مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۰ دی ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فعالان حوزه رمزارز و بلاکچین ایران بر این باورند که در شرایط فعلی که ترندهای تکنولوژی بر پایه بلاکچین در حال فتح دنیا هستند، ایران برای جلوگیری از فرصتسوزی در این حوزه نیازمند حمایت جدی حاکمیتی است.
نریمان امانی، مدیرعامل سیتکس، در ابتدای پنل فرصتهای کسبوکاری تبادل رمزارزها در دورهمی فعالان حوزه رمزارز و بلاکچین گفت: در حوزه NFT اقداماتی صورت گرفته است و امیدواریم این شروعی باشد که کسبوکارهای دیگر از صرفاً استخراج و تبادل به سمت تکنولوژیهای دیگر بلاکچینی حرکت کنند.
او ادامه داد: این قدمها باید با وجود اینکه در حال حاضر آورده مالی چندانی ندارد، برداشته شود و مجموعههایی که در این حوزه سابقه دارند سعی کنند ایدههای نو وارد این اکوسیستم کنند؛ هرچند این ایدهها شاید با شکست مواجه شود اما باید به این سمت حرکت کرد تا نشان بدهیم همه چیز در اکسچنجها خلاصه نمیشود.
در ادامه این پنل محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس، تولد بیتکوین را شروع یک پارادایم شیفت در صنعت مالی دانست و گفت: این اتفاقات پارادایم صنعت مالی را شکل میدهد که در عمل هم در پرداخت و دیفای آن را میبینیم.
او ادامه داد: به نظر من به جای اینکه بر تکنولوژی تاکید کنیم، توجه به کاربردها موثرتر است. هرچند در حال حاضر NFTها و متاورس ترند روز هستند و قطعاً در چند سال آینده اتفاق بسیار بزرگی خواهد افتاد اما در ایران از آن دور هستیم و با توجه به زیرساختهای قانونی و ارتباطی اینها نیاز امروز ایران هم نیستند.
قاسمی تاکید کرد: چیزی که در حال حاضر برای کسبوکارها و زیرساختهای صنایع اهمیت دارد، بحث تامین مالی است که در تلاش هستیم این بحث را به بستر بلاکچین گره بزنیم.
امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، نیز با اشاره به طولانی شدن روند تنظیمگری در حوزه رمزارز گفت: ما در سالهای اخیر همچنان اندر خم یک کوچه بودهایم و در حالی که موج NFT و متاورس در حال گرفتن دنیاست ما هیچ برنامهای برای موج قبلی که تبادل بوده، نداشتهایم و الآن با موج جدیدی روبهرو هستیم.
او ادامه داد: رگولاتور ما برای دنیایی که هیچ کنترلی بر آن ندارد، آمادگی لازم را نخواهد داشت در حالی که این موج میتواند تکاندهنده و انقلابی باشد.
احسان قاضیزاده، مدیرعامل اکسیر، در ادامه این پنل گفت: ما در کشوری هستیم که سالیان سال است سیستم بانکی ایزولهای داریم و در این شرایط پنجرهی فرصتی به نام کریپتو باز شد و هجومی از نیازهای بیزینسی و غیربیزینسی وارد شد و میخواستیم از این پنجره استفاده کنیم.
قاضیزاده افزود: شاید یکی از دلایلی که ما هنوز در حوزه تبادل ماندهایم همین اشباع نشدن است. هر روز کسبوکارهای جدیدی وارد این بازار میشوند و همچنان فضا برای آنها وجود دارد. ما در کشوری زندگی میکنیم که پول و قدرت دست حاکمیت است و بخش خصوصی از حاکمیت ضعیفتر است. اگر قرار باشد کاری زیرساختی و در سطح ملی اتفاق بیفتد باید حمایت دولت و حاکمیت پشت آن باشد.
مدیرعامل نوبیتکس در ادامه این پنل توضیح داد: بخش خصوصی ظرفیت مشخصی دارد و موفقیت نهایی منوط به فراهم شدن شرایط و لوازم در سطح کشور است. اگر بخواهیم در سطح جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم، نیازمند تعامل بیشتری بین بخش خصوصی و دولتی هستیم.
او تاکید کرد: اگر به جای حمایت جدی دولت این فضای بیموامید ادامه پیدا کند، شانسی برای رقابت با غولهای جهانی نداریم.
قاضیزاده در ادامه به اهمیت بحث آموزش اشاره کرد و گفت: کاری که ما باید انجام بدهیم آموزش و آگاهی دادن به مردم و حاکمیت است و زیرساختها و آموزش را تقویت کنیم. با این حال برداشتن قدمهای بزرگ نیازمند کمک حاکمیت است.
بنیامین عباسی نیز با تایید محدود بودن ظرفیت بخش خصوصی گفت: فضا از جایی به بعد نیازمند بازیگران جدید است. اگر قصد داریم فضا را بزرگتر کنیم نهادهای مالی مانند بانکها و صرافیها باید وارد این حوزه شوند.
افشار جوکار، مدیرعامل کویننیک مارکت، در پنل دومی که با موضوع تنظیمگری رمزارز و استراتژی بلاکچینی ایران برگزار شد گفت: ما باید در حوزه بلاکچین قانونگذاری را یک مرحله بالاتر ببریم. باید به عملکرد نمونههای جهانی نگاه کرد و ما همیشه یک پله عقبتر از جهان بودهایم و همین حالا هم فرصتها را از دست میدهیم.
جوکار ادامه داد: همیشه سدی مقابل نوآوری بوده است و ترس وجود داشته است که اگر ما وارد شویم باید مسئولیت آن را قبول کنیم. میتوانیم با استفاده از تجربههای کشورهای پیشرو و با پیادهسازی روش خودتنظیمگری و SRO در شرکتهای خصوصی این چالش را حل کنیم.
روحالله جهنده، مدیرعامل رمزینکس، با بیان اینکه محدود شدن آزادی از سوی رگولاتور به این دلیل است که جلوی سوءاستفاده و زیان دیدن مردم را بگیرد گفت: این حوزه بسیار پویاست و ابعاد وسیعی دارد اما واقعیت این است که ما در این حوزه بسیار عقب هستیم.
او ادامه داد: به عنوان مثال کوینبیس در بورس عرضه شده و این در حالی است که در ایران هنوز بسیاری از کسبوکارهایی که قدیمیتر از کسبوکارهای بلاکچینی هستند نتوانستهاند وارد بورس شوند.
امیرحسین مردانی، مدیرعامل بیتپین، نیز در ادامه این پنل توضیح داد: تمامی حاکمیتها با مفهوم اقتصاد غیرمتمرکز مشکل دارند چون این تکنولوژی با هدف کنار گذاشتن دولتمردان به شکل مرسوم و از بین بردن سلطه دلار ایجاد شده است. در نتیجه نمیتوان بیتکوین را به شیوه متداول رگوله کرد.
او با اشاره به اینکه در ایران قوانین حوزه مالی امکان پوشش کریپتوکارنسی ندارند توضیح داد: به همین دلیل برای قانونگذاری در این زمینه نیازمند تغییر قوانین مالی خود هستیم که فرصت خوبی ایجاد میکند تا قوانین مالی را مجدد بازبینی کنیم و بتوانیم مشکلات را برای استفاده بهتر از فناوریهای جدید رفع کنیم.
احمد آنالویی، مدیرعامل والکس، نیز گفت: این اکوسیستم تا به حال عملکرد خوبی داشته و همین امر دلیل ادامه حیات آن با وجود مخالفتهای حاکمیت بوده است.
او در پایان نبود متولی مشخص و تعدد متولیان را یکی از مشکلات مهم این حوزه برشمرد.