skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

هزینه و تقاضا دو مانع اصلی بر سر راه استارلینک

۹ تیر ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

استارلینک از بزرگترین ارائه‌دهندگان اینترنت ماهواره‌ای که قصد دارد تا ماه سپتامبر، پوشش جهانی خود را تکمیل کند، در مسیر پیشرفت خود با مشکلاتی مثل قیمت و تقاضا روبه‌رو است. قیمت بالای تجهیزات و حق اشتراک اینترنت استارلینک از جمله موضوعاتی است که بر سر راه فراگیر شدن اینترنت ماهواره‌ای قرار دارد. ارائه دهندگان اینترنت ثابت و موبایلی، گزینه‌های بهتری از لحاظ قیمت و سرعت ارائه می‌کنند.

به گزارش پیوست به نقل از رویترز، با وجود اینکه در چند سال اخیر به لطف ورود ایلان ماسک و جف بزوس به این عرصه، بحث در باره اینترنت ماهواره‌ای شدت گرفته است؛ اما پیش از این هم نام‌های بزرگی مثل بیل گیتس با تلدِسیک (Teldesic) و چند شرکت دیگر برای ارائه اینترنت از مدار پایینی زمین تلاش کرده‌اند و توان پشت سر گذاشتن این مشکلات را نداشتند.

دان جویس، یکی از مدیران نوکیا که از کلبه‌ای ساحلی و دورافتاده در کانادا مشغول به دورکاری است، به تازگی اینترنت کند موبایل را رها کرده و از خدمات پهن‌باند استارلینک استفاده می‌کند.

جویس می‌گوید، استارلینک که در ابتدا 486 دلار برای سخت افزار و ماهیانه 150 دلار هزینه اشتراک دارد، اینترنتی «خیلی سریع» برای آپلود ویدیو و نمایش فیلم در اختیارش می‌گذارد.

اما او می‌گوید به عنوان مصرف‌کننده یک نسخه آزمایشی، در تماس‌هایی که روی نرم‌افزار‌های تیمز و زوم برقرار می‌کند شاهد کاهش کیفیت است.

جویس توصیه می‌کند: «اگر در شهر زندگی می‌کنید و گزینه‌های دیگری دارید من این را پیشنهاد نمی‌کنم. اما اگر در روستا‌هایی وسط ناکجا آباد هستید و اینترنت شما خیلی بد است، این خدمات رقیب خوبی است.»

موفقیت پروژه استارلینک، یعنی یکی از بزرگترین قمار‌های ایلان ماسک، بنیان‌گذار تسلا، دقیقا به افرادی مثل جویس بستگی دارد.

البته ناگفته نماند که استارلینک با وجود قیمت فعلی هم کاربران زیادی را جذب کرده و از فوریه تا امروز تعداد کاربران خود را به بیش از 6 برابر رسانده است. این شرکت در ماه فوریه همین سال تنها 10 هزار کاربر در آمریکا و خارج از آن داشت در حالی که به تازگی براساس گزارش پی‌سی‌مگ، تعداد کاربران آن به 69 هزار و 420 نفر رسیده است که برای این مدت کوتاه رشد قابل توجهی محسوب می‌شود.

ماسک قرار است سه‌شنبه در سخنرانی خود در مراسم ارتباطات از راه دور جهان موبایلی در کنگره، درباره همین موضوع که آینده استارلینک به آن وابسته است صحبت کند. به گفته افراد آشنا با استارلینک، اگر این خدمت موفقیت آمیز باشد، نفوذ اینترنت پهن‌باند در جهان گسترش یافته، خودرو‌های تسلا به آن متصل می‌شوند و حتی پلفترم جدیدی برای معامله‌گران و کسانی که به اینترنت خاص نیاز دارند فراهم خواهد شد.

اما برای رسیدن به این هدف، این پروژه باید راهش را از پروژه‌های ماهواره‌ای قبلی جدا کند.

ماسک سال گذشته گفت: «عدم ورشکستگی، این خود یک قدم بزرگ است. هدف ما این است.»

بخش استارلینک در شرکت اسپیس‌اکس در اکتبر سال گذشته «طرح آزمایشی بهتر از هیچ چیز» را در آمریکا راه‌اندازی کرد که سرعت آن به 150 مگابیت برثانیه رسید. بررسی‌های اولیه به نتایج مختلفی رسیده‌اند و بسیاری از کاربران درمورد حساسیت اینترنت ماهواره‌ای به آب و هوا اعتراض دارند. موج جدید گرما باعث مشکلاتی برای این دستگاه‌ها شده است.

یکی از کاربران ردیت در آریزونا ابتدای این ماه هشداری با مضمون «آفلاین: مشکل دمایی» و «استارلینک پس از خنک‌سازی دوباره متصل می‌شود» دریافت کرد و گفت: «من در باغ آن را آب پاشی می‌کنم و اینترنتم را دوباره راه‌اندازی می‌کنم؛ اما این کار اشتباه به نظر می‌رسد.» این شرکت هنوز اظهارنظری در این باره ارائه نکرده است.

با پرتاب ماهواره‌های بیشتر و دیگر پیشرفت‌ها، خدمات باید وضع بهتری پیدا کنند: استارلینک تا امروز بیش از 1700 ماهواره 260 کیلوگرمی را به مدار پایینی زمین پرتاب کرده و قصد دارد تعداد آنها را به بیش از 40 هزار ماهواره برساند.

با این حال اقتصاددانان چندان اطمینانی به این برنامه ندارند. طبق گفته ماسک، استرالینک حتی با کمتر از 5 درصد از کاربران اینترنت می‌تواند 30 میلیارد دلار در سال درآمد داشته باشد. منتقدان این دیدگاه ماسک را دور از واقعیت می‌دانند.

تیم فارار، نماینده اتحادیه رسانه و امور مالی تلکام (TMF) می‌گوید: «آیا تقاضا برای ده‌ها میلیون مشترک با این قیمت وجود دارد؟ در اکثر مناطق جهان اگر به کسی بگویید که خدمت پهن‌باند شما 100 دلار آمریکا در ماه هزینه دارد، باورشان نمی‌شود.»

او می‌گوید شاید افراد ثروتمند در مناطق دور افتاده راضی باشند «اما تعداد این افراد زیاد نیست.»

او همچنین معتقد است که استارلینک برای تامین ظرفیت لازم در مقابل تقاضا نیز به مشکل می‌خورد، به ویژه از آنجایی که مردم داده بیشتری را برای نمایش ویدیو استفاده می‌کنند. درنتیجه «هزینه بیشتری برای به‌روزرسانی ماهواره‌ها و اضافه کردن ماهواره‌های بیشتر نیاز است.»

یارانه‌های روستایی

شاید یارانه 900 میلیون دلاری کمیسیون ارتباطات فدرال برای استارلینک بتواند مشکل قیمت اینترنت در مناطق روستایی راه تا حدی حل کند.

جانتان هافلر، نماینده ارشد اسپیس‌اکس می‌گوید: «کووید-۱۹ نشان داد دسترسی به اینترنت با کیفیت در هر کجای کره خاکی مهم است. مهمتر از آن اینکه استارلینک می‌تواند با ساخت درگاه‌ها و ماهواره‌های خودش، هزینه‌ها را کاهش دهد.»

یکی از اشخاص مطلع می‌گوید، این شرکت مهندسانی را از سازندگان چیپ برادکام و کوالکام و دیگر شرکت‌ها استخدام کرده تا چیپ‌های ارتباطی خاص خود را بسازد.

استارلینک هزینه درگاه‌ها را از 3 هزار دلار کاهش داده و احتمالا در یکی دو سال آینده به چند صد دلار می‌رسد.

ماسک سال گذشته در توییتی گفت: «کاهش هزینه درگاه استارلینک، شاید ساده به نظر برسد، اما در واقع دشوارترین چالش فنی ما است.»

استارلینک همچنین به دلیل تجهیزات اسپیس‌اکس، پرتاب ماهواره را با هزینه کمتری انجام می‌دهد.

میشا لیبوویچ، یکی از مدیران فروش سابق استارلینک می‌گوید: «زمانی که قطعات سازه در مالکیت خودتان است، می‌توانید با هزینه مناسب کارهای پیچیده فنی را انجام دهید.»

با این وجود باز هم رقابت در این حوزه سنگین است. کویپر، شرکت زیرمجموعه آمازون یک پروژه رقیب برای استارلینک دارد و وان‌وب، شرکتی بریتانیایی که دولت انگلیس و گروه بهارتی هند آن را از ورشکستگی نجات دادند نیز یکی از بازیگران این بازی است. ارائه‌دهندگان تلکام زمینی نیز در حال ارائه خدمات پهن‌باند نسل پنجم (5G) هستند که سرعت بسیار بالایی دارد.

توسعه سریع پهن‌باند بی‌سیم و زمینی در کنار قیمت بالا یکی از عوامل اصلی شکست برنامه‌های پیشین اینترنت ماهواره‌ای از مدار پایینی زمین بود. شرکت ارتباطات ایریدیوم (Idirium Communications) که از سوی موتورولا پشتیبانی می‌شد، پس از میلیارد‌ها دلار سرمایه‌گذاری اعلام ورشکستگی کرد و تلدسیک که از پشتیبانی بیل‌گیتس، بنیان‌گذار مایکروسافت، برخوردار بود نیز به همین سرنوشت دچار شد.

متیو جی‌دش، مدیرعامل ایریدیوم، در مصاحبه با رویترز گفت اسپیس‌اکس، آمازون و چند شرکت دیگر «در حوزه‌ای رقابت تنگاتنگ دارند که هیچ‌کس مطمئن نیست آیا بازار بزرگی برای آن وجود دارد یا خیر.»

منبع: Reuters، PCMag

https://pvst.ir/ae8

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو