skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل شرکت اعتماد هوشمند آینده:

هر ایرانی به یک امضای دیجیتال نیاز دارد

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۸ شهریور ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۰

یکی از فاکتورهایی که در بحث احراز هویت مشتری (KYC)،‌ همیشه مورد توجه ارائه‌دهندگان واحدهای حقوقی سرویس‌دهندگان مختلف بوده است، مسئله امنیت است. امضاهای الکترونیکی در کنار ارتقای سطح امنیت، سبب صرفه‌جویی در هزینه و زمان مشتری شده‌اند. اگر چه این سرویس هنوز تا اندازه که باید مورد توجه سازمان‌هایی که مشتریان بالقوه آن هستند قرار نگرفته است اما در یک سال اخیر استقبال قابل‌توجهی از آن صورت گرفته است.

به گزارش پیوست، جمشید آزاده مدیرعامل شرکت اعتماد هوشمند آینده به کاربرد امضاهای الکترونیکی باور زیادی دارد. به بیان او امضای الکترونیکی، امضای بسیار امن و کم‌هزینه‌ای است که در کمتر از یک ثانیه صادر می‌شود.

یک میلیون امضای الکترونیکی در طی یک سال

جمشید آزاده در مورد سابقه فعالیت شرکت اعتماد هوشمند آینده می‌گوید: «شرکت اعتماد هوشمند آینده از اوایل سال ۹۵ شروع به کار کرد. آن زمان بحث امضای الکترونیکی از سوی وزارت صمت مطرح شده بود. این سیستم هم مثل سیستم شتاب و شاپرک نیاز به زیرساخت و دستورالعمل‌های مناسب بود. در ابتدا چون بحث هویت دیجیتال به خوبی شناخته نشده بود خیلی به کندی پیش می‌رفت.»

این شرکت در یک بازه زمانی تقریبا یک ساله بیش از یک میلیون امضای الکترونیکی صادر کرده است. آزاده در این مورد توضیح می‌دهد: «تقریبا تا شهریور ۹۹ کل امضاهای ایجاد شده در کشور نزدیک به ۲۰۰ هزار عدد بود. از شهریور پارسال(۹۹) تا به امروز نزدیک به یک میلیون امضا صادر شده است. زیر ساخت خوبی در شرکت وجود دارد. لازمه این کار زیر ساختی است که ما آماده کرده‌ایم.»

مدیرعامل این شرکت با بیان اینکه برای ارائه این خدمت نیاز به هیچ زیرساختی از لحاظ سخت‌افزاری از سوی مشتری نیست می‌گوید: «از طرفی این امکان را داریم که همه سیستم‌ها را در دیتاسنتر شرکت سرویس‌گیرنده قرار دهیم. این انعطاف‌پذیری کمک می‌کند دست مشتری باز باشد.»

سازمان‌های هدف امضای الکترونیکی

بر خلاف تصور رایج امضای الکترونیکی، مورد استفاده بسیاری از سازمان‌ها است که بانک‌ها تنها یک مورد از آن‌ها هستند. جمشید آزاده در مورد خدمت‌گیرندگان از این امضا می‌گوید: «خدمات گیرندگان ما طیف وسیعی را در بر می‌گیرند. بانک‌ها تنها یکی از مشتریانی هستند می‌توانند که از این سیستم استفاده کنند. هر جا لازم باشد احراز هویت مشتری (KYC) صورت گیرد به هویت دیجیتال که بخشی از آن امضای دیجیتال است نیاز است. هر جا کسی بخواهد امضای خیس انجام دهد می‌شود از این امضا استفاده شود.»

نمایه:
امضای دیجیتال یا امضای الکترونیکی چیست؟

امضای دیجیتال یا امضای الکترونیکی مکانیزمی است که به یک پیام در فضای تبادل اطلاعات اعتبار می ‌بخشد.امضای دیجیتال امنیت تصدیق هویت، محرمانه بودن، امانتداری و غیرقابل انکار بودن را تأمین می‌کند و از اطلاعات محرمانه در مقابل هرگونه تغییر غیرمجاز محافظت می‌کند؛ بنابراین امضای دیجیتال از دستکاری و خدشه‌دار کردن اطلاعات جلوگیری می‌کند. امضای دیجیتال برای هر شخصی منحصر به فرد است. بزرگترین تفاوت امضاهای دستی با امضاهای دیجیتال در آن است که امضاهای دستی ثابت‌اند و شکل آنها نباید تغییر کند در حالی که امضاهای دیجیتالی ماهیتاً وابسته به پیام‌اند و به ازای هر پیام تغییر می‌کنند. درواقع امضای دیجیتال یک فرایند رمزنگاری نامتقارن با نوعی مکانیزه امنیتی است که به دو کلید خصوصی و عمومی وابسته است که از این کلیدها برای رمزگذاری پیام در زمان انتقال پیغام و رمزگشایی هنگام دریافت پیام استفاده می‌کند.

مدیرعامل اعتماد هوشند آینده در مورد سازمان‌های دیگری که مشتری این شرکت هستند می‌گوید: «۳۶ تفاهم‌نامه با بانک‌ها، شرکت‌ها، بیمه‌ها و غیره امضا کرده‌ایم. شرکت‌های PSP، پست، تاکسی‌های اینترنتی، صنعت بهداشت و هر جایی که بحث احراز هویت مطرح است خدمات ما کاربرد دارند. بحث رمزارزها که امروزه داغ است یکی از حوزه‌هایی است که امضای دیجیتال به کار می‌آید. به عبارتی می‌توان گفت هر ایرانی برای انجام دادن کارهایی که باید شناسایی شود نیاز به یک امضای دیجیتال دارد. با این امضا، هم مشتری و هم ارگانی که خدمت ارائه می‌دهد در مورد بحث امنیت اطمینان خاطر پیدا می‌کند.»

جمشید آزاده
جمشید آزاده، مدیرعامل شرکت اعتماد هوشمند آینده

خدمات دیگر اعتماد هوشمند آینده

سفته الکترونیکی یکی از سرویس‌هایی است که شرکت اعتماد هوشمند آینده با همکاری بانک ملی ارائه می‌دهد. او در این رابطه می‌گوید: «با توجه به اینکه ما به صنعت بانکداری نزدیک هستیم با آنها همکاری می‌کنیم. اکنون با بانک ملی سرویس سفته الکترونیکی را اجرا می‌کنیم. در این سرویس مشتریان می‌توانند از طریق اپلیکیشن بانک سفته تهیه کنند. امضا و تاییدیه آن نیز از سمت ما صادر می‌شود. همچنین بانک‌های دی، گردشگری و کارآفرین از دیگر بانک‌هایی هستند که با آنها همکاری می‌کنیم.»

سرویس‌های اعتماد هوشمند آینده محدود به امضای الکترونیکی نخواهد بود. آزاده با تاکید بر این نکته که لازمه رشد و توسعه شرکت، داشتن برنامه کوتاه‌مدت و درازمدت است می‌گوید: «ما یک سری پروژه‌های خیلی خوب داریم. سرویس مهر زمانی را تقریبا به اتمام رسانده‌ایم و در یکی دو ماه آینده آن را عملیاتی خواهیم کرد. در زمینه امنیت مناقاصات و مکاتبات محرمانه و بسیاری موارد دیگر کاربرد زیادی دارد.»

او همچنین در مورد پروژه دیگر مجموعه می‌گوید: «سامانه‌ نرم‌افزاری مکاتبات و قراردادها نیز یکی دیگر از پروژه‌های ما است که به کمک آن مکاتبات کاغذی برچیده شده و در قالب دیجیتال ارائه می‌شود. صرفه‌جویی در زمان، ارتقا امنیت و انکارناپذیری از مزیت‌‌های این سرویس است.»

آیداس سرویس دیگر در دست بهره‌برداری این شرکت است، مدیرعامل شرکت در توضیح این سرویس می‌گوید: « به کمک این سرویس احزار هویت یکپارچه مبتنی بر احراز هویت چند عامله صورت می‌گیرد. تا بتوانیم در سطوح مختلف کنترل داشته باشیم و افراد بتوانند به راحتی در سیستم‌های مختلف لاگین شوند.»

امضای الکترونیکی همراه یکی دیگر از سرویس‌های این شرکت است. آزاده این سرویس را اینگونه معرفی می‌کند: «یک سطح امضاها از مسیر وب است. سطح دو این است که مشتری را با اپ موبایل شناسایی کنیم. ما زنده بودن یا به اصطلاح liveness مشتری را نیز کنترل می‌کنیم. اپلیکیشن ما مورد تایید آزمایشگاه وزارت صمت است و فاکتورهای الزامی لازم را کسب کرده است. دریافت این تاییدیه‌ها با سخت‌گیری‌های زیاد و با طی زمان زیادی انجام شد ولی خوشبختانه اپ ما به تایید رسید.»

طرز کار این امضا به شکلی است که اطلاعات فرد یا Private Key که به هر شخصی تخصیص داده می‌شود در سکیور المنت گوشی قرار می‌گیرد و آن نقطه‌ اصلا قابل‌دسترسی نیست.

همچنین پروژه ارائه امضای الکترونیکی روی سیم‌کارت با همکاری یکی از اپراتورها در دستور کار این شرکت است که مراحل فنی آن به طور کامل طی شده و با انجام توافقات به زودی عملیاتی می‌شود.

تعامل مطلوب شرکت و نهادهای بالادستی

به گفته مدیرعامل اعتماد هوشمند آینده تعامل لازم میان این شرکت و نهادهایی مانند بانک مرکزی و وزارت صمت وجود دارد و از این بابت نگرانی‌ای متوجه مجموعه نیست. او در ارتباط با ارتباط شرکت با این نهادها می‌گوید: «از ابتدا این سرویس را وزارت صمت راه‌اندازی کرده‌ است. شورای سیاستگذاری گواهی الکترونیکی کشور به عنوان متولی صدور مجوز برای فعالیت مراکز میانی تاکنون برای ۷ شرکت مجوز مرکز میانی را صادر کرده است که ۳ مرکز میانی خصوصی هستند. یکی از این شرکت‌ها ما هستیم که نزدیک به ۷۰ درصد سرویس بازار که به صورت B2C و در کنار آن B2B ارائه می‌شود را در اختیار داریم.»

او همچنین شرکت را تابع نهادهای تصمیم‌گیرنده می‌داند و می‌افزاید: «منتظر هستیم بانک مرکزی و وزارت صمت در سطح حاکمیتی تصمیم‌گیری نهایی را انجام دهند و هر دستوری به ما ابلاغ کنند اجرا می‌کنیم.»

جمشید آزاده پذیرش فرهنگ استفاده از امضاهای دیجیتال را با کمک رسانه‌ها ممکن می‌داند. او در رابطه با این موضوع می‌گوید: «امیدوارم با کمک رسانه‌ها امضای دیجیتال که بسیار کاربردی و ارزشمند است در جامعه جا بیفتد و مردم از مزایای آن استفاده کنند. در این صورت ضمن صرفه‌جویی در زمان، هم مشتری و سرویس‌دهنده با اطمینان خاطر از بحث امنیت، سرویس را ارائه می‌دهد.»

 

https://pvst.ir/awf
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو