skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اخبار

تحریریه پیوست

مدیرعامل اولین اپراتور خصوصی پست: انحصار ایجاد نمی‌کنیم

تحریریه پیوست

۲۲ مهر ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۸ بهمن ۱۳۹۸

شرکت «پست اول» به عنوان اولین اپراتور خصوصی پست امروز (۲۲ مهر) در مراسمی فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. محمدحسن کرباسیان، مدیرعامل شرکت پست اول در این مراسم اعلام کرد که قصد انحصار در بازار پست را ندارند و با راه‌اندازی شبکه فراپست قصد دارند فعالیت فعالان پستی را سازماندهی کنند.

به گزارش پیوست، کرباسیان درمورد نحوه همکاری با فعالان پستی گفت: «شرکت پست اول قصد دارد با فعالان پستی بدون اینکه برندشان را تغییر دهند یا انحصاری برای فعالیت آنها ایجاد کند، همکاری کند. آنها تنها با عضویت در شبکه فراپست می‌توانند خدمات خود را ارائه دهند و کم‌وکاستی‌های خود را در همکاری با سایر اعضای این شبکه جبران کنند.»

او ادامه داد: «تاکنون حدود ۳۰ شرکت به این شبکه پیوستند. قصد داریم با ایجاد محیط تعاملی در چارچوب پروانه‌ای که به ما داده شده با فعالان این حوزه مذاکره و تعامل کنیم.»

کرباسیان در سخنان خود به دو نرم‌افزار برای همکاری با فعالان پستی اشاره کرد و گفت: «برای همکاری با کسب‌‌وکارها نرم‌افزاری را آماده کردیم تا فعالان پستی که نرم‌افزار دارند به ما وصل شوند و ما اطلاعات آنها را به رگولاتوری ارسال کنیم و رگولاتوری نیز اطلاعات مورد نیاز خود را دریافت کند.»

او در ادامه اضافه کرد: «در حال راه‌اندازی نرم‌افزار دیگری هستیم تا فعالان پستی در آن جای‌گذاری شوند و مردم برمبنای کیفیت و SLA خدمات و براساس نیاز خود بهترین فعال پستی را انتخاب کنند. ما نیز نظارت می‌کنیم تا اطلاعات مشتریان و فعالان پستی فاش نشود.» به گفته کرباسیان کاهش قابل توجه سوخت، کاهش هزینه و تحویل به موقع مرسولات از مزایای استفاده از اپراتور خصوصی پست کشور است.»

مدیرعامل پست اول همچنین بیان کرد: «۲۰ هزار میلیارد تومان در سال برای انجام فعالیت‌های پستی در کشور است و حداکثر ١۵ درصد از این مقدار در دست اداره پست است و ٨۵ درصد دست کسانی است که از آنها شناختی نداریم. اگر بتوانیم این میزان را جذب کنیم در بخش‌های مختلف شاهد پیشرفت‌های خوبی هستیم.»

به گفته کرباسیان براساس اعلام شهرداری روزی ٢٠ هزار تن بار از شهر تهران بیرون می‌رود و اغلب زیر ٣٠ کیلوگرم است و می‌توانند از طریق پست ارسال شوند. او همچنین تاکید کرد: «اگر بستری فراهم شود تا این بسته‌ها را اپراتورها جابه‌جا کنند، نظارت، استانداردسازی و ساماندهی مرسولات رخ می‌دهد.»

رگولاتوری کم‌ترین دخالت را در کسب‌وکارها دارد

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در ادامه این  مراسم با اشاره به اینکه سبقه مدیران در وزارت ارتباطات به حوزه فناوری اطلاعات بازمی‌گردد و در این میان مقوله پست مظلوم واقع شده، گفت: «نگاه سنتی در حوزه پست باعث شد تا نتوانیم به صورت جدی به این عرصه فکر کنیم. از سال ۹۰  که تصمیم بر خصوصی‌سازی پست شد، با چالش‌‌های این حوزه آشنا شدیم و فکر نمی‌کردیم که در این بازار بتوانیم شاهد نوآوری باشیم.»

حسین فلاح جوشقانی با اعلام اینکه چندین سال طول کشید تا بحث آزادسازی در این حوزه رخ دهد، بیان کرد: «با تغییر نگاه به پست کشور، می‌توان به تحول این شرکت ملی امیدوار بود. طبق آمار بین ۳ و نیم تا ۶ میلیارد مرسوله در کشور جابه‌جا می‌شود. اما تنها ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون مرسوله در سال توسط شرکت پست جابه‌جا می‌شود. یعنی کمتر از ۱۵ درصد از این تعداد توسط شرکت ملی پست و به صورت قانونی جابه‌جا می‌شوند. از اپراتور پستی می‌خواهیم تا وارد این حوزه شوند تا این میزان افزایش یابد.»

او با بیان اینکه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پروانه فعالیت اپراتور خصوصی پست را صادر کرد و براساس این پروانه اپراتورها ملزم به رعایت قوانین هستند، در مورد وظایف سازمان تنظیم مقررات در قبال اپراتورهای پستی گفت‌: «ما نیز به عنوان تنها نهاد حاکمیتی مسئولیت حمایت و ساماندهی آن‌ها را داریم، در خصوص اپراتور پست اول نیز همین روند را در پیش خواهیم گرفت. البته ما قول می‌دهیم که رگولاتوری کمترین مداخله را در عرصه کسب‌وکارها داشته باشد. به عنوان مثال ما تعرفه ۹۰ درصد از خدماتی که خدمات پایه نبودند را آزادسازی کردیم.»

دولت موانع کسب‌وکارها را کاهش دهد

در ادامه افشین کلاهی، رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه ایران پیشروی خود را در حوزه پست از دست داده است و در خروج از انحصار نیز عقب هستیم، گفت: «زمانی در کشورها پست دولتی بود اما بعد به بخش خصوصی سپرده شد. در ایران در سال‌های اخیر فضا باز شده است و اجازه داده شده تا بخش خصوصی به این حوزه وارد شود و دراین مورد عقب هستیم.»

او ادامه داد:  «با تمام مشکلاتی که داریم اما بخش خصوصی توانست انحصار را بشکند و این اتفاق خوبی است. امیدواریم اپراتور پستی با چابکی و شفافیت خدمات را به خوبی ارائه دهد.» به گفته افشین کلاهی کار گروهی شرکت پست‌وان و همکاری با شرکت‌های دیگر یکی از گام‌های خوب شرکت پست‌وان در بازار پستی است

او همچنین تاکید می‌کند:  «البته چالش‌ها و بوروکراسی در این حوزه وجود دارد و امیدواریم این چالش‌ها مانعی برای آنها به وجود نیاورد.»

کلاهی همچنین بیان کرد:  «زمانی  کسب‌وکارها در این حوزه شکل می‌گیرند که منابع از دولت خارج شود و فعالیت دولت به دریافت مالیات از کارآفرینان محدود شود. دراین صورت است که دولت کارآفرین را تکریم می‌کند.»

http://pvst.ir/691

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو