نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۱۳ دی ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
پلتفرمهای بیمه آنلاین در شرایطی سعی میکنند بازار خود را توسعه دهند که فروشندگان و نمایندگان کارگزاریهای بیمه به صورت جدی با فعالیت آنان مخالفاند. این تضاد منافع در هر دوره از شکلگیری کسبوکارهای جدید خود را نشان داده است، دورهای صدای فعالان آژانسهای مسافرتی در مخالفت با تاکسیهای اینترنتی بلند بود و حال نوبت کسبوکارهایی مانند بیمه است.
به گزارش پیوست، در شرایطی که کارگزاریهای بیمه سعی میکنند مخالفت خود را با فعالیت پلتفرمهای آنلاین فروش بیمه به اشکال مختلف نشان دهند فعالان حوزه پلتفرمهای فروش بیمه آنلاین میگویند که آنان فقط میتوانند محصولات استاندارد بیمهای را بفروشند و در نهایت فعالیتشان موجب میشود تا کارگزاریهای بیمه به شکل تخصصیتر به فعالیت خود ادامه دهند.
با وجود این، نمایندگان کارگزاریهای بیمه از آینده خود نگران هستند، اما آنچه مشخص است، مقاومت در برابر تغییر منجر به شکست خواهد بود.
نمایندگان شرکتهای بیمه در شرایط فعلی از وضعیت خود بسیار نگران هستند، از نظر آنان رقیبان آنلاینشان وضعیت بهتری دارند و همصنفانشان در شرف ورشکستگی هستند.
سمیه زارع، کارشناس یکی از دفاتر بیمه ایران، از تاثیر منفی ورود کسبوکارهای آنلاین بیمه به این صنعت به پیوست میگوید: «به نظر من، مردم نباید از این پلتفرمها استفاده کنند. با دریافت بیمه از این پلتفرمها نه میشود از میزان تعهدات به شکل دقیق آگاه شد و نه موارد دیگر. چون بیمه با خسارت جانی و مالی مردم در ارتباط است، حتماً باید از طریق دفترهای بیمه یا شرکتهای اصلی بیمه عرضه شود.»
او معتقد است که با توجه به ورشکستگی برخی از شرکتهای بیمه، حتی با خرید از نمایندگیها هم نمیتوان چندان به دریافت خسارت امیدوار بود، با این اوصاف اگر بیمهنامه آنلاین نیز خریداری شود، وضعیت پیچیدهتر خواهد شد. از نظر او بیمه مثل لباس نیست که به صورت آنلاین خریداری شود و شوخیبردار نیست.
زهرا تقیزاده، کارشناس یکی از نمایندگیهای بیمه آسیا، نیز از کاهش تعداد مشتریهایشان به واسطه حضور این پلتفرمها میگوید: «به دلیل کم شدن مشتریهای نمایندگیها، خیلی از نمایندگیها تعطیل شدند یا تعدیل نیرو کردند و پرسنلشان را از دست دادند.»
این در حالی است که مدیران این پلتفرمها پاسخهای متفاوتی برای این شرایط دارند. به نظر میرسد بخشی از این فضای ایجادشده به دلیل ترسیدن از تکنولوژی است که در بدنه فروش آفلاین بیمه وجود دارد.
حامد ولیپوری، مدیرعامل ازکی، در این باره به پیوست میگوید: «مشاهده روند فعالیت سایر کسبوکارها موجب نگرانی فعالان صنعت بیمه شده است. اما آنچه متفاوت است اینکه وقتی به نمونههای جهانی در صنعت بیمه نگاه میکنیم، آن تغییر و تحولی که در بقیه صنایع اتفاق افتاده و به واسطه آن، بخشی از مشاغل تغییر ماهیت دادهاند در صنعت بیمه کشورهای پیشرفتهتر هم اتفاق نیفتاده است.»
او به نقل قولی در این زمینه اشاره میکند: «میگویند که «ما شاهد عصر اوبریسم در صنعت بیمه نخواهیم بود»؛ یعنی تغییر و تحولی را که اوبر در کسبوکارهای صنعت خود ایجاد کرد، در صنعت بیمه نمیبینیم.»
به گفته ولیپوری، محتمل است که بخشی از صنعت بیمه به سمت فضای آنلاین برود و بخش قابل توجهی از آن هم کماکان به صورت آفلاین فروخته شود. همانگونه که در حال حاضر هم استارتآپهایی در دنیا به وجود آمدهاند و رشد بسیار سریعی داشتهاند که روی شبکه فروش آفلاین سرمایهگذاری میکنند.
با این حال، نمایندگان بیمه از شرایط ایجادشده از سوی بیمه مرکزی هم البته گلایهمندند. انصاری، از کارشناسان نمایندگی بیمه آسیا، در حالی که به گرایش مشتریانشان به سمت پلتفرمهای نوظهور اشاره میکند میگوید: «تفاوت قیمت باعث سوق پیدا کردن مشتریها به آن سمت میشود. این در حالی است که قبلاً تفاوت قیمت کم بود. اما حالا بیمه مرکزی به ما میگوید که نرخها را یکی کرده تا مردم گیج نشوند اما برعکس به این پلتفرمها تخفیف داده میشود.»
او با این تصور که «بیمه مرکزی به پلتفرمهای آنلاین صنعت بیمه راحتتر میگیرد» میگوید: «شرایط برای اینها طوری است که هم بازدید از خودرو راحتتر است، هم دستشان برای نحوه پرداخت حق بیمه بازتر. حتی ما را ملزم میکنند و بخشنامه میآید که حق بیمه را فقط در سه فقره چک و به صورت دو ماه به دو ماه دریافت کنیم. به نظر میرسد دارند کاری میکنند که در نهایت ما هم در همین پلتفرمها عضو شویم.»
با این حال، محمدرضا فرحی، مدیرعامل بیمهبازار، نظر دیگری در این زمینه دارد؛ او به پیوست میگوید: «ما حدود ۸۰ هزار نماینده در صنعت بیمه داریم که ۴۰ هزار مورد آنان فعال هستند. اگر به پیشینه بیمه در کشور نگاه کنیم، میبینیم از ۸۰ هزار میلیارد تومانی که مجموعه حق بیمههای تولیدی صنعت بیمه در سال ۹۹ بوده، حدوداً ۳۰ درصد آنها بیمه ثالث، هفت درصد بیمه بدنه و بیش از ۶۰ درصد سایر انواع بیمه بوده است. در همه جای دنیا تجمیعکنندگان خدت بیمه توانستهاند فقط بیمهنامههای استاندارد را آنلاین کنند. بیمههای دیگر نیازمند مذاکره، مشاوره، تحلیل فنی، بازدید مهندسی و غیره هستند که اینها در اختیار نمایندگان باقی خواهد ماند.»
او در مورد نگرانی نسبت به آینده نمایندگیهای بیمه میگوید: «ورود ما به صنعت بیمه به معنای حذف این دوستان نیست، بلکه ما یک خدمت مکمل در کنار خدمت این دوستان ارائه میکنیم که برای عموم بیمهگذاران هم مفید خواهد بود چراکه امکان مقایسه خدمت، قیمت، سطح توانگیری مالی شرکتهای بیمه، تعداد شعب و غیره برایشان فراهم میشود و آگاهانه بهترین بیمه را انتخاب میکنند. در مورد بخش اعظم بیمهنامهها که بیمههای استاندارد هستند، باب برای نمایندگان باز است.»
فرحی میافزاید: «اتفاقاً از این جنبه، ورود ما یک کمک اساسی به صنعت بیمه است، چون در حدود ۸۵ سال قدمت خود یا در حدود ۵۰ سال قدمت بیمه مرکزی، همیشه گله نهاد ناظر یعنی بیمه مرکزی از شرکتهای بیمه و به تبع آن نمایندگیها این بوده که تمرکزشان بر فروش بیمههای استاندارد است و همیشه این نقد وارد است که به تعبیر بیمه مرکزی، شغل دوم بیشتر نمایندگیها، بیمه است و یک نیروی صدور را در آن دفتر میگذارند و به صدور بیمهنامههای استاندارد میپردازند و از دانش بیمهایشان برای افزایش ضریب نفوذ بیمه استفاده نمیکنند. اتفاقاً به نظر من، اگر اینجور بیمهها که اقلیت بیمهها هستند، آنلاین شوند، باعث میشود نمایندگان که دانش فنی بالایی دارند و توانمندی علمی و مذاکره خوبی دارند، از طریق فروش بیمهنامههای اختیاری که کمیسیون و حق صدور به مراتب بالاتری دارد، حتی درآمدشان افزایش پیدا کند.»
این در حالی است که بهرغم باور برخی نمایندگان بیمه مبنی بر ضعفهای امنیتی این تجمیعکنندگان، آنها در اظهاراتشان این باور را نقض میکنند.
برای مثال، مدیرعامل ازکی میگوید آنها از بهروزترین تکنولوژیهای امنیتی دنیا استفاده میکنند. حامد ولیپوری میگوید: «من امروز ادعا دارم تکنولوژیهای امنیتیای که ما در محصولاتمان استفاده میکنیم تقریباً در بهترین حالت خود هستند. علاوه بر این، متناسب با رشد کسبوکارمان قطعاً سرمایهگذاریمان در بخش امنیت بیشتر میشود تا ریسکی که کسبوکارمان متحمل میشود به حداقل برسد.»
مدیرعامل بیمهبازار نیز در این باره معتقد است: «ما کارگزار رسمی بیمه مرکزی هستیم و کارگزاران رسمی تحت آییننامه ۹۲.۲ که مصوبه شورای عالی بیمه است، فعالیت میکنند و مجوز رسمی و پروانه کارگزاری از بیمه مرکزی دارند و تمام مراحل امنیتی تست لازم را طی کردهاند، لذا به نظرم اصلاً در این زمینه جای نگرانی نیست.»
حامد ولیپوری درباره انتقاد برخی نمایندگان بیمه مبنی بر اطلاعرسانی نکردن این پلتفرمها به مشتریان میگوید: «کاری که ما میکنیم بر اساس کانسپتی است که افراد خودشان انجام میدهند و فرایند کار را به گونهای طراحی کردهایم که هر کس بر مبنای اطلاعاتی که نیاز دارد، میتواند به تمامی اطلاعات مورد نظرش دسترسی پیدا کند تا بیمهنامه باکیفیتتری برایش صادر شود. حتی میبینیم بیمههایی که ما فروختهایم، پوششهای بالاتری دارند؛ برای مثال، ما بیمه شخص ثالث را ۳۰ درصد بیشتر از عرف صنعت بیمه با پوششهای اضافه میفروشیم و این یعنی مشتری بیمه باکیفیتتری میخرد.»