مایکروسافت بعد از ارائه ویندوز ۱۰ گفته بود دیگر نسخه جدیدی از این سیستمعامل تولید نمیکند و بسیاری از مردم منتظر آمدن ویندوز ۱۱ نبودند. اما مدتی قبل خبر رونمایی از نسخه جدید سیستمعامل ویندوز یعنی ویندوز ۱۱ اعلام شد. آخرین نسخه از سیستمعامل محبوب ویندوز که بسیاری در سرتاسر دنیا از آن استفاده میکنند با ظاهری جدید و قابلیتهای متنوع معرفی شده است. در این مطلب به معرفی ویژگیهای ویندوز ۱۱ میپردازیم و روش نصب و امکانات لازم برای نصب آن را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
معرفی ویندوز 11
سادیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، در کنفرانسی اعلام کرد: «ویندوز ۱۱ بزرگترین بهروزرسانی ویندوز در دهه گذشته است.» این جمله به تنهایی نشاندهنده تغییرات عمیقی است که در این نسخه ایجاد شده است.
ویندوز ۱۱ از طراحی جدید و مینیمال با رنگهای پاستلی بهره میبرد. مورد دیگری که طراحی این نسخه را خاص کرده، گوشههای گرد است. در اصل میتوان گفت گوشههای گرد در طراحی ویندوز ۱۱ به نوعی امضای این نسخه است. گوشههای گرد در منوی شروع، تنظیمات سریع و هر جایی که کلیک کنید دیده میشود.
صدای راهاندازی و صدای اعلانهای جدید، مورد دیگری است که در طراحی ویندوز ۱۱ استفاده شده است. در کل طراحی این نسخه به صورتی است که آن را شبیه به ظاهر Mac OS کرده است. منوی استارت و آیکون برنامهها در مرکز صفحه قرار گرفته است که البته قابلیت انتقال آن به سمت چپ صفحه در بخش تنظیمات این سیستمعامل وجود دارد.
این نسخه ویژگیها و قابلیتهای کاربردی و مهمی دارد که در نسخههای قبلی وجود نداشته است. ما در ادامه این مطلب به طور جداگانه تعدادی از ویژگیهای جذاب و جدید این نسخه را معرفی میکنیم.
ویژگیهای ویندوز 11
مایکروسافت در ویندوز ۱۱ سعی دارد کار را برای کاربران، به ویژه کاربرانی که با استفاده از وسایل لمسی از این سیستمعامل استفاده میکنند ساده کند. البته که همیشه مهمترین هدف هر بهروزرسانی همین مساله ساده و زیباتر شدن محیط کاربری برای مخاطبان بوده است.
نسخه جدید و بهبودیافته فروشگاه مایکروسافت یا مایکروسافت استور: در این نسخه فروشگاه مایکروسافت با ظاهری زیبا و جذابتر ارائه شده است. علاوه بر این، رابط کاربری آن هم ارتقا یافته و محدودیتهای موجود در نسخههای قبلی کاهش پیدا کرده است. شما میتوانید به راحتی همه برنامههای مورد نیاز خود را در مایکروسافت استور پیدا و نصب کنید.
امکان اجرای برنامههای اندرویدی روی دسکتاپ: البته این ویژگی در عرضه اولیه در دسترس نیست اما از آن در معرفی ویندوز ۱۱ نام برده شده است و حتماً در بهروزرسانیهای بعدی، از این قابلیت استفاده خواهد شد. با استفاده از این ویژگی میتوانید برنامههای اندرویدی را از اپاستورهای مخصوص دریافت و روی سیستمتان نصب کنید. اجرای این برنامهها کاملاً شبیه به اجرای برنامههای استاندارد ویندوز است.
استفاده از ویژگی Snap Layout در گروهبندی پنجرهها: در ویندوز ۱۱ میتوانید به راحتی با قرار دادن نشانگر ماوس روی آیکون مربوط به بزرگ کردن پنجرهها، شش الگوی متفاوت و جذاب برای چیدمان پنجرهها را ببینید و هر کدام را که بیشتر دوست داشتید انتخاب کنید.
ویژگیهای متنوع برنامه ساعت: در ویندوز ۱۱ برنامه Clock و برنامه To Do با یکدیگر یکپارچه شدهاند. به همین خاطر برنامه ساعت فقط زمان را نشان نمیدهد بلکه با استفاده از آن میتوانید برنامه روزانه خود را تنظیم کنید. برای این کار برنامه ساعت را باز کنید و گزینه Focus sessions را انتخاب کنید. در این پنجره با زدن دکمه Get Started میتوانید برنامهریزی کارهای خود را انجام دهید.
توانایی استفاده راحتتر از دسکتاپهای مجازی: اگرچه این ویژگی در ویندوز ۱۰ هم وجود داشت ولی در ویندوز ۱۱ به طور محسوسی بهبود یافته است. دکمهای با دو مستطیل سیاه و سفید در نوار وظیفه ویندوز ۱۱ تعبیه شده که با قرار دادن نشانگر ماوس روی آن دکمه و انتخاب گزینه New Desktop دسکتاپ مجازی جدیدی روی همان نمایشگر برای شما ایجاد میشود و فضای کاری بیشتری برای استفاده از برنامههای بیشتر در اختیارتان قرار میگیرد.
منوی ویجتهای نوار وظیفه: در ویندوز ۱۱ تعداد بیشتری ویجت ارائه شده است که تمامی آنها دارای آیکون مخصوصی هستند. با کلیک روی نوار وظیفه و انتخاب گزینه Add Widgets میتوانید مشخص کنید کدام ویجتها روی صفحه نمایشتان نشان داده شوند.
بهبود برنامه Microsoft Teams: این برنامه در ویندوز ۱۱ بهروزرسانی شده و در تسکبار دیده میشود. با استفاده از این برنامه میتوانید با همکاران، اعضای خانواده و دوستان خود تماس صوتی یا تصویری برقرار کنید یا با آنها چت کنید. اگر علاقهای به این برنامه ندارید، میتوانید به راحتی آن را غیرفعال کنید.
ظاهری زیباتر و مدرنتر: در این نسخه چندین تصویر پسزمینه جذاب برای تمهای مختلف وجود دارد که شکل جذابتری به سیستمعامل میدهد. برای تغییر دادن و تنظیمات این پسزمینهها از طریق Settings وارد بخش Personalization شوید و گزینه Themes را انتخاب کنید. اگر تمهای موجود در این بخش برایتان جذاب نبود، میتوانید از طریق مایکروسافتاستور تمهای جدید دریافت و نصب کنید.
بهبود بخش تنظیمات: ویندوز ۱۱ در بخش تنظیمات خود از رابط کاربری بهتری استفاده کرده است. علاوه بر آن، این قسمت نسبت به ویندوز ۱۰ دارای گزینههای بیشتری است و این نشان میدهد که مایکروسافت میخواهد این بخش را به طور کامل جایگزین قسمت کنترل پنل کند. برای دسترسی به پنجره تنظیمات کافی است کلید «Win+i» را همزمان فشار دهید.
قابلیتهای جدید گیمینگ: مایکروسافت همیشه در بهروزرسانیهای خود توجه ویژهای به گیمرها دارد. در ویندوز ۱۱ هم قابلیتهای جدیدی برای گیمرها از جمله DirectX 12 آلتیمیت، Direct Storage و HDR در نظر گرفته شده. دو ویژگی اول زمان لود شدن بازیها را به طور محسوسی کاهش میدهند و همچنین نمایش بازیها را در سیستمهایی که منابع کمتری دارند بهبود میبخشند. ویژگی HDR به گیمرها این امکان را میدهد تا در صورت پشتیبانی نمایشگرشان از قابلیت HDR، بازیها را با وضوح و درخشندگی بیشتری ببینند.
اطلاعات بیشتر درباره نحوه مصرف باتری: در این نسخه جزئیات بیشتری در مورد نحوه تخلیه باتری دستگاه وجود دارد. برای مشاهده این جزئیات وارد تنظیمات سیستم شوید و گزینه System and Power & Battery را انتخاب کنید. با انتخاب گزینه Battery Usage میتوانید به اطلاعات زیادتری درباره نحوه مصرف باتری برسید.
بهبود منوی تنظیمات سریع: در ویندوز ۱۱ با کلیک کردن روی یکی از آیکونهای اتصال اینترنت، اسپیکر یا باتری، منوی تنظیمات سریع به شما نشان داده میشود. در این قسمت میتوانید بلوتوث، وایفای، حالت هواپیما و موارد دیگری را فعال یا غیرفعال کنید. همچنین اسلایدر مربوط به میزان صدا و روشنی نمایشگر هم در این قسمت قابل تنظیم است. در کل طراحی این قسمت نسبت به نسخههای قبلی بسیار بهتر شده است.
چه دستگاههایی ویندوز ۱۱ را دریافت میکنند؟
همانطور که میدانید، برای نصب هر سیستمعاملی یکسری مشخصات سختافزاری نیاز است که سیستمتان باید آنها را داشته باشد. برای نصب ویندوز ۱۱ داشتن مشخصات سختافزاری زیر لازم است:
پردازنده ۶۴ بیتی دوهستهای با فرکانس یک گیگاهرتز
۴ گیگابایت رم
۶۴ گیگابایت حافظه ذخیرهسازی
نمایشگر ۹ اینچی
رزولوشن ۱۳۶۶ در ۷۶۸
پشتیبانی از UEFI ،Secure Boot و TPM 2.0
پشتیبانی از دایرکت ایکس ۱۲ و WWWDM 2.x
به طور کلی اگر در چهار سال گذشته سیستم خود را خریداری کردهاید، به احتمال زیاد قادر به نصب ویندوز ۱۱ روی سیستم هستید. همچنین نیاز به نمایشگر ۹ اینچی بدین معنی است که فکر نصب کردن ویندوز ۱۱ روی تبلت یا مینی لپتاپهای هشتاینچی را باید از سرتان بیرون کنید. اگر سیستم شما مشخصات بالا را داشته باشد، با انتخاب گزینه Check for Updates در منوی Updates & Security میتوانید ویندوز ۱۱ را بدون پیچیدگی خاصی دریافت کنید. اگر امکانات بالا برای شما موجود بود اما با انتخاب گزینه Check for Updates اعلانی برای دانلود نسخه جدید ویندوز دریافت نکردید، احتمالاً با چند روز صبر کردن آپدیت جدید را دریافت خواهید کرد.
روشهای نصب ویندوز ۱۱ روی دستگاههای قدیمی
مهمترین کاری که قبل از نصب هر سیستمعاملی لازم است انجام دهید این است که از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان یا همان بکآپ تهیه کنید. بعد از آن برنامه PC Health Check را دانلود و نصب کنید. این برنامه سازگاری سیستم شما با ویندوز ۱۱ را بررسی میکند. به منظور دریافت این نرمافزار و بررسی سیستم برای دریافت ویندوز ۱۱ باید ابتدا عضو گروه Windows Insider Program شوید. برای این کار وارد منوی Setting و سپس بخش Updates & Security شوید. در پنل سمت چپ، گزینه آخر یعنی Windows Insider Program را انتخاب کنید. سپس با اکانت مایکروسافت خود لاگین کنید یا یک اکانت بسازید. در مرحله آخر از بین سه گزینه Dev Channel ،Beta Channel و Relese Preview یکی را انتخاب کنید. اگر میخواهید در سریعترین زمان ممکن آخرین نسخه از بهروزرسانی ویندوز ۱۱ را دریافت کنید، گزینه Dev Channel را انتخاب کنید. در نظر داشته باشید این گزینه به صورت پیشفرض برای توسعهدهندگان است و نسخه دریافتی میتواند ایرادات جدی داشته باشد. اگر میخواهید کمی دیرتر نسخههای اولیه ویندوز ۱۱ را دریافت کنید با این تفاوت که با مشکلات و باگهای کمتری روبهرو شوید، گزینه Beta Channel را انتخاب کنید و نهایتاً اگر میخواهید نسخهای را دریافت کنید که صرفاً ویژگیهای جدید بدون باگ و ایراد را داشته باشد، گزینه Release Preview را انتخاب کنید. پس از انتخاب گزینه مورد نظر سیستم ریاستارت میشود و نهایتاً میتوانید برای بررسی دریافت بهروزرسانی اقدام کنید.
بعد از آنکه با برنامه PC Health Check سیستم خود را بررسی کردید، اگر سیستم شما تمام فاکتورهای مورد نیاز برای نصب ویندوز ۱۱ را داشته باشد، پیغام This PC Meets Windows 11 Requirements در کنار یک تیک سبز به شما نشان داده میشود که با دیدن آن میتوانید با خیال راحت نصب ویندوز جدید را شروع کنید. اما در صورتی که سیستمتان سازگار نباشد، این برنامه مواردی را که باعث ایجاد این ناسازگاری است به شما نشان میدهد. مواردی که ممکن است این برنامه به شما گوشزد کند میتواند عبارت از گزینههای زیر باشد:
عدم استفاده سیستم از چیپ TPM 2.0: ممکن است سیستم شما به چیپ TPM 2.0 مجهز باشد ولی در حالت غیرفعال قرار داشته باشد. برای بررسی این مساله باید به قسمت تنظیمات فریمور UEFI که جایگزین و مدرنشده BIOS است بروید. بعد از ورود، در بخش Security دنبال گزینهای با نام «AMD TPM» یا «Intel PTT» یا Security Device بگردید. ممکن است این گزینه در بخشهای دیگری مثل Advanced Trusted Computing یا بخش اصلی قرار داشته باشد. بعد از پیدا کردن این گزینه وضعیت آن را به حالت Enable تغییر دهید. حالا دوباره ابزار مایکروسافت را اجرا کنید و به احتمال زیاد دیگر خطای مربوط به TPM به شما نشان داده نمیشود.
عدم استفاده سیستم از قابلیت Secure Boost: در صورت نشان دادن این مشکل دوباره وارد تنظیمات UEFI شوید و این بار دنبال گزینه Secure Boost بگردید و آن را فعال کنید.
عدم استفاده سیستم از تنظیمات فریمور UEFI: بعضی از سیستمها امکان استفاده از هر دو فریمور UEFI و BIOS را به کاربران میدهند. اگر سیستم شما هم جزو آن دسته باشد، باید مدل پارتیشن هارد سیستم خود را از حالت MBR به حالت GPT تغییر دهید. برای این کار راههای زیادی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از ابزار MBR2GPT است. البته دقت کنید که تنها زمانی که مطمئن هستید سیستم شما قابلیت پشتیبانی UEFI را دارد، این کار را انجام دهید. در این صورت برای نصب ویندوز ۱۱ میتوانید از روش Clean Install استفاده کنید. برای این کار همه اطلاعات موجود در درایوی را که ویندوز روی آن نصب میشود پاک کنید.
نبود چیپ TRM 2.0 در سیستم: ممکن است سیستم شما فقط چیپ TPM 1.2 را داشته باشد. در این صورت میتوانید از ترفندهای رجیستری ویندوز برای رفع مشکل خود استفاده کنید. البته خوب است بدانید اگر سیستم شما فاقد هرگونه چیپ TPM یا فریمور UEFI باشد، این روش برای نصب ویندوز ۱۱ قابل استفاده نیست.
کار با رجیستری ویندوز کار بسیار پیچیدهای است که نیاز به دقت زیادی دارد. در این قسمت مرحله به مرحله انجام این کار را برای شما توضیح میدهیم:
کلید ویندوز و R را همزمان فشار دهید. در پنجره بازشده عبارت regedit را بنویسید و دکمه OK را بزنید.
در قسمت نوار آدرس پنجره بازشده عبارت HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup را وارد کنید.
در قسمت خالی پنل سمت راست، راستکلیک کنید و گزینه New و سپس DWORD (32-bit) Value را انتخاب و عبارت AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU8 را وارد کنید.
روی عبارت جدیدی که ایجاد کردید دو بار کلیک کنید و در پنجره بازشده مقدار Value data را به «عدد ۱» تغییر دهید و دکمه OK را بزنید.
سیستم را ریاستارت کنید.
بعد از انجام دادن این مراحل نصب ویندوز ۱۱ را شروع کنید.
اگر سیستم شما فریمور UEFI را نداشته باشد یا فاقد چیپ TPM باشد، باز هم روشهایی برای نصب ویندوز ۱۱ وجود دارد. ولی توصیه ما به شما این است که از روشهای پیچیده و عجیب استفاده نکنید زیرا با این کار ممکن است سیستم شما دچار باگ شود و بعد از چند وقت دوباره مجبور به نصب ویندوز ۱۰ شوید.
مایکروسافت اعلام کرده است تا ۲۰۲۵ از ویندوز ۱۰ پشتیبانی میکند پس اگر از این موضوع نگران بودید و قصد نصب ویندوز ۱۱ را داشتید، بهتر است با خیال راحت فعلاً دست نگه دارید.
ویندوز ۱۱ با حفظ کردن امکانات خوب و جالب ویندوز ۱۰ و تغییر دادن رابط کاربری و بهبود بسیاری از امکانات ویندوز ۱۰، در حال حاضر بهترین نسخه ویندوز به حساب میآید. البته که در اولین روزهای ارائه هر نسخهای از ویندوز ایراداتی وجود دارد که به مرور زمان از سوی توسعهدهندگان برطرف میشود. در صورت استفاده از ویندوز ۱۱ لطفاً نظرات خود را با ما و دیگران در میان بگذارید.
سوالات متداول
چه دستگاههایی ویندوز ۱۱ را دریافت میکنند؟
بهطور کلی اگر در ۴ سال گذشته سیستم خود را خریداری کردهاید به احتمال زیاد قادر به نصب ویندوز ۱۱ روی سیستم هستید. همچنین نیاز به نمایشگر ۹ اینچی به این معنی است که فکر نصب کردن ویندوز ۱۱ روی تبلت یا مینی لپتاپهای ۸ اینچی را باید از سرتان بیرون کنید.
مایکروسافت تا چه زمانی از ویندوز ۱۰ پشتیبانی میکند؟
مایکروسافت اعلام کرده است تا سال ۲۰۲۵ از ویندوز ۱۰ پشتیبانی میکند