نسل آینده POSها، دستگاههای هوشمندی با امکاناتی فراتر از پرداخت هستند
نسل آینده پایانههای پرداخت الکترونیکی بانکی شامل دستگاههای هوشمندی خواهند بود که امکاناتی فراتر از…
۴ آذر ۱۴۰۳
۲۳ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
سرمایهگذاری آمریکایی و شرکتهای وابسته آنها در چین در حال افزایش سرمایهگذاری در شرکتهای نیمه رسانای چینی هستند. این سرمایهگذاریها که به پیشنهاد پکن صورت میگیرد به سلطه چین بر صنعت چیپ کمک میکند و شرایط را برای پیشتازی آمریکا در این تکنولوژی پیچیده خواهد کرد.
به گزارش پیوست، بررسی های شرکت تحقیقاتی Rhodium Group که به درخواست روزنامه والاستریت ژورنال صورت گرفته است با توجه به تجزیه و تحلیل دادههای معاملات نیویورک نشان میدهد شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر ایالات متحده، غولهای صنعت تراشه و سایر سرمایهگذاران خصوصی در ۵۸ قرارداد سرمایهگذاری در صنعت نیمههادی چین از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ شرکت کردهاند که نسبت به ۴ سال قبل از آن رقم سرمایهگذاریها بیش از دو برابر شده است.
طبق بررسیهای روزنامه والاستریت، اینتل که از تولیدکنندگان بزرگ چیپ در آمریکا است، از جمله شرکتهای فعال و سرمایهگذار در چین است که در حال حاضر از شرکتی به نام Primarius Technoloties پشتیبانی میکند. این شرکت چینی در تولید ابزارهایی برای طراحی چیپ تخصص دارد. آمریکا در حال حاضر پیشتاز صنعت طراحی چیپ محسوب میشود.
علاوه براین، صندوقهای سرمایهگذاری سکویا، لایتاسپید، ماتریکس و ردپوینت هم از ابتدای سال ۲۰۲۰ در حدود ۶۷ مورد در شرکتهای چیپسازی چینی سرمایهگذاری کردهاند.
مجموع مبالغ این سرمایهگذاریها مشخص نشده اما بررسیهای والاستریت نشان میدهد که سرمایهگذاران در چندین دور جذب سرمایه شرکت کردهاند که مجموعا میلیاردها دلار ارزش دارد.
موج سرمایهگذاریها در حالی شدت گرفته که آمریکا برای پیشتازی ژئوپولتیک در تکنولوژیهای مختلف با چین رقابت دارد. نیمه رساناها، بنمایه و پایه تمام محصولات تکنولوژی محسوب میشوند. از گوشیهای موبایل و خودرو گرفته تا هوش مصنوعی و حتی سلاحهای هستهای همگی به این محصول پایه نیاز دارند چنانکه طی یک سال گذشته جهان با کمبود نیمه رسانا مواجه شده است.
به همین دلیل مقامات و قانونگذاران واشنگتن به دنبال قوانینی هستند تا از خروج سرمایه، آن هم در این صنعت حیاتی، جلوگیری کنند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی در یک سخنرانی در ماه جولای گفت دولت بایدن «در حال بررسی خروجی جریان سرمایهای است که نفس کنترلهای صادرات را زیرپا گذاشته یا توان تکنولوژی رقبای ما را به گونهای خطرناک برای امنیت ملی تقویت میکند.»
پکن با تکیه بر یارانههای عظیم دولتی بهدنبال خودکفایی در صنعت چیپسازی است و مقامات امنیت ملی آمریکا و مشاوران صنعتی معتقدند سرمایهگذاری آمریکاییها به این موضوع کمک میکنند.این در حالی است که وزارت صنعت و فناوری اطلاعات به درخواست والاستریت ژورنال برای اظهارنظر در این باره پاسخ ندادهاند.
نیتن پیکارسیک، همبنیانگذار شرکت مشاوره هوریزون ادوایزوری (Horizon Advisory)، که یک شرکت چینی متمرکز بر تحقیق و مشاوره است، میگوید: «این بخش بسیار سرمایهبر است و سرمایه درتعیین برندگان آن نقش اساسی دارد.»
شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر سیلیکون ولی و غول های صنعت تراشه در حال افزایش معاملات در صنعت نیمه هادی چین هستند که این موضوع مقامات آمریکایی را نگران کرده است
به طور کلی، سرمایهگذاران آمریکایی که در صنعت چیپ سازی چین سرمایهگذاری کردهاند معتقدند این قراردادها در مقایسه با سرمایهگذاریهای داخلی آنها ناچیز است. اینتل کپیتال، بازوی سرمایهگذاری شرکت اینتل، میگوید سرمایهگذاریهای این شرکت در چین تنها ۱۰ درصد از قراردادهای اینتل در جهان را تشکیل میدهد و برای پشتیبانی از کسبوکار و بازدهی مالی طراحی شده است.
سکویا و ردپوینت هم میگویند این قراردادها توسط همکاران آن در چین و با سرمایه جداگانه انجام شده است و ارتباطی با دفاتر سیلیکونولی ندارد.
در سالهای اخیر، واشنگتن با کنترل سفت و سخت صادرات به چین در بخشهای نرمافزار، تجهیزات و دیگر تکنولوژیهای مورد استفاده در ساخت چیپ، تلاش کرده تا از پیشرفت چین در این حوزهها بکاهد. دولت آمریکا همچنین با طراحی سیاستها و طرحهای جدید قصد دارد برای تقویت بخش تولید و طراحی نیمه رسانا، میلیاردها دلار هزینه کند.
مقامات کنسول امنیت ملی کاخ سفید با سناتور باب کیسی، نماینده دموکرات پنسیلوانیا، و جان کارنین، نماینده جمهوریخواه تگزاس، دیدار کردند. این نمایندگان به دنبال تصویب مقرراتی هستند که بر سرمایهگذاریهای خارجی آمریکا و خروج زنجیره عرضه اساسی و منابع صنعت تکنولوژی به مقصد رقبایی مثل چین و روسیه نظارت میکند. این قانون به دنبال نظارت بر سرمایهگذاریهایی است که کنترل صادرات یا کمیته سرمایهگذاری خارجی در آمریکا، نظارتی بر آن ندارد.
باب کیسی در بیانیهای گفت: «مدتها است که منافع شرکتی بر خطوط قرمز مربوط به اقتصاد آمریکا یا امنیت ملی ما اولویت دارد.»
گروههای تجاری از جمله اتاق بازرگانی آمریکا و کنسول تجاری آمریکا-چین از جمله لابیگرانی هستند که با این قانون مخالف هستند.
سخنگوی کنسول تجاری آمریکا – چین میگوید: «این نوع قانونگذاری بر جریان خروجی سرمایه در تاریخ ۲۵۰ ساله آمریکا بی سابقه است و کنترلی که در حال حاضر روی صادرات انجام میگیرد برای حفاظت از امنیت ملی کافی است.»
از سوی دیگر پکن هم به دنبال ساخت چیپهای پیشرفتهتر است و بر بخشهایی از زنجیره عرضه نیمهرسانا مثل ابزارهای خودکارسازی طراحی الکترونیکی (EDA) برای طراحی و آزمایش چیپها، که نقطه قوت آمریکا است و چین در آن ضعف دارد تمرکز کرده است.
دولت چین در آگوست ۲۰۲۰ طرحهای حمایتی جدیدی برای حمایت از شرکتهای نرمافزار EDA ارائه کرد که چندین سال تخفیف مالیاتی برای این شرکتها در نظر میگیرد.
سرمایهگذاران و تحلیلگران تکنولوژی چین میگویند پشتیبانی و تضمینهای دولت چین باعث جذب شرکتهای آمریکایی شده است. به گفته آنها یک استارتآپ مطمئنا میتواند برای بهبود ارزشگذاری خود روی حمایت دولتی حساب کند و رشد یا حداقل پایداری خود را تضمین کند.
تیلو هانمان، یکی از شرکای شرکت تحقیقاتی Rhodium Group، میگوید: «صنعت نیمه رسانای چین یک حباب صنعتی_سیاسی است.» او در تایید حرف خود به آماری اشاره کرد که اتحادیه صنعتی نیمه رسانای آمریکا از شرکتهای جدید نیمه رسانای چین ارائه کرده است. براساس این آمار در سال ۲۰۲۰، بیش از ۲۲ هزار شرکت نیمهرسانای جدید در این کشور به ثبت رسیده که افزایش ۲۰۰ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد.
این گروه تحقیقاتی دریافته است در سال ۲۰۲۰، تعداد قراردادهای بخش تولید چیپ چین که صندوقهای سرمایه آمریکایی در نقش دارند به رکورد ۲۰ قرارداد رسیده است.
به طور میانگین از ۲۰۱۷ تعداد این قراردادها هر ساله به ۱۴ تا ۱۵ مورد میرسید. در همین دوره سیاست گذاران آمریکایی تلاش کردند تا از سرمایهگذاری چین در شرکتهای چیپ آمریکایی یا خرید محصولات آنها جلوگیری کنند. چهار سال پیش از این هنگامی که آمریکا آغوش بازیتری برای سرمایهگذاران چینی گشوده بود تعداد این قراردادها به پنج تا شش مورد میرسید.
سرمایهگذاری شرکت بینالمللی والدن (Walden) از جمله پربازدهترین سرمایهگذاران آمریکایی در صنعت نیمهرسانای چین است. این شرکت از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ مجموعا ۲۵ سرمایهگذاری در شرکتهای چیپ چینی انجام داده است و در بیش از ۴۰ درصد از قراردادهایی که Rhodium بررسی کرده حضور داشته است.
دادههایی که این شرکت تحقیقاتی بررسی کرده روی سرمایهگذاری سهامی شرکتهای مقیم آمریکا در چین تمرکز دارد. این دادهها دیگر انواع سرمایهگذاری از جمله سرمایهگذاری شرکای صندوقهای سرمایه گذاری
در چین یا همکاری محدود با صندوقهای چینی را شامل نمیشود.
طبق اطلاعات روزنامه والاستریت، واحد چینی صندوق سرمایه سکویا از ابتدای سال ۲۰۲۰ حداقل ۴۰ بار در شرکتهای تولید چیپ چین سرمایهگذاری کرده است که چندین مورد از این سرمایهگذاریها با هدف ساخت تکنولوژی پیشرفتهای انجام گرفته که آمریکا به دنبال حفظ پیشتازی خود در آن حوزه است. طبق دادههای pitchBook، این قراردادها شرکتهایی مثل MetaX integrated Circuits و Moore Threads Intelligent Technology Beijing را شامل میشود. هردوی این شرکتها در زمینه واحدهای پردازش گرافیکی تخصص دارند که برای آموزش هوش مصنوعی استفاده میشود و شرکت آمریکایی انویدیا پیشتاز تولیدات آن است.
یکی از سخنگویان صندوق سرمایه سکویا میگوید، هرکدام از واحدهای سرمایهگذاری سکویا که در جغرافیای متفاوتی سرمایهگذاری میکنند، تیمی جداگانه دارند که به صورت مستقل از برند سکویا تصمیم گیری میکند.
استارتآپهایی که بخش چینی صندوق سرمایه سکویا از آنها حمایت میکند از سرمایهگذاری در این باره تقدیر کرده و میگویند این سرمایه برای یشبرد اهداف تکنولوژی پکن استفاده میشود.
چن ویلیانگ، بنیانگذار و مدیرعامل MetaX، ماه گذشته در یک سخنرانی گفت که این شرکت «برای کمک به رفع وابستگی چین به چیپهای پیشرفته خارجی» با دولت و دیگر نهادها همکاری میکند.
در یکی از پستهای حساب ویچت Moore Threads که برای جذب نیرو منتشر شده آمده است که تنها با گذشت ۱۰۰ روز از احداث این استارتآپ در اکتبر ۲۰۲۰، این شرکت میلیاردها یون از سرمایهگذارانی مثل بازوی چینی سکویا سرمایه دریافت کرده و «اعضای اصلی آن عمدتا از انویدیا» و دیگر شرکتهای بزرگ آمریکایی هستند.
سخنگوی MetaX از روزنامه والاستریت خواسته تا تمام موارد اشاره به این شرکت و مدیرعامل آن را از مقاله حذف کند و شرکت Moore Threads هم پاسخی به درخواست این روزنامه برای اظهار نظر نداده است.
متخصصان امنیت ملی و صندوقهای سرمایهای که تجربه فعالیت در چین را دارند معتقدند که شرکتهایی مثل سکویا و لایتاسپید نمیتوانند خودشان را از بازوهای چینی خود جدا کنند. استارتآپهای چینی میگویند برای ارتباط و ایجاد رابطه از این شرکتهای پرآوازه آمریکایی کمک میگیرند. بازوی چینی سکویا و دیگر صندوقهای سرمایه هم برای ایجاد رابطه با مشتریان آمریکایی و دسترسی به تخصص اجرایی از شرکای آمریکایی خود کمک میگیرند.
وینستون ما، پروفسور مدرسه حقوق دانشگاه نیویورک و مدیر سابق صندوق سرمایه چینی میگوید: «اینها در آنجا نامهای بزرگی هستند. موضوع بیشتر از اینکه بازوی چینی سکویا باشد، دفاتر اصلی آنها است.»
منبع: WSJ