واردات و تولید تراشه، مشکل اساسی توسعه زیرساخت هوش مصنوعی است
فعالان حوزه هوش مصنوعی در رویدادی با عنوان دستیابی به عمق هوش مصنوعی با ابراز…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
رئیس سازمان فناوری اطلاعات اعلام میکند که آنها برای افزایش دانش امنیت سایبری در بین دستگاههای دولتی اقدام به راهاندازی مرکز تخصصی آموزش مجازی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات ویژه کارشناسان نهادهای دولتی و عمومی کردهاند. امیر ناظمی در مراسم رونمایی از این مرکز اعلام کرد کاری که باید توسط بخشخصوصی انجام میشد، توسط دولت انجام شده؛ چرا که دخالت دولت در امنیت سایبری به اعتقاد خبرگان فناوری اطلاعات ضرورت دارد.
به گزارش پیوست، امنیت سایبری و آموزش در آن از جمله بخشهایی است که بنا بر گفته مقامات وزارت ارتباطات ایران در رده جهانی از آن نمره خوبی نمیگیرد. در همین راستا برای کم کردن فاصله کشور با جهان اولین گام برای آموزش بخشی از جامعه برداشته شدو و اولین مرکز تخصصی آموزش مجازی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات ویژه کارشناسان نهادهای دولتی و عمومی رونمایی و شروع به کار کرد.
امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و معاون وزیر ارتباطات در مراسم رونمایی از این مرکز اعلام کرد که یکی از دلایلی راهاندازی این مرکز توسط بخش دولتی ضرورت دخالت دولت در بخش امنیت سایبری است. او در توضیح این موضوع گفت: «یکی از مواردی که در طرح آینده نگاری حوزه فناوری اطلاعات از خبرگان پرسش شده بود در مورد ضرورت دخالت دولت در حوزه امنیت سایبری بود. از بین ۲۱ حوزهای که مورد پرسش قرار گرفته بود بیشترین حوزهای که خبرگان معتقد بودند که دولت لازم است مداخلههایی در آن حوزه داشته باشد حوزه امنیت سایبری است.» او ادامه داد: «شاید این دوره آموزشی اگر در حوزههای دیگری مطرح بود، لازم نبود یک سازمان دولتی مداخله کند و پلتفرمهای مناسبتری برای آن در نظر گرفته میشد. دلیلی اینکه سازمان فناوری اطلاعات به این مسئله ورود کرد و کاری که میتوانست توسط بخش خصوصی انجام شود را انجام دادیم به این خاطر بود که دخالت دولت در این زمینه ضرورت داشت.»
براساس توضیحات او پلتفرمی که تهیه شده مجموعهای از محتوای آموزشی در حوزه امنیت سایبری را شامل میشود و در این پلتفرم کارشناسان چه از بخش خصوصی و چه از بخش دولتی میتوانند آموزشهای لازم را برای حوزه امنیت سایبری فرا بگیرند. به گفته ناظمی همچنین این مرکز این امکان را دارد که دورههای جدید آموزشی را قبول کند و انتشار آن را روی سایت مرکز انجام دهد. او ابراز امیدواری کرد که با ایجاد این زیر بخش در پورتال سازمان، وضعیت امنیت سایبری و آموزش آن تا حدی ارتقاء پیدا کند: «شاید این یکی از نخستین گامهایی است که برای ارتقاء وضعیت امنیت سایبری مورد نیاز است.»
او با اعلام اینکه در حوزه امینت و در کل سازمان تلاشش همواره اجرای سه استراتژی اصلی بوده که در این مرکز هم سعی شده این سه استراتژی پیادهسازی شود گفت: «مورد اول این بوده که به جای ایجاد پروژه سعی کنیم حلقه بازار داشته باشیم؛ برای مثال در دولت الکترونیکی هم چنین رویکردی داشتیم و سکوی مرکز تبادل اطلاعات (پابلیک جی اس پی) هم برای چنین منطقی به وجود آمد که بازاری برای فعالان بخش ایجاد کند تا همدیگر را در یک سکو ملاقات و به یکدیگر سرویس بدهند و از یکدیگر سرویس دریافت کنند و در کنار آن ایجاد درآمد هم شده باشد.» او ادامه داد: «دومین رویکردمان اجتماعی سازی مسئله بود یعنی به جای آنکه مسئله را صرفا و صرفا با جمع محدودی از مخاطبان عموما دولتی پیش بریم سعی کنیم دایره مخاطبان را بازتر در نظر بگیریم، یعنی اگر محتوای آموزشی برای سازمانهای دولتی تهیه میشود سعی کنیم این محتوای آموزشی قابلیت استفاده توسط بخش غیردولتی و بخش خصوصی هم داشته باشد. که این استراتژی در مرکز دیده و اجرا شده و محتوای در درسترس نه تنها برای بخش دولتی، که برای بخش غیر دولتی هم دردسترس است.»
او با توضیح سومین رویکرد گفت: «سومین رویکردی که در همه کارها پیش از این هم رعایت کردیم و امروز هم در این کار نمونه آن دیده میشود، استفاده از مشارکت عمومی-خصوصی به جای اجرای کامل توسط دولت بوده است. برای مثال این رویکرد در پروژه مراکز داده پیش ازاین پیادهسازی شد. در مورد این مرکز هم که میبینیم بخش خصوصی میتواند ارائه دهنده خدمت باشد.» او بازهم ابراز امیدواری کرد که این مرکز آغاز یک نگاه اجتماعی، مشارکت محور و یک نگاه حلقه بازار برای حوزه امنیت و در بخش خاص آموزش امنیت سایبری باشد و به مرور زمان محتوای آن غنی و پربارتر باشد.
همچنین در این مراسم ابوالقاسم صادقی، معاون امنیت سازمان فناوری اطلاعات هدف اصلی راهاندازی این مرکز را فاصله زیاد ایران با دانش روز جهانی در حوزه امنیت سایبری عنوان کرد. او در این مورد گفت: «هدف اصلی راه اندازی این مرکز در واقع این است که براساس تحلیلی که در حوزه امنیت انجام دادیم فاصله دانش روز امنیت سایبری دنیا از آنچه که بضاعت کشور ما دارد یک مقدار بیشتر از چیزی است که باید باشد.» او ادامه داد: «این موضوع پیش از این هم توسط وزارت ارتباطات درک شده و شخص وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در سال ۹۷ اعلام کردند که ما درگیر آموزش ۱۰ هزار کارشناس امنیتی یا به تعبیری افسر امنیتی برای سازمانهای دولتی هستیم، در دو یا سه سال گذشته این موضوع با جدیت در دستور کار قرار گرفت و اگر بخواهم گزارش کار را ارائه کنم ما حدود ۳۰۰ هزار نفر ساعت آموزش طی این دو سال گذشته در سطح کل کشور با همکاری مراکز دانشگاهی و بخش خصوصی برگزار کردهایم که بخش عمدهای از مخاطبان این آموزش یعنی بین ۶۰ تا ۷۰ درصد کارشناسانی بودند که در بخش دولتی مشغول به کار بودهاند.»
به گفته او به صورت مکتوب اطلاعرسانی راهاندازی این مرکز آموزشی به دستگاههای دولتی انجام شده است. صادقی اعلام میکند که این مرکز ویژه کارشناسان دولتی تدارک دیده شده است و سرمایهگذاری روی آن صورت گرفته و باید استفاده حداکثری روی آن صورت بگیرد به گونهای که نگرانی که همین حالا در حوزه سایبری در سطح کشوری داریم و پیش پا افتادهترین مسایل امنیتی باعث رخدادهای بزرگ امنیتی میشود دیگر وجود نداشته باشد یا به شکل چشمگیری کاهش یابد.