skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رشد ۴۳ درصدی صدور پروانه توسط اتحادیه و کسب و کارهای مجازی در نیمه نخست سال

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۷ آبان ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

پروانه‌های صادر شده ازسوی اتحادیه کسب و کارهای مجازی طی ۶ ماه ابتدایی امسال ۴۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۱۳۹۹) رشد کرده است. گزارش عملکرد اتحادیه سراسری کسب و کارهای مجازی عدم تحویل به موقع کالا یا ارائه خدمات، بیشترین درصد شکایت‌هایی که به این اتحادیه شده است.

به گزارش پیوست، اتحادیه کسب و کارهای مجازی مطابق سنت هر ساله خود گزارشی از فعالیت‌های شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ اتحادیه منتشر کرده است. طبق این گزارش طی ۶ ماه نخست امسال ۶۴۹ پروانه کسب از سوی این اتحادیه صادر شده است. مقایسه این رقم با ۴۵۲ پروانه صادرشده ۶ ماه نسخت سال ۹۹ خبر از رشدی ۴۳ درصدی از این زمینه دارد. تهران با ۳۳۸ بیشترین تعداد پروانه را دریافت کرده است و بعد از آن استان‌های اصفهان و خراسان رضوی قرار دارند. شخصیت‌های حقیقی ۵۹ درصد و شخصیت‌های حقوقی ۴۱ درصد پروانه‌ها را نصیب خود کرده‌اند.

تفکیک پروانه‌های صادرشده بر حسب استان

بیشترین درصد این مجوزها به گروه فروشگاه‌های بزرگ تعلق گرفته است. کسب و کارهای حوزه کشاورزی و صنایع دستی کمترین سهم از این مجوزها را داشته‌اند. جالب آن که هیچ پروانه‌ای در دسته کسب و کارهای تخفیف و حراجی آنلاین صادر نشده است.

سهم نقش‌آفرینی زنان در حوزه کسب و کارهای مجازی همچنان پایین است. تنها ۱۴ درصد از پروانه‌ها را زنان دریافت کرده‌اند و ۸۶ درصد مابقی به مردان تعلق گرفته است.

تا کنون کاربران حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار بار روی نماد اتحادیه کلیک کرده‌اند که ۴۱۸ هزار از این تعداد کلیک‌ها در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ اتفاق افتاده است.

پروانه‌های صادرشده به تفکیک موضوع کسب و کار

۲۶ شکایت در هر روز

اتحادیه کسب و کارهای مجازی در طول این بازه ۶ ماهه به ۴ هزار و ۸۹۱ شکایت رسیدگی کرده است. این تعداد از شکایت به طور میانگین ۲۶ شکایت در هر روز را در برمی‌گیرد. از این میان حدود ۷۰ درصد شکایت‌ها از اعضای اتحادیه و نزدیک به ۲۲ درصد از کسب و کارهای غیر عضو در اتحادیه بوده است. همچنین مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، سازمان صنعت معدن و تجارت استان تهران و اتاق اصناف ایران نزدیک به ۸ درصد شکایت‌ها را  ثبت کرده‌اند.

عدم تحویل به موقع کالا یا ارائه خدمات (۲۸ درصد) پر شکایت‌ترین موضوعی بوده که از آن شکایت شده است. عدم تامین کالا یا ارائه خدمت (۱۸ درصد) و تقلب نیز رده‌های بعدی در موضوع شکایت را نشان می‌دهند. از تمام ۴۸۱۹ شکایت مورد بررسی، ۳ هزار و ۹۱۹ مورد از شکایات مختومه شده‌اند و تنها ۶۶ شکایت به مرحله ابطال رسیده‌اند.

شکایات بررسی‌شده به تفکیک موضوع

همچنین طی دو فصل بهار و تابستان سال ۱۴۰۰، اتحادیه ۳۴۴۰ فقره بازرسی از کسب و کارهای آنلاین انجام داده است که ۶۴ درصد آنها موفق بوده‌اند، ۱۵ درصد منتظر بررسی کسب و کار هستند، ۱۳ درصد در کمیسیون و ۱۳ درصد نیز توسط کارشناس مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

None
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو