skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

گزارش ماه

شایان عارضی

شایان عارضی نویسنده میهمان

مدیرعامل دیوار: اصالت‌سنجی آگهی دغدغه ماست

شایان عارضی
شایان عارضی
نویسنده میهمان

۱۹ اسفند ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۱۹ دقیقه

شماره ۱۳۲

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

اشکان آرمندهی مدیرعامل دیوار

اگر کاربر دیوار باشید یا علاقه‌مند به پیگیری اخبار حوزه فناوری اطلاعات، حتماً متوجه شده‌اید که امسال دیوار به صورت مشخص دو بار از کاربرانش عذرخواهی کرد و درصدد جبران خسارت به‌بارآمده از طریق باگ‌های موجود روی این پلتفرم برآمد، موضوعی که شاید در نگاه اول به نظر برسد ممکن است اعتماد به این پلتفرم را کاهش دهد اما در حقیقت مدیران این پلتفرم آن را موجب اعتمادسازی می‌دانند و معتقدند آنها از ابتدا تصمیم گرفته‌اند در مسیر درست حرکت کنند پس اگر خطایی کردند اعلام می‌کنند و در پی جبران آن برخواهند آمد. با اشکان آرمندهی مدیرعامل دیوار درباره حواشی دیوار صحبت کردیم.

در سالی که گذشت، دیوار حرف‌های زیادی از هوش مصنوعی و بهره بردن از آن زد و با این حال هنوز هم مخاطبان پس از ثبت‌نام با حجم زیادی پیامک‌ تبلیغاتی و کد تایید مواجه هستند. اگر از طریق هوش مصنوعی این موارد را شناسایی می‌کند پس چرا کاربران هنوز هم با چنین پیام‌هایی روبه‌رو می‌شوند؟ما در بستر پیامک با برخی از کراولرها مرتب در حال جنگ بودیم، البته امسال تیمی را به طور خاص به مبارزه با این کراولرها اختصاص دادیم که به صورت واضحی با آنها برخورد کردند و میزان آن نیز تقریباً نصف شده اما واقعیت آن است که این بیشتر شبیه یک بازی موش و گربه است. ما مرتب محدودیت می‌گذاریم و آنها بعد از برخورد با این محدودیت مسیر جدید پیدا می‌کنند. این برای وضعیتی است که آنها تلفن کاربر را در اختیار می‌گیرند اما در بخش گفت‌وگوی متنی کارهای خوبی انجام داده‌ایم. چون در محیط خود پلتفرم دیوار بوده و ما پوشه مکالمه پنهان را تعریف کردیم که شبیه پوشه اسپم ایمیل است و هرزنامه‌ها به طور خودکار به آن پوشه ارسال می‌شود.

پس این مشکل که گوشی من تبدیل به میزبانی می‌شود که بدون دخالت من پیامک‌های متعدد کدهای فعال‌سازی دریافت می‌کند و از دستگاه من هم برای دیگران پیامک ارسال می‌شود، هنوز به طور کامل برطرف نشده است؟در زمینه تبدیل شدن تلفن همراه به ‌نوعی میزبان به‌منظور ارسال پیام‌های مزاحمت‌آمیز برای مخاطبان همان دستگاه هم من معتقدم این می‌تواند ناشی از یک بار افتادن در تله هایجک باشد. تله‌ای مرسوم که در آن کلاهبرداران یا خود را به عنوان پشتیبانی دیوار جا می‌زنند و می‌خواهند کاربر کد دریافتی را برای آنها بخواند تا از این طریق به حساب‌های کاربری مختلفی دسترسی داشته باشند یا حالتی دیگر از آن که کاربر با بمبی از پیام‌های ممتد و متعدد کد تایید مواجه می‌شود. در هر دو صورت کاربران نباید این کدهای تایید را در اختیار دیگران قرار دهند.

شما در حال حاضر به طور خاص از هوش مصنوعی در کدام بخش‌ها استفاده می‌کنید؟ما از هوش مصنوعی در بخش‌های مختلفی استفاده می‌کنیم. یکی بحث مدیریت محتوا بوده که از یک تا یک سال و نیم پیش شروع کرده‌ایم. حدود یک تا یک سال و نیم پیش تقریباً ۴۰ تا ۴۵ درصد آگهی‌های دیوار از طریق ربات بررسی می‌شد اما الان این میزان به بیش از ۹۰ درصد رسیده است. بهره بردن از این مدل‌ها به میزان چشمگیری سبب بالا رفتن دقت و سرعت شده است. برای مثال تا یک سال و چند ماه پیش شخص برای تایید و انتشار آگهی خود در دیوار باید حداقل یک ساعت منتظر می‌ماند اما این زمان در حال حاضر به کمتر از دو دقیقه کاهش پیدا کرده است. استفاده از هوش مصنوعی در این فرایند باعث حذف خطای انسانی و اعمال سلیقه نیز شده است.

یک بخش دیگر استفاده ما از هوش مصنوعی برطرف کردن خلاء دستیار خرید و مشاور برای کاربرها بوده است. یعنی بازدیدکننده آگهی نیاز به مشاوری دارد که بتواند در فرایند خرید به او کمک کند و راهنمایی برساند. همزمان در مبحث شناسایی کلاهبردارها هم از هوش مصنوعی مولد استفاده کردیم، شناسایی رفتارهای آزار یکی از اقداماتی بوده که از طریق هوش مصنوعی پیش برده‌ایم. کاربرهایی را که رفتارهای مشکوک دارند با محدودیت‌های پلکانی مواجه می‌کنیم.

به نظر می‌رسد دیوار در حال حرکت به سمت پولی شدن است و تعداد آگهی‌های رایگان خود را محدود کرده. تعداد آگهی‌‌های رایگان مدام رو به کاهش است. دلیل خاصی پشت این رویه است؟واقعیت این است که کمتر نشده و طبق آمار نیز در سال گذشته ۷۵ درصد از آگهی‌گذاران ما حتی یک ریال هم بابت دریافت سرویس پرداخت نکرده‌اند. ما نزدیک به ۲۲ میلیون آگهی‌گذار منحصربه‌فرد در سال ۱۴۰۲ داشته‌ایم که ۷۵ درصد آنها حتی یک ریال هم پرداخت نکرده‌اند. ۲۰ درصدشان هم آگهی پولی و هم ‌آگهی رایگان داشته‌اند. و تنها پنج درصد کاربران فعالیت‌شان در دیوار مشمول پرداخت بوده که آن هم به سبب فعالیت تجاری‌شان بوده ‌است. ما از ابتدای ۱۴۰۳ مدل قیمت‌گذاری پویا را اعمال کردیم. این سیستم به منظور برقراری عدالت و بر حسب ارزش کالای آگهی شده و آورده آن برای صاحب آگهی تنظیم شده است. این مدل به ما امکان داد تا میان قیمت آگهی کالایی مثل پراید و پورشه تفاوتی ایجاد کنیم. زیرا عایدی به‌دست‌آمده از فروش پورشه با دیوار متفاوت است. در اصل هزینه‌ای که روی دیوار صرف می‌شود بخشی از کارمزد نمایشگاه یا هزینه مارکتینگی است که انجام می‌دهد.

اگر من از فروش لیوان ۱۰۰ هزار تومان به دست آورم یا ۱۰۰ میلیون تومان، رویکردم در بازاریابی آن متفاوت خواهد بود از همین رو مدل قیمت‌گذاری پویا این امکان را به ما داد تا اختلاف قیمت را درست کنیم. برخی از برندمدل‌های ما همچنان رایگان هستند و برندمدل‌هایی مانند خودرو‌های لوکس مشمول پرداخت هستند. در خودرو چیزی در حدود دو درصد و در املاک چیزی در حدود سه درصد بوده‌اند که قیمت‌های ثبت آگهی‌شان پویا شد. ما به سمت پولی کردن ثبت آگهی نرفتیم بلکه سعی کردیم عدالت را برقرار کنیم؛ به عنوان مثال قیمت ثبت آگهی و نردبان کردن آن برای یک ملک در منطقه نیاوران با منطقه تهران‌پارس متفاوت است.

احراز هویت هم از منظر شناسایی کاربر روی برقراری این عدالت تاثیر گذاشته است؟احراز هویت هم تاثیر داشته اما ما در حال آزمودن مدل دیگری هستیم. ما در دیوار با دو مساله احراز روبه‌رو بودیم. احراز هویت آگهی‌دهنده که از طریق شاهکار انجام می‌شد و احراز اصالت آگهی که برای ما بسیار اهمیت دارد. احراز اصالت در بخش خودرو و املاک بسیار مهم است ولی با وجود اقداماتی که انجام داده‌ایم هنوز به یک راهکار کاربرپسند نرسیده‌ایم.

اخیراً نیز تفاهم‌نامه‌هایی با سازمان ثبت و تتا امضا کردید.ببینید، ما سال ۱۴۰۱ مصوبه کارگروه تعامل‌پذیری را گرفتیم که اداره ثبت اسناد مکلف به دادن اطلاعات اصالت‌سنجی ملک از طریق دادن کد پستی است، اما تاکنون یعنی پایان سال ۱۴۰۳ هنوز چیزی برای استفاده و کاربردی کردنش نیست یا مسیرهایی که تعریف شده امکان استفاده تجاری ندارد. مثلاً برای یک استعلام باید ۱۰۰ هزار تومان پول داد، من سرویس ثبت آگهی رایگان می‌دهم، چگونه برای آن ۱۰۰ هزار تومان هزینه کنم؟ مساله قیمت‌گذاری سرویس‌های حاکمیتی و دولتی که در اختیار ما گذاشته می‌شود مهم است. الان یکسری شریان داده‌ای ایجاد شده که از طریق API در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌گیرد اما قیمت‌گذاری آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و از یک سو اجبار به استفاده از آن نیز مساله دیگری است. از سویی سرویس‌هایی که برای احراز اصالت کالا عرضه می‌شود وضعیت دیگری دارد، این سرویس‌ها هم باید از نظر فنی و نحوه پاسخگویی‌شان، از کیفیت خاصی برخوردار و خطا در آنها به حداقل رسیده باشد.

اخیراً سرویس‌هایی را گرفته‌ایم و در حال تست هستیم. یک جاهایی ثبت آگهی رایگان را منوط به ثبت اصالت آگهی کرده‌ایم، می‌خواهیم یک قدم حرکت کنیم و بگوییم کاربر، می‌توانی آگهی رایگان بگذاری اما برای اینکه پلتفرم من از آگهی غیرواقعی خالی شود اصالت آن را نیز تضمین کن.

اگر درست بگویم، تابستان در مورد همین موضوع با وزارت مسکن به چالش برخوردید، این سازمان اعلام کرد که آگهی‌های شما اصالت‌سنجی نشده و شما هم گفتید اطلاعات و API لازم را در اختیارتان نگذاشته‌اند. اختلاف همچنان پابرجاست. مساله وزارت مسکن این بود که در پلتفرم دیوار آگهی‌های غیرواقعی وجود دارد و ما هم به این موضوع اذعان داریم و پیش از آنکه وزارت مسکن در این زمینه چیزی بگوید، خودمان مشکل را در کارگروه تعامل‌پذیری مطرح کردیم. از کارگروه مصوبه گرفتیم تا از طریق سازمان ثبت اسناد بتوانیم املاک را به وسیله کدپستی یا هر شناسه دیگری که در سازمان‌های حاکمیتی وجود دارد اصالت‌سنجی کنیم. وزارت مسکن سامانه‌ای را بالا آورد که من بارها گفته‌ام این سامانه پر از خالی است. علت هم از نام سامانه پیداست، این سامانه وظیفه دارد مشخص کند چه کسی در کجا ساکن است، نه اینکه وجود ملک و صاحب ملک و از این دست را مشخص کند.

ما در شرکت اصل‌مان این بوده که هر جا یک مشکل چه به خودمان و چه به کاربرمان ضربه زد، به طور شفاف مشکل و روند حل‌وفصل آن‌ را بیان کنیم

شهریور سال گذشته بود که ما در جلسه‌ای با وزیر وقت ارتباطات آقای زارع‌پور و نمایندگان وزارت راه، تفاهم‌نامه‌ای امضا کردیم. بنا بر این بود که سامانه املاک و اسکان بهبود پیدا کند و امکان ارسال کد یک‌بارمصرف از طریق مالک فراهم شود اما هیچ‌گاه این اتفاق نیفتاد و سامانه‌ای توسعه پیدا کرد که ایراد و اشکال زیادی دارد. برج میلاد، ملک وزارت مسکن و غیره تعدادی از املاکی هستند که به خاطر اشکال این سامانه آگهی شده بودند. خطر بزرگ‌تر این سامانه هم از جایی بود که چنین آگهی‌هایی نماد تایید مالکیت می‌خوردند. به نظر من این سامانه نمی‌توانست پاسخ نیاز ما برای تایید اصالت آگهی‌هایی چون خودرو و مسکن و غیره را بدهد.

پس هنوز هم افراد می‌توانند ساختمان بانک مرکزی را برای فروش آگهی کنند. از شما بابت آگهی فروش برج میلاد هم شکایت شد، درست است؟بله هم از ما هم از شخص آگهی‌کننده شکایت شد. ما چندین جلسه با دوستان کارگروه اقتصاد دیجیتال داشتیم. پنج ایراد سامانه را به اشکال شفاهی و کتبی برایشان گفتیم. هر کدام از این ایرادها هم می‌توانند مساله‌ساز باشند. در نهایت هم به اینجا می‌رسیم که امروز کماکان آگهی‌های غیرواقعی مساله دیوار است. دیوار هم آن‌قدری دغدغه حل این مساله را داشته که دو سال پیش رفته و از کارگروه مصوبه گرفته و اعتقاد دارد این مساله باید از راه درستش حل شود.

موضوع دیگری که امسال دیوار با آن درگیر بود؛ خبر پذیرش در بورس است اما به‌یکباره دوباره سکوت شد. اواخر آذر یا اوایل دی‌ماه بود که پس از تغییرات سهامداری منتظر گشایشی در روند پذیرش بورس بودیم و چندین جلسه نیز برگزار شد و یک تیم در شرکت مسئول پیش بردن هرچه سریع‌تر این روند شد، چراکه هم فضا فراهم بود و هم مشکلی برای ادامه روند وجود نداشت. مستندات و پرونده‌ها و هر آنچه را داشتیم رد و بدل کردیم و فرایند هم با سرعت خوبی در حال پیش رفتن بود. درست در بازه‌ای که خبر هم منتشر شد ما هر روز با بورس در حال تبادل مستندات و دیتا و برگزاری جلسات بودیم. از جایی به بعد همه‌چیز خاموش شد. مثل همان چیزهایی که ناگهان ساکت می‌شوند و نمی‌دانید مساله کجاست. من گمان می‌کنم یک مشکلی وجود دارد که ما نمی‌دانیم.

من فکر می‌کردم شما خودتان به بورس اعلام کرده‌اید که نمی‌خواهید وارد بورس شوید.این‌طور نیست. رویه در حال پیشروی بود به حدی که ما حتی در مورد تاریخ برگزاری جلسه هیات پذیرش‌مان هم مشغول صحبت بودیم. تعامل بسیار خوبی با بورس داشتیم و پروسه با سرعت بسیار خوبی در حال جلو رفتن بود. اما در نقطه‌ای متوقف شد. ما هم دلیلش را نمی‌دانیم. مثل تمام نداستن‌های دیگر هم شاید تا ابد ندانیم و شاید هم در ادامه گشایشی رخ دهد.

یکی از خبرهایی که امسال اعلام کردیدمربوط به فردی است که ۴۱ هزار آگهی تکراری ثبت کرده است و در نهایت شما از آن شکایت کردید، می‌خواستم بدانم این شکایت به نتیجه رسید؟در مراحل پایانی است و می‌توان گفت ۹۰ درصد پرونده پیش رفته است. دادگاه تشکیل شد، کارشناس وارد شد و متهمان در دادگاه از خود دفاع کردند که مورد پذیرش دادگاه نبود. من فکر می‌کنم ظرف یکی دو هفته آینده رأی صادر می‌شود.

پیرو همین شما چند بار هم باگ‌هایتان را اعلام و جبران خسارت کردید، اعلام خطا موجب بی‌اعتمادی کاربران به شما نمی‌شود؟ در نهایت به ضررتان تمام نمی‌شود؟ ببینید، از نظر من رویکرد درست همین است. ما یک جایی باگ نردبان را داشتیم که طولانی هم بود و چهار سال به طول انجامید و در نهایت یکی از بچه‌های خودمان متوجه شد. ما در قبال چنین موضوعاتی دو رویکرد می‌توانیم اتخاذ کنیم، یکی اینکه بدون سروصدا از مساله عبور کنیم و یکی اینکه موضوع را اعلام و برطرف کنیم. رویکرد ما در شرکت بر اساس این بوده که هر جایی یک باگ یا مشکل چه به خودمان و چه به کاربرمان به عنوان باارزش‌ترین دارایی‌مان ضربه زد، به طور شفاف مشکل و روند حل‌وفصل آن‌ را بیان کنیم. یکی دو بار هم این اتفاق رخ داده، یک بار باگ نردبان و یک بار هم آی‌پی اشتباه بود که به واسطه خطای یکی از برنامه‌نویسان‌مان یک آی‌پی را برای تمام استعلامات قضایی ارائه کرده بودیم که حتی منجر به زندانی شدن یک نفر شد. در آن موضوع هم اعلامیه دادیم و فکر می‌کنم مسیر درست طی کردن چنین اتفاقاتی همین است؛ اینکه هرجایی اشتباهی کردیم اعتراف به اشتباه کنیم و اگر هم ضرری رساندیم، جبران خسارت کنیم.

اتفاقاً می‌خواستم در مورد ارسال آی‌پی اشتباه و در نهایت دستگیری یکی از کاربران‌تان به‌اشتباه بپرسم، چه اتفاقی افتاد که این خطا در دیوار پیش آمد؟داستان کشف آی‌پی اشتباه بسیار عجیب بود. همان‌طور که می‌دانید، ما طبق قانون موظفیم در صورت دریافت دستور قضایی استعلام را پاسخ دهیم، سال گذشته نیز قریب بر هفت هزار مورد استعلام پاسخ دادیم، دستور قضایی آمده، استعلام محدود و موردی در باب یک موضوع خاص، یک شماره خاص…. و ما هم موظفیم که در قبال آدرس آی‌پی و زمان و تاریخ پاسخگو باشیم. یکی از افسران پلیس فتا با من تماس گرفت و گفت آی‌پی‌هایتان را چک کنید، چون مدتی است در حال ارسال یک آی‌پی ثابت هستید. واقعیت اینکه من در ابتدا این تماس را زیاد جدی نگرفتم. چند روز بعد افسر پلیس دوباره تماس گرفت که آی‌پی را چک کردید؟ و بعد از آن بود که آی‌پی را چک کردیم. برای همکارم فرستادم و گفتم چنین موضوعی از سمت پلیس فتا مطرح شده است، که ما به‌شان پاسخ دادیم و اذعان کردند این آی‌پی به شکل عجیبی در پاسخ‌هایی که از سمت دیوار می‌آید در حال تکرار است.

همزمان در شعبه ۱۲ جرائم رایانه‌ای بازپرسی بود که نسبت به حوزی کاری خودش بسیار مطلع بود و بنده با ایشان دوست شده بودم. ایشان با من تماس گرفت که من امروز یک متهمی را بازجویی کردم اصلاً شبیه به متهمان نیست، اصلاً در این فضای جرائم رایانه‌ای نیست. اینجا بود که زنگ خطر برای من به صدا درآمد. یکی دو روز پس از تماس آن افسر پلیس بود که من دیگر به همکارم گفتم این قضیه را به‌فوریت پیگیری کنید. یک تیم اقدام سریع را برایش تشکیل دادیم و خود آن بچه‌هایی که این موضوع را کشف کرده‌ بودند دچار عذاب وجدان شده بودند، به خاطر اینکه این اشتباه ما سبب شده شخص بی‌گناهی چهار پنج روز بازداشت باشد.

گرفتاری‌هایی که در بازداشت برای ایشان پیش آمده سمتی از قضیه است و آبرو و اعتبار ایشان بحث دیگری است. ما به عقب برگشتیم، آی‌پی ارسال‌شده برای استعلام‌ها را تا جای ممکن اصلاح کردیم. پس از آن هم من یک نامه به پلیس فتای داخل کشور ارسال کردم که چنین اتفاقی افتاده است، این آی‌پی از این تاریخ تا این تاریخ اشتباه ارسال شده و لطفاً به همه استان‌ها اعلام کنید که اگر دستگیری یا اعمال مجازاتی بر اساس این آی‌پی رخ داده است، به ما اعلام کنند. که خب وقتی ما دیدیم از سمت پلیس چیزی دریافت نشد، دست به اعلام عمومی ماجرا زدیم. این هم پیرو همان رویکرد و خط‌مشی ماست، یک اشتباهی داشته‌ایم و باید اعلام کنیم. خبرش را منتشر کردیم و چهار پنج نفری هم تماس گرفتند ولی پرونده‌ای برایشان تشکیل نشده بود.

آگهی‌های خارج از عرفی گذاشته می‌شود و همیشه برای دیوار دردسر ایجاد می‌کند، در شناسایی آنها چه اقداماتی انجام می‌دهید؟ با هوش مصنوعی یا نیروی انسانی شناسایی می‌کنید، اما همواره اشکالش تغییر یافته و در نهایت هیچ‌وقت به صفر نرسیده. ببینید، به این خاطر است که هر روز یک مفهوم جدید ابداع می‌شود. به عنوان مثال در همین اواخر یک اپلیکیشن باغ کتاب بود که کاربران در آن ثبت‌نام می‌کردند و اعتباری می‌خریدند اما در نهایت یک کلاهبرداری شبکه‌ای بود. شما فکرش را بکنید که آگهی شده فروش اکانت باغ کتاب، ما اصلاً نمی‌دانیم که باغ کتاب ممنوع است یا نیست. مساله این است که صفر شدن اینها از دیدگاه من ناممکن است چون هر روز یک مفهوم و راه جدید پیدا می‌شود. کاری که ما می‌کنیم پیروی از کلیاتی است که کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مشخص کرده و یکسری ضوابط اصلی که خود دیوار تعیین کرده است. در همین پرونده کلاهبرداری اپلیکیشن باغ کتاب هم پلیس برای ما پرونده قمار تشکیل داد. در نهایت از خودمان دفاع کردیم و تبرئه شدیم.

کنار دیوار را در سال گذشته راه‌اندازی و رویکرد API Open دیوار را به طور شفاف‌تری اعلام کردید. سال گذشته اعلام شد که با ۴۰ پلتفرم تبادل API کرده‌اید. همکاری‌تان با سایر پلتفرم‌ها در چه مرحله‌ای است؟ما از نقطه‌ای به این نتیجه رسیدیم که کاربری که در دیوار یک آگهی را می‌بیند، برای پیشبرد معامله خود و تجربه بهتر نیازهای دیگری هم دارد. مثل کارشناسی، سرویس‌های پرداخت یا سرویس‌های حمل‌ونقل. از همین رو یا باید تصمیم می‌گرفتیم خودمان این سرویس‌ها را ارائه دهیم یا از همکاری پلتفرم‌های دیگر کمک بگیریم. پیش از هر چیزی هم به سراغ پلتفرم‌های احرازی رفتیم که شامل احراز اصالت، سوابق کاربر، هویت و یکسری دستیار می‌شوند. الان بیش از ۶۰ افزونه برای آگهی‌ها داریم که اطلاعاتی را روی آگهی اضافه می‌کنند. بیش از ۱۰ افزونه هم برای چت داریم. چون شرکت‌هایی که با ما همکاری می‌کنند در دو حوزه به‌مان سرویس می‌دهند. یا سرویسی را روی آگهی ارائه می‌کنند، مثل اعتبارافزایی و اصالت‌سنجی و اثبات سوابق آگهی‌دهنده. اکنون روزانه بیش از ۱۸ هزار افزونه روی آگهی‌ها اعمال می‌شود. یک بخش عظیمی هم صرف مرتب کردن و مدیریت اطلاعات کاربران و اطلاعاتی شد که از سمت دیوار در اختیار این پروایدرها برای ارائه بهتر خدمات قرار می‌گیرد و از همین رو راه شفافیت را در پیش گرفتیم.

از افزونه‌هایی مثل تومن برای پرداخت امن یا تپسی برای حمل‌ونقل نیز استفاده می‌شود؟بله. الان ما ۱۸ هزار افزونه روی آگهی و بیش از ۱۰ هزار افزونه نیز برای چت داریم. و این آمار در قالب درخواست‌های روزانه است. دو سه ماه پیش یک فیلتر هم اضافه کردیم. شما می‌توانید الان در بخش خودرو با اعمال فیلتر تنها احرازشده‌ها را مشاهده کنید. در اصل می‌خواهیم اعتمادسازی کنیم. قطعاً مشتری به آگهی‌دهنده‌ای که افزونه عدم سوءپیشینه را برای آگهی خود اعمال کرده است اعتماد بیشتری دارد.

دیوار در حال حاضر در بازار رقیبی برای خودش متصور است؟مساله این است که پلتفرم‌هایی مانند شیپور و دیوار و پلتفرم‌هایی که در بازارهای تخصصی فعالیت می‌کنند با استناد به سهم چهار تا پنج درصدی در معاملات آنلاین، عملاً هیچ سهمی در این بازار ندارند.

شما چند درصد بازار آگهی‌ها را پوشش می‌دهید؟این مساله در هر شهر و در هر دسته‌ای متفاوت است. مثلاً آمار خودرو سواری پراید در تهران با خودرو سواری پراید در مشهد اختلاف دارد. زمانی من اصلی‌ترین رقیب دیوار را اینستاگرام می‌دیدم، وقتی هنوز فیلتر نشده بود. در همان سال ۱۴۰۱ هم مدام به ما می‌گفتند بسته شدن اینستاگرام برای شما خوب شده است که من همیشه گفته‌ام و می‌گویم که این بسته شدن اینستاگرام برای ما خوب نیست. باز بودن اینستاگرام به رقابت کمک می‌کرد و اینکه مردم به‌اجبار نخواهند سمت دیوار بیایند. ولی واقعیت قضیه این است که تنوع و سطح رقابت بسیار زیاد است.

در هر دسته و شهری هم متفاوت است و می‌بینید که در نقطه‌ای شیپور برتری دارد و در نقطه دیگری دیوار برتری دارد. ولی مساله این است که مجموع تمام اینها به پنج‌ شش درصد می‌رسد. در حوزه معاملات خودرو ۳۵ تا ۴۰ درصد معاملات در حوزه آشنا و آفلاین صورت می‌گیرد. سهم آنلاین ۲۰ تا ۲۵ درصد است که خود این را هم باید ببینید چگونه در بین این تعداد پلتفرم تقسیم شده است. در مسکن نیز به همین صورت است. یعنی کسی نمی‌تواند بگوید سهم معاملات کلی من این‌قدر است.

چرا دیوار جایی برای کالاهای لوکس نیست؟از نظر من مساله نبودِ مشتری نیست. من خودم حتی عینک ۱۵ میلیون تومانی در دیوار فروخته‌ام. احساس من این است که نگاه آدم‌ها به دیوار عموماً کالای دست‌دوم است. دیوار هم‌ با عموم مردم ارتباط برقرار کرده و ارتباط اصلی‌اش با عموم مردم است. شاید آن دست کالاها در فضای حقیقی جامعه هم تعداد و فضای فروش کمتری داشته باشد. من الان هم نمی‌دانم کیف لاکچری را در کجا می‌فروشند.

در اینستاگرام.اینستاگرام یک فضای اجتماعی است که علاوه بر فروش، انگیزه‌های دیگری هم برای فعالیت ایجاد می‌کند.

مثلاً یک کیف لویی‌ویتون را شما در اینستاگرام می‌توانید به‌راحتی به فروش برسانید، در حالی که در دیوار این‌طور نیست. من احساس می‌کنم مساله راحتی فروش به دلیل اعتماد مضاعفی است که در اینستاگرام به واسطه پروفایلینگی که از فرد در آنجا به وجود آمده، ایجاد شده است. و باید دقت داشت که پیج مذکور از بنا دارای جامعه مخاطب لاکچری است. دیوار برای عموم مردم است. دیوار طوری رفتار کرده تا هرکسی با هر سطح سواد و دانشی را جذب کند.

با توجه به این میزان رشد خدمات، تعداد کاربران دیوار هنوز در حالت ثبات و درجا زدن نیست؟تعداد کاربر فعال روزانه ما بیش از ۱۰ میلیون و ماهانه بیش از ۴۰ میلیون است. همین‌طور است، عدد آن رشد چشمگیری نداشته و ما که پلتفرمی هستیم که ۱۲ سال از عمرمان می‌گذرد لزوماً نباید انتظار رشدهای عجیب و چشمگیری داشته باشیم. به گمان من آوردن ارائه‌دهندگان سرویس‌های مختلف و تقویت بال اعتماد که عملاً در اصالت‌سنجی به کاربران کمک می‌کند می‌تواند در آینده جریان خوبی برای کاربر ایجاد کند. ضمن اینکه در این مسیر همچنان به کمک نهادهای حاکمیتی هم نیاز داریم. مساله‌ای مانند املاک را ما اصلاً نمی‌توانیم تنهایی حل کنیم. در چنین سرویسی نیاز داریم که با حاکمیت تبادل اطلاعات داشته باشیم، یک API در اختیار ما بگذارند تا بتوانیم مساله را حل کنیم. من مسیر رشد و اضافه شدن کاربران را با این تغییرات روشن می‌بینم. در حقیقت بازیابی اعتماد کاربران با یک رویکرد جدید و کاربردی است. رویکردی که سبب باز شدن پلتفرم، حضور بازیگران مختلف و عملاً جلب اعتماد آنها خواهد شد.

این مطلب در شماره ۱۳۲ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۳۲ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/kje

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو