رئیس نصر کشور: فریلنسرها باید جایگاه حقوقی داشته باشند
رئیس نصر کشور گفت که ما درحال تدوین برخی از سازوکارها برای فریلنسرها هستیم. به…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۲۲ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۳ آبان ۱۴۰۰
شرکتهای آمریکای شمالی در نه ماه اول امسال برای تقویت خطوط تولید و درنتیجه کمبود نیروی کار تعداد زیاد ربات را به کار گرفتهاند. کمبود نیرو و بی میلی نیروی کار به یک سری فرصتهای شغلی باعث شده تا شرکتها روند طبیعی خودکاسازی را تسریع کنند و بسیاری از کارها را به ماشینها بسپارند.
به گزارش پیوست، اطلاعاتی که اتحادیه پیشبرد خودکارسازی (Association for Advancing Automation) منتشر کرده نشان میدهد که کارخانهها و دیگر کاربران صنعتی در این مدت ۲۹ هزار ربات را به ارزش ۱/۴۸ میلیارد دلار سفارش دادهاند. این آمار حاکی از رشد ۳۷ درصدی سفارشات نسبت به دوره مشابه سال گذشته است. این آمار از اوج سفارشات در سال ۲۰۱۷ و پیش از اینکه پاندمی کرونا اقتصاد را به چالش بکشد فراتر رفته است.
افزایش تعداد رباتها در واقع حاصل افزایش سرمایهگذاری شرکتها برای پاسخ به افزایش تقاضا است. حجم عظیم تقاضا در یک سری موارد به کمبود کالاهای کلیدی منتهی شده است. در عین حال بسیاری از شرکتها هنوز نتوانستهاند تغییر ساختار نیروی کار در دوران پاندمی را جبران کنند و رباتها را جایگزینی برای نیروی انسانی در خط تولید میدانند.
جف برنستین، نماینده اتحادیه پیشبرد خودکار سازی که به نام A3 شناخته میشود، میگوید: «کسب و کارها نمیتوانند افراد مورد نیاز خود را پیدا کنند و به همین دلیل به دنبال خودکارسازی هستند.»
رباتها هرروز به گوشههای دیگری از اقتصاد نفوذ میکنند. شرکتهای خودروسازی مدتها است که بزرگترین خریداران رباتهای صنعتی هستند اما برای اولین بار مجموع خرید دیگر کسب و کارها از بخش خودرو سازی بیشتر شد و این روند در سالی جاری هم ادامه دارد. براساس اطلاعات A3 در ۹ ماه اولیه سال، سفارش ربات در بخش خودرو سازی با ۲۰ درصد افزایش به ۱۲ هزار و ۵۴۴ واحد رسیده است در حالی که سفارشات شرکتهای غیر خودرو سازی با رشد ۵۳ درصدی ۱۶ هزار و ۳۵۵ واحد را شامل میشود.
به گفته برنستین: « خودروسازی آرام نگرفتهاند، آنها روند صعودی دارند. اما بخشهای دیگر از تولید کنندگان فلزات گرفته تا مواد غذایی سفارشات خود را افزایش دادهاند.»
شرکت تولیدات آتنا (Athena Manufacturing) متعلق به جان نیومن یکی از این شرکتها است که در شهر آستین در تگزاس به ساخت فلز برای دیگر تولید کنندگان مشغول است و حالا هفت ربات دارد که چهارتای آنها امسال نصب شدهاند. این شرکت اولین ربات خود را در سال ۲۰۱۶ خریداری کرد و به گفته نیومتن این رباتها به این شرکت کمک کرده تا افزایش تقاضا از جمله افزایش ۵۰ درصدی سفارشات از سوی تولید کنندگان تجهیزات نیمه رسانا پاسخ دهد.
به علاوه این ماشینها به شرکت آتنا اجازه داد که برای اولین بار در سال گذشته در تمام ساعات روز فعال باشد. این شرکت ۲۵۰ کارمند دارد اما به گفته نیومن پیدا کردن نیرو برای شیفتهای شبانه آنها دشوار است.
لسآنجلس تایمز در ماه می ۲۰۲۱ گزارشی را مبنی بر افزایش خودکارسازی و استفاده از رباتها منتشر کرد. براساس این گزارش، کارفرماها به جای استخدام کارکنان جدید یا بازگرداندن کسانی که در دوران پاندمی بیکار شدهاند از ربات استفاده میکنند.
براساس گزارش این روزنامه، جریان خودکار سازی و استفاده از ربات تمام بخشها از جمله تولید، توزیع، حمل و نقل، خرده فروشی، رستورانها و بسیاری از خدمات شخصی و دولتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
برای مثال شرکتهای هواپیمایی برای اسپری مواد شیمیایی و پاکسازی تاسیسات خود به جای انسان از رباتهای کنترل از راه دور استفاده میکنند. شرکتهای هواپیمایی در بخشهای مختلفی مثل ایستگاههای بازرسی هم از ربات استفاده میکنند. با استفاده از ربات نیازی به نظارت و بررسی انسانی وجود ندارد و سیستم به صورت خودکار محتویات کیفها را بررسی میکند.
از سوی دیگر شرکتهای تولیدی مثل یکی از تولید کنندگان دستمال کاغذی و کالاهای مصرفی به نام Procter & Gamble دریافت که استفاده ربات در خط تولید به آنها اجاره میدهد تا کارکنان بیشتری را در دوران کرونا به کار بگیرند و دستورالعملهای فاصله اجتماعی را نیز رعایت کنند.
با وجود اینکه تسریع روند واکسیناسیون باعث شده تا برخی از محدودیتها کاهش پیدا کند اما حضور رباتها هنوز به تسریع روند کار کمک میکند. از سوی دیگر رباتها زمان استراحت ندارند و میتوانند شبانه روزی به کار خود ادامه دهند.
میتوان گفت با اینکه پاندمی در نقش کاتالیزور روند خودکارسازی را تسریع کرده است اما این روند حتی پس از آن هم ادامه دارد. از سوی دیگر سال ۲۰۲۱ در حالی که قرار بود کسب و کارها رو به بهبودی رفته و روند استخدام تسریع شود آمار ۲۶۶ هزار شغل جدید در ماه می بسیاری متعجب و نا امید کرد.
واشنگتن پست در گزارشی نگاهی به این آمار نا امید کننده میاندازد. با وجود اینکه دولت بایدن وعده داده بود بستههای حمایتی آنها تمام مشاغل از دست رفته در دوران پاندمی را احیا میکند اما آمار ماه می نشان داد که این وعده دولت محقق نشده است.
از نگاه واشنگتن پست یکی از دلایل این آمار ناامید کننده، نبود انگیزه و علاقه در نیرو کار است. مردم در مورد بازگشت به پستها و شغلهای قبلی خود تردید دارند. تحقیقی توسط مرکز تحقیقاتی Pew نشان داد که ۶۶ درصد از افراد بیکارموضوع تغییر حوزه کاری را «با جدیت دنبال میکنند». برای مثال مردمی که پیشتر در رستوران یا صنعت توریست کار میکردند به دنبال مشاغل پردرآمدتر در حوزههایی مثل ملک هستند. از سوی دیگر مسئله امنیت و ثبات شغلی هم برای آنها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
اقتصاد دانان این پدیده را « reallocation friction» یا ریزش در نتیجه تخصیص مجدد نامگذاری کردهاند. به گفته آنها اقتصاد در حال تغییر و تحول است و نیروی کار در حال بررسی است که برای بازگشت به کار چه شغلی را انتخاب کند.
با اینکه روند خودکارسازی به خودی خود در حال پیشرفت و توسعه بود اما این موضوعات باعث شده تا این روند سرعت بیشتری بگیرد. صنایع مختلف و جوامع مدرن به لطف خودکارسازی کمبود نیروی کار را جبران کردهاند.
منبع: CNN، LATimes، Washingtonpost