انتقاد کمیسیون تامین تجهیزات نصر از تامین ارز کالاهای فاوا
طبق بیانیه کمیسیون تامین تجهیزات و کالای فاوا سازمان نصر تهران، بانک مرکزی روال خاصی…
۲۴ مهر ۱۴۰۳
۹ بهمن ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
کدام شرکتها بزرگترین خریدار انرژی سبز هستند؟ در سال ۲۰۲۰ صدر این جدول متعلق به شرکت آمازون بود که از گوگل و فیسبوک در این زمینه پیشی گرفت. همچنین پس از آمازون نیز شرکت توتال غول نفتی فرانسه، شرکت تولید کننده نیمه رسانای تایوان و شرکت ارتباطات ورایزون در آمریکا قرار دارند.
به گزارش پیوست، طبق گزارش سازمان تحقیقی بلومبرگ NEF (BNEF) بیش از 130 شرکت از صنعت نفت و گاز گرفته تا غولهای تکنولوژی به انرژی پاک روی آوردهاند. این شرکتها روی هم رفته ۲۳/۷ گیگا وات انرژی پاک خریداری کردهاند. آمازون سال گذشته با ۳۵۰ قرارداد خرید انرژی در صدر جدول قرار گرفته است. روی هم رفته این شرکت تا به امروز ۷/۵ گیگاوات انرژی خریداری کرده است.
سال ۲۰۲۰ با وجود بحران کرونا و زوال اقتصادی شرایط خاصی داشت. شرکتها با این چشمانداز که کشور ویروس را مهار خواهد کرد و وضعیت اقتصادی بهبود مییابد به این برآورد رسیدن که از این پس انرژی پاک بیشتری خریداری خواهند کرد. اما انگیزه دیگر شرکتها همراه شدن در مسیر به صفر رساندن کربن تا میانه قرن جدید است.
کایل هریسون مولف اصلی گزارش BNEF میگوید: «شرکتها در سال ۲۰۲۰ با موجی از ناملایمات مواجه شدند، فعالیتهای داخلی شرکتها با شروع پاندمی مختل شد و بسیاری از شرکتها با رکود جهانی دچار کاهش درآمد شدند. سوالاتی که پیش وپس از انتخابات آمریکا ایجا شد هم تصمیم گیری بلند مدت را برای این شرکتها پیچیدهتر کرد. حفظ و حتی توسعه بازار انرژی پاک در این شرایط نشان میدهد که پایداری تا چه اندازه در دستور کار بسیاری از شرکتها قرار دارد.»
او میگوید که ۶۵ شرکت در سال ۲۰۲۰ به پیمان 100RE پیوستند و تعهد دادند که 100 درصد از مصرف الکتریسیته خود را با انرژی پاک تامین کنند؛ به طور کلی ۲۸۰ شرکت به این پیمان پیوستهاند. با کاهش هزینه انرژی بادی و خورشیدی این حرکت قدرت بیشتری خواهد گرفت. بهعلاوه جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا نیز در حال تهیه مقررات و سیاستهایی است که تا سال ۲۰۵۰ باعث به صفر رسیدن کربن میشود.
بایدن به دنبال یک بسته انرژی پاک ۲ هزار میلیارد دلاری است. بخشی از هزینه این بسته با لغو کاهش مالیاتهایی که ترامپ انجام داده بود تامین میشود. حدود ۴۰ درصد از این پول به مناطق محروم اختصاص خواهد یافت. این طرح قرار است سرمایهگذاری بیشتری در تکنولوژیهای بادی و خورشیدی، خودروهای الکتریکی، بازدهی انرژی، حمل و نقل عمومی و شبکههای هوشمند داشته باشد. این پروژهها به جوامع در معرض خطر و البته آنهایی که به زغالسنگ وابسته هستند اختصاص خواهند یافت.
انرژی پاک داستان موفقیت آمریکایی است. وقتی شرکتها روی انرژی سبز سرمایهگذاری میکنند این سرمایه تبدیل به شغل میشود. براساس گزارش مشاغل پاک آمریکا در سال ۲۰۲۰ جذب نیرو در این بخش از سال 2015 به مقدار ۱۰/۴ درصد افزایش یافته است. بیش از ۳/۳ میلیون نفر پیش از کرونا در این بخشهای تکنولوژی پاک کار میکردند. اما پاندمی این ارقام را کوچک کرده است و با وجود آمار مثبتی که بخش تکنولوژی داشته اما سرعت روند رشد در آمریکا کاهش یافته است.
جوناس روز تحلیلگر ارشد موضوع پایداری انرزی در BNEF میگوید «امروزه شرکتها بیشتر از قبل به انرژی پاک و مقرون به صرفه در جهان دسترسی دارند. حالا دیگر هیچ بهانهای وجود ندارد که به مسیر انرژی پاک نپیوندند»
نه تنها از جنبه محیط زیستی بلکه از جنبه اقتصادی نیز انرژی پاک برای شرکتها مهم است، این موضوع روی برند شرکتها نیز تاثیر مثبت دارد. اما جا برای فعالیت بسیار است. شبکه سرمایهگذاران اصول سرمایهگذاری مسئولانه (PRI) که بیش از 86 هزار میلیارد دلار دارایی را مدیریت میکند از کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا خواسته تا شرکتها را مجبور کند سطح تولید کربن خود را برسااس توافق پاریس کاهش دهند. این سرمایهگذاران میگویند که بازارها به تجارتها پاداش خواهند داد.
فیونا رینولدز مدیرعامل اصول سرمایهگذاری مسئولانه در مصاحبهای گفت: «ما فکر میکنیم که SEC (کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا) در انجام وظیفه خود شکست خورده است. اگر صندوقهای بازنشستگی روی شرکتهایی سرمایهگذاری کردهاند که در خطر اقلیمی قرار دارند، SEC میتواند از شرکتها بخواهد که اقدامات خود و چگونگی گزار به اقتصادی با کربن پایین را شفاف سازی کنند».
شش شرکت بزرگ حوزه نفت و گاز در حال سرمایهگذاری روی انرژی سبز هستند. حتی محافظهکار ترین شرکتها از جمله شرکت انرژی اکسل (Xcel)، شرکت Southern و شرکت انرژی NRG نیز اهداف بزرگی در کاهش کربن مشخص کردهاند. 48 درصد از شرکت های شاخص Fortune 500 و 63 درصد از شرکتهای شاخص Fortune 100 نیز قول دادهاند که تولید گازهای گلخانهای را کاهش داده و از انرژی تجدید پذیر استفاده کنند یا بازدهی اانرژی خود را افزایش دهند. پس آیا شرکتها برای پیش گرفتن مسیر سبز با توجه به اوضاع سخت اقتصادی به اجبار دولتی نیاز دارند؟
مدرسه تجارت و محیط زیست اسمیت در آکسفورد این سوال را بررسی و نتیجه گرفته که سرمایهگذاری در تکنولوژیهای سبز بهترین راه برای احیای اقتصاد است. پروژههای انرژی تجدید پذیر و شبکه هایالکتریکی مدرن بهترین درمان برای بحران هستند و البته بازدهی بسیار خوبی در طولانی مدت خواهند داشت.
دولت در رسیدن به این هدف نقش دارد و بخش خصوصی هم با توجه به الگویهای مناسبی که برعهده دارد نقش پررنگی در این مسیر خواهد داشت. اما دیگر شرکتها هنوز در این حوزه فعالیت کاملی ندارند. در حالی که بازار آنها را به پیوستن به این جریان ترغیب میکند اما دولت قبلی توانست بسیاری از شرکتها را پشت آزادیهای قانونی پنهان کند. به نظر میرسد در دوره جدید با ریاست جمهوری بایدن اوضاع تا حدودی تغییر خواهد کرد؛ اول از طریق حرکت رگلاتوری و سپس اقدام قانونی.
منبع: Forbes