سود عملیاتی آسیاتک ۳۷ درصد افزایش یافت
درآمد عملیاتی آسیاتک در سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۳ به ۳ هزار میلیارد تومان…
۱۸ تیر ۱۴۰۴
۱۸ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
در روزهایی که بسیاری از کسبوکارها با شوک جنگ و قطع اینترنت از حرکت ایستادند، میتوان با سناریونویسی پیشدستانه، ایجاد کارگروههای چابک برای تصمیمگیری لحظهای و زیرساختهای جایگزین ارتباطی، بحران را مدیریت کرد. هلدینگ فاخر با این رویکرد توانست بیش از ۹۰ درصد عملیات خود را حفظ کند. مدیرعامل هلدینگ فاخر،همچنین با انتقاد از قطعی اینترنت در مقاطع مختلف، میگوید حاکمیت یک بار برای همیشه باید موضع خود در برابر اینترنت را مشخص کند که آن را میخواهد یا خیر؛ چون بدون اینترنت، اقتصاد دیجیتال مفهوم ندارد.
به گزارش پیوست، در شرایطی که قطع اینترنت و مسدودسازی زیرساختهای دیجیتال، اولین واکنش حاکمیتی به بحران جنگ بود، بسیاری از استارتآپها و کسبوکارهای وابسته به فناوری عملاً از نفس افتادند. اما در میانه این آشفتگی، تجربه هلدینگ فاخر با برندهایی همچون تیپاکس، تینکس، جابار و سایر زیرمجموعههای فعال در زنجیره تامین، تصویری متفاوت از تابآوری ارائه داد: «ساختاری مبتنی بر سناریوهای از پیش طراحیشده، کارگروههای چابک با اختیار کامل و شبکههای پشتیبان برای روز مبادا و قطعی اینترنت».
رضا سمیعزاده، مدیرعامل هلدینگ فاخر، معتقد است: «در شرایطی که سطح عدم قطعیت در تصمیمگیریهای کلان کشور بالاست و هر لحظه ممکن است رخدادهای پیشبینینشدهای رخ دهد، کسبوکارها باید از قبل برای سناریوهای مختلف برنامهریزی کرده باشند. بهویژه هلدینگهایی که مجموعهای از کسبوکارهای متنوع را در دل خود جای دادهاند، میتوانند با تشکیل کارگروههای چابک، زیرمجموعههای مرتبط را بهصورت مستقل و هماهنگ مدیریت کنند. این ساختار، آنها را از وابستگی به تصمیمگیریهای متمرکز و کند رها کرده و امکان واکنش سریع در لحظه را فراهم میسازد؛ عاملی که در بحران، از توقف کامل جلوگیری میکند.»
مدیرعامل فاخر، در گفتوگویی تفصیلی، از تجربه این شرکت لجستیکی در مدیریت بحران جنگ و قطعی اینترنت گفت: «از اوایل اسفند متوجه شدیم کشور در آستانه تحولاتی جدی است. به همین دلیل، از ۲۰ اسفند کارگروههای پویای هلدینگ فاخر را با هدف شبیهسازی سناریوهای مختلف از توافق تا جنگ راهاندازی کردیم. ساختاری فلت با تصمیمگیری مستقل، که در بحران نیازی به فرماندهی مرکزی نداشته باشد که سبب شود کارها به تعویق بیفتد.»
او گفت: «صبح روز جنگ، تیم زیرساخت از ۶:۳۰ صبح در محل مستقر شد. با توجه به اتکای شدید ما به ارتباطات دیجیتال، اولین اقدام حفظ شبکههای داخلی و بینالمللی بود. در حالی که بسیاری از کسبوکارهای دیجیتال در اثر قطعی اینترنت دچار اختلال شدند، فاخر توانست با زیرساختهای جایگزین به فعالیت ادامه دهد. ما از قبل پیشبینی کرده بودیم. ساختارهایی شبیه دارکنت داخلی، بستر SMS و پیامرسانهای بومی را جایگزین کردیم. با اینکه برخی پروژههای هوش مصنوعی متوقف شدند، اما توانستیم تا ۹۰ درصد عملیات جاری را حفظ کنیم.»
سمیعزاده با انتقاد از رویکرد حاکمیت در مدیریت بحران گفت: «قطع دسترسی، راهحل بحران نیست. فقط مسئله را پنهان یا به تاخیر میاندازد و در عوض، اعتماد و ظرفیت بخش خصوصی را فرسایش میدهد. با این روند و در صورت ادامه بحران، تجارت الکترونیکی و کسبوکارهای دیجیتال بیشترین آسیب را خواهند دید و این موضوع باعث میشود کسبوکارهایی که به اینترنت وابستهاند از نفس بیفتند.»
او همچنین درمورد فعالیت استارتآپهای زیرمجموعه هلدینگ فاخر مانند تیپاکس، تینکس، تیهاپ، جابار و دیگر برندهای تابعه گفت: «فعلاً فقط فعالیت بینالمللیمان متوقف شده، بقیه را حفظ کردهایم. پنج استارتآپ تازه آماده دمودِی بودند، اما فعلاً تعویق خوردند. تمرکز ما روی کسبوکارهایی است که سریعتر به جریان درآمدی میرسند؛ این شرایط بحرانی باعث شد که افق دید بیزینسی خود را کوتاه مدت کنیم.
او تاکید کرد: «اینکه اینترنت را ناگهان قطع میکنند، واقعاً برایم قابل درک نیست. بدون اینترنت، اصولاً اقتصاد دیجیتال بیمعنا میشود. ما با هر موج مهاجرت، نیروهایی را از دست میدهیم که برای تربیتشان سالها وقت گذاشتهایم و هزینههایی کردیم که با هیچ روشی قابل جبران نخواهند بود.»
سمیعزاده گفت: «در سناریوی جنگ، پس از تثبیت زیرساختها، حفظ منابع انسانی را در اولویت قرار دادیم. حقوقها را زودتر پرداخت کردیم تا در بحران، آرامش روانی برای نیروهای جوان و آسیبپذیر فراهم شود. بررسی کردیم اگر همه چیز متوقف شود، تا دو ماه میتوانیم حقوق بدهیم. به همین دلیل بلافاصله پروژههای توسعهای مانند پروژه ۳۰ هزار متری KB را متوقف کردیم.»
او با تأکید بر تغییر پارادایم استراتژیک شرکت گفت: «الان باید به نقدینگی دو تا سه ماه آینده فکر کنیم. تا در وضعیت جنگی، بقا اولویت دارد، را حفظ کنیم و برای کارهای نوآورانه دست نگه داریم. من از ساختار دولت و حاکمیت انتظار کمک ندارم. فقط وقتی گفتید بخش خصوصی باید رشد کند، دوباره سنگ جلو پایش نیندازید و تکلیف اقتصاد دیجیتال برای ارتقا شرایط کشور به عنوان یک رویکرد درنظر گرفته است، تکلیف حاکمیت با این بخش به روشنی باید مشخص باشد. چون بدون اینترنت این مفهوم و ساختار دیجیتال نمیتواند ادامه پیدا کند و راهکار آن هم اینترنت اضطراری یا طبقاتی نیست.»