سرمایهگذاری بخش سنتی اقتصاد در حوزه ICT افزایش یافته است
مدیرعامل گروه کسب و کارهای نوین آن اعلام کرد طی سالهای گذشته میزان سرمایهگذاری کسب…
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
پلتفرمهای تخصصی آنلاین درج آگهی املاک تاکنون آمار رسمی زیادی از حجم بازار خود منتشر نکردهاند. اما با توجه به تعداد آگهیهایی که در حوزه املاک در پلتفرمهای درج آگهی عمومی و پلتفرمهای تخصصی منتشر میشود میتوان تخمین زد که حجم بازار بزرگی ندارند. این درحالی است که پلتفرم ها با قانونگذار نیز دچار چالشهای متعددی هستند.
به گزارش پیوست، جدیدترین چالش پلتفرمهای درج آگهی الزام آنها به انتشار آگهیهایی است که ملک آن در سامانه املاک و اسکان ثبت شده باشد درحالی که پلتفرمها این فرایند را به دلیل فراهم نبودن زیرساختها امکانپذیر نمیدانند.
با این وجود پلتفرمهای تخصصی درج آگهی تلاش میکنند با ایجاد امکانات کاربری متنوعتر با رقیبان بزرگ خود همچون دیوار و شیپور رقابت کنند و از سویی دیگر در بازار املاک بمانند.
خونهچی یکی از پلتفرمهای درج آگهی املاک است که در سال ۱۳۹۵ با ایده مرتضی سیدی متولد شد. به گفته سیدی، زمانی که این پلتفرم شکل گرفت هنوز پلتفرم تخصصی در حوزه املاک که در سطح وسیعی فعالیت کند و رابط کاربری خوبی داشته باشد وجود نداشت.
سیدی در اینباره گفت: «پلتفرمهای دیگری در این زمینه فعالیت میکردند اما حوزه فعالیت آنها محدود بود. برای مثال پلتفرمی که به املاک خاص یا فقط به شهر تهران محدود میشد، برخی هم به دنبال برندسازی در املاک بودند. به همین خاطر پلتفرمی که برای تمام مردم و برای هر سطح سوادی وجود داشته باشد تا بتوانند هم آگهی بگذارند و هم آگهی ببیند خیلی کم وجود داشت.»
سیدی هنوز هم وجه تمایز خونهچی با سایر پلتفرمهای تخصصی درج آگهی را مشمولیت خدمات ملکی به همراه حوزه فعالیت گسترده جغرافیایی این پلتفرم معرفی میکند.
اما خونهچی نیز به فکر سختگیری بیشتر برای درج آگهی است. بنیانگذار خونهچی در اینباره توضیح داد: «اکنون در خونهچی دست آگهیدهنده بسیار باز است اما قصد داریم در زمینه درج آگهی با سختگیری بیشتری عمل کنیم. ما میخواهیم کاربر خونهچی بتواند مشخصات ملک و مالک را با یگدیگر مطابقت دهد زیرا به دنبال هر چه کمتر کردن بار مسائل حقوقی هستیم.»
سیدی شروع و ادامه فعالیت خونهچی را وامدار فعالیت پلتفرمهای درج آگهی عمومی چون دیوار معرفی کرد.
او در توضیحات بیشتر گفت: «از لحاظ ترافیک و تعداد مشتری نسبت دیوار و شیپور به ما بیشتر است. ما مشتریان کمتری داریم و خونهچی را نمیتوان از این منظر با این پلتفرمها مقایسه کرد. زیرا دیوار و شیپور هر نوع آگهی دارند اما خونهچی با فعالیت در حوزه تخصصی از ترافیک مشتریان کمتری برخوردار است. همچنین سابقه کار دیوار و شیپور بیشتر هم هست. البته این را باید متذکر شوم که پلتفرمهایی مانند دیوار و شیپور راه را برای ما باز کردهاند.»
با نگاهی به پلتفرمهای تخصصی درج آگهی ملک متوجه میشویم که تنها خونهچی وامدار فعالیت پلتفرمهایی همچون دیوار و شیپور نیست بلکه اساسا برخی از پلتفرمهای تخصصی درج آگهی املاک یا در کنار دیوار و شیپور فعالیت میکنند یا چندی است که در فعالیت آنها ادغام شدهاند.
آلونک از جمله پلتفرمهایی است که با شیپور ادغام شده است؛ البته در این ادغام این شیپور بود که قصد داشت با استفاده از زیرساختهای ارتباطی و مدیریتی آلونک بخش آگهی املاک خود را توسعه دهد. این پلتفرم استفاده از هوش مصنوعی را وجه تمایز خود با سایر پلتفرمها میداند.
علیرضا کاروی، مدیرعامل آلونک درباره این پلتفرم توضیح داد: «در ابتدا باید این نکته را خاطرنشان کنم که آلونک هنوز رایگان است. گفتنی است که سرعت پردازش آلونک نسبت به سایر پلتفرمها بسیار بالاتر است و دلیل آن، استفاده از هوش مصنوعی است.»
او همچنین درباره مزیتهایی که این پلتفرم برای مشاوران املاک در نظر گرفته است گفت: « گفتنی است که گزینههای زیادی در این پلتفرم برای مشاوران املاک در نظر گرفته شده است. برای مثال اگر کاربر بخواهد میتواند به کلیه املاک یک منطقه خاص به عنوان مشاور املاک دسترسی داشته پیدا کند. استفاده از هوش مصنوعی برای سازندگان تامین کنندگان نیز فراهم است.»
کاروی همچنین در ادامه به محدودیتهایی که بر سر راه فعالیت این پلتفرم بوده است پرداخت: «در ابتدا به عنوان یک شرکت نرمافزاری میتوانستیم بدون مشکل فعالیت کنیم اما زمانی که وارد حوزه املاک شدیم و آلونک را طراحی کردیم از سوی قانونگذار ملزم به دریافت مجوزهایی برای ادامه فعالیت شدیم. یکی از این مجوزها، مجوزی بود که باید از سوی اتحادیه املاک دریافت میکردیم که البته این مجوز را از اتحادیه کسب کردیم.»
الوملک نیز فعالیت خود را به عنوان اولین استارتآپ «کناردیوار» از سال ۱۴۰۱شروع کرد.
امید صادقی، همبنیانگذار و مدیرعامل استارتآپ الوملک درباره این پلتفرم گفت: « ما جزو اولین استارتآپهای پروژه «کنار دیوار» بودیم که با ارائه خدمات کارشناسی حضوری ملک و سرویس ارزیابی قیمت آگهیها و امکان قیمتگذاری ملک با هوشمصنوعی در کمتر از دو دقیقه برای اولین بار این خدمات را روی پلتفرم دیوار ارائه کردیم.»
از جمله فعالیتهای نوآورانه الوملک برای ادامه فعالیت راهاندازی دستیار هوشمند بود. کاروی درباره این دستیار عنوان کرد: «یکی دیگر از مشکلات خریداران این است که مجبور هستند زمان زیادی را صرف جستجو برای یافتن ملک مورد نظرشان کنند که یکی از آنها سرزدن روزانه به پلتفرمهای آگهی هست، سرویس دستیار خرید این قابلیت را دارد که با کیفیتترین و واقعیترین آگهیهایی که با قیمت منصفانه آگهی میشوند را به اطلاع خریدار برساند، به نوعی دیگر نیاز نیست خریدار هربار دنبال ملک بگردد و این کار را دستیار خرید با سرعت، دقت و کیفیت بالاتری انجام میدهد.»
به نظر میرسد پلتفرمهای آنلاین تخصصی درج آگهی املاک با وجود مسائل بازار املاک و چالشهای قانونگذاری برای ادامه فعالیت، نوآوری را برای ادامه کار خود انتخاب کرده باشند. هرچند که قانونگذاری در این حوزه مانند سایر حوزههای نوظهور ممکن است جلوی نوآوری را بگیرد.