معاون مرکز ملی فضای مجازی: میخواهیم نگاه حکومت به کسب و کارهای دیجیتال را امنیتزدایی کنیم
سرپرست معاونت اقتصادی مرکز ملی فضای مجازی میگوید در شورای عالی فضای مجازی میخواهیم نگاه…
۱۷ آذر ۱۴۰۳
در رویداد فیناپ ۱۳ مطرح شد:
۱۰ مهر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۰
احراز هویت دیجیتال با تغییر ساختار اقتصادی کشور و حرکت به سمت اقتصاد دیجیتال یکی از لوازم پایهای و زیرساختهای اصلی به شمار میآید. موضوع احراز هویت دیجیتال هر چند با شیوع ویروس کرونا و همهگیری آن و لزوم ارائه خدمات به صورت الکترونیکی داغ شد اما واقعیت این است که در اقتصاد دیجیتال و دنیای کسب و کارهای دیجیتالی راهی جز احراز هویت دیجیتال وجود ندارد حال حاضران در سیزدهمین رویداد فیناپ نیز روی این موضوع تاکید میکنند.
به گزارش پیوست، احراز هویت یکی از پایهای ترین بخشها در هنگام ارائه خدمات یا دریافت خدمات مورد تقاضااست از همین رو زمانی که موضوع ارائه سرویسهای مختلف از راه دور و به صورت الکترونیکی مطرح میشود طبیعی است که احراز هویت نیز به تبع آن باید تغییر کند.
رئیس هیات مدیره شرکت اعتماد هوشمند در بخشی از رویداد آنلاین فیناپ ۱۳ گفت: «هویت، چیستی ما را مشخص میکند. حال این چیستی میخواهد نمودی در دنیای واقعی داشته باشد یا دنیای دیجیتال. امید ترابی با اشاره به اینکه با هر تغییری در بخشهای مختلف زندگی احراز هویت از اهمیت خاصی برخودار میشود افزود: از همین روست که با مطرح شدن کسب وکارهای دیجیتال و خدمات قابل ارائه از طریق پلتفرمها موضوع احراز هویت نیز تغییر میکند.
او ادامه داد که کسب و کارهای دیجیتال خصوصیات متفاوتی دارند و مبتنی بر الگوریتمهای هوشمند و پلتفرمها فعالیت میکنند. درست از همین منظر است که دراین اکوسیستم تجربه مشتری و کاربر از اهمیت خاصی برخوردار میشود.
او با اشاره به اینکه در بحث کسب و کارهای دیجیتال آنچه که اهمیت دارد تنوع کاربر است گفت: «در این نوع از کسب و کارها آنچه که اهمیت دارد توانایی فعالیت تعداد زیادی از ارائه دهندگان خدمات و دریافت کنندگان خدمات و در مجموع کاربران مختلف مختلف است.» او اضافه کرد که در این فضا هویت دیجیتال زیرساخت یکپارچهای را برای کسب و کارهای دیجیتال فراهم میکند تا بتوانند از این طریق مشتریان خود را شناسایی کنند.
ترابی با بیان خصوصیات دنیای اقتصاد الکترونیکی و اقتصادی دیجیتالی گفت: «در فضای الکترونیکی هر کدام از ما تعداد زیادی رمز عبور داریم که از طریق آنها به خدمات خود دسترسی مییابیم اما واقعیت این است که در دنیای دیجیتال باید بتوانیم با از طریق احراز هویت یکپارچه و یکتا به خدمات مورد نیاز خود دست یابیم.» او تاکید کرد که باید نقشآفرینان اکو سیستم بتوانند از همگرایی هویتی در این فضا بهره برند تا امکان مشارکت حداکثری در اکوسیستم ایجاد شود. رئیس هیات مدیره شرکت اعتماد هوشمند تاکید کرد که باید به احراز هویت دیجیتال به عنوان یک سرویس توجه شود تا بتوانیم در طول مسیر ارائه خدمات در هر کجایی که لازم بود کاربر احراز هویت شود.
او با ذکر مثالی از مجموعه بانکی گفت: «معمولا برای دریافت تسهیلات در ابتدای فرایند احراز هویت صورت میگیرد، وقتی که فرد به بانک مراجعه میکند و درخواست تسهیلات میکند در اولین گام احراز هویت میشود این در حالی است که در صورت پیاده سازی احراز هویت دیجیتال میتوان در تمام مسیر کاربران را احراز هویت کرد از سویی قابلیت این فراهم میشود تا ضامنین او را نیز در سرتاسر فرایند احراز هویت کرد.»
ترابی با اشاره به اینکه زیرساختهای قانونی لازم برای استفاده از امضای دیجیتال در کشور فراهم شده است گفت: «باید پذیرفت که در اقتصاد دیجیتال و در فضای کسب و کار مالی وبانکی بدون احراز هویت دیجیتال بیمعناست. از همین روست که اگر قابلیت استفاده از امضا را به عنوان سرویس احراز هویت دیجیتال در بخشهای مختلف فراهم کنیم امکان ارائه سرویسهای بانکی و مالی مختلف به صورت خدمات پلتفرمی فراهم خواهد شد.»
اما سوال اینجاست که در شرایط فعلی ما واقعا احراز هویت دیجیتال اجرایی شده است یا از طریق ابزارهای دیجیتالی احراز هویت صورت میگیرد. به عقیده ماکان سپهری، مدیرفنی دپارتمان دیجیتال بانک خاورمیانه، در شرایط فعلی بیشتر از طریق ابزارهای دیجیتال احراز هویت صورت می گیرد.
او با ذکر مثالی از روشهایی که در شرایط فعلی برای احراز هویت صورت میگیرد گفت: در گام اول شماره موبایل وارد میشود از طریق شماره موبایل به شناسایی نام فرد اطلاعات ثبتاحوالی فرد چک میشود و در نهایت با تطبیق تصویر با عکسی که از فرد گرفته میشود با تصویر موجود در پایگاه ثبت احوال تصاویر با یکدیگر تطابق داده میشود.
او تاکید کرد که در تمامی این مراحل در اصل ما از طریق ابزارهای دیجیتال احراز هویت انجام دادهایم. او افزود: «هویت دیجیتال ما هرآنچیزی است که میان ما و تمام سرویسهای دیجیتال و ابزارهایی است که از آن بهره میبریم. در اصل برای احراز هویت دیجیتال باید از ردپاهای خود در این دنیای دیجیتال بهره بریم.» به عقیده او رسیدن به احراز هویت دیجیتال غیرممکن است مگر اینکه از همین ردپاها استفاده کنیم چرا که درفضای دیجیتال هویت ما با هر فعالیتی که انجام میدهیم تغییر میکند.
سپهری با اشاره به رویکرد غالبی که در فضای فینتکی کشور برای احراز هویت دیجیتال وجود دارد گفت: «در ایران بیشتر از ابزارهای دیجیتال برای احراز هویت استفاده میشود و پس از آن با دادههای موجودی که در فضای دیجیتال وجود دارد احراز هویت تکمیل یا تقویت میشود.» او تاکید کرد که در فرایند احراز هویت دیجیتال خوداظهاری دادهها ارزش ذاتی ندارند از همین رو باید توجه کرد که دادههایی که قابلیت ارزیابی ندارند را از کاربردریافت نکنیم.
او ادامه داد: «دادههای استعلامی در فرایند احراز هویت دیجیتال ارزش بیشتری دارند چرا که با مراکز دادههای اصلی چک و صحت سنجی میشوند.» او افزود: «معمولا در این فرایندها احراز هویت صفر یا یک است اما واقعیت این است که اگر رویکرد مبتنی بر ریسک را اختلاف کنیم میتوانیم با پارامترهای مختلف طیفی از احراز هویتها را در اختیار قرار دهیم. او تاکید کرد که میتوان با مدل رفتار افراد ریسکهای آنان در فضای دیجیتال را شناسایی کرد و براساس میزان ریسک و احراز هویتی که از آنان صورت گرفته و همچنین توان پوشش ریسک مجموعه اقدام به ارائه سرویس کرد.»
محسن سعیدی، مدیر مرکز فینتک انصار نیز درابتدای این رویداد اعلام کرد که در آینده فقط بانکهای هوشمند زنده خواهند ماند. او با اشاره به روند همکاری فینتکها و بانکها گفت: در ابتدا فینتکها بخشی از شبکه بانکی به شمار میآمدند در کنار آنها فعالیت میکردند اما به تدریج شکل مستقلتری به خود گرفتند و مدل خدمات رسانی خود را تغییر دادند.
او ادامه داد: به موازات تحولات در صنعت بانکداری فینتکها به عنوان بازوی محرک پا به عرصه ظهور گذاشتند. فینتکها توانستند خدمات بانکی را به نقاط دورتر بفرستند و خدمات بانکی را شخصیسازی کنند.
او با اشاره به حوزههایی که فینتکها در آن بخشها شروع به ارائه خدمات کردند گفت: «پیشرفت فینتکها تاجایی بود که تصمیم به ورود به عرصههای دیگر از جمله صنعت بلاکچین، احراز هویت دیجیتال، دیجیتال مارکتینگ و موارد دیگر را گرفتند.»
او افزود: «ادامه فعالیت بانکها در آینده در گرو به وجود آوردن زیرساخت برای ادامه کار استارتآپها خواهد بود و تنها بانکها با قابلیت گسترش خدمترسانی از طریق فینتکها میتوانند به حیات خود ادامه دهند.»