کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
بررسی وضعیت بازار موبایل ایران براساس آخرین گزارش همتا؛ مهر ۱۴۰۰
۴ آذر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
آخرین گزارش همتا از وضعیت بازار موبایل ایران نشان میدهد در ۱۲ ماه گذشته (از مهر ۱۳۹۹ تا مهر ۱۴۰۰) ۵۴ درصد گوشیهای فعال شده متعلق به برند سامسونگ و ۳۴ درصد آنها متعلق به برند شیائومی است. به عبارت دیگر ۸۸ درصد گوشیهای فعال شده در بازار موبایل ایران طی یک سال گذشته از ۲ برند سامسونگ و شیائومی بوده است. این موضوع به خوبی، سلطه این ۲ برند مطرح در بازار ایران را نشان میدهد. بررسی میزان واردات این ۲ برند هم، همین موضوع را به شکل دیگری ثابت میکند. میزان واردات سامسونگ در یک سال گذشته ۴۸ درصد و میزان واردات شیائومی، با وجود همه مشکلات، ۲۹ درصد از کل واردات است. این دو برند مجموعا، ۷۷ درصد واردات موبایل ایران را پوشش میدهند.
به گزارش پیوست، بازار موبایل ایران، طی ماههای گذشته درگیر حواشی ممنوعیت واردات گوشیهای شیائومی بود. البته تاثیر این اتفاق روی بازار موبایل بیشتر از حاشیه بود؛ بهطوری که واردات گوشیهای شیائومی در عرض یک ماه از حدود ۶۰۰ هزار عدد به ۳۰۰ هزار عدد کاهش پیدا کرد. این اتفاق در کنار چند اتفاق دیگر باعث شد تا سامسونگ که به واسطه کمبود جهانی چیپست، با مشکل تولید مواجه شود، بار دیگر به سلطان واردات گوشیموبایل در ایران تبدیل شود. در این گزارش به بررسی وضعیت برندهای موبایل در ایران خواهیم پرداخت.
سامسونگ یکی از بزرگترین برندهای بزرگ تولیدکننده گوشی هوشمند، برخلاف برندهای چینی مانند شیائومی، که در بازارهای محدودی فعالیت میکنند، عرضه گوشیهای خود را در سرتاسر جهان بهصورت گسترده انجام میدهد. همین موضوع باعث شد تا کمبود جهانی چیپ، تاثیر دوچندانی روی سامسونگ داشته باشد و این شرکت در تولید و عرضه گوشیهای هوشمند در سراسر جهان با مشکل مواجه شود.
در مدت زمانی که گوشیهای سامسونگ در بازار جهان و ایران کم شده بود، شیائومی توانست سهم قابل توجهی از بازار را از آن خود کند بهطوری که در خرداد ۱۴۰۰، سهم واردات شیائومی برای اولین بار به مرز ۸۰۰ هزار گوشی رسید و فقط ۵۰ هزار گوشی کمتر از سامسونگ وارد بازار ایران کرد.
این ماجرا سهم سامسونگ از واردات را بسیار پایین آورد و در برخی از ماهها به مرز ۵۰۰ هزار گوشی رساند؛ اما ناگهان واردات ۱۸ مدل از گوشیهای شیائومی به دلیل عدم امکان برقراری تماس با مراکز اضطراری کشور ممنوع شد و این مساله جلوی خیزش شیائومی برای تصاحب بازار موبایل ایران را گرفت و واردات این گوشی به نصف کاهش پیدا کرد.
نهایتا سامسونگ توانست بر مشکل کمبود چیپ غلبه کند. در نتیجه طی ماههای گذشته میزان واردات این برند کرهای به بازار ایران به بیش از ۹۰۰ هزار گوشی افزایش پیدا کرد.
طبق اعلام انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، بر اساس آخرین آمار سامانه همتا (مهر ۱۴۰۰) طی یک سال اخیر، سامسونگ با سهم ۴۸ درصدی بیشترین میزان واردات موبایل به ایران را داشته است.
برندهای چینی از بین نمیروند. بلکه از برندی به برند دیگر تغییر میکنند. چندسال قبل از آن که جنگ تجاری چین و آمریکا بالا بگیرد، هواوی در حال تسخیر بازار جهانی موبایل بود و حتی در مقطعی توانست با پشت سر گذاشتن سامسونگ و اپل، به رتبه اول پرفروشترین برند موبایل جهان نیز تبدیل شود.
شیائومی در آن زمان فروش بسیار پایینتری از هواوی داشت و حتی در بسیاری از بازارها مانند بازار اروپا و آمریکا حضور پررنگی نداشت. اما پس از آن که آمریکا به دلیل جنگ تجاری با چین، هواوی را با انواع تحریمها زمینگیر کرد، چین در پروژهای جدید شیائومی را حمایت کرد تا در بازار جهانی گوشیهای هوشمند همچنان نام چینیها برسر زبانها باشد.
شیائومی با گسترش کسبوکار خود به بازارهای جدیدی ورود کرد و توانست در سال ۲۰۲۱ به رتبه سوم پرفروشترین برند گوشی هوشمند برسد. حالا با گذشت ۴ ماه از ممنوعیت واردات گوشیهای شیائومی به ایران، اگرچه این ممنوعیتها کامل برداشته نشده اما با انتشار بهروزرسانیهای مختلف برای گوشیهای شیائومی و برطرف شدن مشکل تماس با شمارههای اضطراری کشور، واردات مدلهای پرفروش گوشیهای شیائومی به کشور از سر گرفته شده و سهم شیائومی از واردات گوشی به بازار ایران هم افزایش پیدا کرده است.
حالا شیائومی در مهرماه امسال با واردات ۴۰۰ هزار گوشی، پس از سامسونگ، رتبه دوم بیشترین میزان واردات گوشی هوشمند به کشور را به خود اختصاص داده است.
وضعیت فعلی فروش گوشیهای آیفون در بازار ایران چندان مناسب نیست. تا پیش از ممنوعیت واردات گوشیهای بالای ۳۰۰ یورو، قیمت گوشیهای آیفون معقولتر بود و شباهت بیشتری به واقعیت داشت. اما پس از آن ماجرا قیمت گوشیهای آیفون موجود در بازار سر به فلک کشید و حتی بعد از این که این ممنوعیت برداشته شد هم قیمت گوشیهای آیفون به روال سابق بازنگشت.
حالا آخرین مدل از آیفون ۱۳ که قیمت جهانی آن حدود ۴۵ میلیون تومان است در بازار ایران با قیمتهای نجومی ۶۰ یا ۷۰ میلیون تومانی به فروش میرسد.
همچنان هم بیشترین میزان واردات گوشی موبایل از رویه مسافری متعلق به گوشیهای آیفون است و هر ماه بهطور میانگین بین ۱۰ تا ۲۰ هزار گوشی آیفون از طریق واردات مسافری به کشور وارد میشود.
واردات گوشیهای آیفون هرسال نزدیک به شهریور کاهش پیدا میکند. چرا که شهریورماه هرسال گوشیهای جدید اپل رونمایی میشود. از آنجایی که اپل قصد داشت شهریور امسال گوشیهای آیفون ۱۳ را معرفی کند، طبق روال سالانه میزان تقاضا و میزان واردات گوشیهای آیفون بعد از تیر ماه کاهش یافت.
انتظار میرفت، واردات گوشی آیفون پس از شهریور ماه افزایش چشمگیری داشته باشد اما میزان واردات آیفون در مهرماه بسیار پایینتر از حد انتظار و حتی پایینتر از ماههای قبل شد که دلیل آن هم درگیری اپل با بحران جهانی کمبود چیپست است.
هواوی در سالهای اخیر روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. این برند چینی که روزی در جایگاه نخست پرفروشترین برند گوشیهوشمند جهان قرار گرفت، به علت جنگ تجاری آمریکا با چین و تحریمهای آمریکا، ستاره بختش خاموش شد و حالا درحال از دست دادن سهم فروش و جایگاه خود در بازار جهانی موبایل است.
البته با تمامی این اوصاف وضعیت هواوی در بازار میلیاردی چین همچنان خوب است و در بازار جهانی هم پس از سامسونگ، اپل و شیائومی در رتبه چهارم پرفروشترینها قرار دارد.
اما اگر هواوی نتواند بر مشکلات اصلی خود یعنی کمبود چیپ و همکاری نکردن شرکتهای تکنولوژی غلبه کند، سهم ۸ درصدی از بازار جهانی موبایل را بهزودی از دست خواهد داد و دیگر برندهای چینی مانند اوپو و ویوو که اکنون هر کدام ۵ و ۴ درصد سهم از بازار جهانی دارند، جایگزین هواوی خواهند شد.
وضعیت هواوی در بازار ایران به خوبی وضعیت این برند در بازار چین یا بازار جهانی نیست. میزان واردات گوشیهای هواوی ابتدای امسال ۳۶ هزار گوشی بوده اما پس از ۷ ماه و در مهرماه امسال میزان واردات این برند به ۶ هزار گوشی رسیده است. همین روند نزولی ادامه داشته باشد اوایل سال ۱۴۰۱ میزان واردات گوشیهای هواوی به ایران صفر خواهد شد.
در راستای یکهتازی سامسونگ در واردات گوشی موبایل، در میزان فروش گوشی هم این برند با اختلاف زیادی نسبت به رقبا در ایران اول است.
سه مدل از پرفروشترین گوشیهای بازار ایران متعلق به برند سامسونگ است. از مهر ۱۴۰۰ تا مهر ۱۳۹۹ سه گوشی گلکسی A12، گلکسی A21s و گلکسی A11 به ترتیب ۱.۵ میلیون، یک میلیون و ۹۸۰ هزار نسخه به فروش رفته است. رتبه چهارم پرفروشترین گوشیهای بازار ایران به گوشی غیرهوشمند نوکیا ۱۰۵ میرسد و باز هم در رتبه پنجم گلکسی A51 سامسونگ قرار دارد.
در مجموع از بین ۵۰ گوشی پرفروش بازار ایران در ۱۲ ماه گذشته، ۱۸ مدل سامسونگ، ۱۸ مدل شیائومی، ۷ مدل نوکیا، ۴ مدل اپل، ۲ مدل هواوی و یک مدل ارد به فروش رفته است. البته از نظر تعداد گوشی فروخته شده سامسونگ با اختلاف بسیار زیادی نسبت به دیگر رقبا در رتبه اول قرار دارد.
در بین ۵۰ مدل گوشی پرفروش بازار ایران در ۱۲ ماه گذشته، ۱۸ مدل گوشی سامسونگ ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار بار فروش رفته درحالی که ۱۸ مدل گوشی شیائومی فقط ۴ میلیون و ۷۶۵ هزار بار به فروش رفته است.
موضوع جالب توجه دیگر در رابطه با پرفروشترین گوشیها این که ۲۰ مدل اول لیست پرفروشترین گوشیها زیر ۱۰ میلیون تومان قیمت دارند و عمده آنها بین بازه قیمتی ۳ تا ۶ میلیون تومان هستند.
اما از همه مهمتر، حضور ۲ گوشی غیرهوشمند یعنی نوکیا ۱۰۵ در رتبه چهارم و نوکیا ۱۰۶ در رتبه نهم پرفروشترین گوشیهای ۱۲ ماه اخیر بازار موبایل ایران است.
این ۲ موضوع، یعنی میانگین قیمت ۱۰ گوشی پرفروش یک سال اخیر بازار موبایل ایران و حضور ۲ گوشی فیچر زیر یک میلیون تومانی، نشان میدهد وضعیت اقتصادی و توان مالی مردم به قدری پایین آمده که گوشیهای میانرده و پایینرده هوشمند و حتی گوشیهای غیرهوشمند به انتخاب اول اکثر مردم ایران تبدیل شده است.
بازار موبایل ایران، در حال حاضر روزهای نسبتا آرامی را پشت سر میگذارد. از آنجایی که در ماههای کم تقاضای بازار قرار داریم، از حالا تا آخر ماه بعد، بهترین زمان برای خرید گوشی هوشمند است. با ورود به ماه بهمن، تقاضای فصلی بالا رفته و تب داغ خرید گوشی پیش از سال نو، قیمت گوشیها را مجددا بالا میبرد.