skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آشنایی با شهر هوشمند و ویژگی‌های آن

کیمیا جعفری نویسنده میهمان

۲۲ آبان ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۳ آذر ۱۴۰۰

آشنایی با شهر هوشمند و ویژگی‌های آن

در این مطلب می‌خوانید

    اینترنت در سال‌های گذشته توانست با اشیا مختلف ترکیب شود و شاخه جدیدی به نام «اینترنت اشیا» یا IOT را بسازد. در این شاخه جدید اشیا مختلف با اتصال به اینترنت به امکانات جدیدی دست یافتند که زندگی را چندین برابر برای انسان‌ها ساده‌تر می‌کرد. رفته رفته، اینترنت اشیا از خانه‌ها خارج شد و قدم‌های بزرگ‌تری برداشت. یکی از این قدم‌ها، پا گذاشتن در عرصه زندگی شهری و همراه شدن با خدمات شهری بود. شهرهای بزرگی در جهان، با استفاده از اینترنت و تکنولوژی، خدمات و زندگی شهری متفاوتی را در اختیار شهروندان خود گذاشتند و به این ترتیب «شهرهای هوشمند» پدید آمدند. اما تفاوت اصلی شهرهای هوشمند با سایر شهرها چیست؟ چه امکاناتی، شهرهای هوشمند را با سایر شهرها متمایز می‌کند؟ کدام‌ شهرهای جهان هوشمند هستند؟ در این مطلب از پیوست به بررسی شهرهای هوشمند و جزئیات مربوط به آن‌ها می‌پردازیم.

    شهر هوشمند چیست؟

    با گسترش شهرنشینی و روند رو به رشد جمعیت شهری، شهرها با چالش‌هایی رو‌به‌رو می‌شوند که حل آنها با روش‌های سنتی، چندان امکان پذیر نیست. در این مرحله تکنولوژی، فناوری اطلاعات و اینترنت اشیا به کمک شهرها می‌آیند تا روند زندگی را برای ساکنان شهر با کمترین چالش همراه کنند. شهرهای هوشمند با استفاده از برنامه‌های IOT مبتنی بر رایانش ابری، اطلاعات شهروندان را دریافت، تجزیه و تحلیل و در اختیار مدیران شهری قرار می‌دهند تا بتوانند اقدامات لازم برای مدیریت چالش‌های شهروندان را انجام دهند. در واقع شهر هوشمند، شهری است که در آن مردم برای زندگی شهری از تلفن‌های هوشمند، اتوموبیل‌ها و خانه‌های هوشمند استفاده می‌کنند و مدیران شهری برای تصمیم‌گیری بهتر در مورد شهر از فناوری اطلاعات و تکنولوژی روز کمک می‌گیرند.

    شهر هوشمند پایدار چیست؟

    پایداری در شهرها به معنای برنامه‌ریزی به‌صورتی است که منابع تجدیدناپذیر شهر در بلند مدت حفظ و به نسل‌های بعدی منتقل شوند. پایداری در حالت کلی به این معنا است که میزان آلاینده‌های تولید شده فراتر از توان محیط برای جذب و پاکسازی نباشد. در هوشمندسازی شهرها باید به این نکته توجه کنیم که تکنولوژی‌هایی که امروز در شهر استفاده می‌کنیم، آسیبی به نسل‌های آینده وارد نکند یا زندگی آینده کودکان شهر را، به هر طریقی، به خطر نیندازد. تکنولوژی‌های استفاده شده در شهر هوشمند، نباید منابع انرژی شهری را تهدید کنند و باعث فرسایش و از بین رفتن محیط شوند. در چنین حالتی که تکنولوژی، علاوه بر آسان کردن زندگی شهروندان، به حفظ محیط پیرامون هم می‌پردازد و یک شهر هوشمند پایدار را رقم خواهد زد.

    امکانات شهر هوشمند

    • اپلیکیشن پارکینگ: یکی از چالش‌های مهم در شهرهای بزرگ، محل پارک خودرو است. شهروندان روزانه زمان و انرژی زیادی را صرف این می‌کنند که جایی خالی برای پارک کردن خودروی خود پیدا کنند و اغلب هم با مشکل رو به رو خواهند شد. در شهرهای هوشمند، اپلیکیشن‌های پارکینگ در پیدا کردن جالی خالی پارک به شهروندان کمک می‌کنند.
    • اپلیکیشن راهنمای شهری: یکی دیگر از امکاناتی که شهرهای هوشمند در اختیار شهروندان و مسافران خود قرار می‌دهند، اپلیکیشن شهری است. اپلیکیشن شهری مثل یک نقشه کامل و دقیق عمل می‌کند و مکان‌های مختلف شهر را به شما نشان می‌دهد. می‌توانید موزه‌ها، گالری‌ها، رستوران‌ها، پارک‌ها و حتی ساعت‌های پرترافیک روز را در اپلیکیشن‌های شهری ببینید.
    • اینترنت رایگان: اینترنت رایگان شاید به نوعی مهم‌ترین ویژگی شهرهای هوشمند باشد. در شهرهای هوشمند شما در اماکن عمومی، مثل مترو و اتوبوس، به اینترنت متصل هستید تا بتوانید از تکنولوژی‌های شهری استفاده کنید.
    • حمل و نقل هوشمند: یکی از اهداف شهرهای هوشمند این است که شهروندان در زمان خود صرفه جویی کنند. حمل و نقل هوشمند این امکان را به شهروندان می‌دهد که با استفاده از قطارهای سریع‌السیر و اتوبوس‌های تندرو در زمان جابه‌جایی صرفه‌جویی کنند و سریع‌تر به مقصد مورد نظر خود برسند.
    • پنل‌های خورشیدی: فراموش نکنید که تنها هوشمندسازی یک شهر مهم نیست. مهم است که در کنار این هوشمندسازی بتوانیم به یک شهر هوشمند پایدار دست پیدا کنیم. پنل‌های خورشیدی با جای گیری روی بام ساختمان‌ها، این امکان را برای شهر و شهروندان فراهم می‌کنند که بخشی از انرژی مورد نیاز خود را به وسیله خورشید تامین کنند.
    • پرداخت آنلاین: در شهرهای هوشمند می‌توانید سیستم پرداخت آنلاین را در جای جای شهر ببنید. شهر هوشمند این امکان را برای شما فراهم می‌کند که بتوانید برای هر خریدی از پرداخت آنلاین استفاده کنید و خطر حمل پول نقد را نداشته باشید. پرداخت هزینه‌های حمل‌ونقل، بلیط سینما، موزه، گالری و… همگی در شهرهای هوشمند به صورت آنلاین پرداخت می‌شوند.
    • دوچرخه رایگان: راه دیگری که شهرهای هوشمند برای پایدارسازی خود از آن استفاده می‌کنند، دوچرخه‌های رایگان است. مدیران شهری، با دوچرخه‌های رایگانی که در اختیار شهروندان قرار می‌دهند از ترافیک و آلودگی هوا جلوگیری می‌کنند و در عین حال شهروندان را به فعالیت‌های بدنی تشویق می‌کنند. این دوچرخه‌ها مجهز به GPS هستند و به وسیله یک اپلیکیشن می‌توان محل آن‌ها را پیدا و از آن‌ها استفاده کرد.

    چرا هوشمندسازی شهرها ضروری است؟

    شهرهای هوشمند به دولت و شهروندان، هر یک به نوعی، کمک و چالش‌های اساسی را رفع می‌کنند. امکاناتی که این شهرها در اختیار شهروندان و دولت‌ها قرار می‌دهند به تنهایی ثابت‌کننده این موضوع است که نیاز داریم تا همه شهرها به سمت هوشمندسازی پیش بروند.

    مزایای شهرهای هوشمند برای شهروندان:

    • بالا بردن سرعت کارها و صرفه‌جویی در زمان
    • کاهش هزینه‌ها از طریق کم کردن نیروی کار و سپردن کارها به ماشین و هوش مصنوعی
    • حفظ محیط زیست با استفاده صحیح از منابع انرژی

    مزایای شهر‌های هوشمند برای دولت‌ها و مدیران شهری:

    • استفاده درست و مدیریت فضای شهری
    • حفظ منابع انرژی
    • کمک به اجرایی کردن برنامه‌های توسعه پایدار
    • دریافت اطلاعات دقیق از وضعیت شهرها و شهروندان

    در نهایت با بالا رفتن جمعیت‌ شهرها، نیاز به برنامه‌ای برای بالا بردن ظرفیت و قابلیت‌های شهری دیده می‌شود و هوشمندسازی شهرها یکی از راه‌های بالا بردن این ظرفیت و قابلیت است.

    مهم‌ترین شهرهای هوشمند در جهان کدامند؟

    سئول

    سئول بزرگ‌ترین شهر کره‌جنوبی است و برای هوشمندسازی خود از هیدروژن در سیستم‌های گرمایشی و حمل‌ونقل و از هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات در مدیریت ترافیک، سیستم فاضلاب هوشمند و دوربین‌‌های مداربسته برای حفظ امنیت شهروندان استفاده کرده است. سئول به این ترتیب توانسته دمای هوا و مصرف آب را کاهش دهد و به یک شهر هوشمند و پایدار تبدیل شود.

    نیویورک

    نیویورک به عنوان یکی از بزرگ‌ترین شهرهای ایالات متحده آمریکا، چند سالی‌ست که به سمت هوشمندسازی خود گام برداشته است. نیویورک با هوشمندسازی سیستم حمل‌ونقل، زمان جا‌به‌جایی با وسایل حمل‌و‌نقل عمومی را کاهش داده است و با اپلیکیشن LinkNYC به شهروندان خدماتی مثل اینترنت پرسرعت، شارژ تلفن همراه، نقشه شهر و… ارائه می‌کند. صدور قبض آب در نیویورک کاملا هوشمند و به وسیله دستگاهی انجام می‌شود که روی کنتورهای آب کار گذاشته شده است. نیویورک امروزه یکی از شهرهای بزرگ و هوشمند در جهان است.

    چنای

    چنای یک شهر هشت میلیون نفری واقع در هند است که با چالش‌های عمده در بخش حمل و نقل بود و توانست این چالش‌ها را با هوشمند‌سازی شهر به شکل زیر حل کند:

    • ارائه دوچرخه‌هایی متصل به GPS و با امکان رزرو اینترنتی
    • ساختن بزرگ‌ترین سیستم مدیریت پارکینگ و اطلاع و رزرو جای پارک خالی به وسیله اپلیکیشن
    • مجهز کردن کلاس‌های درسی خود به اینترنت و سیستم‌عامل‌های مورد نیاز

    بوئنوس آیرس

    این شهر، واقع در آرژانتین، در سال‌های اخیر پیشرفت زیادی در زمینه هوشمندسازی شهری داشته است. با دیجیتالی کردن همه اسناد، مدارک و پرونده‌ها در سازمان‌های دولتی، استفاده از کاغذ به حداقل رسیده و دسترسی شهروندان و مسئولان به مدارک و پرونده‌ها آسان‌تر شده است. به این ترتیب روال کارهای اداری در بوئنوس آیرس ساده‌تر و سریع‌تر پیش می‌رود و شهروندان زمان کمتری را صرف امور اداری می‌کنند. مدیران این شهر با ساختن اپلیکیشنی به نام «Digital Citizen»، امکان دسترسی به خدمات شهری، اعلان‌های مربوط به شهر و دسترسی به اسناد و مدارک اداری را برای شهروندان خود فراهم کرده‌اند.

    بارسلونا

    بارسلونا شهری هوشمند است که در اسپانیا قرار دارد. در این شهر به وسیله سنسورهایی هوشمند، میزان آلودگی هوا و آلودگی صوتی اندازه‌گیری می‌شود. در سطح این شهر، اینترنت رایگان در اختیار شهروندان قرار دارد و سیستم پیدا کردن و رزرو جای پارک در به آنان ارائه می‌شود. بارسلونا برای کاهش مصرف آب از سیستم‌های هوشمند آبیاری استفاده می‌کند و با قرار دادن سنسورهایی در سطح زمین، آبیاری گیاهان را با میزان بارش، دمای هوا و ظرفیت منابع آب هماهنگ می‌کند.

    سنگاپور

    سنگاپور پایتخت کشوری با همین نام است که برای سه سال متوالی توانسته رتبه نخست را به عنوان هوشمندترین شهر جهان کسب کند. این شهر برای حفاظت از امنیت شهروندان و حفظ امنیت شهری بیش از نیم میلیون دوربین در سطح شهر به کار برده است که مستقیما به پایگاه‌های پلیس وصل هستند. مدیران شهری سنگاپور با اضافه کردن راهکارهایی مانند دوچرخه‌های عمومی به حل معضل ترافیک در این شهر کمک بزرگی کرده‌اند. نکته مهم در مورد سنگاپور این است که شبکه فیبر نوری در تمام مساحت شهر گسترده است و باغ‌ها و مزارع به طوری ساخته شده‌اند که قابلیت تنظیم دما و جمع آوری آب باران را داشته باشند.

    حالا و در جهانی که تکنولوژی هرروز زمینه‌های بیشتری از زندگی را در برمی‌گیرد، هوشمند شدن زندگی شهری، امر دور از ذهنی نیست.

    به نظر شما شهرها به چه امکاناتی برای رفاه بیشتر شهروندان خود نیاز دارند؟ چه تکنولوژی‌هایی می‌تواند زندگی شهری را آسان‌تر کند؟

    سوالات متداول

    شهر هوشمند چیست؟

    شهر هوشمند، شهری است که در آن مردم برای زندگی شهری از تلفن‌های هوشمند، اتوموبیل‌ها و خانه‌های هوشمند استفاده می‌کنند و مدیران شهری برای تصمیم‌گیری بهتر در مورد شهر از فناوری اطلاعات و تکنولوژی روز کمک می‌گیرند.

    شهر هوشمند پایدار چیست؟

    پایداری در شهرها به معنای برنامه‌ریزی به‌صورتی است که منابع تجدیدناپذیر شهر در بلند مدت حفظ و به نسل‌های بعدی منتقل شوند. پایداری در حالت کلی به این معنا است که میزان آلاینده‌های تولید شده فراتر از توان محیط برای جذب و پاکسازی نباشد.

    چرا هوشمندسازی شهرها ضروری است؟

    شهرهای هوشمند به دولت و شهروندان، هر یک به نوعی، کمک و چالش‌های اساسی را رفع می‌کنند. امکاناتی که این شهرها در اختیار شهروندان و دولت‌ها قرار می‌دهند به تنهایی ثابت‌کننده این موضوع است که نیاز داریم تا همه شهرها به سمت هوشمندسازی پیش بروند.
    https://pvst.ir/b45

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو