پلیس پیشبینیگر: فناوری آینده یا تهدیدی برای عدالت؟
در سال ۲۰۰۲، فیلم علمی-تخیلی «Minority Report» به کارگردانی استیون اسپیلبرگ، آیندهای را به تصویر…
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
شهادت یکی از مدیران ارشد اپل در دادگاه گوگل علیه دولت آمریکا، نشان میدهد که سازنده آیفون در حال بررسی بازطراحی مرورگر سافاری است تا بیشتر از گذشته بر موتورهای جستوجوی مبتنی بر هوش مصنوعی تمرکز کند. گوگل براساس یک قرارداد ۲۰ میلیارد دلاری با شرکت اپل به موتور جستجوی پیشفرض دستگاههای این شرکت تبدیل شده است، قراردادی که شاید بسته به رای دادگاه متوقف شود. همچنین گفتههای مدیر اپل نشان میدهد که برای اولین بار میزان جستجوی کاربران در مرورگر سافاری به نفع ابزارهای هوش مصنوعی کاهش یافته و این شرکت حالا در تلاش است تا نظم دیرینهای که در اکوسیستم جستوجوی اپل حاکم بود را متحول کند.
به گزارش پیوست به نقل از بلومبرگ، این موضوع را ادی کیو، معاون ارشد بخش خدمات اپل، روز چهارشنبه در جریان دادگاه وزارت دادگستری آمریکا علیه شرکت آلفابت (مالک گوگل) اعلام کرد. در قلب این دعوی حقوقی، توافقی حدودا ۲۰ میلیارد دلاری در سال بین اپل و گوگل قرار دارد که به موجب آن، گوگل به عنوان موتور جستوجوی پیشفرض در مرورگر سافاری انتخاب شده است. این پرونده میتواند به لغو این همکاری بیانجامد و شکل استفاده کاربران آیفون و سایر دستگاههای اپل از اینترنت را دگرگون کند.
کیو همچنین در صحبتهای خود فاش کرد که جستوجوهای انجامشده در مرورگر سافاری برای نخستینبار در ماه گذشته کاهش یافتهاند؛ کاهشی که او آن را ناشی از تمایل فزاینده کاربران به استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی میداند. به گفته او موتورهای جستوجوی مبتنی بر هوش مصنوعی از جمله ابزارهای اوپنایآی، Perplexity و انتروپیک در آینده میتوانند جایگزین موتورهای سنتی مانند گوگل شوند.
کیو همچنین به نقش این ابزارهای هوش مصنوعی در تحول سافاری اشاره کرد و طبق اظهارات او، انتظار میرود که این ابزارها در آینده جایگاه مهمتری در اکوسیستم اپل پیدا کنند. او گفت: «ما آنها را به لیست [گزینههای جستجوی سافاری] اضافه میکنیم- با این حال آنها احتمالا گزینه پیشفرض نخواهند بود.» کیو همچنین تایید کرد که اپل مذاکراتی با شرکت Perplexity داشته است.
به گفته او، پیش از ظهور هوش مصنوعی، هیچ جایگزین معتبری برای گوگل وجود نداشت، اما اکنون ورود بازیگران جدید با رویکردهای متفاوت، چشمانداز رقابت را تغییر داده است.
اظهارات کیو به موجی از نگرانی در بازار سهامی آمریکا دامن زد و سهام شرکت آلفابت روز چهارشنبه با سقوط ۷.۳ درصدی، بزرگترین سقوط خود از فوریه گذشته تا به امروز را تجربه کرد. سهام اپل نیز به دنبال این اظهارات با کاهش ۱.۱ درصدی مواجه شد. این واکنش نشاندهنده تاثیر عمیق همکاری این دو غول فناوری بر ارزش بازار هرکدام از این شرکتها است.
با این حال گوگل طی یک پست وبلاگی در پاسخ به این اظهارات اعلام کرد که جستوجوهای انجامشده از دستگاههای اپل همچنان در حال افزایش است.
اپل به تازگی ChatGPT را به عنوان یک گزینهای برای انجام درخواستهای کاربران از دستیار صوتی سیری در نظر گرفته است و انتظار میرود تا پایان سال جاری، جمنای، هوش مصنوعی شرکت گوگل، نیز به سیستم عامل اپل اضافه شود. کیو همچنین اعلام کرد که اپل در حال بررسی گزینههایی مانند انتروپیک، Perplexity، دیپسیک چین و گراک (Grok)، چتبات ساخته شرکت xAI ایلان ماسک، است.
به گفته کیو، پیش از انتخاب ChatGPT برای استفاده در «Apple Intelligence» در iOS 18، اپل بین ChatGPT و ابزار هوش مصنوعی گوگل رقابتی را برپا کرده است. او خاطرنشان کرد که شرایط پیشنهادی گوگل در قرارداد همکاری، مواردی را شامل میشد که اپل حاضر به پذیرش آنها نبود و این شرایط حتی با اوپنایآی نیز پذیرفته نشدند.
کیو در اظهاراتی جنجال برانگیز اعلام کرد: «با اینکه دیوانهوار به نظر میرسد، اما شاید ده سال دیگر شما نیازی به آیفون نداشته باشید. تنها زمانی رقابت واقعی وجود دارد که باید فناوری را تغییر دهید. تحولات فناوری این فرصتها را ایجاد میکنند. هوش مصنوعی یک تحول جدید فناورانه است و فرصتهای جدیدی برای ورودیهای تازه فراهم کرده است.»
اوافزود که موتورهای جستوجوی مبتنی بر هوش مصنوعی باید عملکرد فهرستبندی و ایندکس خود را تقویت کنند اما حتی اگر این اتفاق به سرعت رخ ندهد هم آنها قابلیتهایشان آنچنان بهتر است که مردم بازهم به آنها حاضرند به سراغ آنها بروند.
با وجود ابراز علاقه کیو به افزایش و پیشرفت گزینههای مبتنی بر هوش مصنوعی، او تاکید کرد که گوگل همچنان بهترین شرایط مالی را برای اپل فراهم میکند و افزود احتمال از دست دادن درآمد ناشی از این همکاری باعث شده شبها خواب راحت نداشته باشد. این درآمد در بخش خدمات اپل (که کیو مسئول آن است) به ثبت میرسد و این بخش در دورانی که فروش سختافزار با کاهش سود و فروش مواجه است، به یکی از ستونهای اصلی درآمد اپل تبدیل شده است. این بخش در سهماهه منتهی به مارس، رکورد درآمد ۲۶.۶ میلیارد دلاری را به ثبت رساند.
با این حال، بخش خدمات تحت رهبری کیو با تهدیدهای جدیدی مواجه است. بهدنبال حکم اخیر یک قاضی، اپل باید به توسعهدهندگان آمریکایی اجازه دهد از روشهای پرداخت خارج از اپاستور استفاده کنند و براساس این حکم، سازنده آیفون نمیتواند از پرداختهای خارج از اپ استور کمیسیون ۳۰ درصدی دریافت کند.
اپل سال گذشته همکاری خود با گوگل را برای ادغام قابلیت Google Lens در ویژگی «Visual Intelligence» آیفونهای جدید گسترش داد. این ادغام به کاربران اجازه میدهد تا با گرفتن یک عکس، از هوش مصنوعی گوگل برای تجزیه و تحلیل آن استفاده کنند.
اپل همچنین توافق خود با موتور جستوجوی بینگ از مایکروسافت را به قرارداد سالانه تبدیل کرده است. از سوی دیگر، شرکت بهدلیل عقبماندگی در توسعه فناوریهای هوش مصنوعی، هنوز موفق به ارائه یک موتور جستوجوی هوش مصنوعی داخلی نشده و بروزرسانیهای بزرگ دستیار سیری که قرار بود با بهرهگیری از دادههای شخصی کاربران انجام گیرد نیز با تاخیر مواجه است.
قرار است اپل در کنفرانس سالانه توسعهدهندگان خود که از ۹ ژوئن آغاز میشود، از بهروزرسانیهای جدید در پلتفرم «Apple Intelligence» رونمایی کرد.