نسل آینده POSها، دستگاههای هوشمندی با امکاناتی فراتر از پرداخت هستند
نسل آینده پایانههای پرداخت الکترونیکی بانکی شامل دستگاههای هوشمندی خواهند بود که امکاناتی فراتر از…
۴ آذر ۱۴۰۳
۶ آبان ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات در گزارشی اعلام کرد ۷۳۰ خدمت الکترونیکی از طریق پایگاه ملی اطلاعات ارائه میشود و با ارائه این خدمات دیگر نیازی به استعلام کاغذی اسناد و مدارک نداریم و استعلام به صورت الکترونیکی صورت میگیرد.
به گزارش پیوست، رضا باقری اصل با اشاره به خدماتی که از طریق پایگاه ملی اطلاعات ارائه میشود گفت: «هنوز بسیاری از دستگاهها از این خدمات استفاده نمیکنند و با وجود ابلاغیههایی که ما به آن دستگاهها زدهایم همچنان دنبال استعلام کاغذی اطلاعات افراد هستند.»
او افزود: «به طور مثال با راهاندازی امکان استعلام محل اقامت، دیگر شبکه بانکی به سادگی میتواند استعلام محل اقامت را آنلاین از پایگاه ملی اطلاعات دریافت کند اما همچنان برخی از بانکها افراد را برای استعلام محل اقامتشان به دفاتر پستی میفرستند.» او تاکید کرد به زودی گزارش همکاری دستگاهها برای تعامل دادهها و پیادهسازی و اجرایی کردن پروژهها را به رئیس جمهور ارائه خواهیم کرد.
دبیرشورای اجرایی فناوی اطلاعات و دبیر کارگروه تعاملپذیری با اشاره به اجرایی شدن استعلام آنلاین مدارک تحصیلی و اشتغال به تحصیل گفت: «از میان ۲۳ پروژه اولویتدار دولت الکترونیکی ۱۰ پروژه به صورت خاص و با ابلاغیه ریاست جمهوری پیگیری میشود که یکی از این پروژهها امکان استعلام آنلاین مدرک تحصیلی و اشتغال به تحصیل افراد است.»
رضا باقری اصل گفت: «به دلیل تنوع دانشگاهها و تنوع پایگاه دادههای مدارک تحصیلی و نوع توزیع اطلاعات میان سازمان سنجش و دانشگاهها، تاکنون امکان استعلام یکپارچه برای مدارک تحصیلی و اشتغال به تحصیل افراد فراهم نبود؛ اما با یکپارچهسازی اطلاعات در وزارت علوم و همکاری و هماهنگی که با وزارت بهداشت انجام گرفته است، امکان استعلام یکپارچه مدارک تحصیلی فراهم شد.»
او اعلام کرد که در شرایط فعلی اطلاعات ۳ هزار و ۵۰۰ مرکز آموزشی روی این پایگاه اطلاعاتی وجود دارد و امکان استعلام مدارک و اشتغال به تحصیل این مراکز آموزشی فراهم شده است.
او یکی دیگر از اقداماتی که با اجرایی و نهایی شدن این سامانه صورت گرفته است را امکان ثبت نام آنلاین دانشجویان در مراکز دانشگاهی و آموزشی عنوان کرد. یکی از نکات قابل توجه در اجرایی شدن این پروژه عدم اخذ مدارک کاغذی توسط ۹۰ مرکز دانشگاهی و آموزشی هنگام ثبت نام دانشجویان است.
طبق گفته باقری اصل با تعاملی که با سامانههای مختلف برقرار شده است در ۹۰ دانشگاه کشور هنگام ثبت نام دیگر نیازی به ارئه کپی شناسنامه یا مدرک دیپلم نیست بلکه از طریق سامانهها به آن دسترسی دارند.
۹۰ دانشگاه کشور برای ثبت نام دانشجویان خود دیگر نیازی به دریافت مدارک به صورت کاغذی ندارند
او تاکید کرد که سامانه مدرک تحصیلی آموزش و پرورش نیز ایجاد شده است و استعلام دیپلم از طریق این سامانه انجام میگیرد.
او اعلام کرد: «هماکنون رئیسجمهور درخواست کرده که در صورت امکان امکان استعلام مدرک تحصیلی برای همگان فراهم شود.» و در توضیح بیشتر این موضوع گفت: «در این صورت اگر شماره ملی شخصی را در اختیار داشته باشید میتوانید با وارد کردن شماره ملی مدرک تحصیلی وی را مشاهده کنید.»
باقری اصل در پاسخ به این سوال که این سرویس خلاف حریم شخصی افراد نیست، گفت: «در شرایط فعلی ما قانون حمایت از داده شخصی افراد نداریم اما طبق آنچه در قانون دسترسی آزاد به اطلاعات آمده است، مدرک تحصیلی افراد شامل حریم خصوصی نمیشود؛ البته توجه داشته باشید که در صورت در دسترس بودن این امکان برای همگان فقط سطح مدرک تحصیلی نمایش داده خواهد شد و ریز نمرات یا حتی معدل افراد نمایش داده نمیشود.»
دبیر کارگروه تعاملپذیری با اشاره به اقداماتی که از سوی دستگاههای مختلف برای ارائه الکترونیکی سرویسهایشان در دوره کرونا صورت گرفته، گفت: «سازمان بورس در این دوره توانست امکان برگزاری مجامع الکترونیکی را فراهم کند و تعدادی از مجامع نیز به این صورت برگزار شد از دیگر اقداماتی که جزو پروژههای اولویتدار دولت بود و به صورت مستقیم نیز از سوی رئیس جمهوری پیگیری میشد، موضوع ارائه خدمات الکترونیکی در بورس بود. از سوی دیگر امکان توزیع الکترونیکی سود سهام فراهم شد و احرازهویت آنلاین از طریق سجام یکی دیگر از اقداماتی است که از سوی بورس صورت گرفته است.»
باقری اصل در پاسخ به این سوال که هر چند احراز هویت الکترونیکی از طریق سجام صورت میگیرد اما باز برای احراز هویت و ثبت امضا به دفاتر پیشخوان مراجعه شود گفت: «احراز هویت حضوری برای کارگزاریهای بورس بود، اما هماکنون تعدادی از کارگزاریها امکان احراز هویت الکترونیکی را از طریق سامانهشان فراهم کردهاند و اسامی این کارگزاریها روی سایت سازمان سپردهگذاری وجود دارد.»
به عقیده او فراهم شدن زیرساختهای ارائه خدمات الکترونیکی در بورس موجب شد تا ارائه سرویس به این تعداد افراد در بورس امکانپذیر و سادهتر شود. طبق گفته او ابتدای سال گذشته فقط ۲.۵ میلیون نفر کد سجامی داشتند اما هماکنون تعداد دارندگان کد سجام به ۱۵ میلیون نفر رسیده است و ظرفیت بورس تقریبا ۶ برابر شده است. او افزود: «هماکنون ۱۳ میلیون نفر سود سهام خود را الکترونیکی دریافت میکنند.»
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، پروژه سلامت الکترونیکی را از دیگر پروژههایی عنوان کرد که به صورت خاص پیشرفت آن مورد تاکید و توجه رئیسجمهور قرار گرفته است. او گفت که در این زمینه پایگاه اطلاعات بیمه کشور یکپارچه شد و در همین زمینه دفترچههای بیمه تکراری حذف شد. او تاکید کرد که با اجرایی شدن این پروژه صدور نسخه الکترونیکی امکان پذیر میشود.
رضا باقری اصل اظهار امیدواری کرد که در جلسه بعدی شورای اجرایی فناوری اطلاعات مقدمات صدور نسخه الکترونیکی فراهم شود در این صورت دیگر لازم برای گرفتن دارو حتما نسخه در دسترس افراد باشه بلکه با وارد کردن کد ملی هر داروخانهای از محتویات نسخه مطلع میشود و نسخه را فرد میپیچد. در این صورت مراکز بهداشتی و درمانی نیز سادهتر میتوانند آزمایشات یا فعالیتهای مربوط به بیماران را پیگیری کنند و انجام دهند.
او با اشاره به اینکه ۸۰ درصد این پروژه اجرایی شده است گفت: «با این وجود نمیتوانم بگویم که این طرح اجرایی شده است چرا که هنوز مردم آن را حس نمیکنند وقتی این طرح برای مردم ملموس خواهد شد که فرایندهای آموزشی در مراکز درمانی و داروخانهها اجرایی شود.»
او پیشبینی کرد که از آذر ماه اجرای طرح پایلوت نسخه الکترونیکی در ۴ استان به صورت آزمایشی اجرا و از پایان سال به صورت کامل در سراسر کشور اجرایی شود.
باقری اصل همچنین به سرویسهای الکترونیکی سازمان امورمالیاتی اشاره کرد و گفت: «هر چند در این سازمان ۷۰۰ خدمت به صورت الکترونیکی ارائه میشود؛ اما هنوز مقاومتهای زیادی برای اجرایی شدن پروژهها وجود دارد.» او تاکید کرد که هماکنون زیرساخت قانونی برای دریافت اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی و پرداخت آن به صورت الکترونیکی وجود دارد و یکی از مطالبههای شواری اجرایی فناوری اطلاعات اجرایی شدن این بخش از طرح است.
او یکی از مطالبههای شورای اجرایی فناوری اطلاعات را یکپارچهسازی شماره تلفنهای خدماتی عنوان کرد و گفت به زودی این شمارهها یکپارچه خواهد شد. باقری اصل در پاسخ به این سوال که آیا امکان یکپارچهسازی دفاتر پیشخوان نیز وجود خواهد داشت گفت: «با وجود ارائه سرویسهای الکترونیکی به نظر میرسد که دفاتر پیشخوان کارکرد خود را به تدریج از دست خواهند داد یا فقط برای ارائه سرویس به بخشی از جامعه باقی خواهند ماند که سواد دیجیتالی کافی ندارند.»
او در پاسخ به این سوال که چرا رتبهبندی دستگاههای دولتی طی سال جاری هنوز اجرایی نشده است گفت: «دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات پیمانکار است و سازمان فناوری اطلاعات مجری این طرح. شاخصهای این رتبهبندی هماکنون به روز شده است و سازمان فناوری اطلاعات در حال بررسی و روزآمد کردن آن است.» باقری اصل تاکید کرد که به زودی گزارشی با جزئیات کامل اینکه چه دستگاههایی در تعاملپذیری موفق عمل کردهاند و چه دستگاههایی خوب عمل نکردهاند به رئیسجمهور ارائه خواهد شد.
او اعلام کرد در شرایط فعی امضاهای طلایی تبدیل به دادههایی طلایی شدهاند، از همین رو برخی از دستگاهها در مورد تبادل اطلاعات با دیگر سازمانها کمی تعلل میکنند؛ البته دلایل این اقداماتشان یا کامل نبودن دادههایشان است یا بودجههایی که برای سازمانهای تابعهاشان میگیرند که تمامی این دلایل نیز در گزارشی به صورت کامل به رئیس جمهور ارائه میشود.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه نسخه دوم اپلیکیشن دولت همراه بهزودی ارائه خواهد شد و در این نسخه سرویسهای جدید دولت الکترونیکی روی اپلیکیشن دولت همراه قرار خواهد گرفت.