مرکز پژوهشهای مجلس: سرقت موبایل اطلاعات سامانه ثنا را لو میدهد
مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی منتشر کرده است که نشان میدهد با سرقت گوشی موبایل افراد،…
۲۵ شهریور ۱۴۰۳
اهمیت رمزنگاری در خدمات درمانی
۱۱ آبان ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
رمزنگاری به معنای تبدیل اطلاعات به کدهایی مخفی است که در واقع معنا و مفهوم داده یا فایل مورد نظر را پنهان میکند. هنر رمزنگاری و رمزگشایی را به طور کلی کریپتوگرافی یا رمزگذاری مینامند. رمزنگاری امنترین و پر طرفدارترین روش ارتباط است که در نرمافزارهای ارتباطی در جهان استفاده میشود. اما تماسها چگونه رمزنگاری میشوند؟ و اهمیت رمزنگاری در خدمات درمانی چیست؟
به گزارش پیوست، در گذشته روش رمزنگاری عمدتا در ارتش و نهادهای دولتی استفاده میشد اما امروز در موارد بسیاری از جمله ذخیره داده روی کامپیوتر و فضای ذخیره سازی و البته در شبکهها از رمزنگاری استفاده میشود.
یادگیری ماشینی از ابتدای پیدایش خود تا به امروز بسیار تکامل پیدا کرده است. کارهای روزمره و رایجی که ماشینها انجام میدهند زندگی انسان را سادهتر و آسانتر کرده است و دیگر نیازی نیست انسانها نگران مشکلاتی همچون دزدی اطلاعات باشند.
مدلهای یادگیری ماشینی فعال و گسترده هستند و چندین کاربر میتوانند به طور مشترک از آن استفاده کنند. از آنجایی که گاهی به توان محاسباتی بالایی نیاز است، مدل اشتراکی در همه جا امکانپذیر نیست.
به همین دلیل محاسبه ابری با بهره گیری از API (رابط برنامهنویسی نرمافزار) در فضای ابری میتواند خروجی مطلوبی را در اختیار ما قرار دهد. با اینکه محاسبات ابری باعث میشود تا قدرت محاسباتی بیشتری در اختیار باشد، اما دادههای شما در اختیار ارائه دهندگان فضای ابری قرار میگیرد.
رمزنگاری همریختی به کاربران اجازه میدهد تا با استفاده از رمزمتنها بدون آسیب به دادههای حساس خروجیهای مطلوبی را ارائه کنند.
رمزنگاری همریختی برای پردازش رمز متنها استفاده میشود و در واقع نتایجی را که از پردازش یک متن معمولی انتظار میرود ارائه خواهد داد. در این روش مثلا شما یک محاسبه ریاضی یعنی جمع دو عدد را به صورت رمزنگاری شده در اختیار ارائه دهندگان محاسبات ابری قرار میدهید. ارائه دهنده یا شخص ثالث با انجام محاسبه روی رمز بدون اینکه از محتویات اصلی اطلاع داشته باشد در پاسخ این معادله به نتیجهای رمزی خواهد رسید که در صورت رمزنگاری پاسخ درستی برای معادله خواهد بود.
برای حفظ حریم خصوصی در یک مکالمه، اپلیکیشن یا شرکت ارائه دهنده باید از رمزنگاری مبدا-به-مقصد برای تماسها، پیغامها، ویدئو یا دیگر محتویات استفاده کند.
با استفاده از این روش تضمین خواهد شد که:
رمزنگاری مبدا-به-مقصد بهترین روش امنیتی برای مکالمات محسوب میشود. این روش به صورت خودکار در اپلیکیشنهای دارای رمزنگاری اعمال میشود و نیازی به روشن کردن این قابلیت نیست.
همانطور که در بالا گفتیم رمزنگاری دادهها را به کد تبدیل کرده و سپس برای رمزگشایی آن به یک کلید نیاز است.
رمزنگاری مبدا به مقصد در اپلیکیشنها به این معنا است که دادههای یک تماس چه به صورت صوتی و چه ویدئویی از دستگاه شما و دستگاه فردی که با او مکالمه دارید رمزنگاری خواهد شد.
صوت یا ویدئو رمزنگاری شده تنها با استفاده از کلیدی رمزگشایی میشود که در در اختیار طرفین مکالمه قرار دارد.
این کلید در واقع عددی است که در دستگاهی که با آن تماس گرفتید تولید میشود و در دستگاههایی که در مکالمه حضور دارند باقی میماند. این کلید در اختیار گوگل، دیگر شرکتها یا هیچ شخص ثالثی قرار نمیگیرد. پس از پایان تماس این کلید نابود خواهد شد.
حتی اگر شخصی به مکالمه یا دادهها دسترسی پیدا کند نیز به دلیل در اختیار نداشتن کلید قادر به رمزگشایی آن نخواهد بود.
هر سازمان و یا صنعتی به یک روش امن برای برقراری ارتباط و در عین حال حفظ اسرار سازمانی و شرکتی نیاز دارد.
سازمانهای تکنولوژی درمانی، با استفاده از دادههای خام بیماران محصولات درمانی تازهای را با بهره گیری از یادگیری ماشینی میسازند.
شرکتهای تکنولوژی میتوانند محصولاتی را برای تسهیل روند ساخت دارو و بهبود تاسیسات درمانی ارائه کنند و سرعت هماهنگی بین اسناد الکترونیکی بخش درمان (EHR) را افزایش دهند.
این روش EHR به شرکتهای تکنولوژی درمانی اجازه میدهد تا وظایف و روند کاری خود را دنبال کرده و در عین حال امنیت دادههای بیماران را نیز تضمین کنند.
شرکتهای بزرگ تکنولوژی با استفاده از تکنولوژیهای مدرن از جمله تشخیص چهره روشهای ایمنی را در اختیار بخش درمان قرار میدهند.
شرکتهای دولتی نیز در سراسر جهان به دلیل عدم رعایت حریم خصوصی دائما مورد انتقاد قرار میگیرند و رمزنگاری و یادگیری ماشینی به صنعت درمان اجازه می دهد تا از حریم خصوصی دادههای درمانی و بیماران خود محافظت کرده و در عین حال زمان و بازدهی را فدای آن نکنند.
براساس تحقیقاتی که دانشگاه استنفورد انجام داده است در سال آتی دادههای درمانی ۴۸ درصد افزایش خواهد یافت. این اطلاعات حساس شامل اطلاعات مربوط به بیمار، وضعیت درمانی و بیمه میباشند و باید بین پزشکان و مسئولان بیمارستان جا به جا شود.
چنین اطلاعات حساسی نیازمند امنیت بالایی است و برای محافظت و جلوگیری از درز اطلاعات، بیماران باید رمزنگاری شوند تا حتی در صورت درز اطلاعات، هویت فرد بیمار در اختیار کسی قرار نداشته باشد.
قانون انتقال و پاسخگویی بیمه درمانی (HIPAA) دستورالعملهای ویژهای ارائه کرده است که از اطلاعات درمانی بیماران که به صورت الکترونیکی از سوی شرکتها ساخته، دریافت شده، استفاده شده و نگهداری میشود محافظت خواهد کرد.
در این قانون آمده است که مدیریت باید مسئولیت امنیت دادهها و آموزش کارکنان سازمان برای حفظ امنیت را بر عهده بگیرد و در بخش فنی و فیزیکی نیز با ارائه دستورالعملهایی از حریم خصوصی و دادههای کاربران محافظت میکند.
در حالی که رمزنگاری در HIPAA اجباری نیست اما با این وجود به صنعت درمان و بهداشت توصیه میشود که در صورت امکان از این روش برای حفظ امنیت دادهها استفاده کنند.
به طور کلی می توان گفت که چه در نهادهای درمان و چه در سطح فردی، امنیت دادهها و حفظ حریم خصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است. نقض این حریم خصوصی برای شرکتها پیامدهای جدی به دنبال خواهد داشت و رمزنگاری و یادگیری ماشینی میتواند از بروز این موضوع جلوگیری کند. یادگیری ماشینی کنترل حریم خصوصی را با استفاده از راهحلهای خلاق امکانپذیر ساخته است.