را آغاز کردهاند. روی هم رفته دهها کشور از خدمات مشابه 5G در سطوح مختلف استفاده میکنند و در برخی موارد محدودیتهایی در نزدیکی فرودگاهها اعمال شده است.
موافقت AT&T و ورایزن برای محدود کردن سیگنالهای 5G در اطراف فرودگاههای بزرگ که روز سهشنبه ۱۸ ژانویه انجام گرفت به کاهش اختلالاتی که برای مسافران رخ داد کمک کرد، اما تعجیل این فرایند هنوز هم پیامدهایی دارد. پس از عرضه سیگنالهای جدید به مشتریان، فرودگاه سانفرانسیسکو مانع از فرود برخی هواپیماهای کوچک مسافری در روز پنجشنبه ۲۰ ژانویه شد، زیرا FAA هنوز وضعیت فرود در شرایطی با دید اندک را تایید نکرده بود.
اختلافاتی که در سومین هفته ژانویه علنی شد، داستان دور و درازی دارد و سرآغازش به نیمدهه پیش و زمانی بازمیگردد که شرکتهای مخابراتی برای تایید استانداردهای بینالمللی پشتیبانی از نسل جدید تکنولوژی بیسیم تلاش میکردند.
مقامات آمریکایی از همان دوران ریاستجمهوری ترامپ، سیاستهای حمایتی را برای تسهیل سرمایهگذاری روی نسل پنجم خدمات بیسیم یا 5G معرفی کردهاند. هر دو طیف سیاسی، از دموکرات تا جمهوریخواه، معتقدند بدون اعطای مجوزهای طیفهای رادیویی بیشتر که برای ارتقای سیستمهای 5G نیاز است، صنعت تکنولوژی آمریکا از چین عقب میماند.
احساس اضطرار حتی در نامگذاریها هم مشخص است. FCC دستورالعمل مربوط به توسعه نسل بعدی بیسیم را طرح 5G FAST یا سریعاً 5G خوانده است. قانونگذاران هم پیشنویس مقرراتی به نام «قانون چین را در 5G شکست بده» (Beat CHINA for 5G Act) را ارائه کردهاند.
کمیسیون ارتباطات دولت فدرال (FCC)، روند دریافت نظرات در مورد آزادسازی فرکانسهای رادیویی باند -C یا C-band برای ارائهدهندگان تلفن همراه و تاثیر آن بر شرکتهای ماهوارهای، هوانوردی و دیگر صنایع را در سال ۲۰۱۷ آغاز کرد. بعدتر C-band به پایه و اساس برنامههای توسعه 5G شرکتهای تلکام تبدیل شد.
پس از این ماجرا، مقامات هواپیمایی سعی داشتند مناقصه مجوز این موجها را به تاخیر بیندازند. مناقصه طیف باند-C در اواخر سال ۲۰۲۰ از سوی کمیسیون ارتباطات آغاز شد. در همان دوران دیکسون و استیون بردبری، مشاور عمومی وقت وزارت حملونقل در نامهای به NTIA نسبت به اختلال احتمالی در رادارهای ارتفاعسنج هواپیما هشدار دادند.
دیکسون و بردبری نوشتند صنعت هواپیمایی برای ساخت، آزمایش و مقاومسازی تجهیزات «به دوره گذاری طولانی» نیاز دارد. آنها در ادامه گفتند: «با بررسی بیشتر و با توجه به نتایج این بررسیها، شاید منطقی باشد که یکسری از فعالیتها و دسترسی به فرودگاههای اصلی آمریکا محدود شود.»
لری کادلو، رئیس شورای ملی اقتصاد در دوران ریاستجمهوری ترامپ، میگوید متخصصان سیاستگذاری اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید ادعاهای اخلال در ارتفاعسنج را بررسی و آنها را رد کردهاند.
او میگوید: «ما بررسی کردیم و بر اساس اصول علمی و سیاست ارتباطات و امنیت ملی تصمیم گرفتیم.» او پنجشنبه ۲۰ ژانویه گفته بود: «برای من دشوار است که نگاهی جز جنگ قدرت به این موضوع داشته باشم.»
تام ویلر، که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ ریاست هیاتمدیره FCC را بر عهده داشت، با قضاوت کمیسیون مهندسی موافق است. اما به گفته او، دولت فدرال باید به درخواست صنعت هوانوردی برای ارتقای ارتفاعسنج هم متعهد باشد. او میگوید: «اگر پای ۸۱ میلیارد دلار در خزانهداری آمریکا در میان است، پس باید تعمیر شود. موضوع پول است.»
برندن کر، کمیسر جمهوریخواه FCC، میگوید دولت بایدن باید در مقابل اعتراضات FAA که از نگاه او بیپایه و اساس است، با جدیت بیشتری از FCC حمایت میکرد. او میگوید: «این وظیفه کاخ سفید بود که بگوید، نه، روند طی شده و ما طرف علم هستیم.»
سخنگوی FAA میگوید این آژانس از فرایند امنیتی دیرینه خود پیروی کرده است. به گفته او: «این فرایند یکی از مهمترین دلایلی است که حملونقل هوایی آمریکا را به یکی از سریعترین راههای حملونقل در جهان تبدیل کرده است.»
اواخر سال 2021 پس از آنکه FAA با فعال شدن سیگنالهای جدید 5G یکسری پروازها را محدود کرد، شرکتهای AT&T و ورایزن با تعویق عرضه خدمات جدید 5G موافقت کردند. عرضه خدمات جدید 5G قرار بود از پنجم دسامبر ۲۰۲۱ آغاز شود.
مقامات دولت در اوایل ژانویه ۲۰۲۲ از راهحل صنعت ارتباطات مبنی بر راهاندازی شبکههای جدید 5G و کاهش سیگنال در حوالی فرودگاهها استقبال کردند. بر اساس این طرح، ارائهدهندگان تلفن همراه با تعویق عرضه تا ۱۹ ژانویه موافقت کرده و زمان بیشتری را در اختیار صنعت هوانوردی گذاشتند. در نتیجه صنعت هوانوردی فرصت بیشتری داشت تا امنیت یکسری هواپیماها و فرودگاهها برای فرود در دید کم را که مستلزم تجهیزات ویژهای است تایید کند و اختلالات را کاهش دهد.
به گفته افراد مطلع، در دو هفته گذشته نگرانیهای FAA نسبت به سیستم بسیاری از هواپیماها که به اطلاعات ارتفاعسنجها وابستهاند بیشتر شده است. به علاوه این آژانس اطلاعاتی متفاوت از تعداد آنتنهای نزدیک فرودگاه به دست آورده است. به گفته افراد مطلع، مقامات FAA مطمئن نیستند که حاشیه امن مشخصشده برای جلوگیری از اختلال احتمالی کافی باشد.
نیکل کالیو، مدیرعامل گروه تجاری ایرلاینز فور آمریکا (Airlines for America)، میگوید: «لحظه تعجبآوری بود.»
به گفته مقامات صنعتی و دولتی و بر اساس اعلامیه آژانس که به بررسی روزنامه والاستریت رسیده است، طبق هشدار FAA در ۱۴ ژانویه ۲۰۲۲، پنجاه فرودگاه بزرگ محدودیتهایی را اعمال کردند و از فرود یکسری هواپیماها جلوگیری میکنند.
شرکت بوئینگ دوشنبه هفته گذشته به مشتریانی مثل شرکتهای هواپیمایی امارات ایرلاینز و ال نیپون ایرویز اطلاع داد، پرواز هواپیمای ۷۷۷ که یکی از پرکاربردترینها در پروازهای بینالمللی است به یکسری از فرودگاههای آمریکا که مجهز به خدمات جدید 5G هستند ممنوع است. به این ترتیب، بدون تاییدیه FAA، این هواپیما عملاً امکان فرود در بسیاری از فرودگاههای آمریکا را نخواهد داشت. هواپیمای ۸-۷۴۷ هم با محدودیتهای مشابهی روبهرو شد.
روز سهشنبه 18 ژانویه، AT&T و ورایزن با محدودیتهای مشخصشده برای 5G موافقت کردند. خدمات بیسیم جدید آنها روز چهارشنبه عرضه شد، اما هیچ کدام از آنتنها نباید در شعاع دو مایلی (تقریباً ۳.۲ کیلومتری) باند فرودگاهها از سیگنالهای جدید استفاده کنند.
ورایزن که گفته بود سیستم پرسرعت 5G این شرکت بیش از ۱۰۰ میلیون نفر را تحت پوشش قرار میدهد، هدف خود را به ۹۰ میلیون نفر کاهش داد. سخنگوی این شرکت میگوید، قرار بود تا پایان مارس ۲۰۲۲ پوشش ۱۰۰ میلیونی را محقق کنیم.
ورایزن بیش از هر شرکت دیگری در حوزه ارتباطات بابت دسترسی به طیف باند-C هزینه کرده است. هنز وستبرگ، مدیرعامل ورایزن، در مصاحبهای تلویزیونی گفت خدماتی که روز چهارشنبه (۱۹ ژانویه) فعال شد، با وجود محدودیتهای موقت، به طرز چشمگیری عملکرد شبکه را بهبود میبخشند.
مدیران هواپیمایی به همه میگویند توافق 5G به عقیده آنها بدترین تاثیر را بر فعالیتشان گذاشته است. به گفته آنها آژانسهای دولتی و رهبران صنعتی باید زودتر برای رفع این مشکل تلاش میکردند.
پارکر، مدیرعامل امریکن ایرلاین، روز پنجشنبه ۲۰ ژانویه گفت: «رک و صادقانه، این کمکاری بیشتر از همه روی ما تاثیر میگذارد. ما بلندتر از همیشه فریاد زدیم و خوشبختانه یکسری گوش دادند.»
منبع: WSJ