skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آیا تبلت‌ها جایگاه فعلی لپ‌تاپ‌ها را تصاحب می‌کنند

امید اعظمی عضو تحریریه

۶ آبان ۱۳۹۹

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

سرفیس تبلت مایکروسافت

تغییرات سریع دنیای تکنولوژی، با همان سرعت سرسام‌آور، عادت‌های انسان‌ را نیز تحت‌الشعاع قرار داده است. به محض این که انسان امروزی به یک تکنولوژی و استفاده از آن عادت می‌کند، باید طرز استفاده از تکنولوژی جدید‌تر و جایگزینی آن را نیز بیاموزد. این سرعت بالای تغییرات در هر دو طرف، باعث مصرف‌گراتر شدن انسان نیز شده است. اگر ۱۰ سال پیش یک دستگاه کامپیوتر خانگی در یک خانواده ۶ نفره با سطح درآمد متوسط وجود داشت، اکنون در همان خانواده، حداقل ۶ گوشی هوشمند، چند لپ‌تاپ و احتمالا یکی دو تبلت وجود دارد. کسی نمی‌داند در آینده‌ای نزدیک، دستگاه‌هایی که جایگزین دستگاه‌های فعلی خواهند شد یا نه. اما در حال حاضر این تبلت‌ها هستند که به جان لپ‌تاپ‌ها افتاده‌اند.

از کجا آمده‌ای آمدنت بهر چه بود؟

اگر نگاهی به تاریخچه پیدایش لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها بیاندازیم، شباهت‌های زیادی را مشاهده می‌کنیم. با ساخته شدن اولین لپ‌تاپ‌ها، به دلیل ناکارآمد بودن و طراحی نامناسب، هیچ‌کس حتی توجهی هم به آن‌ها نمی‌کرد. اما با انقلابی که در ساخت قطعات، پیشرفت نرم‌افزار و طراحی این محصولات شکل گرفت، در دهه ۹۰ به محبوبیت رسید و در دهه اول از قرن جدید به یک وسیله کاربردی و همه‌گیر تبدیل شد. اولین تبلت‌ها نیز که توسعه آن‌ تقریبا همزمان با پیدایش اولین لپ‌تاپ‌ها آغاز شد، غیرکاربردی، سنگین و گران قیمت بودند. به همین دلیل کنار گذاشته شدند. اما استیوجابز با ساخت اولین آیپد، روح تازه‌ای به کالبد بی‌جان تبلت‌ها دمید و محبوبیت و فروش آن‌ها را چندین برابر کرد. تبلت‌های ویندوزی از سال‌های آغازین فعالیت تبلت‌ها وجود داشتند اما اندروید خیلی دیر خود را به تبلت‌ها رساند و تقریبا از سال ۲۰۰۹ شاهد حضور تبلت‌های اندرویدی در بازار بودیم. تبلت‌هایی که امروزه در بازار وجود دارند قدمت چندانی نداشته و مشخصا جای پیشرفت بسیار زیادی دارند. اما همین حالا هم تهدیدی جدی برای لپ‌تاپ‌ها به شمار می‌آید.

حمله تبلت‌ها به جایگاه فعلی لپ‌تاپ‌ها
با گسترش لپ‌تاپ‌ها، کامپیوتر‌های خانگی سهم زیادی از بازار خود را از دست دادند. حالا با گسترش بازار تبلت‌ها باید دید این اتفاق برای لپ‌تاپ‌ها نیز تکرار می‌شود یا خیر

نمادی از تغییر فناوری

پیشرفت تبلت‌ها در همین ۱۰ سال گذشته به‌قدری زیاد بوده که اکنون برای انجام بسیاری از امور به یکی از اصلی‌ترین گزینه‌های روی میز تبدیل شده‌اند. به‌خصوص با پیشرفت تبلت‌های ویندوزی، کروم‌بوک‌ها و البته آیپد‌های اپل. برای استفاده‌های روزمره یک انسان عادی، علاوه بر لپ‌تاپ‌های خانگی، تبلت‌ها نیز یکی از گزینه‌های اصلی به شمار می‌روند. انجام امور اداری با لپ‌تاپ‌های سبک و با مشخصات پایین راحت شده است اما با تبلت‌ها راحت‌تر انجام می‌شود. لپ‌تاپ‌های دانش‌آموزی و دانش‌جویی طرفداران زیادی دارند اما دانش‌آموزان و دانش‌جویان به تبلت‌ها علاقه بیشتری نشان می‌دهند. از طرفی همین تغییر بازی در زمین کامپیوتر‌ها نیز در حال انجام است. کامپیوتر‌های گران‌قیمت و با بالاترین سخت‌افزار که صرفا برای گیمینگ استفاده می‌شوند، جای خود را به لپ‌تاپ‌های گیمینگ می‌دهند. کامپیوتر‌هایی که برای انجام کارهای مهندسی استفاده می‌شوند، در حال جایگزینی با لپ‌تاپ‌ها هستند. کامپیوتر‌هایی که برای کارهای گرافیکی و تدوین استفاده می‌شوند، بازی را به لپ‌تاپ‌های قوی‌تر باخته‌اند. شاید این چرخه تغییر خیلی به چشم همگان نیاید. اما اگر فقط به همین چند سال اخیر نگاه کنیم، کاملا قابل مشاهده و مشخص است.

چه تبلت‌هایی جایگزین لپ‌تاپ‌ها می‌شوند؟

یکی از اصلی‌ترین دلایل پیشرفت تبلت‌های ویندوزی و کروم‌بومک‌ها، قابل‌حمل‌تر بودن آن‌ها نسبت به لپ‌تاپ‌ها است که مزیت بسیار مهمی هم به شمار می‌رود. استفاده بسیاری از کاربران، از لپ‌تاپ‌هایی که بعضا ۲ تا ۳ کیلوگرم وزن دارند با استفاده‌ای که از یک تبلت چند صد گرمی دارند یکی است. پس دلیلی برای حمل چنین وسیله سنگینی وجود ندارد. تبلت‌های امروزی غالبا کیبورد‌های مغناطیسی، سبک و قابل حمل داشته که عملا آن‌ها را به نسل جدیدی از لپ‌تاپ‌های قابل حمل ارتقا داده است. نمایشگر‌های لمسی و داشتن قلم، از دیگر مزیت‌های کاربردی تبلت‌ها نسبت به لپ‌تاپ‌ها است.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، آی‌پد‌های اپل به‌تنهایی سهم قابل توجهی از کل تبلت‌های جهان را در اختیار داشته‌اند. در این میان سهم فروش تبلت‌های اپل نسبت به ۵ سال گذشته در بالاترین حد خود و سهم تبلت‌های اندرویدی در پایین‌ترین حد خود قرار گرفته است. با این حال همچنان تبلت‌های اندرویدی بیش از نیمی از سهم فروش تمام تبلت‌های جهان را شامل می‌شوند. تبلت‌های ویندوزی هم کمترین سهم بین سه‌گانه اندروید، iOS، ویندزو را داشته‌ اما به نظر می‌رسد مایکروسافت با تولید سرفیس‌های جدید، به فکر تغییر روند بازی است. این نمودار متعلق به موسسه معتبر آمار «Statista» است.

نمودار سهم سیستم‌عامل تبلت‌ها در سال ۲۰۲۰
نموداری از وب‌سایت معتبر Statista وضعیت سهم تبلت‌های مختلف از بازار جهانی را نشان می‌دهد

آی‌پد‌ها

آی‌پد‌های اپل با اختلاف پرفروش‌ترین تبلت‌های جهان به‌شمار می‌روند. آی‌پد‌ها از سطح‌بالاترین تبلت‌های جهان هستند. پردازنده آی‌پد ۲۰۲۰ یعنی A14 به ادعای اپل، ۲ بار سریع‌تر از پردازنده‌های محبوب‌ترین لپ‌تاپ‌ها و ۳ بار سریع‌تر از تمام تبلت‌های اندرویدی و ۶ بار سریع‌تر از بهترین کروم‌بوک بازار است. این ادعای وحشتناک و بزرگ، رویای اپل نیست، بلکه دست‌آورد اپل است. بسیاری از آهنگ‌سازان و یا تدوین‌گر‌های به‌روز، به‌جای استفاده از کامپیوتر‌های بزرگ، جاگیر و غیرقابل حمل به استفاده از مک‌بوک‌ها روی آوردند که سریع‌تر، سبک‌تر و قابل حمل بودند. اما امروزه آی‌پد‌های اپل علاوه بر سبک‌تر و قابل‌حمل‌تر بودن نسبت به مک‌بوک‌ها، توانایی اجرای این نرم‌افزار‌ها را نیز دارند و برای بسیاری از کاربران، یا به ابزار دوم و جایگزین و یا به ابزار اصلی کار تبدیل شده است.از طرفی آی‌پد‌ها که به سیستم‌عامل iOS مجهزند، نمی‌توانند اپلیکیشن‌های ویندوزی که جایگزینی در پلتفرم‌های اپل ندارند را اجرا کنند. از آنجایی که قیمت نسبتا زیادی هم دارند می‌توان لپ‌تاپ‌های زیادی در مدل‌های مختلف با همان قیمت خریداری کرد.

اپل آی‌پد پرو ۲۰۲۰ قوی‌تری نسل تبلت‌های اپل
پردازنده آی‌پد پرو ۲۰۲۰ یعنی A14 به ادعای اپل، ۲ بار سریع‌تر از پردازنده‌های محبوب‌ترین لپ‌تاپ‌ها، ۳ بار سریع‌تر از تمام تبلت‌های اندرویدی و ۶ بار سریع‌تر از بهترین کروم‌بوک بازار است.

ویندوزی‌ها

اکثر تبلت‌های اندرویدی از پردازنده‌هایی که روی گوشی‌های موبایل می‌بینیم استفاده می‌کنند. این پردازنده‌ها اگرچه قدرت پردازش قابل توجه و بالایی دارند. اما به هرحال جدیدترین نسل از پردازنده‌های کامپیوتری به مراتب از پردازنده‌های موبایلی قوی‌تر هستند. جدیدترین سرفیس‌های مایکروسافت، علاوه بر اینکه از پردازنده‌ و سخت‌افزار لپ‌تاپ بهره می‌برند، به سیستم‌عامل ویندوز نیز مجهز شده‌اند. از آنجایی که سیستم‌عامل ویندوز با اختلاف فاحش پراستفاده‌ترین سیستم‌عامل روی لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های شخصی است، آپشنی به نام ویندوز برای سرفیس‌های مایکروسافت درجه کاربردی بودن این گجت‌ها را چندین سطح نسبت به سایر تبلت‌ها بالا برده است. در واقع بهتر است بگوییم مایکروسافت لپ‌تاپ‌هایی تولید کرده که به انداره یک تبلت، جمع‌وجور و قابل حمل شده است. سروفیس‌های مایکروسافت شاید همان آینده‌ای است که برای تبلت‌ها تصور می‌کردیم.

مایکروسافت سرفیس پرو ۷ جدیدترین نسل تبلت‌های مایکروسافت
سروفیس‌های مایکروسافت شاید همان آینده‌ای است که برای تبلت‌ها تصور می‌کردیم.

اندرویدی‌ها

تبلت‌های اندرویدی با آنکه سهم زیادی از فروش تبلت‌ها را به خود اختصاص داده‌اند اما برای استفاده‌های خیلی عادی و روزمره مناسب بوده و به درد انجام کار‌های سنگین نمی‌خورند. یکی از اصلی‌ترین مخاطبان تبلت‌ها، کودکان و نوجوانان هستند که باتوجه به تنوع و گستردگی اپلیکیشن‌های اندرویدی، تبلت را به‌عنوان اولین کنسول بازی خود انتخاب می‌کنند. درحال حاضر و با توجه به شرایط کنونی جهان، تحت تاثیر پاندمی کرونا و خانه‌نشین شدن دانش‌آموزان، تبلت‌ها علاوه بر استفاده برای سرگرمی، از جنبه آموزشی نیز مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این میان تبلت‌های اندرویدی که رنج گسترده‌تری از تنوع قیمتی را شامل می‌شود، به گزینه اصلی بسیاری از خانواده‌ها تبدیل شده‌اند.

گلکسی تب اس ۷ پلاس از بهترین تبلت‌های سامسونگ

کلام آخر اینکه اگر قابل حمل ‌بودن در کنار انجام کارهای روزانه، یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های شما برای خرید لپ‌تاپ باشد، تبلت‌های ویندوزی جایگزین بسیار مناسبی هستند. چرا که هم می‌توانند مانند یک تبلت و هم مانند یک لپ‌تاپ رومیزی عمل کنند. اگر به‌دنبال نمایشگر بزرگ‌تری از گوشی‌های موبایل می‌گردید، تبلت‌های اندرویدی با قیمت‌های مناسب، جایگزین بهتری از لپ‌تاپ‌ها هستند. اگر اجرای نرم‌افزار‌های سنگین یا انجام بازی‌های با گرافیک بالا کار روزانه شماست اما به‌دنبال یک گزینه قابل حمل هستید، فعلا بهتر است در میان همان لپ‌تاپ‌ها بگردید تا بعد.

جدول بهترین تبلت‌های سال ۲۰۲۰ از نگاه وب‌سایت‌های معتبر
لیست تبلت‌های برتر سال ۲۰۲۰ از نگاه وب‌سایت‌های معتبر TomsGuide، Wired، Expert Reviews و Laptopmag
http://pvst.ir/8vn
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو