skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

با ابطال ۳ ماده ساماندهی و کاهش شکایت دستگاه‌های اجرایی از کسب و کارهای نوپا از سمت دیوان عدالت:

دستگاه‌های اجرایی می‌توانند درخواست فیلتر کسب‌وکارها را بدهند

۱۷ فروردین ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

دیوان عدالت اداری سه ماده از شیوه نامه ساماندهی و کاهش شکایت دستگاه‌های اجرایی از کسب و کارهای نوپا را که جلوی فیلتر بدون ضابطه استارت‌آپ‌ها از سمت دولت را می‌گرفت، باطل کرد. طبق مصوبه دیوان که براساس شکایت جواد جاوید‌نیا، معاون سابق امور فضای مجازی دادستانی کل کشور تنظیم شده، دستگاه‌های اجرایی و ماموران در موارد وقوع جرم از سوی کسب و کارها باید آن را باقید فوریت به دادستان محل وقوع یا کشف جرم گزارش دهند. این درحالی است که در شیوه‌نامه مصوب هیات وزیران که هم‌اکنون از سوی دیوان باطل شده پیش‌بینی شده بود که دستگاه‌‌های اجرایی به صورت مستقیم به شکایت از کسب وکارها و فیلتر کردن آنها اقدام نکنند. به نظر می‌رسد با این اتفاق دوباره دستگاه‌های اجرایی به هر دلیل امکان درخواست مستقیم فیلتر یک کسب وکار به نهادهای قضایی را دارند.

به گزارش پیوست، دیوان عدالت اداری به صورت مستقیم ۳ ماده از شیوه نامه ساماندهی و کاهش شکایت دستگاه‌های اجرایی از کسب و کارهای نوپا را باطل کرده است. هر سه ماده مربوط به تشکیل کارگروهی بود که طرح هر شکایت از کسب و کارهای نوپا ابتدا  قبل از ارسال به مراجع قضایی در این کمیته مطرح می‌شد.

طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته در این شیوه نامه که به تصویب هیات وزیران رسیده بود و مهر ‌ماه ۹۷ نیز ابلاغ شده بود هیچکدام از دستگاه‌های مشمول اجازه نداشتند بدون طرح موضوع در کمیته تخصصی و کارگروه و تجویز طرح شکایت، نسبت به طرح شکایت و در خواست پالایش (فیلترینگ) یا پاسخ به هر استعلام به منظور پالایش (فیلترینگ) اقدام کنند و اگر مدیری خلاف این بند و بدون گرفتن مجوز شکایت را امضا می‌کرد به هایت رسیدگی به تخلفات اداری ارجاع می‌شد.

اعتراض به این شیوه نامه از سوی جواد جاویدنیا، معاونت وقت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور صورت گرفته است. در درخواست وی به دیوان عدالت اداری ذکر شده است که نحوه تدوین مفاد شیوه نامه کارگروه به ویژه ماده ۱۲ و ۱۳ مغایر قانون جاری کشور است. طبق شکایت مطرح شده از سمت وی در موارد موقوع جرم هر یک از دستگاه‌ها و ماموران دولتی وفق ماده ۷۲ قانون آیین دادرسی کیفری مکلفند مراتب را به قید فوریت به دادستان محل وقوع یا کشف جرم گزارش دهند و گزارش ندادن وقوع جرم برخلاف قانون است، علاوه بر اینکه طبق ماده ۱۲ پاسخ به استعلامات قانونی کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به منظور فیلترینگ را منوط به طرح در کارگروه کرده است که این موضوع مغایر با قانون است؛ چرا که طبق ماده ۵۷۶ قانون مجازات اسلامی پاسخ ندادن به استعلامات مقامات قانونی و قضایی کشور جرم و مستوجب مجازات انفصال از خدمات دولتی است.

معاون حقوقی رئیس‌جمهوری در پاسخ به این موارد مطرح شده اعلام کرد که موارد مطرح شده در شیوه نامه به هیچ‌وجه ناظر بر «اعلام جرم» نیست بلکه ناظر بر «طرح شکایت» از سوی دستگاه‌‌های اجرایی مشمول است. همچنین این شیوه نامه هیچگونه منعی در خصوص وظایف و تکالیف دستگاه‌های اجرایی راجع به ظرح شکایت در مراجع قضایی نبوده؛ بلکه صرفا سازوکار اجرایی طرح شکایت را تعیین و ساماندهی می‌کند.

با وجود پاسخ داده شده از سوی معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری به دیوان عدالت اداری، در نهایت دیوان دلایل مطرح شده از سوی معاونت حقوقی را نپذیرفت و حکم به باطل کردن ۳بند از این شیوه نامه داده و در عمل شیوه نامه قدرت خود را از دست خواهد داد.

در زمان طرح و تصویب این شیوه نامه معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری سعی کرد با تدوین و ابلاغ این شیوه نامه راهکاری فراهم کند تا با کاهش شکایت‌های دستگاه‌های اجرایی از کسب و کارهای نوپای فضای مجازی جلوی فیلترینگ بدون ضابطه کسب‌وکارها حداقل از سمت دولت گرفته شود تا این کسب و کارها ساده‌تر فعالیت کنند. در نهایت نیز اگر امکان رفع مشکل و اختلاف میان دستگاه اجرایی و کسب و کار وجود داشت پیش از فیلتر شدن کسب و کار، این مشکل میان دستگاه اجرایی و آن کسب و کار رفع شود. حال با ابطال این مصوبه به نظر می‌رسد رویه به حالت قبل بازگشته است.

 لینک: رای شماره ۱۵۱۵ هیات عمومی دیوان عدالت اداری با موضوع ابطال مواد ۲ و ۱۲ و اطلاق ماده ۱۳ شیوه‌نامه تشکیل و نحوه عمل کارگروه کاهش موانع کسب و کارهای مجازی از طریق ساماندهی و کاهش شکایت دستگاهها به طرفیت آنها
http://pvst.ir/9t7

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو