مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
افزایش بحث در مورد رمزارزها و خرید و فروش آنها در فضای مجازی باعث شده تا مرکز ملی فضای مجازی به عنوان سیاستگذار این حوزه وارد عمل شود و در اطلاعیهای اعلام کند که این رمزارزها پشتوانه و تضمینی ندارند. همچنین در این اطلاعیه تاکید شده که که تاکنون هیچگونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده است.
به گزارش پیوست، این اولینبار نیست که نسبت به خرید و فروش رمزارز مقامات مختلف کشور هشدار میدهند.همچنین این مرکز در اطلاعیه به نوسانات قیمتی خارج از مناسبات اقتصادی متعارف رمز ارزها اشاره و تاکید کرده که بیم ازدست رفتن ثروت و دارایی خریداران همواره وجود دارد. چندی پیس رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس در نامههایی جداگانه به رئیس جمهوری، وزرای اطلاعات، اقتصاد، صمت و رئیسکل بانک مرکزی نسبت به هدایت سرمایه مردم به سمت معاملات رمزارزهای خارجی هشدار داد. به اعتقاد مجتبی توانگر خرید ریالی رمزارزها از درگاههای پرداخت داخلی زمینه شکلگیری پروندهای بزرگتر از پرونده سکه ثامن ایجاد میکند. او در این نامه خواستار جلوگیری از خرید و فروش رمزارز به صورت ریالی شده است.
حالا امروز (۱۲ اسفند) مرکز ملی فضای مجازی در اطلاعیهای رمزارزها را شبه دارایی خوانده و گفته است که با توجه به عرضه انواع رمزارزها در فضای مجازی و مواجه شدن بسیاری از افراد با تبعات منفی و مشکلات متعدد بوجودآ مده دراین زمینه این نوع شبه داراییها از هیچ گونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند.
در ادامه این اطلاعیه مرکز ملی فضای مجازی به گزارشهایی که در مورد کلاهبرداری و سرقت در این بازار وجود دارد اشاره کرده و نوشته است: «درکنار این موارد گزارشهای فراوانی از طرف مردم و نهادهای نظارتی در زمینه سرقت و کلاهبرداری در این بازار وجود دارد که بررسی آنها مویّد سیر صعودی فعالیتهای مجرمانه در این خصوص است.» به باور این مرکز حضور بازیگران و عوامل فعال ناشناخته و غیرقابل شناسایی در بازار خرید و فروش این نوع شبه داراییهای فاقد پشتوانه، موجب شده که این فضای خرید و فروش بسیار غیرقابل اعتماد باشد و قدرت هرگونه پیگیری برای جبران زیانهای احتمالی و ارائه اسناد و ادله، از نهادهای حمایتی و صیانتی مرتبط با حفظ حقوق مردم سلب شده است.
مرکز ملی فضای مجازی در اطلاعیه خود تاکید کرده که شرایط فعالیت در بازار این نوع ارزهای دیجیتالی شفاف نیست و علاوه بر خروج سرمایه از کشور، هیچ نشانهای از وجود سازوکارهای حفظ داراییهای مردم توسط گردانندگان پشت پرده آنها ارائه نشده است. این مرکز توصیه کرده که همگان در این زمینه احتیاطهای لازم را بخرج داده و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیافتند. در این اطلاعیه فعالیت مردم در بازار رمزارزها با دست رفتن داراییهای مردم با جریانهای مانند شبکههای هرمی در کشور تشبیه شده و در نهایت اعلام شده که همه نهادها و صاحبان رسانه، مسئولانه نسبت به آگاهی بخشی صحیح به شهروندان در این زمینه تلاش کنند. در پایان این اطلاعیه تایید شده که تاکنون هیچگونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده و لازم است همگان مراقبتهای لازم در این خصوص را به عمل آورند.
در ادامه این اتفاق شب گذشته (۱۱ اسفند) در برنامه تلویزیونی ویژه خبری شبکه دو سیما، عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی اعلام کرد که خرید و فروش رمز ارزها بین افراد عام مجاز نیست و فقط باید برای واردات کالا از آن استفاده شود. به گفته او به زودی چند صرافی برای ثبت سفارشهایی که به صرافیها داده میشوند، مشخص میشوند و نامشان اعلام میشود که برای واردات از طریق رمز ارزها، تامین ارز کنند. همچنین محمدرضا مانی یکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی هم در این برنامه تاکید کرد که موضوع رمزارزها پدیده جدید است و هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد و به این علت مبادلات جهانی آن از سال ۲۰۱۶ افزایش نداشته است. از سوی دیگر در این برنامه محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم تاکید کرد که مردم فعلا وارد حوزه رمز ارزها نشوند تا جمع بندی تصمیمات درباره رمز ارزها در کمیسیون اقتصادی مجلس نهایی شود.