نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲ آذر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۹ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۹ فروردین ۱۴۰۱
در این مطلب میخوانید
روزی نیست که خبری درمورد ایلان ماسک، این کارآفرین پنجاه ساله منتشر نشود. مدیرعامل تسلا و بنیانگذار اسپیساکس، علاوه بر میلیاردها دلار ثروت، ماجرای پرفراز و نشیبی در صنایع حساسی مثل خودرو سازی و ساخت موشک پشت سر گذاشته است. ماسک که آرزوی مردن در مریخ را دارد و رویای زندگی در دیگر سیارهها را در سر میپروراند از معدود چهرههای ثروتمندی است که در شبکههای اجتماعی حضوری فعال دارد و حساب توییتری او با بیش از ۶۴ میلیون دنبالکننده هر روز خبرساز میشود. شناخت چهرههای بزرگ خالی از لطف نیست، به همین دلیل در پیوست برآن شدیم که شما را با این چهره نامدار تکنولوژی جهان بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا زندگی نامه ایلان ماسک را مرور کنیم و به سوالاتی نظیر موارد زیر پاسخ دهیم :
ایلان ماسک، کارآفرین و مخترع آمریکایی، متولد آفریقای جنوبی است. سن ایلان ماسک ۵۰ سال است و به عقیده خودش بیشتر از هرچیزی یک مهندس (Engineer) است، به عنوان مدیرعامل تسلا و اسپیساکس، کارخانه سازنده خودروهای الکتریکی و شرکت موشکسازی و ارائهدهنده اینترنت ماهوارهای، شناخته میشود.
با اینکه همین دو شرکت برای اثبات موفقیت او کافی است اما ماسک بنیانگذاری X.com که بعدا به پیپل تبدیل شد، شرکت Zip2، بورینگ (Boring company) و نورالینک (Neuralink) را هم در کارنامه خود دارد.
ماسک سال ۱۹۹۸ شرکت Zip2 را که برای انتشار آنلاین روزنامه طراحی شده بود به قیمت ۳۴۰ میلیون دلار فروخت و برای اولین بار نامش در بین میلیونرهای سیلیکونولی مطرح شد. یک سال بعد مصاحبه ماسک با CNN نامش را جهانی کرد. او که به تازگی میلیونر شده بود، در این مصاحبه خودروی یک میلیون دلاری خود را تحویل گرفت. حالا ماسک پس از ۲۲ سال با ۲۸۶.۷ میلیارد دلار دارایی، ثروتمندترین فرد جهان است.
هوش و بلندپروازیهای ایلان ماسک از هیچکس پنهان نیست. از موفقیتهای اقتصادی و صنعتی او که بگذریم، هوش فوقالعاده ماسک از همان دوران کودکی مشهود بود. ماسک زمانی که فقط ۱۲ سال داشت اولین نرمافزار خود را ساخت؛ یک بازی به نام Blaster که کد آن را به قیمت ۵۰۰ دلار فروخت.
در حالی که هیچ اطلاعات رسمی از سطح بهره هوشی یا آی کیو (IQ) ماسک در دست نیست اما متخصصان، IQ او را ۱۵۵ برآورد میکنند. متخصصان، این سطح را با توجه به دادههای فنی، نتایج امتحانات ماسک در گذشته و نحوه عملکرد ماسک در صنایع پیچیده برآورد کردهاند.
اگر این بهره هوشی را بپذیریم ماسک عملا نخبه محسوب میشود. البته سطح بهرههوشی نخبگان معمولا از ۱۶۰ شروع میشود. برای مثال بهره هوشی انیشتین و هاوکینگ حدود ۱۶۰ بوده است.
ایلان ریو ماسک (Elon Reeve Musk) سال ۱۹۷۱ در شهر پرتوریا یکی از کلانشهرهای آفریقای جنوبی متولد شد. پدرش یک مهندس اهل آفریقای جنوبی و مادرش هم مدل و متخصص تغذیه کانادایی الاصل است. دو عضو دیگر این خانواده پنج نفره یعنی برادر و خواهر بزرگتر ایلان، کیمبال و توسکا ماسک (Kimbal and tosca Musk)، یکی سرمایهگذار و طرفدار محیط زیست (کیمبال) و دیگری هم تهیهکننده و کارگردان (توسکا) است.
ایلان ماسک پس از جدایی پدر و مادرش در ۱۹۸۰، بیشتر با پدرش که البته دل خوشی از او ندارد زندگی میکرد. ماسک زندگی با پدرش را فلاکتبار خوانده و معتقد است بخشی از سختکوشی او حاصل همین سختیها بوده و نگران است فرزندانش به حدی که باید دشواریهای زندگی را تجربه نکنند.
مدیرعامل حال حاضر تسلا، زمانی قرار بود به همراه برادرش یک مرکز بازی ایجاد کند که البته با مخالفت والدینش این برنامه منتفی شد؛ اتفاقی که شاید مسیر زندگی او را تغییر میداد.
ماسک بعدها در سن ۱۷ سالگی به قصد تحصیل و فرار خدمت ارتش از آفریقای جنوبی به کانادا مهاجرت کرد و بعدها به واسطه مادرش شهروندی کانادا را دریافت کرد.
ماسک پس از مهاجرت به کانادا در «دانشگاه کوئین» شهر کینگستون مشغول به تحصیل شد و در همانجا با جاستین ویلسون (Justine Wilson)، همسر سابقش، آشنا شد. ماسک از این ازدواج که در سال ۲۰۰۸ به طلاق منتهی شد پنج پسر (یک دوقلو و ۲ سهقلو) دارد.
ماسک پس از ۲ سال تحصیل در کوئین به آمریکا رفت. او دانشگاه پنسیلوانیا را برای تحصیل در ۲ رشته فیزیک و اقتصاد انتخاب کرده و پس از دریافت مدرک لیسانس در این دو رشته، زمانی که فقط ۲۴ سال داشت به کالیفرنیا مهاجرت کرد.
ماسک برای دریافت مدرک Ph.D. به دانشگاه استنفورد رفت اما این مقطع تحصیلی خوشبختانه یا متاسفانه با پیدایش اینترنت و قدرت گرفتن سیلیکونولی همزمان شد.
ماسک نهایتا پیش از دریافت مدرک Ph.D. دانشگاه را ترک و زندگی حرفهای خود را آغاز کرد. ایلان و برادرش کیمبال در کالیفرنیا رویای همکاری خود را عملی کردند. ماسک شرکت Zip2 را راهاندازی کرد و سال ۱۹۹۸ این شرکت را به قیمت ۳۴۰ میلیون دلار فروخت. با پول حاصل از این شرکت، ماسک شرکت دیگری به نام x.com را راهاندازی کرد؛ شرکتی که نهایتا سیستم مالی را متحول کرد.
این شرکت در نهایت با شرکت انتقال پولی به نام Confinity تلفیق شد و به این ترتیب غول پرداختی به نام پیپل (PayPal) متولد شد. ماسک این شرکت را با ۱۸۰ میلیون دلار سهام ترک کرد.
ماسک اولین بار حدود ۷۰ میلیون دلار سرمایه در اختیار شرکت تسلا موتورز (Tesla Motors) گذاشت. او در سال ۲۰۰۴ به مارتین ابرهارد و مارک تارپنیاسپیساکس (اسپیس ایکس)نگ، بنیانگذاران تسلا پیوست و در طراحی ماشین الکتریکی Tesla Roadster نقش کلیدی داشت. پس از آن و در سال ۲۰۰۷ به دنبال جدایی ابرهارد از شرکت تسلا، ماسک در مقام معمار و رئیس شرکت تسلا محصولات این شرکت را در اختیار گرفت و حالا تسلا با فاصله زیاد به ارزشمندترین شرکت خودرو سازی جهان تبدیل شده است.
تسلا علاوه بر تولید خودروهای الکتریکی با تصاحب شرکت سولارسیتی (Solarcity) نقش پررنگی در حوزه انرژی خورشیدی و باتریسازی دارد.
شرکت Space Exploration Technologies که به اسپیساکس (SpaceX) معروف است، هنوز هم یکی از بلندپروازانهترین شرکتهای ماسک محسوب میشود. به گفته خود ماسک، او بیشتر داراییاش یعنی ۱۰۰ میلیون دلار را در سال ۲۰۰۲ صرف راهاندازی این شرکت کرد.
صنعتی که پیش از آن هیچ شرکتی از بخش خصوصی در آن موفق نشده بود به سکوی پرتاپی برای ماسک تبدیل شد و اسپیساکس حالا با ناسا و نیروی هوایی آمریکا قرارداد میبندد. به گفته ماسک این شرکت قصد دارد در اقدامی مشترک با ناسا تا سال ۲۰۲۵ فضانوردانی را به مریخ ارسال کند.
اسپیساکس همچنین در پروژهای به نام استارلینک قصد دارد اینترنت پرسرعت را از طریق ماهوارههای مستقر در مدار پایینی زمین در اختیار مردم قرار دهد. این پروژه که هنوز در مرحله آزمایشی است میتواند به دورافتادهترین نقاط جهان که امکان ارائه اینترنت سیمی در آنها مقدور نیست اینترنترسانی کند.
صنعت خودروسازی و هوافضا نتوانست بلندپروازیهای ماسک را به طور کامل پوشش دهد؛ به همین منظور ماسک در سال ۲۰۱۶ دو شرکت جدید را به نامهای نورالینک و بورینگ راهاندازی کرد.
نورالینک یک شرکت نوروتکنولوژی (تکنولوژی دستگاه عصبی) است و هدفش ایجاد رابطه میان مغز انسان و ماشین است. با تحقق این هدف ما میتوانیم مستقیما و بدون نیاز به یک صفحه نمایش یا هرچیز دیگری اطلاعات کامپیوتری را در مغز دریافت کنیم و حتی مغز خود را بهروزرسانی کنیم که البته تمام این طراحها هنوز فاصله زیادی با واقعیت دارد و شاید هیچوقت هم محقق نشود.
به گفته ماسک آنچه میتوان خیلی زود انتظارش را داشت گوش دادن به موسیقی از طریق رابط مغزی-ماشینی است. یعنی موسیقی را به جای گوش با مغزتان حس میکنید.
اما شرکت بورینگ (Boring Company) که معنای آن خستهکننده یا حوصلهسربر است، در زمینهای کاملا متفاوت فعالیت میکند. هدف اصلی این شرکت خلق یک راهکار جدید برای کاهش ترافیک و ازدحام است.
بورینگ که در سال ۲۰۱۶ در کالیفرنیا راهاندازی شد، قصد دارد با احداث تونلهای زیرزمینی یکی از مشکلات اصلی کالیفرنیا و عمده کلانشهرها یعنی ترافیک سنگین را رفع کند.
از حدود چهار دهه پیش که ماسک بازی Blastar را ساخت، اختراعات او هرکدام به وزنهای در صنعت و تکنولوژی بدل شدهاند را در زیر به آنها اشاره کردهایم:
شغل اصلی ایلان ماسک چی هست؟