دستگاههای ضعیف در امنیت سایبری به مرکز ملی فضای مجازی معرفی میشوند
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با تصویب مجلس مکلف شد با تکمیل ارزیابی و رتبه…
۲۲ آذر ۱۴۰۳
رویارویی تولید و واردات در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
۳۱ خرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳ تیر ۱۴۰۰
محدودیتهای واردات سوئیچ هر چند طبق اعلام اتحادیه فناوران رایانه برداشته شده است و واردکنندگان سوئیچ میتوانند بار دیگر واردات خود را از سر گرفته و برای ثبت سفارش اقدام کنند؛ اما همچنان این سوال وجود دارد که به راستی ماجرا از کجا شروع شد و چرا و چگونه ممنوعیت واردات سوئیچ اعلام و پس از آن برداشته شد؟
به گزارش پیوست، واردکنندههای سختافزار اعلام کردند درخواست ثبت سفارش سوئیچ به دلیل داشتن نمونه داخلی از سوی وزارت صمت تایید نمیشود. این خبر که نمونه مشابه آن را طی سالهای گذشته زیاد دیده بودیم، طی هفتههای گذشته بازار شبکه و صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران را تحت تاثیر خود قرار داد. اعضای سازمان نظامصنفی رایانهای با اعلام اینکه از برنامههای تولید داخل حمایت میکنند، ممنوعیت واردات را محکوم کرده و این تصمیم را یک روش غلط برای حمایت از تولید داخلی اعلام کردند.
این درحالی بود که اعضای سازمان نظام صنفی رایانهای عملا دفتر برق و الکترونیک وزارت صمت، اتحادیه فناوران رایانه تهران، سندیکای مخابرات ایران و مدیران شرکت تولیدکننده داخلی را از تصمیمگیران و البته مسببان اصلی این ممنوعیت اعلام کردند. همچنین برخی از مشتریان سازمانی و مصرفکنندگان بزرگ سوئیچ در کشور هم با اعلام این که اطمینانی به سوئیچ ایرانی و امنیت و استانداردهای استفاده شده در آن ندارند، این ممنوعیت را ضربه بزرگی به سرمایههای داخلی دانستند. هرچند رستگار دبیر سندیکای مخابرات ایران، وجود ممنوعیت برای واردات را غیرواقعی اعلام میکند و به پیوست میگوید: تنها واردات برخی از مدلهای سوئیچ برای شرکتهای دولتی نه خصوصی، محدود شده شده بود. همچنان که مدیرعامل شرکت تولیدکننده سوئیچ ایرانی، درخواست ممنوعیت واردات را شایعه و دروغ میداند.
شرکتهای واردکننده از اوایل اردیبهشت ماه متوجه شدند واردات انواع سوئیچ به دلیل داشتن نمونه داخلی ممنوع شده است. بعد از پیگیریها مشخص شد چند شرکت ایرانی از طریق سندیکای مخابرات، اعلام کردند برای یک سری از سوئیچها امکان تولید داخل دارند و طبق قانون حمایت از تولیدکنندگان داخلی، مدلهای مشابه آن نباید وارد شود.
مازیار نوربخش، رئیس هیاتمدیره شرکت رمیس و عضو سازمان نظام صنفی رایانهای با غیر منطقی خواندن این ممنوعیت به پیوست گفت: «تا امروز این سوئیچهای تولید داخل را کسی ندیده است. هیچ آمار و ارقامی هم از آن وجود ندارد. ظرفیت تولید چقدر است. از کجا میتوان تهیه کرد به نظر میرسد تنها با یک ادعا جلوی واردات یک کالای اساسی به کشور گرفته شده بود.»
به گمان نوربخش، سویئچهای که ادعا شده در ایران تولید شده در واقع از چین تهیه می شوند و فقط در ایران برچسب خورده و به اسم تولید داخل به فروش میرود. به اعتقاد وی کیفیت این سوئیچ، قابلیتهایش، سازگاری آن با دیگر سوئیچهای موجود همه اینها سوالات مهمی است که در هالهای از ابهام قرار دارد.
او میگوید با آن که ما اصلا تکنولوژی تولید سوئیچ را نداریم اما فرض را بر این میگذاریم که این ادعا درست است و شرکت یا شرکتهای خارجی دست به تولید سوئیچ زدهاند. قطعا یک خط تولید سوئیچ با سختافزار پایینرده چینی را در داخل کشور راه اندازی کردهایم و به بهانه آن ورود سوئیچهای قدرتمند و شناخته شده را به کشور ممنوع و شرکتها را از داشتن این تجهیزات مهم محروم کردیم.
سوال مهمی که نوربخش مطرح میکند این است که اگر دولت خیلی اصرار دارد که یک شرکت یا چند شرکت میتواند تمام نیاز کشور را پاسخ دهد، به همه دستگاههای دولتی نامه میزد که دیگر حق ندارید سوئیچ برندهای دیگر را بخرید و فقط باید از این برند ایرانی استفاده کنید. اما چرا به جای این کار جلوی واردات بخش خصوصی را گرفته است؟
او در پاسخ به این سوال که واردات چه مدلهایی ممنوع شده بود اعلام کرد: «بعد از پیگیریها و بررسیهای اعضای سازمان نظامصنفی، گفته شد فقط جلوی واردات برخی مدلهای از رده خارج شده سیسکو گرفته شده اما در عمل واردکنندهها اجازه واردات هیچ تجهیزاتی که در نامش کلمه سوئیچ داشته باشد را ندارد.»
نوربخش عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران در این باره توضیح میدهد: «سندیکای مخابرات بدون مشورت با کمیته سنا که اساسا به همین منظور تاسیسشده، ادعا کرده که این سوئیچها ساخت داخل است و اتحادیه فناوران رایانه هم با سندیکای مخابرات در رابطه با این موضوع مصالحه کرده و آقای فرجی هم برگهای را امضا کرده که طبق آن سوئیچهای ادعا شده ساخت داخل است و هر سه ماه یک بار هم لیست سوئیچهای ممنوعه مورد بازبینی قرار میگیرد.»
او میگوید این سوئیچها، سوئیچ دیتا هستند و کاملا با سوئیچهای مخابراتی تفاوت دارند. پس سندیکای مخابرات اصلا صلاحیت و اطلاعات کافی برای بررسی چنین موضوعی را ندارد.
رئیس هیاتمدیره رمیس با اشاره به مشکلاتی که این تصمیم غیر منطقی برای شرکتها بوجود آورد گفت: «اکثر این شرکتها با ضمانتنامههای سنگین، قراردادهایی را امضا کرده و متعهد شدهاند که تا تاریخ مشخصی، تعداد مشخصی تجهیزات را برای طرف قرارداد خود تهیه کنند و جریمه دیرکرد یا عدم اجرای تعهد برای این واردکنندگان بسیار سنگین است. ازطرفی شرکت طرف قرارداد هم کاری ندارد جلوی واردات کشور بسته شده یا اتفاق دیگری افتاده است؛ آنها به حق، فقط به دنبال جبران خسارتهای خود خواهند بود و این خسارت را واردکننده باید از جیبش پرداخت کند. نهایتا شرکت واردکننده برای انجام تعهد خود یا مجبور به قاچاق میشود یا مجبور است با به اجرا در آمدن ضمانتنامهها هزینه سنگین خسارت را پرداخت کند.»
فرامرز رستگار، دبیر و عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران، با اشاره به این که اصلا ممنوعیتی در مورد واردات سوئیچ وجود نداشته به پیوست میگوید: «هر زمان که توان تولید یک محصول در داخل کشور ایجاد میشود، وزارت صمت طبق قانون موظف است فرصتی برای رشد تولید داخلی ایجاد کند. این که با بررسی چنین شرایطی واردات برخی از اقلام که نمونه داخلی آنها وجود دارد، محدود میشود، نمیتوان نامش را ممنوعیت گذاشت.»
رستگار اعلام میکند که سوئیچ شبکه یا دیتا دو نوع مصرفکننده دارد. یک مصرفکننده دولت و نهادهای دولتی یا شرکتهای وابسته به دولت هستند و نوع دوم آن مشتریهای خصوصی یا فردی هستند. شرکتهای دولتی که براساس همان قانون حمایت از تولید داخل موظف به استفاده از محصول تولیدی هستند اما شرکتهای خصوصی مجبور به این کار نیستند. علاوه بر آن ورود به بازار مصرفکننده خصوصی آداب خاص خودش را دارد و حتی اگر توان تولید وجود داشته باشد، استانداردها رعایت شده باشد و کیفیت و قیمت محصول تولید شده قابل قبول باشد، باز برای ورود به بازار بخش خصوصی کافی نیست. چرا که نیازمند شناسایی، تبلیغات و برندسازی است تا مشتری بخش خصوصی با رضایت و میل خودش به سمت استفاده از محصول تولیدی بیاید.
رستگار اعلام میکند توافق صورت گرفته به این شکل است که از تمام ظرفیت و توان تولید داخل فعلا در دستگاههای دولتی و شبه دولتی استفاده شود. فعلا خبری از سختگیری یا اجبار در توزیع به بخش خصوصی وجود ندارد.
به گفته دبیر سندیکای مخابرات در حال حاضر بین ۱۰ تا ۲۰ درصد توان و ظرفیت تامین سوئیچ در داخل کشور وجود دارد و قرار است تمام این ظرفیت به بخش دولتی واگذار شود.
این در حالی است که واردکنندگان میگویند که ابتدا واردات سوئیچ سیسکو ۲۹۶۰ ممنوع شده و سپس به مرور زمان واردات هر دستگاهی که کلمه سوئیچ در نامش وجود داشته ممنوع شده است. اما رستگار معتقد است که چنین نیست و تنها مدلهایی که نمونه داخلی آنها وجود داشت (مانند سوئیچ سیسکو ۲۹۶۰، ۳۷۵۰، ۳۸۵۰، ۹۲۰۰ و غیره) به مرور زمان به تولیدات داخلی اضافه شد و باعث شد تا واردات نمونههای خارجی آنها محدود شود. او همچنین اعلام میکند که این واردات برای دستگاههای دولتی ممنوع است و شرکتهای خصوصی همچنان اجازه واردات این دستگاهها را دارند.
او با اشاره به این که این سوئیچها، سوئیچهای شبکه هستند و مصرف آنها دیتاسنتری است میگوید: «این سوئیچها دیتاسنتری هستند و جزو ارکان اصلی شرکتهای مخابراتی به حساب میآیند. این که بگوییم این کار مربوط به من است و دیگری در آن دخالت نکند اشتباه است. اگر یک شرکت مخابراتی یک قطعه برای داخل خودرو تولید کند ما نباید اعلام توانمندی بکنیم؟ باید آن را به خودروساز واگذار کنیم؟ این چنین نیست. IT و ICT از یکدیگر جدا نیستند. سوئیچهای شبکه، روتر، مودم، فایروالها اینها نمونههای کوچکی از اشتراکات بین این حوزه است.»
دبیر سندیکای مخابرات معتقد است سازمان نصر با تمام بزرگی و ظرفیتهایی که دارد هیچگاه حمایت از تولید داخل را به عنوان یکی از رسالتهای خودش مطرح نکرده است. اگر تولید در حوزه IT کشور توسط سازمان نصر حمایت میشد و برنامهای از سوی آنها جلو میرفت ما با کمال میل تمام پیگیریها و فعالیتهای آن را به سازمان نصر واگذار میکردیم. یا سندیکایی وجود دارد به نام سندیکای تولید تجهیزات IT که از همه ما به این موضوع نزدیکتر است. اگر سازمان نظام صنفی رایانهای، برنامهای برای حمایت و توسعه تولیدات داخلی داشته باشند سندیکای مخابرات هم انرژی و توانش را بیشتر در حوزههای مخابراتی خواهد گذاشت. خیلیها فکر میکنند IT صنعتی است که فقط باید آن را وارد کنیم و تولید کار اشتباهی است؛ در صورتی که چنین نیست.
رستگار با اعلام اینکه در سایت سندیکای صنعت مخابرات لیست توانمندیهای تولیدی شرکتهای عضو بهصورت کامل قرار گرفته، در خصوص توان تولیدی شرکت تتا (تحقیق و توسعه ارتباط) میگوید: «سوئیچهای لایه یک جزو سوئیچهای پرمصرف کشور است که اکثرا در دوربینهای مدار بسته استفاده میشود. یک سری هم SAN Switch ها هستند و یک سری هم سوئیچهای صنعتی هستند که در صنعت نفت و گاز و فولاد استفاده میشود و ما اصلا وارد این مقوله نشدیم. اما سوئیچهای لایه ۲ و لایه ۳ جایی است که به آن ورود کردیم و توان تولیدی داریم. در حال حاضر برای سوئیچهای لایه ۲ و ۳ ظرفیت ۱۲۰۰ سیستم در ماه باتوجه به مدلهای متنوع این عدد به حدود ۵ هزار دستگاه در ماه خواهد رسید.»
دبیر سندیکای مخابرات در خصوص شرکتهایی که تولید داخلی سوئیچها را برعهده دارند نیز توضیح میدهد: «شرکتهای ژرفپویان طوس، پرتو تماس نوین یا پرمان و تحقیق و توسعه ارتباط (تتا)، ۳ شرکتی هستند که در حوزه تولید سوئیچهای لایه ۲ و لایه ۳ فعالیت میکنند.»
اطلاعات مربوط به میزان تولیدات سوئیچ لایه ۲ و ۳ توسط شرکتهای تولیدکننده ایرانی در جدول زیر آورده شده است:
احسان زرین بخش، عضو سازمان نظامصنفی رایانهای کشور با بیان این که ممنوعیت واردات به اسم حمایت از تولید داخل تصمیم اشتباهی بود اعلام میکند که سازمان نظامصنفی رایانهای به هیچعنوان مخالف تولید نیست بلکه از آن حمایت و استقبال میکند اما به شرطی که توان و ظرفیت تولید توسط کارشناسان بررسی و صحت ادعاها مشخص شود.
او میگوید روش درستتر آن است که ابتدا باید ادعاهای مطرح شده بررسی شود، ظرفیتها شناخته شود، دستگاههای تولیدی در شرایط واقعیتر زیر تست قرار بگیرد و اگر همه این شرایط مهیا بود تازه آن زمان میتوان استفاده از این تجهیزات را در بازار به بهره برداران نهایی توصیه کرد.
به عقیده زرینبخش وزارت صمت همیشه اینگونه عمل کرده است. اول واردات یک تجهیز را ممنوع میکند و بعد از آن که اعتراضات به تصمیم گرفته شده زیاد میشود، عقبنشینی میکنند و میگویند اشتباه شده است. اما آسیبهایی که در این بازههای زمانی به صنعت IT کشور وارد میشود را هیچ کسی گردن نمیگیرد. در مورد همین موضوع ممنوعیت واردات سوئیچ، دفتر برق و الکترونیک وزارت صمت باید در قبال خسارتی که به تامینکنندهها و پروژههای دولتی و ملی و در نهایت به مردم وارد شده پاسخگو باشد. نمیشود یک سازمان دولتی یا وزارتخانهای یک تصمیم اشتباهی را بگیرد و تبعات آن اشتباه را بخش خصوصی پرداخت کند.
او در پاسخ به این سوال که دقیقا واردات چه محصولاتی ممنوع شده و چه مدل محصولاتی در داخل تولید شده توضیح میدهد: «ادعا شده که Part Number چند مدل مختلف (برای مثال سوئیچ سیسکو ۲۹۶۰) تولید داخل (نمونه داخلی) دارد. به طور مثال خود سری ۲۹۶۰ سیسکو نیز دارای مدلهای مختلف و متعددی است که مشخص نیست تولید داخل اعلام شده مربوط به کدام تجهیز از سری ذکر شده است. اما اتفاقی که افتاده این بوده که در یک ماه گذشته واردات تمام محصولاتی که در نامش کلمه سوئیچ داشته حتی با Part Numberهای مختلف ممنوع شده است.»
عضو هیاتمدیره سازمان نظامصنفی رایانهای تهران معتقد است هر شرکتی براساس نیاز فنی که دارد اقدام به خرید تجهیزات میکند. نمیشود بهرهبردار نهایی را به یک محصول یا یک مدل یا یک برند محدود کرد.
زرینبخش با علام این که سازمان نظامصنفی رایانهای با پوشش تمام زنجیره تامین از ۳ گروه مختلف تولیدکننده، صادرکننده و واردکننده تشکیل شده میگوید: «در یک فرآیند درست و منطقی، تولیدکننده، محصول تولیدی خود را به سازمان نظامصنفی اعلام میکند، سازمان با بررسی و تایید کیفیت محصول تولیدی، آن را به مصرفکنندگان و بهرهبرداران نهایی پیشنهاد میکند. مصرفکننده نهایی پس از استفاده آزمایشی و بررسی، نسبت به محصول تولید شده بازخورد میدهد و در صورتی که این بازخورد مثبت باشد به تولیدکننده سفارش میدهد. در این فرآیند بدون نیاز به قانونگذاری یا ممنوعیت یا ایجاد رانت و انحصار تولیدکننده در مسیر درست رشد قرار میگیرد.»
او معتقد است روشی که درحال حاضر به وسیله آن از تولیدکننده در حوزه فاوا را حمایت میشود کاملا غیرکارشناسی و غیراصولی است.
شرکت تحقیق و توسعه ارتباط معروف به «تتا» یکی از شرکتهای ایرانی است که ادعا کرده برخی مدلهای سوئیچ را در داخل کشور تولید کرده است. درحالی که بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند هیچ شرکت ایرانی توان تولید سختافزار سوئیچ در داخل کشور را ندارد. اما جعفر سیدی، مدیرعامل شرکت تحقیق و توسعه ارتباط یا همان تتا معتقد است هیچگاه ادعای تولید سختافزار نداشته و ندارد.
سیدی، مدیرعامل مجموعه تحقیق و توسعه ارتباط (تتا)، در خصوص سوئیچهای تولیدی این شرکت به پیوست میگوید: «تولید سوئیچ در دنیا به ۲ صورت انجام میشود. برخی سوئیچها مانند مدلهای سیسکو و هواوی، Closed هستند یعنی سختافزار و نرمافزار برای یک شرکت است. برخی دیگر پلتفرم باز هستند. یعنی یک سری شرکت هستند که کار آنها فقط تولید سختافزار سوئیچ است و یک سری شرکت دیگر با تهیه این سختافزارها در قالب White Box، نرمافزار سیستمعامل شبکه توسعه داده خود را روی آن پیادهسازی کرده و با برند خودشان راهی بازار میکنند. شرکت تتا یکی از مجموعههایی است که network operating system خودش را توسعه داده و با تهیه White Box سوئیچهایی با برند خودش روانه بازار میکند.» سیدی اعلام کرد که در ابتدا روی دو مدل از سوئیچهای پرظرفیت دیتاسنتر تمرکز کردهاند. یک مدل ۳۲ پورت ۱۰۰ گیگی است و یک مدل دیگر هم ۴۸ پورت ۱۰ گیگ + ۶ پورت ۴۰ گیگ است.
مدیرعامل تتا با اشاره به وایتباکسها و کمپانیهای سازنده آنها گفت: «تا کنون برای تهیه وایتباکسها با وندورهای Edgecore/Acton Ingrasys Foxconn Netberg همکاری داشتیم که این واتباکسهابرای سوئیچهای پرظرفیت دیتاسنتر و Core شبکه Service Provider به کار میرود. اخیرا هم با یک کمپانی جدید درحال همکاری هستیم.»
او ادامه میدهد: «همه مدلها دارای تاییدیه استانداردهای سختافزاری و استاندارد زیرساخت نرمافزاری بوتلودر و درایور حداقلی چیپست را پشتیبانی میکنند. در این سختافزارها عمدتا چیپست های برودکام استفاده شده است. برای مثال میتوان از چیپست TridentII و چیپست Tomahawk که در مدلهای سوئیچ نکسوس سیسکو هم از همین چیپستها استفاده شده است، نام برد.»
به گفته سیدی، فرآیند SKD و CKD در مورد سختافزار تجهیزات اکسس و اگرگیشن SMB لایه 2 و لایه 3، در حال انجام است که نرمافزار آن متعلق به شرکت تتا است. همچنین این مجموعه تا کنون 3 مدل سیستمعامل شبکه توسعه داده که برای کاربردهای مختلف برای مثال در شبکه SDN استفاده میشود.
مدیرعامل تتا با اشاره به مثالی از استفاده و آزمایش این سوئیچها پیش از تولید انبوه، توضیح میدهد: «از حدود یک سال پیش این سوئیچها به شرکت مخابرات ایران فروخته شده و پس از انجام تستهای مختلف الان حدود ۷ ماه است که در Core شبکه مخابرات ایران استفاده میشود و ترافیک خیلی بالایی هم از آن عبور میکند.»
پس از ممنوعیت واردات مدلهای مختلف سوئیچ، شایعاتی مطرح شد مبنی بر اینکه شرکت تتا کل نیاز کشور به سوئیچ را پوشش خواهد داد. مدیرعامل تتا با رد این شایعه و ادعا میگوید: «ما اصلا درخواستی برای ممنوعیت واردات ندادیم اما گفته شد که شرکت تتا برای ممنوعیت واردات سوئیچ اقدام کرده است. جلساتی در کمیته سنا و همچنین در وزارت صمت، بین سندیکا و اتحادیه فناوران رایانه برگزار شد که در همه این جلسات ما اعلام کردیم که درخواستی برای ممنوعیت واردات نداریم و فرآیندی که درخواست دادیم، معرفی برند به فعالین بازار بوده است. در نهایت این جلسات هم ظاهرا منجر به این شد که وزارت صمت محدودیتهایی که برای واردات اعمال کرده بود را برداشت.»
مدیرعامل تتا در مورد توان و ظرفیت تولید سوئیچها با اشاره به این که برخی مدلها بهصورت وایتباکس تولید میشوند اعلام کرد محدودیت تولید این سوئیچها به توان تامینکنندهها بستگی دارد و بسته به میزان درخواست و سفارشی که ثبت شود، میتوانیم ظرفیت و توان تولیدی خود را افزایش دهیم. او در مورد تولید سوئیچهای SMB نیز اعلام کرد: «یکی از شرکتهای ما ظرفیت تولید مکانیزه بسیار بالایی در پرند دارد و امکان تولید انبوه و با ظرفیت بالا برای این مجموعه میسر است.»
او همچنین در مورد ظرفیت و توان پشتیبانی اعلام کرد که در حال حاضر یک کارخانه در وردآورد به انبارش و پشتیبانی و تعمیرات در پروژههای مختلف این مجموعه فعالیت دارد و این ظرفیت قابل استفاده است. در هر صورت، این موضوع کاملا مقیاسپذیر بوده و با افزایش فروش، تیم پشتیبانی هم گسترش پیدا میکند.
یکی از نگرانیهای مشتریان و مصرفکنندگان سازمانی در مورد استفاده از سوئیچهای تولید داخل این بود که ممکن است این تجهیزات با سایر سوئیچهایی که در شبکه وجود دارد همخوانی نداشته باشد و یا مجبورند برای آن کارشناس و مسئول فنی جداگانهای استخدام کنند.
سیدی در خصوص نامهای که سازمان نظامصنفی رایانهای برای بازدید از فرآیند تولید شرکت تتا در روز ۲۳ خرداد ماه ارسال کرده با اعلام این که در سفر خارج از کشور حضور داشته و پس از یک هفته از زمان ارسال نامه به کشور بازگشته توضیح میدهد: «ارزیابی، کنترل و بازدید باید با هماهنگی صورت بگیرد. تا بهحال چندبار از سندیکای صنعت مخابرات و وزارت صمت برای بازدید آمدهاند. الان هم سازمان نظامصنفی و اتحادیه فناوران رایانه درخواست بازدید دارند. امروز در نامهای از سازمان نصر و اتحادیه فناوران رایانه درخواست میکنیم که با هماهنگی باهم بهصورت مشترک برای بازدید اقدام کنند و ما هم از این موضوع استقبال میکنیم.»
طبق توافق میان رستگار، دبیر سندیکای مخابرات و فرجی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه اعلام شده است: تولیدکنندگان داخلی، پس از دریافت استانداردهای مکفی، قادر به دریافت سهمی از بازار معادل ۱۲۰۰ عدد سوئیچ به صورت ماهانه خواهند بود.چنانچه پس از تست نهایی محصول، سوئیچ های لایه ۲ و لایه ۳ تولید شده از کیفیت مطلوبی برخوردار باشند، اتحادیه در خصوص برگزاری ورکشاپ برای آشنایی بیشتر با این محصولات، همراهی میکند تا به معرفی و دفاع از محصولات خود در سر تا سر کشور بپردازند.
بر اساس اعلام اتحادیه فناوران رایانه تهران، ثبت سفارش تمامی مدلهای سوئیچ به روال سابق درآمده و متقاضیانی که خواستار ثبت سفارش این محصولات بودند میتوانند با مراجعه به سایت تاییدیه ثبت سفارش خود را دریافت کنند.